Το σπίτι σου στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο βαρετό; Μήπως χρειάζεσαι μια αναζωογονητική ανανέωση στη ζωή σου, και δεν ξέρεις τι να κάνεις;

Ίσως η ανακαίνιση της γκαρσονιέρας σου να είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημά σου.

Ανανεώνοντας το διαμέρισμά σου, μπορείς να έχεις έναν, έστω φαινομενικά, εντελώς καινούριο χώρο για εσένα. Τι περιμένεις λοιπόν;

Πάμε να δούμε τις διαδικασίες μιας αναδιαμόρφωσης χώρου, τι θα χρειαστείς και φυσικά, πόσο θα κοστίσει.

Οφέλη της Αναδιαμόρφωσης Χώρου

Μια ανανέωση οικίας, όπως είδες και προηγουμένως, μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου. Γιατί;

Ποιος δεν θα ήθελε ένα αίσθημα «φρεσκάδας» στην ζωή του; Μία αίσθηση ικανοποίησης, κάτι που θα σου φτιάχνει την διάθεση κάθε μέρα! Μια ανακαίνιση χώρου θα μπορέσει να φέρει πίσω στο σπίτι το στυλ και την ομορφιά του, σε συνδυασμό με ένα πιο σύγχρονο και μοντέρνο look. Ίσως επίσης, καταφέρεις να δημιουργήσεις επιτέλους τον χώρο που χρειάζεσαι για το έξτρα γραφείο που πάντα ονειρευόσουν να έχεις στο σπίτι σου!

Και μιας και μιλάμε για ελκυστικότητα, θα πρέπει να αναφέρουμε και το feng shui. Μία ίσως «ξενέρωτη» έννοια, όμως στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμη και σημαντική για την αισθητική σου ευχαρίστηση. Καιρός λοιπόν να προγραμματίσεις την τοποθεσία των αντικειμένων στο σπίτι σου, με τρόπο ο οποίος να σε ευχαριστεί και να σε χαλαρώνει.

Επίσης, ίσως αυτή να είναι και η καταλληλότερη εποχή για μια ανακαίνιση, αφού η αξία της γκαρσονιέρας θα αυξηθεί δραστικά. Και ποτέ δε ξέρεις, ίσως να σου επιφέρει ένα εύκολο τρόπο για passive income στο μέλλον!

 Ολική Ανακαίνιση

Μην σε φοβίζει ο όρος ολική ανακαίνιση. Ναι, ίσως ακούγεται κουραστικό και χρονοβόρο, ίσως μόνο και στη σκέψη να μην θες να ασχοληθείς ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις και άδικο. Η ολική ανακαίνιση χώρου είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Στα κατάλληλα χέρια όμως, θα μπορέσει να σου προσφέρει το σπίτι των ονείρων σου!

Μια τέτοια ανανέωση χώρου περιλαμβάνει την ολική αλλαγή του, όπως ολόκληρη την αναδιαρρύθμισή του, παραλλαγές στον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο, αλλά και συντήρηση ή αντικατάσταση παλαιών συσκευών και εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, το χρώμα των τοίχων, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως και αλλαγή επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών.

Μια ολική ανακαίνιση μπορεί να αλλάξει το σπίτι σου σε 4 επίπεδα.

Το πρώτο είναι η εμφάνιση και η χρηστικότητά του. Δηλαδή, η εσωτερική οργάνωση του σπιτιού, η οποία θα πρέπει να είναι ελκυστική, αλλά και το πόσο πρακτικό είναι το σπίτι. Με λίγα λόγια, το πόσο θα μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί καθημερινές δουλειές εύκολα και γρήγορα, χωρίς εμπόδια και παρενοχλήσεις μέσα σε αυτό.

Το δεύτερο είναι η ευζωία που θα σου προσφέρει ο καινούριος σου χώρος. Δηλαδή, προφανώς, την ποιότητα ζωής που θα σου παρέχει το σπίτι σου, την χαλάρωση, την γαλήνη κ.α.

Το τρίτο αφορά την οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα αλλά και την φιλικότητα στο περιβάλλον. Το πόσο οικολογική είναι η οικία σου δηλαδή και πόσο οικονομία κάνει σε θέματα νερού ρεύματος, φυσικού αερίου κλπ.

Και το τέταρτο αφορά την ασφάλεια που σου προσφέρει ο χώρος από εξωτερικές απειλές, δηλαδή το πόσο θα σε προστατεύει από κακοκαιρίες, κρύες ή ζεστές θερμοκρασίες, ηχορύπανση αλλά και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ουσιαστικά, θα έχεις ένα «ολοκαίνουριο» σπίτι!

Μερική Ανακαίνιση

Σε αντίθεση με την ολική, η μερική ανανέωση σπιτιού δεν είναι ούτε δύσκολη, ούτε και τόσο χρονοβόρα. Ίσως να είσαι ευχαριστημένος/η με το σαλόνι σου, και με την κουζίνα σου, αλλά κάτι σε χαλάει στο μπάνιο και στην κρεβατοκάμαρά σου. Καιρός λοιπόν να κάνεις μια μερική ανακαίνιση! Δηλαδή, να ανακαινίσεις μόνο ένα μέρος του χώρου σου.

Τελευταία αυτό το είδος ανανέωσης επιλέγεται συχνά λόγω του μικρού κόστους και την ταχύτητα ολοκλήρωσής της. Προσφέρει την δυνατότητα αλλαγής ενός μικρού μέρους της οικίας, το οποίο ίσως να είναι πολύ σημαντικό για εσάς και επιθυμείτε άμεσα αναδιαμόρφωση.

Η μερική ανακαίνιση λοιπόν περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση ενός συγκεκριμένου δωματίου η χώρου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αφορά το χρώμα των τοίχων, την αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, φωτισμού και οργάνωσης χώρου. Με αυτή την επιλογή θα μπορέσεις επιτέλους να αποκτήσεις επιτέλους το υπνοδωμάτιο των ονείρων σου!

Διαδικασίες Αναδιαμόρφωσης

Όποιο είδος αναδιαμόρφωσης χώρου και να επιλέξεις, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Η πιο συχνή σειρά αυτών των εργασιών είναι η εξής:

  1. Κάδος Μπάζων και Ανυψωτικής Πλατφόρμας ~100-200€
  2. Αποξηλώσεις και Καθαρισμοί (αποξήλωση παλιών επίπλων και παλιού εξοπλισμού ή και αφαιρέσεις τοίχων.) ~250-1000€
  3. Ηλεκτρολογικές και Υδραυλικές Εγκαταστάσεις (Ολική αλλαγή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, άμα είναι απαραίτητη) ~1500€ Ηλεκτρολογικές και ~1400€ Υδραυλικές
  4. Πλακάκια, Δάπεδο και Τοίχοι (Τοποθέτηση πλακιδίων, επενδύσεις σε δάπεδο και τοίχους) ~10€/τμ
  5. Ελαιοχρωματισμοί και Επιφάνειες (Βάψιμο τοίχων και συντήρηση επιφανειών) ~1000-1800€
  6. Κουφώματα (Αλλαγή Κουφωμάτων) ~25-50€/τμ
  7. Σταθερός Εξοπλισμός (Αλλαγή παλιού εξοπλισμού και τοποθέτηση καινούριου) ~1500-3500€ ανάλογα με την ποσότητα, την ποιότητα και τον τύπο.
  8. Εξωτερικός Χώρος (Ανανεώσεις στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας)

Εσωτερική Ανανέωση

Μια εσωτερική ανανέωση μπορεί να κάνει τον χώρο σου, έναν παράδεισο προσωπικά για εσένα! Μπορείς να δημιουργήσεις τον χώρο που θες όπως τον θες! Καιρός λοιπόν να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θες να αλλάξεις το σπίτι σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον αισθητικό, αλλά ταυτόχρονα πρακτικό και χαλαρωτικό.

Διαδικασίες Εσωτερικής Ανανέωσης

  1. Αποξηλώσεις και Καθαρισμοί (αποξήλωση παλιών επίπλων και παλιού εξοπλισμού ή και αφαιρέσεις τοίχων.) ~250-1000€
  2. Ηλεκτρολογικές και Υδραυλικές Εγκαταστάσεις (Ολική αλλαγή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, άμα είναι απαραίτητη) ~1500 Ηλεκτρολογικές και ~1400€ Υδραυλικές
  3. Πλακάκια, Δάπεδο και Τοίχοι (Τοποθέτηση πλακιδίων, επενδύσεις σε δάπεδο και τοίχους) ~10-160€/τ.μ.
  4. Ελαιοχρωματισμοί και Επιφάνειες (Βάψιμο τοίχων και συντήρηση επιφανειών) ~5-15€/τ.μ.
  5. Εσωτερικά Κουφώματα (Αλλαγή Εσωτερικών Κουφωμάτων) ~25-50€/τμχ
  6. Αλλαγή παλαιών πορτών ~50-200€
  7. Αλλαγή Φωτιστικών
  8. Αναβάθμιση ή Τοποθέτηση Εσωτερικής Θερμομόνωσης ~90-200€/τμχ
  9. Αναβάθμιση ή Τοποθέτηση Σωμάτων ή Κλιματιστικών ~90-200€/τμχ
  10. Έπιπλα (Τοποθέτηση καινούριων επίπλων)

Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να αναβαθμίσεις το σπίτι σου και τα δωμάτιά του, όπως ακριβώς θέλεις εσύ. Φυσικά, πριν ξεκινήσεις τις διαδικασίες, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει πως ακριβώς θες να φτιάξεις το σπίτι σου, και να έχεις προετοιμαστεί για αυτά που θα σου χρειαστούν. Μια καλή ιδέα για βόλτα λοιπόν είναι η επίσκεψη σε ένα μαγαζί με οικιακά προϊόντα, έπιπλα κ.α. Χάζεψε προϊόντα από μια μεγάλη γκάμα και επίλεξε αυτά που είναι τα πιο κατάλληλα για εσένα και τα γούστα σου!

Εξωτερική Ανανέωση

Εκτός από τον εσωτερικό «παράδεισό» σου, ίσως να έχεις και ανάγκη από μια αξιοπρεπή «είσοδο» σε αυτόν! Για αυτό λοιπόν υπάρχει η εξωτερική ανακαίνιση. Μια καλή ανανέωση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σου θα μπορεί να προσφέρει, όχι μόνο σε εσένα, αλλά και στους γείτονες και τους περαστικούς, έναν θαυμασμό και δέος για το σπίτι σου! Τι περιμένεις λοιπόν;

Μια εξωτερική ανακαίνιση ίσως να μοιάζει δύσκολη, κουραστική ίσως και περιττή, αλλά στην πραγματικότητα θα σου δώσει πολλά περισσότερα από αυτά που περιμένεις! Πάμε να δούμε λοιπόν τις διαδικασίες για μια αξιόλογη εξωτερική ανακαίνιση.

  1. Σοβάτισμα και Επισκευή Εξωτερικών Τοίχων – Μια καλή επισκευή των εξωτερικών τοίχων, οι οποίοι με τον καιρό φθείρονται, μπορούν να σου προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους! ~8-10€/τ.μ.
  2. Εξωτερική Θερμομόνωση – Ποιος δεν θα ήθελε ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι; Με την εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης προστατεύεις το σπίτι σου από την απώλεια θερμότητας και φυσικά κάνεις οικονομία στην ενεργειακή κατανάλωση. ~90-900€
  3. Βάψιμο Εξωτερικών Τοίχων – Όπως είπαμε και πριν, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι πολύ ευάλωτοι και φθείρονται εύκολα. Έτσι, μια συντήρηση στο χρώμα τους θα τους δώσει την φρεσκάδα τους και την ομορφιά τους πίσω. ~8-15€/τ.μ.
  4. Στεγανοποίηση Ταράτσας – Η υγρασία στις μέρες μας δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη, και μπορεί να φθείρει το κτήριο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Η στεγανοποίηση της ταράτσας λοιπόν θα προστατέψει το οικοδόμημα από την υγρασία και τις φθορές που προκαλεί. ~10-60€/τ.μ.
  5. Εξωτερικά Κουφώματα – Η αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με καινούρια όχι μόνο αυξάνει την αξία της γκαρσονιέρας σου και την ενεργειακή της κλάση, αλλά και την ποιότητα ζωής σου. Τα σύγχρονα κουφώματα παρέχουν υψηλή ηχομόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον ρυθμίζουν την διείσδυση του κρύου ή της ζέστης. ~25-50€/τμχ
  6. Βελτίωση και Αναδιαμόρφωση Κήπου – Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της εξωτερικής ανανέωσης. Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού σου θα πρέπει να είναι ένας χώρος χαλάρωσης για εσένα, και για αυτόν ακριβός τον λόγο χρειάζεται να είναι ελκυστικός και ευχάριστος. Φρόντισε λοιπόν να διαμορφώσεις τον κήπο σου με τρόπο που σου αρέσει εσένα και σε κάνει να νιώθεις άνετα. ~100-870€
  7. Συστήματα Σκίασης – Δυστυχώς, η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας του ήλιου όλο και αυξάνεται, ειδικά σε αυτή την χώρα η οποία απολαμβάνει αρκετές ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να εγκαταστήσεις ένα σύστημα σκίασης στον εξωτερικό χώρο του χωροσού σου, ώστε να απολαμβάνεις τον προσωπικό σου εξωτερικό παράδεισο χωρίς να ενοχλείσαι από τον ήλιο! ~15-300€
  8. Ανακαίνιση Μπαλκονιού – Η ανανέωση το μπαλκονιού σου ή της βεράντας σου δεν είναι ασήμαντη. Η βεράντα ή το μπαλκόνι συ θα μπορούσε να είναι η δική σου αναζωογονητική γωνίτσα, και θα ήταν καλό να ευχαριστιέσαι να περνάς τον χρόνο σου εκεί. Έτσι, ίσως να είναι απαραίτητο να συντηρήσεις τον χώρο και να τον αναδιαμορφώσεις όπως ακριβώς θες. ~100-400€

Μπορεί λοιπόν η λέξη «ανακαίνιση» να σε τρομάζει λίγο, όποιου είδους και να είναι αυτή, όμως ίσως να κατάλαβες ότι ούτε τόσο δύσκολη είναι, και σίγουρα, αξίζει τον κόπο. Προετοιμάσου καλά λοιπόν για την αναδιαμόρφωση του χώρου σου και φρόντισε να δημιουργήσεις τον «παράδεισο» στο σπίτι σου!

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin