Ένα τηγάνι και μια κατσαρόλα είναι σίγουρα δύο πράγματα που υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός της κουζίνας όμως περιλαμβάνει περισσότερα εργαλεία και σκεύη.

Σε περίπτωση που ψάχνεις πώς να διαλέξεις τα κατάλληλα αντικείμενα για την κουζίνα σου, ο οδηγός μας θα σου φανεί πολύ χρήσιμος.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα δεν πρέπει να λείπουν από μια κουζίνα, ποια είναι η χρησιμότητά τους και πώς να διαλέξεις το καλύτερο.

Γιατί σου χρειάζεται εξοπλισμός;

Η κουζίνα σου πέρα από όμορφη και με άποψη, επιβάλλεται να είναι και λειτουργική.

Μια ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις και τους δύο αυτούς στόχους.

Όσο καλή διακόσμηση και διαρρύθμιση και να έχει όμως ο χώρος σου, δεν μπορείς να κάνεις σωστά τις δουλειές σου αν δεν έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αν θέλεις λοιπόν να κάνεις τα «μαγικά» σου στη μαγειρική θα σου χρειαστεί η λίστα με τα σκεύη και τα εργαλεία που θα βρεις στη συνέχεια.

Αυτά θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να οργανώσεις το μαγείρεμα κάθε φαγητού, να τηρείς του κανόνες υγιεινής αλλά και να μαγειρεύεις σωστά και με άνεση.

Απαραίτητα σκεύη για την κουζίνα σου

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά σκεύη που είναι πλήρως απαραίτητα.

Μια ερασιτεχνική κουζίνα ανάλογα με τις ανάγκες και τη χρήση που σε ενδιαφέρει π.χ. για ζαχαροπλαστική θα χρειαστεί και διαφορετικά σκεύη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά που δεν πρέπει να λείπουν σε καμία περίπτωση.

Κατσαρόλες

Χρειάζεσαι σίγουρα μια μικρή κατσαρόλα με μακρύ χερούλι.

Θα σε βοηθήσει για τις σάλτσες, τις κρέμες ή για να φτιάξεις μια μερίδα φαγητού.

Μια ακόμα ψηλή και βαθιά είναι αναγκαία για μακαρόνια, για σούπες ή για να βράσεις κρέας και λαχανικά.

Δεν πρέπει να παραλείψεις να προμηθευτείς επίσης μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Είναι χρήσιμη για να φτιάχνεις φαγητά με κομματάκια κρέατος, πιλάφι, ριζότο και για να σοτάρεις τα υλικά σου.

Η συμβουλή μας είναι να προτιμήσεις ανοξείδωτες κατσαρόλες, με βαρύ πάτο που ταιριάζουν στην εστία που διαθέτεις.

Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο σκεύος σε μια κουζίνα, οπότε πρέπει να δώσεις προσοχή στην επιλογή.

Τηγάνια

Μαζί με τις κατσαρόλες, πρόκειται για άλλο ένα πολύ συχνό αντικείμενο που χρησιμοποιείς συχνά στην κουζίνα και πρέπει να επιλέξεις με σύνεση.

Σου χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι για τα απαραίτητα σοταρίσματα και φυσικά για τα τηγανιτά φαγητά.

Αν σε ενδιαφέρει να ψήνεις υγιεινά φιλέτα κρέατος ή ψαριού, ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με ραβδωτό πυθμένα, είναι αυτό που ψάχνεις.

Μην ξεχάσεις ακόμα το μικρό αλλά πολύτιμο σαγανάκι.

Είναι ένα μικρό τηγανάκι ιδανικό για μικρές ατομικές μερίδες ή για να σοτάρεις μικρές ποσότητες.

Μπρίκια 

Η κουζίνα σου πρέπει να έχει μπρίκια από πολύ μικρά για έναν ελληνικό καφέ μέχρι μεγάλα που χωράνε έως και 3 αβγά.

Τα μπρίκια είναι πολύ σημαντικά σκεύη και σου χρειάζονται για να βράζεις αβγά, να ετοιμάζεις μικρές ποσότητες σάλτσας ή να ζεσταίνεις νερό, γάλα κ.ά.

Θα βρεις στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, οπότε εξοπλίσου με μερικά.

Χύτρα ταχύτητας

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο άρθρο ξεχωριστά για αυτό το σκεύος.

Αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των σεφ για το αν αξίζει ή όχι να μαγειρεύεις σε αυτή.

Αδιαμφισβήτητα το να μαγειρεύεις σε χύτρα ταχύτητας έχει τα πλεονεκτήματά του.

Μπορείς να μαγειρέψεις πραγματικά γρήγορα, υγιεινά καθώς μπορείς να δουλέψεις και στον ατμό και να φτιάξεις ακόμα μεγάλες μερίδες.

Ταψιά 

Χωρίς ταψί δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οργανωμένη κουζίνα.

Ξέρεις καλά αν ασχολείσαι με το μαγείρεμα, ότι σου είναι απαραίτητα περισσότερα του ενός καθημερινά.

Στην πραγματικότητα πρέπει να κάνεις μια συλλογή με μικρά, μεγάλα, ρηχά ή βαθιά καθώς και ανοξείδωτα και αντικολλητικά ταψιά.

Στην αγορά υπάρχουν επίσης και διάφορα σχήματα όπως ορθογώνια ή κυκλικά για όλες τις χρήσεις.

Ένα μεγάλο ρηχό ταψί είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξεις κουλουράκια ή σπιτικά μπισκότα.

Αντίθετα μ’ ένα βαθύ μεγάλο ταψί μπορείς να δημιουργήσεις μια αυτοσχέδια γάστρα.

Στα μικρά ταψάκια συμπεριλαμβάνονται ακόμα και οι στρογγυλές φόρμες, αν σου αρέσει να φτιάχνεις γλυκά και κέικ.

Γάστρα

Ήδη αναφέραμε την «αυτοσχέδια» γάστρα, αλλά μην ξεχάσεις την παντελώς απαραίτητη κανονική γάστρα.

Ένα σκεύος που φημίζεται για το εξαίρετο σιγοψήσιμο ακόμα και πολύ μεγάλων κομματιών κρέατος.

Αν είσαι οικονομικά άνετος αυτή την περίοδο προτίμησε μια καλή μαντεμένια ή σιφνέικη κεραμική γάστρα.

Στοιχίζουν το κατιτίς τους, αλλά πίστεψε μας, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Μπολ

Πολύ χρήσιμο και πρακτικό σκεύος που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου είναι και τα μπολ.

Τα μικρά μπολάκια είναι απαραίτητα για ένα dressing ή για να οργανώσεις τα υλικά μιας συνταγής.

Στα μεγαλύτερα μπορείς να φτιάξεις ζύμη, να σερβίρεις σαλάτες στο τραπέζι ή ατομικές μερίδες φαγητού όπως σούπα ή δημητριακά.

Φριτέζα

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως το καλύτερο αλλά και πιο υγιεινό τηγάνισμα γίνεται με τη φριτέζα.

Υπάρχουν οι απλές και οι ηλεκτρικές φριτέζες.

Οι δεύτερες είναι κάπως ακριβότερες, αλλά μπορείς να τηγανίσεις πατάτες σε ξεχωριστό λάδι.

Ποια είναι τα εργαλεία κουζίνας που χρειάζεσαι;

Πέρα από τα διάφορα κουζινικά σκεύη που αναφέραμε, υπάρχουν και μερικά εργαλεία που θα σου λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια.

Με αυτά η λειτουργικότητα και η ευχρηστία στην κουζίνα απογειώνουν το μαγείρεμά σου.

Σουρωτήρια

Οι ψιλές σήτες είναι κατάλληλες για βελουτέ κρέμες, ζωμούς ή σάλτσες.

Το μικρό σουρωτήρι θα το χρειαστείς για τσάι.

Βεβαίως τα μεγάλα σουρωτήρια όπως γνωρίζεις είναι απαραίτητα για να σουρώσεις μακαρόνια ή όσπρια.

Τρίφτης

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ο τρίφτης είναι μόνο για να τρίβουν τυρί.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείς να κάνεις.

Από την αντίθετη πλευρά η επιφάνεια είναι ιδανική για λαχανικά, μπαχαρικά, ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Ηλεκτρονική ζυγαριά

Για πιο «επαγγελματικά» αποτελέσματα στις δημιουργίες σου και ακριβείς μετρήσεις, σου χρειάζεται μια ζυγαριά.

Οι περισσότερες ζυγαριές μπορούν να μετρήσουν από λίγα γραμμάρια μέχρι τουλάχιστον 3 κιλά.

Πολλές φορές όταν υπολογίζεις με το μάτι είναι πιθανό να γίνουν λάθη που θα στοιχίσουν στην ποιότητα και την εμφάνιση μιας συνταγής.

Για αυτό ακριβώς μπορεί να σου φανεί απαραίτητη μια ηλεκτρονική ζυγαριά.

Μεζούρες

Αν και δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ ακριβή μια ζυγαριά μπορεί να μη θέλεις να διαθέσεις χρήματα για αυτό.

Παρόλα αυτά πρέπει να έχεις κάποιον τρόπο για μερικές απαραίτητες μετρήσεις για τις συνταγές σου.

Ένα σετ με κουτάλια ανοξείδωτα, ένα τουλάχιστον γυάλινο 500ρι δοχείο και ένα πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο για το 1 λίτρο, είναι μερικές βασικές μεζούρες για την κουζίνα.

Θερμόμετρο

Στην ίδια λογική με τα προηγούμενα, το θερμόμετρο είναι ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο.

Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που μαγειρεύεις κρέας ή ψάρι να πρέπει να έχεις συνέχεια το μυαλό σου στις θερμοκρασίες.

Βγες από τη λογική του να υπολογίζεις εμπειρικά τη θερμότητα και τις ποσότητες χρησιμοποιώντας ζυγαριά και θερμόμετρο.

Θα έχεις και ακριβή αποτελέσματα αλλά και πιο ξεκούραστες μετρήσεις.

Μαχαίρια

Πιθανόν το πιο συχνό εργαλείο μιας κουζίνας.

Ο εξοπλισμός των μαχαιριών είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που απαιτεί γνώση και προσοχή.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μαχαιριών που είναι απαραίτητα όπως ένας απλός μπαλτάς ή μαχαίρι ψωμιού μέχρι το μαχαίρι σεφ και το μαχαίρι φιλεταρίσματος.

Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να λείπουν με τίποτα από τα συρτάρια της κουζίνας σου τουλάχιστον 5 μεγάλα καλά μαχαίρια και 4 μικρά και μεσαία.

Αν αποφασίσεις να επενδύσεις κάποια παραπάνω χρήματα για τα μαχαίρια σου, μην ξεχνάς ότι μετά από μακροχρόνια χρήση χρειάζονται μια φροντίδα.

Έτσι για να μπορέσεις να τα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση θα πρέπει να τα ακονίζεις συχνά.

Επιφάνειες κοπής

Το ίδιο σημαντικό με τα μαχαίρια σου είναι και οι επιφάνειες (πάγκοι) κοπής.

Είναι ένα εργαλείο που λείπει από τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και είναι πολύ χρήσιμο.

Η συμβουλή μας για αυτήν την αγορά είναι ένα σετ από πολύχρωμες πλαστικές επιφάνειες κοπής.

Οι γυάλινες θέλουν προσοχή γιατί μπορεί να σου χαλάσουν τα μαχαίρια.

Επίσης οι ξύλινες, δεν αποστειρώνονται εύκολα.

Μασέτι και ακονιστήρι

Δυο απολύτως απαραίτητα εργαλεία για να ακονίζεις και να ευθειάζεις τη λάμα των μαχαιριών σου.

Όπως αναφέραμε η μακροχρόνια χρήση των μαχαιριών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να ρίξει την απόδοσή τους.

Με το μασέτι και το ακονιστήρι θα μπορέσεις να διατηρήσεις τη λάμα σε άψογη κατάσταση για πολύ περισσότερο καιρό.

Μαντολίνο

Ένα ακόμα εργαλείο που συχνά μπορεί να μη σκεφτείς καν να το αγοράσεις.

Αν κάνεις τα ψώνια για τα κουζινικά σου, προσπάθησε να μας θυμηθείς και βάλτο και αυτό μέσα στις σακούλες σου.

Μπορείς να κόψεις πολύ γρήγορα σε πολύ λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά σου.

Θα σε βοηθήσει πολύ.

Ξεφλουδιστήρι

Ένα μικρό εργαλειάκι που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφλουδίσεις στο λεπτό πατάτες, καρότα και φρούτα.

Μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι θαυματουργό.

Μην το ξεχάσεις!

Ψαλίδια κουζίνας

Προτείνουμε να διαλέξεις τουλάχιστον ένα ειδικό ψαλίδι μαγειρικής αλλά και κάνα 2-3 ακόμα μικρά ή μεσαία.

Με αυτά μπορείς να ανοίξεις εύκολα συσκευασίες και να κάνεις τις απαραίτητες κοπές για τα λαχανικά σου π.χ. στο μαϊντανό.

Pro tip: Το ψαλίδι να το αφήνεις πάντα στο ίδιο μέρος.

Τις περισσότερες φορές που θα το χρειαστείς στο μαγείρεμα θα είναι σε «επείγουσα» κατάσταση που δεν θα έχεις και πολύ χρόνο για να το ψάχνεις.

Ανοιχτήρι

Πέρα από τα ψαλίδια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανοίξεις μια συσκευασία, μην ξεχνάς και τα ανοιχτήρια.

Με αυτά δεν χρειάζεται πια να ζητάς βοήθεια από τον γείτονα, για να ανοίξεις βάζα, κονσέρβες και μπουκάλια.

Λαβίδες και τσιμπίδες

Οι λαβίδες δεν είναι μόνο για τις σαλάτες αλλά πολύ χρήσιμες και στο μαγείρεμα.

Με αυτές μπορείς να γυρίσεις το κρέας όταν ψήνεται χωρίς να καείς.

Για το τελικό σερβίρισμα και για να πειραματιστείς στην εμφάνιση ενός πιάτου, είναι απαραίτητη η μεγάλη μαγειρική τσιμπίδα.

Κουτάλες και σπάτουλες

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε είδη και διαφορές μεταξύ τους που μπορούν να σου προκαλέσουν σύγχυση.

Μην ανησυχείς όμως γιατί θα σου εξηγήσουμε ποιες είναι οι αναγκαίες για την κουζίνα σου και πού να τις χρησιμοποιήσεις.

Χρειάζεσαι σίγουρα 2 τρυπητές κουτάλες.

Μια κουτάλα συρμάτινη είναι χρήσιμη όταν τηγανίζεις.

Δεν μπορεί να λείπουν ακόμα μια κουτάλα για τις σούπες και μια για σάλτσα με στόμιο.

Επίσης, απαραίτητες είναι μια κουτάλα για τα λαχανικά και μία για τα ζυμαρικά.

Οι σπάτουλες που πρέπει να έχεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 διαφορετικές.

Αναδευτήρες

Ή αλλιώς σύρμα ή φουέ.

Καλό είναι να έχεις τουλάχιστον 2 στην κουζίνα σου.

Ένα μικρό και ένα μεγάλο τα οποία θα χρησιμοποιείς ανάλογα με το μέγεθος του μπολ ή την ποσότητα των υλικών που ετοιμάζεσαι να «χτυπήσεις».

Για να βάλεις αλεύρι ή κορν φλάουρ ένα καλό εργαλείο είναι ο αναδευτήρας με συρματάκι.

Μπάτη

Με αυτό το πολύτιμο εργαλείο δεν χρειάζεται να ξανά περιμένεις τον κρεοπώλη να χτυπήσει τις μπριζόλες σου.

Μπορείς να το κάνεις με την άνεση και την ησυχία σου και όπως ακριβώς εσύ επιθυμείς στο σπίτι σου.

Γουδί

Άλλο ένα κλασικό αντικείμενο που δεν μπορεί να μην υπάρχει κάπου στην κουζίνα σου.

Με το γουδί μπορείς να κάνεις σε μορφή πολτού τα υλικά σου.

Μόνο να θυμάσαι να είσαι πάντα προσεκτικός όταν το χρησιμοποιείς για να αποφύγεις τα ατυχήματα που οφείλουμε να σε ενημερώσουμε πως δεν είναι καθόλου σπάνια!

Πλάστης

Για να φτιάξεις τις τέλειες χειροποίητες πίτες που θα τρελάνουν συγγενείς και φίλους πρέπει να έχεις τον κατάλληλο πλάστη.

Θα σου χρειαστεί επίσης και για γλυκά με φύλλο αλλά και ζύμες.

Με λίγα λόγια είναι ένα εργαλείο πολύ σημαντικό για τη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.

Κορνέ

Αν θέλεις να είσαι και ο πρώτος ζαχαροπλάστης που φτιάχνει τα καλύτερα γλυκά στη γειτονιά, ένα κορνέ σίγουρα σου χρειάζεται.

Υπάρχουν κορνέ που μπορείς να τους αλλάζεις εσύ τις μύτες ανάλογα με αυτό που θα φτιάξεις.

Είσαι έτοιμος για τέλεια γαρνιρίσματα, για να δίνεις σχήμα στα γλυκά αλλά και να τα σερβίρεις σαν επαγγελματίας;

Μην ξεχνάς ακόμα ότι μπορείς να διακοσμήσεις και τα διάφορα μεζεδάκια σου με πουρέδες (π.χ. καρότου ή πατάτας) για ακόμα πιο γκουρμέ δημιουργίες.

Στίφτης

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό εργαλείο της λίστας μας είναι ο στίφτης.

Μην το κουράζεις πολύ αν δεν ξέρεις ποιον να διαλέξεις.

Πάρε έναν κοινό λεμονοστίφτη.

Με αυτόν μπορείς να βγάλεις το χυμό και από φρούτα όπως μήλα, πορτοκάλια γκρέιπφρουτ κλπ.

Τι είναι τα gadget της κουζίνας;

Σίγουρα τα σκεύη και τα εργαλεία είναι πολύ βασικά για να εξοπλίσεις την κουζίνα σου και να την κάνεις λειτουργική.

Επειδή η μαγειρική συνεχώς εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, βγαίνουν όλο και περισσότεροι τρόποι για να σε βοηθήσουν.

Δες μερικά «gadget» κουζίνας που έχουμε ξεχωρίσει για σένα.

Μερικές μικροσυσκευές που θα λατρέψεις

  • Ένα μιξεράκι χειρός, που θα χρησιμοποιείς όχι μόνο για να φτιάχνεις φραπέ αλλά και για να αναδεύεις μείγματα ζαχαροπλαστικής.
  • Το μούλτι και το μεγάλο μπλέντερ μπορούν να ψιλοκόψουν και να πολτοποιήσουν οτιδήποτε.
  • Αν θέλεις να πολτοποιήσεις μια βελουτέ σούπα το κατάλληλο gadget είναι το ραβδομπλέντερ.
  • Ο ηλεκτρικός στίφτης είναι ιδανικός για να βγάζεις χυμό από εσπεριδοειδή χωρίς καν να κουράζεσαι.
  • Η τοστιέρα μην ξεχνάς πως δεν είναι μόνο για τοστ. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ακόμα και για να ψήσεις μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκι ακόμα και ψάρια.
  • Ένα ηλεκτρικό μαχαίρι είναι το ιδανικό gadget για να κόψεις σε τέλειες φέτες το κρέας.
  • Θυμήσου να πάρεις ακόμα και ένα χρονόμετρο γιατί και στην κουζίνα ο χρόνος είναι χρήμα.

 

Ο εξοπλισμός της κουζίνας έχει μια μεγάλη λίστα από σκεύη, εργαλεία και γκάτζετ που μπορείς να επιλέξεις.

Η λειτουργικότητα, η ασφάλεια και η ακρίβεια είναι αυτά που θα σε κάνουν να δημιουργήσεις τέλεια αποτελέσματα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να αποφασίσεις τι χρειάζεσαι για τη δικιά σου κουζίνα!

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin