Η κατασκευή ενός  προθάλαμου κατά την ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν ισχυρές καιρικές συνθήκες, είναι μια πολύ συνετή απόφαση. Ο προθάλαμος σπιτιού γίνεται στην μπροστινή πόρτα αυτού και φέρει πολλά πλεονεκτήματα για ένα σπίτι.

Αν μένετε σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα, κοντά στην φύση και έχετε υιοθετήσει ένα αγροτικό τρόπο ζωής, θα γνωρίζετε πολύ καλά πως πολύ συχνά ο αέρας και το κρύο κλίμα δημιουργούν  προβλήματα σε μια κατοικία. Προβλήματα που ένας προθάλαμος σπιτιού μπορεί να λύσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Παρακάτω θα ενημερωθείτε πλήρως, μέσα από το αναλυτικό κείμενο μας, για την κατασκευή και τα πλεονεκτήματα που θα φέρει στην κατοικία σας ένας προθάλαμος σπιτιού.

Γιατί να επιλέξετε την κατασκευή ενός προθαλάμου στο σπίτι σας

Όλες τις εποχές του χρόνου, αν μένετε σε περιοχές κοντά στην φύση και με μεγάλη ελευθερία και απλά, ξέρετε καλά πως η πόρτα της εισόδου σας ανοίγει πάρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας να φέρνει μαζί του θερμότητα ή κρύο, στο σπίτι σας είτε από τα μέλη της οικογένεια σας είτε από τους καλεσμένους σας να γεμίζει σκόνη και βρώμιες από τα παπούτσια ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας μειώνεται καθώς με το άνοιγμα της πόρτας αλλάζει η θερμοκρασία και δεν μένει σταθερή. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν με την κατασκευή ενός προθαλάμου. Αν στην εξοχική σας κατοικία δεν έχετε σκεφτεί μια τέτοια προσθήκη, ήρθε η ώρα να δείτε πόσο ωφέλιμη είναι.

Είναι ένας μικρός χώρος, σαν μικρό δωμάτιο, οποίος κατασκευάζεται από ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στις ισχυρές καιρικές συνθήκες και στο οποίο μπορείτε να αποθηκεύετε πολλά πράγματα και κυρίως τα παπούτσια σας. Ο προθάλαμος είναι απαραίτητος και χρήσιμος σε κάθε σπίτι. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα κτίρια στις νότιες περιοχές της χώρας, εκεί όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο και ζεστό.

Μια τέτοια κατασκευή είναι πολύ θετική και πρακτική για μια κατοικία, αρκεί να γίνει με μια καλά μονωμένη διπλή πόρτα, όπως συστήνετε από τους ειδικούς τεχνίτες.

Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας

Σε πολλές περιοχές του εξωτερικού και ιδιαίτερα σε προάστια και πόλεις όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ισχυρές θα έχετε δει, κυρίως μέσα από ταινίες ή και ντοκιμαντέρ, πως υπάρχουν βοηθητικοί προθάλαμοι. Αυτό αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η ενεργειακή απόδοση ενός σπιτιού ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες αναβαθμίζεται με μια τέτοια κατασκευή.

Μέσω της κατασκευής του προθαλάμου και της ύπαρξης ενός χώρου που περιβάλλεται από δύο πόρτες και λόγω του διαδοχικού τους ανοίγματος, ο κρύος αέρας παραμένει μεταξύ τους και δεν εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης. Η θερμότητα του σπιτιού διατηρείται επίσης, έτσι και το καλοκαίρι προστατεύεται η δροσιά στο σπίτι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό.

Αντιλαμβάνεστε επομένως πως όλες τις εποχές εξασφαλίζεται η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας και η εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης ή ψύξης.

Σχεδιασμός του προθαλάμου

Δεν υπάρχουν βασικά, αυστηρά χαρακτηριστικά για την διάταξη και τον σχεδιασμό ενός προθαλάμου αλλά σαφώς και υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν την ρύθμιση αυτού του χώρου. Κατά την κατασκευή του προθαλάμου είναι απαραίτητο και καθοριστικό ο τεχνίτης και επαγγελματίας που θα αναλάβει την κατασκευή να μελετήσει και να λάβει υπόψη του τις επικρατούσες κατευθύνσεις του ανέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την κατασκευή η πόρτα στην υποδαπέδια πλευρά θα κάνει το σπίτι λίγο πιο ζεστό, γιατί οι ριπές του ανέμου δεν θα πέσουν μέσα σε αυτό. Ο προθάλαμος μπορεί να ενσωματωθεί στο κύριο κομμάτι του κτιρίου ή να προσαρτηθεί σε αυτό με τη μορφή ενός προεξέχοντος τμήματος.

Σε κάθε περίπτωση μεριμνήσετε ώστε η πόρτα εισόδου να ανοίγει προς τα έξω. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχειό διότι αυτό βελτιώνει την αντοχή της σε ρωγμές, αυξάνει τον ελεύθερο χώρο στον προθάλαμο και εξασφαλίζει ασφαλέστερη εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αναφορικά με το δάπεδο αυτό θα πρέπει να είναι σκληρό και μη ολισθηρό, ακόμη και όταν είναι βρεγμένο προκείμενου να μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από όλα τα μελή της οικογένειας, ακόμα και από τα κατοικίδια. Κατά την τοποθέτηση λεκάνης, θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο με το επάνω κάλυμμα δαπέδου, χωρίς προεξέχοντα κατώφλι. Αυτό εξασφαλίζει ασφαλέστερη διαδρομή. Ενώ η ζώνη του προθαλάμου μειώνεται συχνά σε δύο έως τρία στάδια κάτω από το επίπεδο του πρώτου ορόφου, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στη συγκράτηση του κρύου σε αυτό το δωμάτιο.

Μόνωση και Έμφαση στις πόρτες που θα επιλεχθούν

Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή των πορτών. Το εξωτερικό τους θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από συμπαγές ξύλο ή μεταλλικό πλαίσιο με εσωτερική μόνωση. Ως δεύτερη πόρτα, μια μπαλκονόπορτα με λαβή διπλής όψεως, υαλοπίνακες και πλήρης σφράγιση του ανοίγματος που οφείλεται σε δύο σφραγιστικά περιγράμματα θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Η μόνωση είναι επίσης ένα στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό σε μια τέτοια κατασκευή. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως σε μια τέτοια κατασκευή και λόγω του σκοπού που αυτή θέλουμε να εκπληρώνει στην κατοικία μας, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στη επιλογή των υλικών. Αυτά θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Ενώ ο επαγγελματίας που θα εκτελέσει την εργασία θα πρέπει να έχει άψογη τεχνογνωσία και εμπειρία στην κατασκευή τέτοιων έργων.

Αναφορικά με την μόνωση λοιπόν, η πληρότητα της απόδοσης του ταμπλό του ρόλου ενός εποικοδομητικού φραγμού θερμοκρασίας για άλλα δωμάτια εξαρτάται, πρώτα από όλα, από τις θερμομονωτικές του ιδιότητες. Ο εξωτερικός τοίχος του προθάλαμου, που αποτελεί και μέρος των εξωτερικών κατασκευών του σπιτιού, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του θερμικού περιγράμματος του κτηρίου, και η βάση για την διασφάλιση και διατήρηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού.

Τέλος, στην περιοχή του προθάλαμου οι ειδικοί συνιστούν την τοποθέτηση ενός στρώματος μόνωσης από αφρό, περλίτη ή ορυκτό μαλλί (βασάλτης ή γυαλί). Για τους τελευταίους, απαιτείται φράγμα υδρατμών στο εσωτερικό και στεγανοποίηση στο εξωτερικό. Εξωτερικά, το ενισχυτικό πλέγμα ενισχύεται με θερμομονωτικό στρώμα και στη συνέχεια επικαλύπτεται με βαφή ή γύψο. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τα υλικά και από τον επαγγελματία και την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σας.

Τρόποι κατασκευής προθαλάμου: Επιπλέον λύσεις και επιλογές

Ένας προθάλαμος σπιτιού μπορεί να κατασκευαστεί κατά την κατασκευή καθώς και κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας. Η κατασκευή αυτού μπορεί να γίνει και με την τεχνολογία του χειμερινού κήπου. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η τεχνική συνιστά ένα πλαίσιο από αλουμίνιο ή πλαστικό προφίλ με διπλά τζάμια. Σημασία έχει στην τεχνική αυτή να διασφαλιστεί η αξιόπιστη σύνδεση της δομής προφίλ με τον κύριο τοίχο.

Επιπλέον, στον προθάλαμο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο κατά πόσο υπάρχουν ρωγμές γύρω από την περίμετρο των θυρών, κατά μήκος των σανίδων και στις γωνίες. Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε μεγάλες τρύπες με ορυκτοβάμβακα, αλλά μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αφρό πολυουρεθάνης και να γεμίσετε μικρά κενά με ρυμούχο, σφράγιση με μονωτική ταινία ή με στεγανωτικό σιλικόνης.

Η περιποίηση και η διακόσμηση του προθάλαμου

Ο προθάλαμος όπως καταλαβαίνετε φέρει μια εξαιρετικά πρακτική σημασία για την κατοικία σας. Αποτελεί ωστόσο και έναν χώρο με συχνές αλλαγές στη θερμοκρασία και με υγρασία λόγω και του σκοπού που καλύπτει. Μπορείτε λοιπόν για την διατήρηση του και την διακόσμηση του να επιλέξετε υλικά για τους τοίχους και την οροφή όπως βαφές πρόσοψης ή πλαστικά πάνελ.

Επιλέξτε ανθεκτικά υλικά, ειδικά για τις εξωτερικές επιφάνειες ενός κτίσματος που έρχονται αντιμέτωπες με πολύ υγρασία. Μπορείτε να βάψετε τον χώρο σε ότι χρώμα εσείς επιθυμείται και στο δάπεδο μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κεραμικά πλακάκια ανθεκτικά στη φθορά, φυσική ή τεχνητή πέτρα ή λινέλαιο. Τα υλικά αυτά είναι ανθεκτικά στην τριβή και μπορούν να καθαριστούν εύκολα.

Συμπεράσματα για τα οφέλη της κατασκευής ενός προθάλαμου

Ένας προθάλαμος εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Μπορεί να λειτουργήσει ως μια επέκταση του σπιτιού σας και σαν μια ζεστή βεράντα. Εάν τον επενδύσετε με τζάμι μπορείτε να έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο για να χαλαρώνετε με θέα στον κήπο και την φύση όλες τις εποχές του χρόνου.

Σε αυτό μπορείτε επίσης να τοποθετείτε τα ρούχα που φοράτε για εξωτερικές εργασίες καθώς και τα παπούτσια σας, ώστε να διατηρείτε πάντα καθαρό το εσωτερικό του σπιτιού σας. Έτσι θα λειτούργει σαν έναν επιπρόσθετο αποθηκευτικό χώρο και για τα εργαλεία σας και όχι μόνο.

Το μέγεθος του προθάλαμου δεν είναι περιοριστικό, ακόμα και ένας μικρός προθάλαμος μπορεί να σας λύσει τα χέρια και εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως διάδρομος. Ωστόσο καλό είναι ο χώρος να σας εξυπηρετεί για να κινείστε με άνεση μέσα σε αυτό καθώς και για να μετακινείται διάφορα έπιπλα και αντικείμενα. Πέρα από το φυσικό φως μπορετέ φυσικά να προσθέσετε και τεχνητό για να τον οργανώσετε ακόμη καλυτέρα.

Αναφορικά με το κόστος, καλό είναι να γνώριζε πως αυτό ποικίλει και μόνο συζητώντας με ειδικούς μπορείτε να έχετε μια ξεκάθαρη εκτίμηση αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι μια πολυέξοδη δαπάνη. Τα πλεονεκτήματα του είναι σαφώς πολλά ειδικά σε περιοχές κοντά στην φύση. Ενώ να έχετε τέλος, υπόψη σας πως επιλέγοντας μια τέτοια κατασκευή θα μειώσετε σημαντικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού σας, αλλά και θα δημιουργήσετε μια μοναδική ατμόσφαιρα άνεσης και θαλπωρής σε σας και σε όλα τα μέλη της οικογένειας σας.

Ελπίζουμε, η παραπάνω ενημέρωση μας για τα βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της κατασκευής ενός προθαλάμου στο σπίτι σας να σας βοήθησε ουσιαστικά ώστε να κάνετε και εσείς το επόμενο βήμα για τον εξοπλισμό και την καλύτερη ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin