Είτε σκοπεύεις να κάνεις ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη είτε απλά θες να μετακομίσεις και να το κάνεις πιο λειτουργικό, υπάρχουν εύκολοι, οικονομικοί και άμεσοι τρόποι για να το πετύχεις.

Η οργάνωση του σπιτιού από την αρχή είναι μια διαδικασία που θα αλλάξει θεαματικά την καθημερινή ρουτίνα σου και θα σε ανανεώσει.

Η οργάνωση αποτελεί την βάση άλλωστε για τα πάντα, πόσο μάλλον για το σπίτι μας που αποτελείται από πολλούς χώρους και πολλά πράγματα και αντικείμενα. Όταν όλα σου τα πράγματα είναι σε τάξη σου είναι πιο εύκολο να τα βρεις και να απολαμβάνεις την ομορφιά του κάθε χώρου.

Αν έχεις οικογένεια είναι ακόμη πιο σημαντικό ο καθένας να έχει οργανωμένο τον χώρο του ώστε το σπίτι και οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι λειτουργικοί για όλους.

Για αρχή λοιπόν, κατέγραψε τα έπιπλα και τα αντικείμενα που χρειάζεσαι και αυτά που ήρθε η ώρα να αφαιρέσεις. Κάνε ένα πρόχειρο υπολογισμό του budget σου και ξεκίνα να αγοράζεις αφού έχεις μελετήσει προσεκτικά τους χώρους σου. Σημαντικό είναι να επιλέξεις αντικείμενα πρακτικά και λειτουργικά, με πολλαπλές χρήσεις.

Παρακάτω ετοιμάσαμε έναν λεπτομερή οδηγό με αναλυτικά στάδια και συμβουλές για να οργανώσεις σωστά και αποδοτικά κάθε χώρο του σπιτιού σου.

Σαλόνι: Νέα και λειτουργική διάταξη και οργάνωση σπιτιού από την αρχή

Το σαλόνι συνιστά συνήθως τον μεγαλύτερο χώρο ενός σπιτιού και αυτόν από τον οποίο ξεκινάει η οργάνωση του σπιτιού μας. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το να δημιουργήσεις μια αναλυτική λίστα  που θα περιλαμβάνει τι θα χρειαστεί για την καλύτερη οργάνωση του κάθε χώρος είναι βασικό και καθοριστικό.

Στο σαλόνι λοιπόν, θα γίνει η προσθήκη μεγάλων επίπλων όπως των καναπέδων, της τραπεζαρία ή μιας βιβλιοθήκης. Αν σκοπεύεις να μετακομίσεις μπορείς εύκολα από την αρχή να τοποθετήσεις τα έπιπλα στα σημεία που έχεις σκεφτεί και που θα είναι πιο λειτουργικά για την καθημερινότητα σου. Σημαντικό είναι να μην κλείσεις τον χώρο αλλά να του αφήσεις ελευθερία κινήσεων.

Η διάταξη που θα έχει το καθιστικό σου είναι όπως καταλαβαίνεις σημαντική για μια οργάνωση σπιτιού από την αρχή. Αν απλά θες να δώσεις νέο αέρα στον χώρο τότε άλλαξε την διαρρύθμιση και δες πως με μικρές αλλαγές μπορείς να κάνεις πιο πρακτικό τον χώρο και τα έπιπλα σου πιο βολικά από ποτέ.

Πειραματίσου με τις θέσεις τον επίπλων και δοκίμασε να προσθέσεις ράφια και καλάθια για να έχεις περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους και δες μια νέα οπτική να εμφανίζεται στο σαλόνι σου. Ενώ η αγορά επίπλων με ενσωματωμένους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους για λευκά είδη, παιχνίδια των παιδιών και αλλά αντικείμενα αποτελούν επίσης μια πολύ έξυπνη λύση.

Οργάνωση κουζίνας: Εκεί που τα πράγματα γίνονται περίπλοκα

Η κουζίνα αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία έναν από τους πιο λειτουργικούς, εύχρηστους και σημαντικούς χώρους για ένα σπίτι. Αυτά τα χαρακτηριστικά του τον καθιστούν έναν χώρο που απαιτεί πολύ οργάνωση και τακτοποίηση. Είτε μικρών διαστάσεων είτε μεγάλων, η οργάνωση της κουζίνας θέλει μεθοδικότητα και καλή καταγραφή των καθημερινών αναγκών όλης της οικογένειας.

Δημιούργησε μια ξεχωριστή λίστα και σημείωσε αναλυτικά όλα τα αντικείμενα, εργαλεία και σκευή που θα χρειαστείς. Ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, μαγειρικά σκεύη και εργαλεία καθώς και άλλα πολλά είναι μερικά από τα βασικά τα όποια πρέπει να έχεις πριν μπεις στο νέο σου σπίτι. Αν ανανεώνεις την υπάρχουσα κουζίνα σου τότε χώρισε τα και ταξινόμησε τα σε συρτάρια και ντουλάπια ανά κατηγορία και συχνότητα χρήσης.

Οργάνωση ανά κατηγορία

Η οργάνωση ανά κατηγορία είναι πολύ σημαντική καθώς θα σε διευκολύνει στην καθημερινότητα σου αλλά και στην μαγειρική σου. Εκμεταλλεύσου κάθε χώρο, χωρίς όμως να το παρακάνεις και να μην μπορείς με άνεση και εύκολες κινήσεις να παίρνεις το σκεύος που ψάχνεις. Πόσες φορές έκανες άνω κάτω το ντουλάπι με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, ψάχνοντας ένα σκεύος.

Σκεύη και συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά ή με μεγαλύτερη συχνότητα τοποθέτησε τες σε εμφανές σημείο ή ακόμη και πάνω στο πάγκο της κουζίνας. Όπως για παράδειγμα την καφετιέρα και την τοστιέρα σου. Μπορείς να προμηθευτείς επίσης καλάθια για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών τα όποια μπορείς να κρεμάσεις ή να έχεις όμορφα πάνω στο τραπέζι σου. Οι επιλογές αυτές εκτός από πρακτικές είναι και αισθητικά όμορφες καθώς θα δώσουν μια διακοσμητική άποψη στον χώρο της κουζίνας σου.

Οργάνωση ψυγείου

Τέλος, αφήσαμε το ψυγείο. Το ψυγείο και πιο συγκεκριμένα η οργάνωση αυτού αποτελεί κάτι το οποίο μας δημιουργεί σύγχυση. Είναι μια συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά και την όποια δεν μπορούμε εύκολα να βάλουμε σε τάξη ειδικά αν εμπλέκονται πολλά άτομα. Μια βασική συμβουλή είναι κάθε ράφι καθώς και συρτάρι να αποτελεί την θέση για κάθε είδος τροφίμων. Για παράδειγμα τα κάτω συρτάρια είναι για τα λαχανικά και τα πάνω για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θέσε γραμμές και ζήτησε να τηρηθούν από όλα τα μέλη του σπιτιού.

Υπνοδωμάτιο: Τακτοποίηση, χαλάρωση και ηρεμία

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό χώρο. Είναι ο προσωπικός σου χώρος και εκεί όπου θες να ηρεμείς και να ξεκουράζεσαι για αυτό δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάταξη των επίπλων καθώς και στην σωστή επιλογή αυτών αν τώρα μετακομίζεις σε νέο διαμέρισμα.

Η επιλογή του κρεβατιού όπως καταλαβαίνεις είναι η σημαντικότερη γιατί αυτό αποτελεί και το κεντρικό έπιπλο του υπνοδωματίου. Μια έξυπνη κίνηση και επιλογή είναι να επιλέξεις ένα κρεβάτι με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο. Εκεί θα μπορείς να αποθηκεύεις σεντόνια, κουβέρτες, ρούχα και ότι εσύ θες γλιτώνοντας χώρο από τις ντουλάπες σου.

Πέρα από το κρεβάτι μερικά ράφια για βιβλία και κορνίζες και ένα ή δυο κομοδίνα είναι αρκετά. Είναι σημαντικό να έχουμε ελευθερία στον χώρο μας και να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθεροι μέσα σε αυτόν ώστε να ετοιμαζόμαστε γρήγορα σε καθημερνή βάση.

Η σωστή οργάνωση της ντουλάπας σου

Η οργάνωση της ντουλάπας είναι ένα από αυτά τα βασικά θέματα που μας απασχολεί όλους. Όταν έχουμε πολλά ρούχα και αντικείμενα συχνά δεν ξέρουμε πώς να τα οργανώσουμε ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα και να τα τακτοποιούμε με τρόπο που δεν τα τσαλακώνει. Η ντουλάπα όμως θα πρέπει να είναι λειτουργική.

Υπάρχουν φυσικά λύσεις και για αυτό. Αρχικά, σημαντικό είναι να χωρίσεις τις ντουλάπες ανά κατηγορία. Αλλού τα ρούχα, αλλού τα κουτιά με τα παπούτσια, τις τσάντες και αλλού τα παλτό και τα πανωφόρια. Είναι σημαντικό να κρεμάς τα ρούχα που τσαλακώνονται πιο εύκολα ώστε έτσι να γλιτώσεις το συχνό σιδέρωμα. Τέτοια είναι τα υφασμάτινα παντελόνια, τα σακάκια, τα πουκάμισα και τα μπουφάν. Τα υπόλοιπα διπλώνονται και μπαίνουν στα συρτάρια.

Μια ακόμη ιδέα είναι να χωρίσεις ανά χρώμα τα ρούχα σου και ανά κατηγορία. Τι εννοούμε; Σε ένα ράφι να τοποθετήσεις τις μπλούζες, τις ζακέτες κλπ ανά χρώμα και σε άλλο ράφι τα παντελόνια και τις φούστες. Τα φορέματα και αυτά καλυτέρα να τα κρεμάσεις. Έτσι με βάση το χρώμα θα ξέρεις που να ψάξεις το αγαπημένο σου μπλουζάκι ή να φορέσεις το κατάλληλο χρώμα με βάση την διάθεση σου.

Κεφάλαιο αξεσουάρ

Για την οργάνωση των αξεσουάρ σου, όπως ζώνες φουλάρια, καπέλα και άλλα μπορείς να προμηθευτείς οικονομικά και με πολλές θήκες διαχωριστικά και συρτάρια για να τοποθετήσεις στα συρτάρια της ντουλάπας σου. Με την βοήθεια αυτών η αποθήκευση των αξεσουάρ σου θα γίνει παιχνιδάκι.

Τέλος, κουτιά με όμορφη επένδυση καθώς και γάντζοι για να κρεμάς τα κοσμήματα σου και αλλά αντικείμενα σου θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης ρούχων και εξοικονόμησης πολύτιμου χώρου.

Μπάνιο

Το μπάνιο αποτελεί ένα μέρος του σπιτιού που δεν του δίνεται μεγάλη σημασία αν και θα έπρεπε. Απαιτεί όμως και εκείνο μια βασική οργάνωση καθώς συνιστά έναν από τους πιο πολυχρησιμοποιημένους χώρους ενός σπιτιού. Τα βασικά αντικείμενα που θα χρειαστείς είναι το καλαθάκι του μπάνιου και αυτό των άπλυτων, δοχείο για το σαπούνι και την οδοντόβουρτσα σου. Τα αντικείμενα αυτά είναι περά από πρακτικά και αισθητικά σημαντικά καθώς δημιουργούν μια εικόνα στο μπάνιο.

Η σωστή οργάνωση των καλλυντικών, των πετσετών και άλλων αντικειμένων στο μπάνιο είναι πολύ σημαντική. Μεγάλη τάση είναι τα ψάθινα καλάθια και τα ράφια. Μπορείς να εκμεταλλευτείς σωστά τι γωνίες και την κάθετη αποθήκευση. Μερικά ράφια στο ύψος που σε βολεύει μπορούν να σου λύσουν τα χεριά καθώς εκεί θα τοποθετήσεις τα καλλυντικά αλλά και τις πετσέτες σου. Αν έχει ντουλάπι το μπάνιο σου, στο κάτω μέρος αποθήκευσε τα απορρυπαντικά. Στα επάνω ράφια τοποθέτησε συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά, όπως το πιστολάκι για το μαλλιά. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να εκμεταλλευτείς κάθε σημείο του μπάνιου και να δημιουργήσεις μια αρμονική ατμόσφαιρα και ένα χώρο ο όποιος θα σε εξυπηρετεί.

Οι περιττές συσκευές και συσκευασίες δεν πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο. Τοποθέτησε τες μέσα στο ντουλάπι ή μέσα σε ένα ψάθινο καλάθι. Ο χώρος του πλυντηρίου παίζει επίσης βασικό ρόλο για αυτό οργάνωσε τον με τρόπο που να σε βολεύει. Πάνω σε αυτό μπορούμε να τοποθετήσουμε κουτιά μέσα στα οποία μπορείς να τοποθετήσεις τα καλλυντικά σου και ότι σε εξυπηρετεί.

Τα κρεμαστά ράφια αποτελούν μια ακόμη σύγχρονη και πρακτική ιδέα για την οργάνωση του μπάνιου σου. Μέσα σε αυτά μπορείς να τοποθετήσεις τα καλλυντικά σου αλλά και άλλα είδη περιποίησης. Ενώ η προσθήκη ενός μικρού φυτού με φύλλα που πέφτουν θα φωτίσει το μπάνιο σου ενώ θα σε γεμίσει θετική ενεργεία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές για να κάνεις την οργάνωση του σπιτιού σου πιο μεθοδικά και αποδοτικά. Το σπίτι μας είναι εκεί που περνάμε την ζωή μας και θέλουμε να είναι σε τάξη και πάντα καθαρό. Αν μετακομίζεις ή απλά βαρέθηκες την διαρρύθμιση του σπιτιού σου και θες μια αποδοτική αλλαγή ήρθε η στιγμή. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οργανώνοντας το σπίτι σου είναι το ξεκίνημα για να οργανώσεις και την ίδια την ζωή σου και να αλλάξεις προς το καλύτερο της καθημερινότητά σου.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin