Η σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε ένα σπίτι ή ακίνητο γενικά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.
Και αυτό γιατί αν γίνει με τον σωστό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμό και υλοποίηση, εξασφαλίζετε την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σας για πολλά χρόνια αποφεύγοντας κακοτοπιές όπως ενοχλητικά μερεμέτια στο μέλλον, περιττά έξοδα και φυσικά κινδύνους ηλεκτροπληξίας!
Στο άρθρο αυτό θα μάθετε όλα πρέπει να γνωρίζετε, βήμα βήμα, για να εξασφαλίσετε ότι όλες οι ηλεκτρικές σας συσκευές θα δουλεύουν…ρολόι.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τα στάδια μιας σωστής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Χονδρικά έχουμε 7 βασικά στάδια μέχρι την ολοκλήρωση μιας ασφαλούς και σωστής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης τα οποία πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα standards όπως αυτά ορίζονται από το
Πρότυπο ΕΛΟΤ HD-384.
Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση
Οι σύγχρονες πλέον κατοικίες αλλά και όλα τα κτίρια γενικά έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ρεύμα λόγω και της προόδου της τεχνολογίας.
Παλαιότερα στις κρεβατοκάμαρες π.χ. αρκούσε ένας κεντρικός φωτισμός, ένας διακόπτης για το φως μπαλκονιού, και τρεις υποδοχές για τηλεόραση, κλιματιστικό και τηλέφωνο.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην ίδια κρεβατοκάμαρα μπορεί να χρειάζεστε διακόπτες για ηλεκτρονικά ρολά και τέντες ή πρίζες ethernet.
Ή μπορεί να θέλετε κρυφούς φωτισμούς με ταινίες led στην ντουλάπα σας ή ψευδοροφή με σποτάκια led για να δημιουργείτε …ατμόσφαιρα.
Στο σαλόνι π.χ. μια απλή υποδοχή για την τηλεόραση και την κεραία της δεν είναι πλέον αρκετές γιατί υπάρχουν ένα κάρο λειτουργίες που χρειάζονται επιπλέον ρευματοδότες όπως θύρες HDMI, UTP, δικτύου κτλ.
Επιπλέον σκεφτείτε ότι τα περισσότερα σπίτια σήμερα χρειάζονται συναγερμό αλλά και την δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του φωτισμού και της λειτουργίας των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Ναι, τα έξυπνα σπίτια είναι η νέα τάση!
Επομένως, πρέπει να σκεφθείτε καλά τις δυνατότητες που θέλετε να έχει η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση, να τις συζητήσετε με τον μηχανικό και τον ηλεκτρολόγο σας και να προβλέψετε και τυχόν μελλοντικές σας ανάγκες.
Και φυσικά να επιλέξετε έναν πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο ο οποίος θα φροντίσει να τοποθετήσει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό χωρίς να ξεχάσει κάτι…!
1ο στάδιο: Μελέτη
Πριν απ’ όλα θα χρειαστεί μια εμπεριστατωμένη και λεπτομερής μηχανολογική μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει και τα απαραίτητα ηλεκτρολογικά σχέδια.
Η μελέτη και τα σχέδια θα αποτελέσουν την “ταυτότητα” του έργου αλλά και τον “οδηγό” με βάση τον οποίο θα γίνει η υλοποίηση του ενώ θα επικαιροποιούνται με τυχόν αλλαγές που θα παρουσιαστούν στην πορεία.
Στην μελέτη ορίζονται κατ’ ελάχιστον:
- Ο τρόπος κατασκευής της εγκατάστασης
- Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (πιστοποιημένα)
- Οι τύποι των καλωδίων που θα μπουν ανάλογα με τα φορτία της εγκατάστασης
- Ο αριθμός των διακοπτών, των πριζών και των υποδοχών φωτισμού, το είδος των ηλεκτρικών συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν και οι ανάγκες σε γραμμές τηλεφώνου, διαδικτύου κλπ.
Tip: Κρατήστε αντίγραφο της μελέτης από τον ηλεκτρολόγο για το αρχείο σας. Πιθανά να σας χρειαστεί στο μέλλον.
2ο Στάδιο – Εργοταξιακή Παροχή
Οι εργάτες που θα χτίσουν το σπίτι σας και θα εγκαταστήσουν και όλα τα ηλεκτρολογικά χρειάζονται και ρεύμα για να δουλέψουν.
Η εργοταξιακή λοιπόν παροχή είναι αυτή που τους το παρέχει.
Τι είναι η εργοταξιακή παροχή;
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ηλεκτρολογική διάταξη στο εργοτάξιο που αποτελείται από έναν πίνακα με ρελέ διαρροής, μετρητή, γείωση και μερικές πρίζες και ηλεκτροδοτείται από τον πλησιέστερο στύλο της ΔΕΗ.
Για να αποκτήσει ηλεκτροδότηση το εργοτάξιο σας πρέπει να κάνετε σχετική αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ.
Συνεργείο της υπηρεσίας θα επισκεφθεί κατόπιν τον χώρο για αυτοψία και υπόδειξη του σημείου εγκατάστασης της εργοταξιακής παροχής.
Στην συνέχεια αναλαμβάνει ο ηλεκτρολόγος σας.
Αν το ακίνητο βρίσκεται στην Αθήνα δεν χρειάζεται να κάνει πολλά γιατί η ΔΕΔΔΗΕ έρχεται στον χώρο και τοποθετεί τον μετρητή.
Αν όμως το εργοτάξιο είναι στην επαρχία τότε ο ηλεκτρολόγος παραλαμβάνει τον εξοπλισμό από το τοπικό κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ και τον τοποθετεί ο ίδιος και η ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει να συνδέσει τον εξοπλισμό με τον στύλο.
Tip: Ο εργοταξιακός ηλεκτρικός πίνακας καλό είναι να είναι αδιάβροχος και μεγάλης αντοχής προκειμένου να προστατεύεται από την βροχή και τυχόν καταπονήσεις.
3ο Στάδιο – Θεμελιακή Γείωση
Τί είναι η θεμελιακή γείωση;
Πρόκειται για μια εργασία που γίνεται για να προστατεύει το οίκημα αλλά και όσους κατοικούν σε αυτό από την ηλεκτροπληξία και τυχόν χτύπημα κεραυνού και γίνεται όταν μπουν τα θεμέλια της οικοδομής.
Πως τοποθετείται η θεμελιακή γείωση;
Μετά την τοποθέτηση του οπλισμού (σίδερα) στα θεμέλια του ακινήτου, ο ηλεκτρολόγος τοποθετεί την θεμελιακή (χαλύβδινη) ταινία περιμετρικά της θεμελίωσης σε κατακόρυφη θέση αλλά και σε εγκάρσιες και διαμήκεις πεδιλοδοκούς στο επίκεντρο του κτίσματος συνδεδεμένη ανά 2μ με τον οπλισμό.
Αν τώρα υπάρχει ανάγκη και για άλλες ηλεκτρολογικές παροχές εντός του κτιρίου, τότε ο ηλεκτρολόγος τις τοποθετεί μέσα στο σκυρόδεμα με ειδικούς σωλήνες βαρέως τύπου κατασκευασμένους να αντέχουν τεράστιο βάρος μηχανικών καταπονήσεων.
Tip: Στην Ελλάδα από το 2006 και μετά η θεμελιακή γείωση είναι υποχρεωτική για όλες τις νέες οικοδομές καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι η καλύτερη μέθοδος γείωσης κτιρίου αφού επιτυγχάνει τιμές αντίστασης γείωσης, που κανένας άλλος τύπος γείωσης δεν μπορεί να πετύχει.
4ο Στάδιο – Εγκατάσταση σωληνώσεων
Αφού μπούνε τα μπετά και διαμορφωθεί η τοιχοποιία από τους χτίστες αναλαμβάνει ξανά ο ηλεκτρολόγος για να βάλει τις κατάλληλες σωληνώσεις σκάβοντας στα προσυμφωνημένα σημεία τους τοίχους, το δάπεδο ή την οροφή.
Έχει προηγηθεί βέβαια συνεννόηση μαζί σας για να σημειωθούν στους τοίχους τα σημεία που θα “ανοίξει” σύμφωνα πάντα με τα σχέδια.
Tip: Τα ηλεκτρολογικά σχέδια πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές που προκύπτουν στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση κατά την εξέλιξη των εργασιών.
Το πλήθος τώρα των σωληνώσεων θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις του ακινήτου σε ηλεκτροδότηση και τις ανάγκες σας ως ιδιοκτήτης.
Σε απλές εγκαταστάσεις αρκούν οι επιτοίχιες σωληνώσεις για τον φωτισμό και την παροχή ρεύματος.
Ωστόσο, επειδή οι σύγχρονες κατοικίες και γενικά τα νεόκτιστα ακίνητα χρειάζονται ρεύμα για πολλές συσκευές και χρήσεις, οι τοίχοι δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν το σύνολο των σωληνώσεων (και των διελεύσεών τους) και έτσι ο ηλεκτρολόγος περνά και ενδοδαπέδιες σωληνώσεις (που είναι και πιο εύκολη εργασία).
Επιτοίχιες σωληνώσεις
Στην περίπτωση αυτή οι σωληνώσεις εφαρμόζονται στο εσωτερικό του τοίχου και ο ηλεκτρολόγος τις στηρίζει με έτοιμο σοβά ή λάσπη που φτιάχνει μόνος του.
Είναι βασικό εδώ η το υλικό υποστήριξης να έχει την σωστή αναλογία ρευστότητας για να “κρατήσει” στην θέση τους τις σωληνώσεις.
Ο ηλεκτρολόγος χρησιμοποιεί επίσης τα κατάλληλα κουτιά διακλάδωσης.
Όταν κάνει εγκατάσταση σε ψευδοροφή, προσέχει να τα τοποθετεί κοντά σε κάποια θυρίδα για να είναι εύκολα προσβάσιμα στο μέλλον σε περίπτωση ελέγχου, επισκευής ή συντήρησης.
Η εργασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των κουτιών για τους διακόπτες και τις πρίζες.
Εδώ είναι σημαντικό η επιλογή να έχει γίνει από πριν, να έχετε δηλαδή διαλέξει τον τύπο και το σχέδιο τους ώστε ο ηλεκτρολόγος να τα τοποθετήσει σε αυτό το στάδιο. Αν το αφήσει για αργότερα γιατί πχ δεν έχετε ακόμα κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε αργότερα σε περιττά μερεμέτια.
Ενδοδαπέδιες σωληνώσεις
Στην περίπτωση αυτή ο ηλεκτρολόγος δεν χρησιμοποιεί κουτιά διακλάδωσης αλλά εγκαθιστά τις σωληνώσεις μονοκόμματες από το ένα σημείο του τοίχου μέχρι το απέναντι (όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουτί διακλάδωσης). Συνήθως περνά αμέσως και τα καλώδια (βλ. επόμενο στάδιο).
Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες των σωληνώσεων, το έργο φωτογραφίζεται και ενημερώνονται τα σχέδια με τις τυχόν αλλαγές.
Tip: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επιτοίχιες, οροφής και ενδοδαπέδιες εγκαταστάσεις διαφέρουν όπως διαφέρουν και αυτά που χρησιμοποιούνται στις ψευδοροφές. Όλες οι εργασίες όμως γίνονται βάσει του Προτύπου ΕΟΤ HD-384.
5ο Στάδιο – Εγκατάσταση καλωδιώσεων
Το στάδιο αυτό ακολουθεί το σοβάτισμα της τοιχοποιίας και αφορά στο πέρασμα των καλωδίων μέσα στις σωληνώσεις (όπου αυτές βρίσκονται) και την ολοκλήρωση των συνδέσεων (διακλαδώσεων) όπου κλείνονται και τα καπάκια από τα κουτιά διελεύσεων (που μπήκαν στο προηγούμενο στάδιο).
Tip: Τα καλώδια για τις επιτοίχιες σωληνώσεις είναι τύπου ΝΥΑ, ενώ για τις ενδοδαπέδιες είναι τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ.
Ο ηλεκτρολόγος περνά λοιπόν τις καλωδιώσεις, κάνει τις διακλαδώσεις, κλείνει τα καπάκια και κάνει έναν προέλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για να τσεκάρει τυχόν πιθανότητα λάθους σε κάποιο σημείο.
Οι καλωδιώσεις είναι δύο βασικά ειδών:
- Ισχύος ή ισχυρών ρευμάτων (αφορούν τον φωτισμό, πρίζες, οικιακές συσκευές, κλιματισμό, κλπ)
- Ασθενών ρευμάτων (αφορούν συναγερμό, πυρανίχνευση, κύκλωμα καμερών, Home cinema, δομημένη καλωδίωση κλπ).
Για τις καλωδιώσεις ισχύος υπάρχει κανονισμός που ορίζει τί θα περαστεί, πού και πώς.
Για τις καλωδιώσεις ασθενών ρευμάτων από την άλλη, για κάθε σημείο απαιτείται ξεχωριστό καλώδιο χωρίς διακλαδώσεις ανάλογα με τον τύπο της χρήσης κάθε φορά.
Tip: Για τα μεγαλύτερα βαλάντια και άρα τις πιο “απαιτητικές” κατοικίες συνήθως οι (σοβαροί) ηλεκτρολόγοι προτείνουν την δημιουργία Rack ή και ειδικού δωματίου ελέγχου στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα ηλεκτρολογικά.
6ο Στάδιο – Τοποθέτηση διακοπτών, πριζών, φωτιστικών κλπ
Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος της οικοδομής από ειδικό συνεργείο, και αφού έχουν τελειώσει “τα χοντρά”, ο ηλεκτρολόγος περνά στο επόμενο στάδιο που περιλαμβάνει την τοποθέτηση των διακοπτών, των πριζών, των φωτιστικών, των ηλεκτρικών πινάκων, τυχόν ταινιών led κτλ.
Προσοχή εδώ χρειάζεται στην ευθυγράμμιση της τοποθέτησης τους ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο.
Η οικοδομή ηλεκτροδοτείται πρόχειρα και γίνονται έλεγχοι από τον ηλεκτρολόγο.
Tip: Πρέπει να έχετε αποφασίσει από πριν που θα μπει ο φωτισμός ειδικά αν μιλάμε για ψευδοροφή για να αποφύγετε τσάμπα τρύπες και ανοίγματα και περιττά μερεμέτια.
7ο Στάδιο – Έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ)
Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την συμπλήρωση και υπογραφή από τον επιβλέποντα ηλεκτρολόγο της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη.
Στην δήλωση καταγράφονται όλες οι μετρήσεις της εγκατάστασης – που γίνονται με ειδικό όργανο – και βασικά η δήλωση επιβεβαιώνει ότι όλα έχουν γίνει καλώς καμωμένα, λειτουργούν σωστά και το κυριότερο με ασφάλεια χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας!
Την δήλωση αυτή εσείς ως ιδιοκτήτης του ακινήτου θα την προσκομίσετε στην συνέχεια στον ΔΕΔΔΗΕ για να σας χορηγήσει δικό σας μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά για να μετατρέψει την παροχή από εργοστασιακή σε μόνιμη.
Ειδικές ηλεκτρολογικές εργασίες
Αν θέλετε να έχετε στο σπίτι σας ειδικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις όπως π.χ. γεννήτρια, UPS ή φωτοβολταϊκά τότε οι εργασίες που απαιτούνται είναι ειδικότερες.
Γεννήτριες (ή αλλιώς Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη)
Αν θέλετε ηλεκτρολογική κάλυψη για όλο το σπίτι τότε η γεννήτρια θα είναι μεγάλη και δεν χρειάζεται να μπει ξεχωριστά.
Θα συνδεθεί με τον γενικό πίνακα και θα μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα όταν ο πάροχος τους ρεύματος διακόψει για κάποιο λόγο την παροχή ρεύματος.
Αν θέλετε μερική κάλυψη από την άλλη τότε ο ηλεκτρολόγος πιθανά να κάνει ειδική εγκατάσταση με ξεχωριστούς πίνακες. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποτυπωθεί στα σχέδια ποιες καταναλώσεις θα τροφοδοτηθούν από την γεννήτρια.
UPS
To UPS είναι μια συσκευή που προστατεύει τις ηλεκτρικές συσκευές από απότομες αλλαγές στην ηλεκτροδότηση ενώ προσφέρει και αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Μια εγκατάσταση Ups χρειάζεται ξεχωριστές γραμμές και δικό της ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να τροφοδοτήσει – στην ανάγκη – τις παροχές ή τις συσκευές που θέλετε.
Υπάρχει βέβαια και η λύση του μεμονωμένου ups που συνδέεται με συγκεκριμένη συσκευή και δεν χρειάζεται ηλεκτρολόγος εδώ.
Φωτοβολταϊκά
Αν θέλετε εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά να ξέρετε ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν επηρεάζεται.
Αυτό που θα χρειαστεί όμως είναι έξτρα χώρος για την τοποθέτηση των μπαταριών και του λοιπού εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών.
Τί ισχύει σε περίπτωση ανακαίνισης;
Είπαμε τι γίνεται όταν χτίζετε από γης ένα σπίτι.
Τι γίνεται όμως με τα ηλεκτρολογικά όταν θέλετε να κάνετε απλά μερική ανακαίνιση σπιτιού;
Στην περίπτωση αυτή οι ηλεκτρολογικές εργασίες είναι από τις πρώτες που γίνονται.
Αν χρειάζεται το συνεργείο αποξηλώνει την προηγούμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση και εγκαθιστά την νέα.
Αν τώρα χρειάζονται επιμέρους επιδιορθώσεις τότε πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης παλαιών και φθαρμένων υλικών και καλωδιώσεων.
Τι ισχύει στην περίπτωση άλλων ακινήτων;
Βασικά τα στάδια που ακολουθούνται για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι τα ίδια.
Αυτό που αλλάζει είναι απλά η πολυπλοκότητα στις μελέτες και τα ηλεκτρολογικά σχέδια μιας και οι απαιτήσεις για τα μεγάλα ακίνητα είναι πολύ μεγαλύτερες και αφορούν άλλες χρήσεις.
Κλείνοντας
Πλέον γνωρίζετε τι χρειάζεται για να έχετε μια σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο σπίτι σας και φυσικά το κεφάλι σας ήσυχο.
Να θυμάστε ότι η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής, να καταναλώνει την μικρότερη δυνατή ποσότητα ενέργειας και να είναι αισθητικά καλαίσθητη.
Φροντίστε λοιπόν να απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο συνεργείο με έμπειρους και καλά εκπαιδευμένους ηλεκτρολόγους για να τηρήσουν στο έπακρο όλες τις ανωτέρω προδιαγραφές και να χρησιμοποιήσουν υλικά αξιόπιστα και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Έτσι, εσείς το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι απλά στο τέλος να …ανάψετε τον διακόπτη!
Εταιρεία ανακαινίσεων σπιτιών και επαγγελματικών χώρων