Τα τελευταία χρόνια η πατητή τσιμεντοκονία επιλέγεται όλο και περισσότερο για την ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη και επαγγελματικών χώρων. Προσφέρει στους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς,  μια  όμορφη αίσθηση σύγχρονου design και φέρει αναρίθμητα πλεονεκτήματα ως επιλογή. Οι πιο συχνές εφαρμογές της είναι σε σκάλες, τοίχους, δάπεδο, πάγκους αλλά και σε μπανιέρες και ντουζιέρες. Αυτές συνιστούν και μοναδικά καλαίσθητες επιλογές που προσφέρουν υψηλής αισθητικής στυλ σε κάθε χώρο όπου εντάσσονται.

Η πατητή τσιμεντοκονία συνιστά ένα τελείως φυσικό και οικολογικό υλικό και δεν επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που μένουν στο σπίτι, ενώ αποτελεί και μία από τις πιο εύκολες, γρήγορες και οικονομικές λύσεις στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Είναι ένα υλικό με άριστες αντοχές και τέλεια αδιαβροχοποίηση και διατίθεται σε πολλά χρώματα στο εμπόριο. Συνδυάζει αναμφίβολα την αισθητική με την πρακτικότητα και όλο και περισσότεροι την επιλέγουν για να αναβαθμίσουν τον χώρο τους.

Η κουζίνα είναι ένα μέρος όπου μπορείς να την εφαρμόσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για ολόκληρη την κουζίνα ή μόνο για τους τοίχους. Είναι ένα υλικό που καθαρίζεται γρήγορα και αυτό την καθιστά ιδανική για επιφάνειες που λερώνονται εύκολα. Παρακάτω σου προτείνουμε πως και γιατί να τολμήσεις να επιλέξεις πατητή τσιμεντοκονία για την κουζίνα σου. Έναν πολυσύχναστο και πολυχρησιμοποιούμενο χώρο, μέσα στον οποίο όλοι αγαπάμε να περνάμε τον χρόνο μας, μαγειρεύοντας και γευματίζοντας με τους φίλους και την οικογένεια μας.

Πατητή τσιμεντοκονία στην κουζίνα: Πως ξεκίνησε ως τεχνική και γιατί στην Ελλάδα την αγαπάμε ιδιαίτερα;

Η ιστορία της πατητής τσιμεντοκονίας ξεκινάει την δεκαετία του 1990 από τον γνωστό κατασκευαστή Francesco Passaniti. Μετέπειτα ο συνδυασμός σκυροδέματος και μαρμάρινων πετρών, που ήταν η βάση του μωσαϊκού ως τεχνική, αλλάζει, αντικαθιστώντας το μάρμαρο με μικρό χαλίκι. Σειρά σήμερα παίρνει λοιπόν, η πατητή τσιμεντοκονία. Ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικών χώρων επιλεγούν την τεχνική αυτή για πολλούς χώρους και φυσικά και για την κουζίνα. Η συνολική αίσθηση που δημιουργεί είναι σαφώς μια λιτή και με καθαρές γραμμές αισθητική.

Στην Ελλάδα όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως αγαπάμε ιδιαίτερα την τεχνική αυτή και όχι μόνο τα τελευταία χρονιά αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες. Στα νησιά, και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, αντικρίζουμε ως σήμερα σε παραδοσιακά κτίσματα και κατοικίες δείγματα της τέχνης αυτής με την επικράτηση του διαχρονικού λευκού και μπεζ χρώματος. Καναπέδες, κρεβάτια και φυσικά νιπτήρες και πάγκοι κουζίνας όλα χτιστά και με λείες και καθαρές επιφάνειες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι εσωτερικής αρχιτεκτονικής πολλών ελληνικών κατοικιών σε νησιά.

Επομένως, αν αγαπάς την κυκλαδική και minimal αισθητική που τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά παρουσιάζουν τότε θα αγαπήσεις την πατητή τσιμεντοκονία και θα την λατρέψεις και για τον χώρο της κουζίνας. Η πατητή τσιμεντοκονία έχει κυκλαδίτικη επομένως καταγωγή και αποτελεί μια αυθεντική ελληνική κατασκευαστική τεχνική.

Ποια οφέλη προσφέρει η πατητή τσιμεντοκονία στην κουζίνα και που μπορείς να την εφαρμόσεις;

Η κουζίνα, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, συνιστά έναν πολύ σημαντικό χώρο για κάθε σπίτι. Ειδικά αν αγαπάς την μαγειρική και την δημιουργία τότε σίγουρα θα ξεχωρίζεις τον χώρο αυτό του σπιτιού σου. Αν έχεις μεγάλη οικογένεια και σου αρέσει να μαγειρεύεις καθημερινά για τα αγαπημένα σας πρόσωπα , τότε σίγουρα θα αναγνωρίζεις  την αξία που έχει ο χώρος της κουζίνας και η σημασία του να έχει μια όμορφη και πρακτική διακόσμηση και αισθητική.

Η πατητή τσιμεντοκονία λοιπόν, αν και δεν είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την διαμόρφωση ή ανακαίνιση της κουζίνας, συνιστά μια από τις πιο σύγχρονες και αισθητικά ξεχωριστές επιλογές για τον χώρο αυτό. Η όψη που προσφέρει στον χώρο είναι μοναδικά εντυπωσιακή και αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις για την κουζίνα. Πρωταγωνιστεί στα μεγάλα περιοδικά και site διακόσμησης και αρχιτεκτονικής και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της είναι η ενιαία-μονολιθική επιφάνεια της, ο εύκολος καθαρισμό της, το ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υπόστρωμα και το ότι ξεχωρίζει για το μοναδικό και ιδιαίτερο αισθητικό της αποτέλεσμα, έχει αντοχή στις τριβές, στις ακτίνες του ηλίου και στα καθαριστικά και λάδια ενώ μπορεί να τοποθετηθεί αρκετά γρήγορα από ένα έμπειρο και καλά καταρτισμένο συνεργείο.

Πρακτικά λοιπόν, η πατητή τσιμεντοκονία ξεχωρίζει για την μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα του υλικού της. Ενώ από την τελική επάλειψη του υλικού με βερνίκι αυτό αποκτά μεγάλη διαχρονικότητα και είναι απόλυτα αδιάβροχο, δίνοντας στον χώρο ένα μοναδικά κλασικό και vintage ύφος. Στην κουζίνα μπορείς να την επιλέξεις για το δάπεδο και τους τοίχους αυτής δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο σύνολο. Καλό είναι πριν την όποια απόφαση να συζητήσεις με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο ώστε να σε κατευθύνει και να σε συμβουλέψει κατάλληλα.

Αφού ενημερωθείς και λάβεις μια συνολική εικόνα και πληροφόρηση μπορείς ακόμη και να επιλέξεις την κάλυψη ολόκληρου του χώρου της κουζίνας. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει και θα σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο την κουζίνα του σπιτιού σου. Ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και για την επικάλυψη επίπλων ή σημείων εντός του χώρου, δημιουργώντας ξεχωριστά και πρωτότυπα στοιχεία εντός αυτού. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μια εταιρεία με εμπειρία και γνώση αναφορικά με την τεχνική αυτή, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να σε ικανοποιήσει.

Οι τύποι πατητής τσιμεντοκονίας

Η πατητή τσιμεντοκονία γενικά χωρίζεται σε αρκετά είδη ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να την τοποθετήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η απλή, η Flex, η ενισχυμένη για δάπεδα, η iron για βαριά κυκλοφορία και εξωτερικούς χώρους και η Velvet για απαλή επιφάνεια και χρήση σε γυψοσανίδες και σε αντικείμενα.

Υπάρχει το γυαλισμένο σκυρόδεμα που ξεχωρίζει για την ομαλότητα του και με την οποία δημιουργείται πανέμορφα το εφέ της ύλης, με περισσότερες ή λιγότερες ραβδώσεις. Αυτό το είδος μπορεί να τοποθετηθεί εξίσου καλά τόσο κάθετα όσο και οριζόντια. Επίσης, να αναφέρουμε ότι το γυαλισμένο σκυρόδεμα είναι πιο ομοιογενές στο χώρο, ενώ προσφέρει  ένα καλύτερο φινίρισμα. Το γυαλισμένο σκυρόδεμα προσφέρεται σε μεγάλες πλάκες, έτοιμο για εγκατάσταση, όπως τα πλακάκια δαπέδου. Ενώ ένα από τα αισθητικά οφέλη του είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε μεγάλες περιοχές για ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, όπως στους τοίχους ή στο δάπεδο.

Αναφορικά με την διατήρηση του, αυτό είναι εύκολο στο να διατηρηθεί. Αν υπάρχει ένα γυαλισμένο δάπεδο από μπετόν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το καθαρίσεις με ένα πανί και νερό. Εάν εμφανιστούν σημάδια, το σαπούνι είναι το κατάλληλο μέσο και βοηθά στην εξάλειψή τους. Επίσης, να επισημάνουμε ότι για τη σωστή συντήρηση της πατητής τσιμεντοκονίας, συνιστάται να προσθέσεις τακτικά, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, στο υλικό λίγο νερό ώστε να ενεργοποιηθεί η προστασία, η οποία προστατεύει το σκυρόδεμα και το καθιστά αδιάβροχο.

Αν αναρωτιέσαι για την διαδικασία τοποθέτησης της, αυτή είναι αρκετά απλή. Η εφαρμογή της ξεκινάει με την προετοιμασία της επιφάνειας της, η οποία θα πρέπει να έχει λειανθεί με γυαλόχαρτο ώστε να εξαλειφτούν όλες οι πιθανές ρηγματώσεις και να είναι τελείως καθαρή. Στην συνέχεια εφαρμόζεται το ειδικό αστάρι της πατητής τσιμεντοκονίας στην επιφάνεια του δαπέδου, του τοίχου ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Το ειδικό αυτό αστάρι σταθεροποιεί την επιφάνεια και την απορροφητικότητα και απομακρύνει τυχόν σκόνες.

Αφού στεγνώσει καλά η επιφάνεια συνεχίζουμε με την εφαρμογή άλλης μιας στρώσης. Σε αυτό το σημείο πατάμε και λειαίνουμε την επιφάνεια. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά και να σκληρύνει. Η ολοκλήρωση της εφαρμογής απαιτεί δύο με τρεις ημέρες και αφού είναι πια έτοιμη η επιφάνεια την λειαίνουμε με γυαλόχαρτο προκειμένου να αποκτήσει μια τέλεια όψη και υφή. Τέλος, εφαρμόζουμε το ειδικό βερνίκι, ματ ή γυαλιστερό για υψηλότερη αντοχή, αδιαβροχοποίηση και πιο ελκυστική εμφάνιση.

Πάγκος κουζίνας από πατητή τσιμεντοκονία

Μια από τις πιο όμορφες και πρωτότυπες εφαρμογές της πατητής τσιμεντοκονίας στην κουζίνα είναι στον πάγκο αυτής. Μπορείς να πάρεις ιδέες και να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα με την αισθητική σου. Το σημαντικότερο ρόλο στην εφαρμογή αυτήν έχει το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ο πάγκος.

Αναφορικά με τις χρωματικές επιλογές και αποχρώσεις που έχεις στην διάθεση σου αυτές είναι πολλές. Διάλεξε αυτή που ταιριάζει καλύτερα με το ύφος που θες να δημιουργήσεις στον χώρο και φυσικά με βάση το δικό σου γούστο. Πολλοί αγαπούν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση ενώ άλλοι λατρεύουν την παραδοσιακή και minimal εκδοχή της.

Ότι και αν επιλέξεις η πρωτοπορία και η αρμόνια είναι δεδομένη. Από τις πιο μοντέρνες προτάσεις και τάσεις σε χρώματα φυσικά παραμένουν οι γήινες παλέτες όπως το λευκό, το μπεζ και το γκρι. Οι αποχρώσεις αυτές δημιουργούν ένα βιομηχανικό στυλ που συνδυασμένες με ορυκτά και φυσικά χρώματα προσφέρουν μια ολική αναβάθμιση στον χώρο της κουζίνας σου. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες σκληρές επιφάνειες, δεν έχει περιορισμούς σε σχέδια ενώ μπορεί να χρωματίζεται εύκολα.

Αναφορικά με τα υλικά κατασκευής και εφαρμογής της πατητής τσιμεντοκονίας στον πάγκο της κουζίνας αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδος υλικό όπως μάρμαρο, πορσελάνη, τούβλο ή και μπετό. Τα οφέλη που έχει μια τέτοια επιλογή για τον πάγκο της κουζίνας σου είναι αναρίθμητα. Το σπουδαιότερο από όλα είναι η ανθεκτικότητα της αναφορικά με πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος και η χρήση.

Αισθητικά η πατητή τσιμεντοκονία διακρίνεται για την διαχρονικότητα της αλλά ξεχωρίζει και για την αντοχή που έχει, ειδικά μετά την επίστρωση της με βερνίκι, απέναντι στην υγρασία. Ο πάγκος κουζίνας από πατητή τσιμεντοκονία θα είναι πάντα προστατευμένος από υψηλές θερμοκρασίες, που ειδικά στον χώρο της κουζίνας  είναι συχνές και συνηθισμένες καθώς χρησιμοποιούμε καυτά σκεύη μαγειρικής και πάντα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με αυτά.

Επιπλέον, ένα ακόμη πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι η ευκολία συντήρησης και καθαρισμού. Ο πάγκος από πατητή τσιμεντοκονία κατά βάση αποτελείται από φυσικά υλικά αλλά γενικότερα ως επιλογή χαρακτηρίζεται από αντοχή απέναντι σε δυνατά καθαριστικά που επιλέγονται για τον χώρο της κουζίνας.

Πατητή τσιμεντοκονία σε νεροχύτη και έπιπλα

Η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στον νεροχύτη της κουζίνας, προσφέροντας ένα εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η επιλογή και εφαρμογή αυτή πραγματικά θα απογειώσει την κουζίνα σου και θα την κάνει σαν είναι βγαλμένη από όμορφα κυκλαδίτικα σπίτια. Η ποιότητα του υλικού και στη περίπτωση αυτή θα κάνει την διαφορά καθώς επίσης και η τοποθέτηση που θα γίνει ώστε να εναρμονιστεί άψογα με το υπόλοιπο σύνολο.

Η τεχνική αυτή λοιπόν, προσφέρει ένα μοναδικά καλαίσθητο αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Αντοχή επίσης χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή, με την επιφάνεια να είναι μοναδικά ανθεκτική σε νερό, συνιστώντας ένα αδιάβροχο υλικό με φοβερές αντιστάσεις στην υγρασία, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα, έναντι άλλων υλικών, αφού βοηθάει στη βελτίωση του μικροκλίματος του συγκεκριμένου χώρου, αλλά και του υπόλοιπου σπιτιού.

Από τα πιο συχνά υλικά που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές σαν και αυτές είναι το υδράσβεστο, η χαλαζιακή άμμος και το κεραμάλευρο, που όλα συνιστούν οικολογικά και φιλικά τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον, υλικά. Η πατητή τσιμεντοκονία διαθέτει επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων που θα σου δώσει έμπνευση να δημιουργήσεις απίθανους συνδυασμούς με τα έπιπλά της κουζίνας σου. Θα δώσει έμφαση στο συνολικό στυλ και στη διακόσμηση της κουζίνας σου και σίγουρα θα εντυπωσιάσει όλους του καλεσμένους σου.

Να αναφέρουμε επιπλέον πως η απόδοση που έχουν τα χρώματα πάνω στην πατητή τσιμεντοκονία και το υλικό της, έχει ένα ιδιαίτερο φως και προσδίδει μια πανέμορφη αίσθηση. Τόλμησε και εμπνεύσου γιατί η επιλογή αυτή σίγουρα θα σου προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προτάσεων και ιδεών. Ενώ και έπιπλα μπορούν να δημιουργηθούν από πατητή τσιμεντοκονία. Ένα μεγάλο μακρόστενο τραπέζι για την κουζίνα σου για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα του χώρου αυτού και αυτό να καλύπτεται πλήρως με πατητή τσιμεντοκονία, δημιουργώντας  ένα απίθανα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πατητή τσιμεντοκονία δεν είναι μια ακριβή μέθοδος αναδόμησης και ανακαίνισης. Μπορεί να εκπέμπει πολυτέλεια και υψηλό design αλλά αποτελεί έναν πολύ οικονομικό τρόπο, ειδικά συγκριτικά με άλλα μέσα, επιλογές ανακαινίσεων και τεχνικών αναδιαμόρφωσης.

Ολοκληρώνοντας, τα πιο σημαντικά οφέλη της πατητής τσιμεντοκονίας είναι το ότι αποτελεί μια μονολιθική, ενιαία στρώση χωρίς καθόλου εμφανείς αρμούς, έχει μεγάλη ελαστικότητα και παραμένει ανεπηρέαστη από  μικρής κλίμακας δονήσεις. Ενώ χάρη στην υψηλή συγκολλητική πρόσφυσης του υλικού της, μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν πάνω από κάθε υπόστρωμα χωρίς να χρειάζονται αποξηλώσεις. Ενδεικτικά, εφαρμόζεται πάνω από γυψοσανίδα, πλακάκια, σοβά, μωσαϊκό, τσιμέντο και πολλές άλλες επιφάνειες.

Στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής η πατητή τσιμεντοκονία έχει ήδη ξεχωρίσει και αναγνωριστεί. Μπορεί να εφαρμοστεί άψογα σε κάθε είδος δαπέδου, τοίχου και σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Αναμφισβήτητα επομένως, συνιστά για την κουζίνα μια μοναδικά διαχρονική και σύγχρονη τεχνική που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Διάλεξε λοιπόν, την πατητή τσιμεντοκονία και εσύ για την δική σου κουζίνα και απόλαυσε ένα μοναδικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

 

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin