φωτοβολταϊκά σε σκεπη

φωτοβολταϊκά σε σκεπη

Αποφασίζοντας να προβείς σε μια πλήρη ανανέωση σπιτιού Θεσσαλονίκη είναι σημαντικό να σκεφτείς επίσης και με ποιους τρόπους θα αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου. Τα φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίσουν το ελληνικό κοινό, με πολλούς ιδιοκτήτες να τα επιλέγουν απολαμβάνοντας μια σειρά από οφέλη.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στρέφονται στα φωτοβολταϊκά συστήματα διότι είναι εξαιρετικά συμφέροντα και φέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Παρακάτω εμείς, θέλουμε να σε ενημερώσουμε για τα φωτοβολταϊκά, για το πόσο κοστίζουν, ποια πρέπει να είναι η τοποθέτηση τους καθώς επίσης και πόσα kW χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταϊκά;

Μάθε τα πάντα για τα φωτοβολταϊκά και για τα ενεργειακά τους οφέλη

Πριν πάρεις την απόφαση να τοποθετήσεις στο σπίτι σου φωτοβολταϊκά, καλό είναι να έχεις μια ολοκληρωμένη γνώση και άποψη για αυτά καθώς και για όσα θα προσφέρουν στην κατοικία σου και πιο συγκεκριμένα στην ενεργεία αυτής. Με τον όρο φωτοβολταϊκά αναφερόμαστε στις βιομηχανικές διατάξεις, που αφού εγκατασταθούν στο σπίτι σου, μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Ως συστήματα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και στην ουσία συνιστούν γεννήτριες που αποτελούνται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα συστήματα στήριξης, τους συσσωρευτές, τους αντιστροφείς τάσης, τους μετρητές ενέργειας και τους ρυθμιστές φόρτισης. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα τους είναι τα εξής:

  1. Χρησιμοποιούν το ήλιο για την λειτουργία τους
  2. Δεν μολύνουν το περιβάλλον
  3. Έχουν αντοχή και διάρκεια στο χρόνο
  4. Συνεισφέρουν στην μείωση του κόστους της κατανάλωσης ρεύματος

Ποιος είναι ο αριθμός των φωτοβολταϊκών που πρέπει να τοποθετήσεις στο σπίτι σου;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι για να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά στο σπίτι σου θα πρέπει να είσαι ο ιδιοκτήτης αυτού και το ακίνητο σου να έχει ήδη σύνδεση κατανάλωσης ρεύματος.

Επίσης, η κατοικία σου θα πρέπει να μη βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και να μην ανήκει στην κατηγορία των διατηρητέων, ενώ απαιτείται και η εγκατάσταση ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο συνδυασμός ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και του ηλιακού σου θερμοσίφωνα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της κατοικίας σου στο πρόγραμμα, διότι με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Αναφορικά τώρα με τον αριθμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων που χρειάζεται ένα σπίτι ώστε να είναι παραγωγικό αυτός εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες σε ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε kWhs που έχει το σπίτι σου. Με την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος επιδιώκεται η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού και η μείωση στο ελάχιστο του λογαριασμού σου σε ηλεκτρική ενεργεία.

Πριν την τοποθέτηση γίνεται μελέτη της οροφής της κατοικίας σου, για να εξεταστεί η επάρκεια του χώρου για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, ενώ διαφορετικός είναι ο αριθμός των φωτοβολταϊκών σε περίπτωση κεραμοσκεπής και διαφορετικός σε ταράτσα.

Η επιφάνεια που χρειάζεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος

Πριν από όλα θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι οι ακόλουθες επιφάνειες που θα αναφέρουμε είναι απόλυτα ενδεικτικές, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό που θα σε ενημερώσει με βάση τα χαρακτηριστικά της δικιά σου κατοικίας και τις δυνατότητες αυτής.

Θέτοντας ένα γενικό πλαίσιο σαν βάση, ένα τυπικό κρυσταλλικό φωτοβολταϊκό πάνελ καταλαμβάνει 0,7με 0,8 τετραγωνικά μέτρα/kWp για κάθε 100Watt συμπεριλαμβανομένου και του πλαισίου του από αλουμίνιο. Σε μια κεραμοσκεπή ή επικλινή στέγη η μέση επιφάνεια που μπορεί να καταλαμβάνει ένα κιλοβάτ εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι περίπου τα 8 τετραγωνικά μέτρα, με την τοποθέτηση να γίνεται μόνο στην πλευρά του Νότου.

Σε μια ταράτσα και γενικότερα σε μια επίπεδη επιφάνεια το σύστημα τείνει να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο μιας και η έτοιμη κλίση για τα φωτοβολταϊκά που προσφέρει μια στέγη θα πρέπει να κατασκευαστεί με ειδικές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και θα πρέπει επίσης να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Οι επίπεδες οροφές χρειάζονται χονδρικά 15 τετραγωνικά μέτρα ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση πολυκατοικίας δυνατότητα και δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζοντίων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών. Δικαίωμα έχει και ένας από τους ιδιοκτήτες μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπολοίπους. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών που κύριος του συστήματος είναι ο διαχειριστής, το σύστημα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από αυτόν και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

Αυτό που απαιτείται για τη συμφωνία των ιδιοκτητών ή την παραχώρηση του χώρου είναι ένα πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή η έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Ποιο είναι το ποσό της ενέργειας που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μικρής κλίμακας;

Η ενέργεια που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει να κάνει με την συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ που έχει το σύστημα σου. Αν θες να βρεις την συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος σου πολλαπλασίασε την ισχύ που έχει το κάθε πάνελ (αναγράφεται σε ταμπελάκι στο πίσω μέρος) και το αποτέλεσμα είναι η συνολική ισχύς του συστήματος.

Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η παράγωγη ενέργειας είναι η συνολική ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος και η ηλιοφάνεια της περιοχής που θα εγκαταστήσουμε το σύστημα. Βέβαια το ποσό της ηλιακής ενέργειας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, γενικά στην Βόρεια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβάτ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.150 έως 1.250 kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος, στην Κεντρική Ελλάδα από 1.200 έως 1.300 kWh (κιλοβατώρες) και στην Νότια Ελλάδα από 1.250 έως 1.450 kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος, όλα αφορούν σταθερό σύστημα. Όσο πιο νότια τόσο πιο μεγάλη και η παράγωγη ενεργείας, διότι εκεί είναι και οι πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας και εκεί που ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό σε σχέση με τις βόρειες περιοχές.

Στοιχειά που επηρεάζουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και τα οποία πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν την εγκατάσταση

  • Προσανατολισμός καθώς και η κλίση της επιφάνειας των φωτοβολταϊκών
  • Κόστος συνολικής εγκατάστασης
  • Βαθμός απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ (όσο μεγαλύτερη απόδοση τόσο μικρότερη η απαιτούμενη επιφάνεια)
  • Τύπος συστήματος στήριξης
  • Σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με ειδικά υλικά και βύσματα για φωτοβολταϊκά συστήματα από ειδικούς και έμπειρους μηχανικούς
  • Σωστή επιλογή των φωτοβολταϊκών πάνελ (ανοχές ισχύος εξόδου, εγγυήσεις απόδοσης, υλικά κατασκευής, τύπος φωτοβολταϊκών στοιχείων, ανοχές σε υψηλές θερμοκρασίες κ.α.)
  • Πολυετής εγγύηση για τα πάνελ και τους αντιστροφείς-μετατροπείς
  • Τοποθέτηση των πάνελ σε σημείο του κτιρίου για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του από τον κίνδυνο κλοπής
  • Θα πρέπει το σημείο που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση να δέχεται την ελάχιστη δυνατή σκίαση από τα δέντρα, περιβάλλοντα κτήρια κ.α. Το στοιχειό αυτό είναι καθοριστικό καθώς αν δεν δέχεται πολύ ήλιο, καλυτέρα να μην επενδύσετε σε ένα τέτοιο σύστημα ενέργειας
  • Εγκατάσταση με γωνία περίπου 20-30 βαθμών
  • Πλύσιμο των πάνελ, ενδείκνυται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα διότι η σκόνη, τα περιττώματα πουλιών κ.α. μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος

Ισχύς και κόστος φωτοβολταϊκού συστήματος

Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να είναι μέχρι 10 kW για μια κατοικία, το σύστημα αυτό περιέχει γύρω στα 32 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Ένα kW παράγει κατά μέσον όρο 1.300 κιλοβατώρες ετησίως και έχει κόστος γύρω στις 12 με 13.000 ευρώ και επιτυγχάνει εξοικονόμηση της τάξης των 4.000 ευρώ ετησίως. Η μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000 με 7.000 κιλοβατώρες ετησίως και κοστίζει 0, 12 ευρώ η μια. Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε ενέργεια 5 με7 kW. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου μεγέθους φωτοβολταϊκού απαιτεί 100 τ.μ. ταράτσας, τα οποία θα πρέπει να είναι χωρίς σκίαση.

Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000-35.000 ευρώ (5 χιλιάδες ευρώ/κιλοβατώρα) και με βάση την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, που έχει οριστεί στα 55 λεπτά, ενώ η απόσβεση υπολογίζεται σε μια πενταετία. Μια εγκατάσταση ενός συστήματος 3 kW κυμαίνεται από τις 4.000 με 5.000 ευρώ. Η τρέχουσα απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος συνήθως κυμαίνεται στα τρία με τέσσερα χρόνια και συνήθως παρέχεται για αυτά πολυετή εγγύηση.

Κόστος για διάφορες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων

Στην περίπτωση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, το κόστος που απαιτείται είναι ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης. Διαφορετικό είναι το κόστος για την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ και διαφορετικό για πέντε ενώ και ο αριθμός των kW παίζει καθοριστικό ρόλο στην τιμή. Το κόστος εγκατάστασης αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και το υπόλοιπο ποσό άφορα στους αντιστροφείς, στο σύστημα στήριξης και τέλος στις καλωδιώσεις και στους ηλεκτρολογικούς πίνακες (ασφάλειες, διακόπτες, αντικεραυνικά κλπ).

Συνεπώς, το κόστος και οι τιμές για ένα σταθερό φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελληνική αγορά κυμαίνεται από 3.500 έως 5.500 ευρώ ανά kW ή 3,5 έως 5,5 ευρώ ανά Watt. Φυσικά η αναλογία τιμή/Watt μειώνεται όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της εγκατάστασης. Ενώ ανάλογα με την ενέργεια που παράγει το σύστημα μας έχουμε και τα αντίστοιχα έσοδα σε ευρώ πολλαπλασιάζοντας τις κιλοβατώρες που παράγουμε με το 0,55/kWh, που είναι η τιμή με την όποια η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει την ενέργεια που παράγει το σύστημα μας.

Ελπίζουμε να σου δώσαμε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την ενεργεία που αυτά παράγουν. Φέρουν πολλά πλεονεκτήματα και μπορείς μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα εταιρειών που εξειδικεύονται στα φωτοβολταϊκά να μάθεις ακριβώς πόσα kW χρειάζεται και το δικό σου σπίτι με φωτοβολταϊκά. Οι ειδικοί θα σε ενημερώσουν αναλυτικά με βάση τις ανάγκες σου σε ενέργεια καθώς και τις δυνατότητες που φέρει το σπίτι σου με σκοπό μια αποδοτική και συμφέρουσα τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin