Όταν κάνουμε ολική αναβάθμιση σπιτιού δεν πρέπει να ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι να δώσεις προσοχή στα κουφώματα. Πρέπει να σιγουρευτείς ότι  η επιλογή που θα κάνεις είναι η καταλληλότερη και έτσι εμείς ήμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Φτιάξαμε έναν οδηγό που θα σου δείξει βήμα-βήμα τα μυστικά για να διατηρήσεις και να ανακαινίσεις τα ξύλινα κουφώματα σου, όσο πιο ικανοποιητικά μπορείς, και όχι μόνο.

Δείτε πόσο σημαντικό είναι να συντηρείτε συχνά τα ξύλινα κουφώματα σας

Αν είναι κάτι το οποίο δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας στο χώρο σας, αυτό είναι τα ξύλινα κουφώματα. Το ξύλο έχει μια μοναδική υφή και είναι ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες σας είτε σε κλειστούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Δείξτε λοιπόν στα κουφώματα σας το σεβασμό που δείχνουν και αυτά σε εσάς. Φροντίστε να τα διατηρείτε σε μια καλή κατάσταση διότι με τη σωστή συντήρηση μπορούν να σας παρέχουν πολλά.

Το ξύλο από μόνο του σαν υλικό θεωρηθείτε ευαίσθητο. Παρά την αντοχή του στο χρόνο, απαιτεί συνεχή έλεγχο για να διατηρεί την όψη και την αισθητική του καθώς επίσης και τις ηχομονωτικές και θερμομονωτικές του ιδιότητες.

Τι θα πρέπει να ξέρω για τη συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων μου.

Η συντήρησή και η προσοχή των ξύλινων κουφωμάτων, παίζει ζωτικό ρόλο στην διατήρησή και την αντοχή τους, πόσο μάλλον η συχνότητα με την οποία ελέγχουμε για φθορές.

Θα ήταν καλό να επιβλέπω τακτικά τα κουφώματα μου. Όταν λέμε τακτικά, εννοούμε πως μια φορά κάθε 2 χρόνια θα πρέπει  να έχουμε το νου μας.

Σε περιοχές με καιρούς πιο έντονους και απρόβλεπτους χρειάζεται σίγουρα έλεγχος μια φορά το χρόνο, κρατώντας πάντα στο μυαλό μας ότι όσο δεν προσέχουμε τα κουφώματα μας, μειώνετε γενικότερα η ανθεκτικότητά τους.

Αν εντοπίσουμε φθορά παίρνουμε κατευθείαν τα απαραίτητα μέτρα διότι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ιδιοκτησία μας.

Μην σαν αγχώνει όμως αυτό, με την βοήθεια ειδικού μπορείτε εύκολα με μια απλή διαδικασία να ανανεώσετε τα ξύλινα κουφώματα σας και να μην χρειαστεί να βρεθείτε σε κάποια μη αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι η εξής:

  1. Αφαίρεση των μη ξύλινων αντικείμενων από το κούφωμα
  2. Καθαρίζουμε και σιγουρευόμαστε ότι δεν θα μείνουν υπολείμματα  από την παλιά μας βαφή
  3. Τρίβουμε προσεκτικά τις επιφάνειες με γυαλόχαρτο
  4. Περνάμε με μυκητοκτόνο προσεκτικά
  5. Προσθέτουμε τα ξύλινα κομμάτια τα οποία αφαιρέσαμε προηγουμένως  και περνάμε με βερνίκι και χρώμα της επιλογής μας

Μια διαδικασία απλή, αλλά και πολύ απαραίτητη.

Ανακαίνιση κουφωμάτων

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε την τέλεια επιλογή για νέα κουφώματα? Να δείτε και να μάθετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας!

Παρακάτω, θα βρείτε όλους τους τύπους και τα είδη κουφωμάτων τα οποία γράψαμε για εσάς, έτσι ώστε να εξοπλίσετε τον χορό σας με τα καλυτέρα, έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη.

Όταν έρχεστε στο σημείο να ανακατασκευάσετε τα παλιά σας κουφώματα, ξύλινα και μη, θυμηθείτε να δώσετε τεράστια προσοχή. Μην ξεχνάτε πως ανανεώνοντας τα κουφώματα σας, εκτός από το ότι κάνετε μια καλή αναβάθμιση στην μορφή του σπιτιού σας, κάνετε και μια σημαντική ρύθμιση στα έξοδα σας, μειώνοντας δραματικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης στο χώρο σας.

Είδη κουφωμάτων

Ξύλινα κουφώματα

Τα ξύλινα κουφώματα χαρακτηρίζονται ως ένα από τα ποιο διαδεδομένα και τα ποιο προσιτά είδη κουφώματος. Αποτελούν νούμερο 1 επιλογή σε επαρχιακά σπίτια και μονοκατοικίες, αφού χωρίς αμφιβολία αναδεικνύουν αισθητά το κτήριο, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκετε. Μεγάλη παρουσία ξύλινων κουφωμάτων έχουμε σε μπαλκονόπορτες, παράθυρα αλλά επίσης και σύγχρονες εξώπορτες.

Στα ξύλινα κουφώματα μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά περισσότερα οφέλη, τα οποία είναι και ο λόγος της ευρείας προτίμησής τους.

Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η εγκατάσταση ενός ξύλινου κουφώματος προσαρμοσμένο στο χώρο μας, είναι σαν να τοποθετούμε ένα στολίδι υψηλής αξίας. Προσθέτει μια φιλικότητα και μια οικειότητα που θα σας κάνουν να “νιώθετε σπίτι”.

Επιπλέον, το να βάζετε ξύλινα κουφώματα στο εξωτερικό του ακινήτου σας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά  μια κίνηση η οποία θα το αναδείξει ικανοποιητικά και θα το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα κτίσματα, θεαματικά.

Επίσης μια μεγάλη ευκολία την οποία έχουν τα ξύλινα κουφώματα είναι η εύκολη προσαρμογή τους ανάλογα με της απαιτήσεις του χώρου και των γούστων σας, εφόσον είναι υπερβολικά απλό να αλλάξουμε το χρώμα ανά πάσα στιγμή.

Αρνητικά των ξύλινων κουφωμάτων

Το κόστος τους θεωρείτε σχετικά υψηλό και κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα, το είδος και τον προμηθευτή του ξύλου. Ωστόσο οποιαδήποτε προσθήκη και ανακαίνιση ξύλινου κουφώματος  αξίζει μέχρι και το τελευταίο της ευρώ, εγγυημένα!

Η συντήρηση είναι μια απαραίτητη διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνετε αυστηρά κάθε κάθε 3 με 5 χρόνια.

Όμως, την συντήρηση ή γενικότερα την αναδιαμόρφωση των ξύλινων κουφωμάτων, την χαρακτηρίζουμε γενικά ως μια αρκετά εύκολη υπόθεση, όπως έχουμε αναλύσει και παραπάνω, και αυτό αναδεικνύει τα θετικά του να προτιμάς το ξύλο ως το υλικό για τα κουφώματά σου.

Κουφώματα Αλουμινίου

Το αλουμίνιο ενδείκνυται ανεπιφύλακτα για οποιαδήποτε οικονομική ανακαίνιση ή εγκατάσταση κουφωμάτων επιθυμούμε. Είναι αρκετά συνηθισμένο υλικό για κουφώματα και πλήθος εργατών ειδικεύετε στην κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα εύχρηστο υλικό, έχει μεγάλη σημασία να προσέξουμε κάποιους παράγοντες κατά την τοποθέτησή του, όπως  το τζάμι με το οποίο θα συνδυαστεί. Σας προτείνουμε να κάνετε μια καλή έρευνα πριν προχωρήσετε στην τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι συνδυάζοντας το κούφωμα αλουμινίου με κάποιο ενεργειακό τζάμι (διαβάστε παρακάτω), έχουμε την δυνατότητα να κερδίσουμε έως και 50% από ενεργειακές δαπάνες.

Περισσότερα για τα κουφώματα αλουμινίου

Χρησιμοποιώντας κουφώματα αλουμινίου, θα παρατηρήσετε πως έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής όπως και εξαιρετική αντοχή στον χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα. Καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες σας για ηχομόνωση χωρίς προβλήματα και ιδιαίτερο κόπο εγκατάστασης.

Έχετε την δυνατότητα να τα προσαρμόσετε και να τα διαμορφώσετε με βάση τις απαιτήσεις σας και να πραγματοποιήσετε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις συντήρησης των κουφωμάτων αλουμινίου είναι ελάχιστες και οικονομικές, ειδικά αν σκεφτείτε πως το αλουμίνιο είναι ένα ανθεκτικό υλικό.

Αρνητικά κουφωμάτων αλουμινίου

Για να ήμαστε παρόλα αυτά ειλικρινείς, τίποτα δεν είναι τέλειο. Έτσι στα κουφώματα από αλουμίνιο παρατηρούμε  2 αρνητικά.

  • Κουφώματα αυτού του είδους δεν είναι αρκετά ανθεκτικά σε παραθαλάσσιες περιοχές με αυξημένη υγρασία και υπάρχει κίνδυνος φθοράς.
  • Στα κουφώματα αλουμινίου, για να έχουμε αποτελεσματική θερμομόνωση είναι απαραίτητη η θερμοδιακοπή.

 

Κουφώματα PVC

Το τρίτο είδος κουφώματος το οποίο θα αναλύσουμε είναι τα κουφώματα PVC. Μιλάμε για τα γνωστά σε όλους μας συνθετικά ή πλαστικά κουφώματα. Αυτά τα κουφώματα χαρακτηρίζονται από τις ευκολίες που έχουν, είτε στην συντήρηση είτε στην τοποθέτηση, είτε στην προσαρμογή τους σε οπουδήποτε κτήριο.

Αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε σίγουρα είναι το πόσο οικονομικά είναι αυτά τα κουφώματα. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για:

  • Χαμηλό κόστος ανακαίνισης
  • Χαμηλό κόστος τοποθέτησης
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης

Επιπλέον, σε περίπτωση που μένετε σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή και δυσκολεύεστε να βρείτε το ιδανικό κούφωμα λόγω υγρασίας, αντιθέτως από τα κουφώματα αλουμινίου, τα συνθετικά κουφώματα θα σας λύσουν τα χέρια.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων, μπορούμε εύκολα να προσθέσουμε ότι προσφέρουν από τις καλύτερες ηχητικές και θερμικές μονώσεις,  ενώ ταυτόχρονα είναι ένα υλικό απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον

Αρνητικά PVC κουφωμάτων

Όταν τα εκθέτουμε συχνά σε ηλιοφάνεια μπορεί να έχουμε αλλοίωση. Σε παλαιότερα είδη συνθετικών κουφωμάτων είχαμε συχνά κιτρίνισμα αν και πλέον δεν πρέπει να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο.

Κάτι επιπλέον, κλείνοντας με να συνθετικά κουφώματα, είναι ότι παρά το πολύ χαμηλό κόστος στην εγκατάσταση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα υψηλό κόστος βαψίματος.

Τύποι κουφωμάτων

Ας μάθουμε ότι τα κουφώματα κατατάσσονται σε 2 βασικούς τύπους, οι οποίοι είναι τα επάλληλα και τα ανοιγόμενα.

Όσων αφορά τα επάλληλα κουφώματα, παρατηρούμε ότι:

  1. Προσδίδουν μια ευχάριστη και όμορφη αισθητική
  2. Είναι δυνατόν να έχουμε μέγιστο άνοιγμα

Κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αρνητικό είναι το γεγονός ότι είναι επιρρεπή στις έντονες καιρικές συνθήκες.

Όσων αφορά τα ανοιγόμενα κουφώματα, τα κύρια χαρακτηρίστηκα τους είναι:

  1. Η υψηλή ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες
  2. Η χρήση μηχανισμού ανάκλησης
  3. Η ασφάλεια και η σιγουριά που παρέχουν

Σε αυτήν την περίπτωση κάτι δυσάρεστο είναι ότι καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του εσωτερικού χώρου.

Παντζούρια και Ρολά

Ένα μέρος του κουφώματος με αρκετή σημασία είναι τα πατζούρια και τα ρολά. Σε πολλές περιπτώσεις τα πατζούρια δεν είναι κάτι το οποίο σου τραβάει την προσοχή σε ένα κούφωμα. Διαβάστε όμως παρακάτω και δείτε πόση σημασία έχουν στη δομή του κουφώματος .

Γενικότερα, οι κύριες χρήσεις τους είναι η ασφάλεια, η σφράγιση του χώρου και η σκίαση. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πατζούρια τα οποία χαρίζουν μια πινελιά διακόσμησης.

Παντζούρια

Στα πατζούρια μπορούμε να διακρίνουμε μια μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και πολλά διαφορετικά διακοσμητικά χαρακτηριστικά.

Αρχικά, είναι γεγονός πως έχουμε μια εύκολη και καθόλου περίπλοκη διαδικασία συντήρησης. Είναι πιο εύκολη από τη διαδικασία συντήρησης των ξύλινων κουφωμάτων, συνεπώς δεν χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία να την αναλύσουμε.

Τι γίνετε σχετικά με την διάρκεια ζωής των πατζουριών;

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τα πατζούρια έχουν ένα μεγάλο προσδόκιμο ζωής, όντας πολύ ανθεκτικά. Πιο συγκεκριμένα, πατζούρια κατασκευασμένα από το αγαπημένο μας υλικό το αλουμίνιο, εκτός από την έξτρα ασφάλεια που σας εξασφαλίζουν σας δίνουν και την σιγουριά ότι με μια απλή φροντίδα ελάχιστες φορές τον χρόνο θα σας πάρει πάνω από 20 με 25 χρόνια για να τα αντικαταστήσετε!

Ρολά

Ως ρολά, με απλά λόγια ονομάζουμε τα πατζούρια τα οποία είναι τυλιγμένα μέσα σε ένα κουτί και ανεβοκατεβαίνουν με τη χρήση κάποιου χειροκίνητου ιμάντα, μανιβέλας ή ακόμα και ηλεκτρικού μηχανισμου, για ποιο βαριές κατηγορίες.

Ένα αρκετά σημαντικό κριτήριο το οποίο θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν σκεφτόμαστε να εξοπλίσουμε το κούφωμά μας με ρολά, είναι να ξέρουμε εάν μας βολεύει περισσότερο το εξωτερικό ή το επικαθήμενο κουτί.

Περιμένετε. Θα εξηγήσουμε αναλυτικά τι είναι το καθένα και ποιο θα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αναλόγως πάντα τις ανάγκες σας.

  • Εξωτερικό κουτί ορίζουμε το κουτί που τοποθετείτε έξω και πάνω από το άνοιγμα μας. Τα εξωτερικά κουτιά δεν μειώνουν καθόλου το ωφέλιμο ύψος και πλάτος του κουφώματος και παρέχουν απόλυτη ηχομόνωση.

Ωστόσο, τα εξωτερικά κουτιά τα βρίσκουμε μόνο με ηλεκτρικό μηχανισμό, συνήθως για βαριά στόρια.

  • Επικαθήμενα κουτιά ρολών, λέμε τα κουτιά, τα οποία τοποθετούμε ακριβώς κάτω από το κούφωμα . Αυτό όμως σημαίνει ότι το κουτί του ρολού μειώνει το ύψος του κουφώματος κατά 18 εκατοστά συνήθως. Όμως δεν έχουμε κάποιο περιορισμό όσων αφορά τον μηχανισμό κίνησης.

Σχετικά με τα τζάμια κουφωμάτων

Δεν θα μπορούσαμε να αμελήσουμε τα τζάμια τα οποία θα τοποθετήσουμε στο κούφωμά μας, καθώς είναι μεγάλης σημασίας.

Οι τύποι που μπορούμε να διακρίνουμε στα τζάμια είναι:

  1. Ενεργειακά τζάμια
  2. Διπλά τζάμια
  3. Τριπλά τζάμια

Τα ενεργειακά τζάμια αποτελούνται από 2 με 3 φύλλα τζαμιού με διάκενο αέρα ανάμεσά τους και είναι μια πολύ αξιόλογη προσθήκη στην ιδιοκτησία σας. Έχουν ευχάριστη και ουδέτερη εμφάνιση στο φως, στην αντανάκλαση και την διαπερατότητα. Ένα επιπλέον σημαντικό όφελος είναι ότι εξοικονομούν δαπάνες θέρμανσης και ψύξης, μειώνοντας την θερμική ακτινοβολία που τα διαπερνάει.

Στα διπλά τζάμια έχουμε 2 φύλλα τζαμιού τα οποία χωρίζονται από διάκενο αέρα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να απολαύετε μια εξαιρετική θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Μια ιδανική και οικονομική λύση την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τριπλά τζάμια έχουμε για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ηχομόνωση και θερμομόνωση, καθώς αποτελούνται από 3 φύλλα τζαμιού με διάκενο αέρα ανάμεσά τους. Κάτι που θα άξιζε να αναφερθεί είναι το μεγάλο τους βάρος, αλλά η ανθεκτικότητα και η ποιότητα, σας αποζημιώνουνε.

Συμπέρασμα

Εάν έχετε σκοπό να ανακαινίσετε τα ξύλινα κουφώματά σας ή γενικότερα τα κουφώματα του σπιτιού σας, να κάνετε μια αλλαγή τα οποία έχετε είδη ή ακόμα σκέφτεστε να προσθέσετε από τήν αρχή στον χώρο σας, πλέον γνωρίζετε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Πιάστε δουλεία λοιπόν !

Βρείτε αμέσως τον κατάλληλο επαγγελματία και διαμορφώστε το χώρο σας όσο καλύτερα επιθυμείτε. Αν και η επιλογή είναι στο χέρι σας, εμείς ήμαστε απόλυτα πρόθυμοι να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και να σας αφήσουμε ικανοποιημένους!

Θυμηθείτε πάντα να κάνετε το καλύτερο για τον χώρο σας, στο κάτω – κάτω είναι το μέρος όπου ζείτε.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin