Η απόφαση για μια ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη, ολική ή μερική, μόνο θετικά μπορεί να έχει τόσο για την καθημερινή σας ζωή όσο και για την ψυχολογία σας. Το σπίτι μας αποτελεί το μέρος όπου ηρεμούμε και περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και με τις ηλιόλουστες ημέρες για συμμάχους μας τι καλύτερο από μια ανακαίνιση που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωή μας.

Παρακάτω λοιπόν ετοιμάσαμε ένα ευφάνταστο αλλά και συγχρόνως πρακτικό κατάλογο με 7 σύγχρονες και λειτουργικές ιδέες για ανανεώσετε στο έπακρο το σπίτι σας και κάθε δωμάτιο αυτού ξεχωριστά. Φυσικά όλα ξεκινούν με μια ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου σας από ειδικούς μηχανικούς και επιλέγοντας την κατάλληλη εταιρεία που θα ακούσει τις ανάγκες και τα θέλω σας και θα σας προσφέρει την καλύτερη ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Πρώτη ιδέα για μια αποτελεσματική ανακαίνιση σπιτιού: Αναδιαμόρφωση των χωρών  

Αρχικά έχει μελετηθεί ο χώρος και έχουν οριστεί ξεκάθαρα οι ανάγκες και οι απαιτήσεις σας και αυτές έχουν προσαρμοστεί με το καλύτερο τρόπο στις δυνατότητες του κτιρίου. Το πρώτο στάδιο και η πρώτη ιδέα αφορά την αναδιαμόρφωση των χωρών με βάση την αισθητική που θέλετε να έχουν τα δωμάτια του σπιτιού σας. Το ότι το σπίτι σας εδώ και πολλά χρονιά έχει μια συγκεκριμένη δομή δεν σημαίνει ότι με κάποιες μελετημένες παρεμβάσεις δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο λειτουργικό. Έτσι αποφασίστε ποιές καθαιρέσεις θέλετε να γίνουν και αναδιαμορφώστε από την αρχή όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας.

Σαφώς στην περίπτωση αυτή η όλη διαδικασία μπορεί να είναι πολύ πιο χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικά εντυπωσιακό. Μιλώντας με την εταιρεία που θα αναλάβει τη ανακαίνιση του σπιτιού σας θα την ενημερώσετε για τον προϋπολογισμό που διαθέτετε και οι εκπρόσωποι της  με την σειρά τους θα σας ενημερώσουν για τη δυνατότητα υλοποίησης όλων των σχεδίων σας. Οι τεχνικοί θα ελέγξουν θέματα στατικότητας και θα σας πουν ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του σπιτιού σας αλλά και τον καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τέλος, οριστικοποιείται το σχέδιο της ανακαίνισης και η σειρά που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες ενώ τίθεται και το ανάλογο χρονοδιάγραμμα. Μια απλή ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει κατά βάση βάψιμο τοίχων, αλλαγή κουφωμάτων και αλλαγή επίπλων κουζίνας και μπάνιου, ενώ μια ολική ανακαίνιση περιλαμβάνει και αλλαγή ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης, την μόνωση των τοίχων, αλλαγή δαπέδου και πολλές φορές καθαιρέσεις και αλλαγή της διάταξης των χώρων.

Δεύτερη ιδέα κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας: Ένα σύγχρονο και φωτεινό σαλόνι

Κάθε χώρος είναι ξεχωριστός και εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και ανάγκες μας. Ξεκινάμε λοιπόν με το σαλόνι και θέλουμε να σας προτείνουμε έξυπνες ιδέες για να γίνει πιο σύγχρονο και φωτεινό. Κάντε το σαλόνι σας πιο όμορφο και πιο λειτουργικό ενώνοντας το με την κουζίνα σας δημιουργώντας ένα ανοιχτό και ελεύθερο ενιαίο χώρο με σκανδιναβικές επιρροές.

Το σαλόνι αποτελεί τον χώρο όπου χαλαρώνουμε και περνάμε χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια μας για αυτό και θέλουμε να αποπνέει έναν αέρα ζεστασιάς και ευκολίας κινήσεων. Υιοθετήστε ένα φωτεινό και σε ανοιχτόχρωμούς τόνους στυλ, που θα σας φτιάχνει την διάθεση και θα σας χαλαρώνει στο έπακρό μετά από μια δύσκολη ημέρα. Ανοιχτός χώρος επομένως και μια κουζίνα με ένα ξύλινο τραπέζι αν σκοπεύετε να την ενώσετε, είναι τα βασικά για ένα άνετο και χαρούμενο σαλόνι.

Αλλάξτε τα κουφώματα του επενδύοντας σε μεγάλα παράθυρα, νέο δάπεδο με minimal αισθητική και μοντέρνα υλικά και φυσικά ανοιχτά χρώματα.  Το λευκό χρώμα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ιδίως για το ταβάνι καθώς μέσω αυτού θα αντανακλάται το φυσικό φώς της ημέρας. Επίσης συνδυασμοί γκρι, μπεζ και κρεμ αποτελούν μια χρωματική παλέτα που θα κάνει τον χώρο να δείχνει μεγάλο και ήρεμο, προσκαλώντας κάθε καλεσμένο σας στην ηρεμία και την ξεγνοιασιά.

Τρίτη ιδέα: Μοντέρνα κουζίνα με vintage στοιχεία από την ιταλική και γαλλική εξοχή

Κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημασία της κουζίνας σε ένα σπίτι. Αν έχετε οικογένεια πολύ πιθανόν να γευματίζετε όλοι μαζί και να μοιράζεστε τα καθημερινά σας νέα. Πέρα από αυτό όμως η κουζίνα συνιστά και των χώρο όπου μαγειρεύετε, εκεί όπου ετοιμάζεται τις γλυκές και αλμυρές σας δημιουργίες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι ένα χώρος βολικός και λειτουργικός. Ανακαινίζοντας την κουζίνα σας θα την μεταμορφώσετε σε πιο άνετη και θα την ενισχύσετε αισθητικά και από άποψη αποθηκευτικού χώρου και διαρρύθμισης.

Τα ντουλάπια και τα λοιπά έπιπλα αν έχουν φθαρεί από τον χρόνο θα πρέπει να αντικαταστούν με νέα σύγχρονα για ένα φρέσκο αέρα και για να δημιουργηθούν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι προσαρμοσμένοι στις δικές σας καθημερινές ανάγκες. Εμπνευστείτε από την ιταλική και γαλλική εξοχή και φέρτε στα πλακάκια της κουζίνα ς πάνω από τον πάγκο vintage αέρα επιλέγοντας μοναδικά σχέδια σε όμορφα χρώματα που θα σας γεμίζουν χαρά κάθε φορά που θα μαγειρεύετε.

Πολλές φορές δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην επένδυση στην διακόσμηση της κουζίνας μας. Αλλά μόνο μερικά γυάλινα ράφια πάνω στα οποία θα τοποθετείτε τα κεραμικά σας σκεύη θα κάνουν τον χώρο φανερά ανανεωμένο. Αλλάξτε επίσης τα χρώματα της κουζίνας σας και φέρτε παραπάνω φώς και χαρά μέσα στον χώρο αυτό. Συνδυασμοί του κίτρινου, πορτοκάλι και ανοιχτού πράσινου αποτελούν όμορφες  προτάσεις που θα σας ενθουσιάσουν με το τελικό τους αποτέλεσμα.

Τέταρτη ιδέα: Μεταμορφώστε το μπάνιο σας σε ένα μικρό παράδεισο χαλάρωσης

Ο χώρος του μπάνιου αποτελεί κεντρικό μέλημα σε μια ανακαίνιση σπιτιού. Σκοπός σας είναι να το κάνετε πιο ευρύχωρο και σύγχρονο εφόσον έχει πολλά χρόνια να αναβαθμιστεί, προσφέροντας του ένα χαλαρωτικό ύφος και μια πολυτελή προσέγγιση. Ξεκινήστε με αλλαγές στα είδη υγιεινής και επιλέξτε επιτελούς μια όμορφη μπανιερά ή ντουζιέρα με σύγχρονες μπαταρίες. Μια χτιστή ντουζιέρα, συνιστά μια πολύ εντυπωσιακή επιλογή και μπορεί  προσαρμοστεί ακριβώς στις ανάγκες και στα θέλω σας.

Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα πιο πέρα αλλάξτε εξολοκλήρου τα πλακάκια του μπάνιου σας δημιουργώντας έναν νέο χώρο. Οι επιλογές είναι πολλές και πάντα πυρήνας όλων των αποφάσεων σας θα πρέπει να είναι η ποιότητα των υλικών διότι το μπάνιο είναι ένας χώρος που χρησιμοποιούμε καθημερινά και που δέχεται πολύ υγρασία. Για αυτό και θέλουμε να έχει αντοχή στον χρόνο και στην χρήση. Στη συνέχεια επενδύστε στον σωστό φωτισμό που θα συνδυάζει χαλάρωση και ευκολία στις καθημερινές σας περιποιήσεις. Επίσης επιλέξτε ένα καθρέφτη με όμορφο σχήμα και με ικανοποιητικό μέγεθος. Ο καθρέφτης πέρα των άλλων χαρακτηριστικών του κάνει τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερο και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το στυλ του μπάνιου σας.

Πέμπτη ιδέα: Δημιουργήστε ένα ζεστό και μοντέρνο υπνοδωμάτιο επενδύοντας σε μικρές γωνιές

Για την ανακαίνιση του υπνοδωματίου σας υπάρχουν πολλές ιδέες και προτάσεις σε στυλ ανάλογα με τα γούστα και το δικό σας προσωπικό στυλ. Αν έχετε μεγάλο δωμάτιο οι επιλογές είναι πολλές αν όχι καμιά σημασία δεν έχει γιατί έξυπνες και πρακτικές λύσεις υπάρχουν παντού. Αφιερώστε χρόνο για να εμπνευστείτε για το πώς θα θέλατε να μοιάζει ο προσωπικός σας χώρος. Πάρτε ιδέες από το διαδίκτυο και φέρτε τες στα δικά σας μέτρα.

Αυτό που απαιτείται είναι η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων και η σωστή διάταξη των επίπλων σας. Αποχρώσεις σε γήινες και απαλές αποχρώσεις με φωτεινό χαρακτήρα θα σας προσφέρουν την αποτελεί χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα γεμάτη πίεση. Αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και του ανοιχτού μπλε αποτελούν μοναδικές επιλογές για την κρεβατοκάμαρα σας. Αν από την άλλη θέλετε ένα πιο ζεστό χώρο, με χαρούμενη διάθεση μπορείτε να επιλέξετε θερμά χρώματα, όπως το πορτοκαλί.

Αντίστοιχα τα έπιπλα του υπνοδωματίου σας θα πρέπει να επιλεχτούν με σύνεση ώστε να σας εξυπηρετούν και να μην κλείνουν τον χώρο. Οι ντουλάπες μπορεί να μην χρειάζεται να καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο τοίχο αλλά να περιοριστούν φέροντας ένα πιο σύγχρονο ύφος. Ενώ η προσθήκη ενός κρεβατιού με άνετο στρώμα πρέπει να αποτελεί το βασικό σας μέλημα. Τέλος, η επιλογή των κατάλληλων φωτιστικών τόσο για τον τοίχο όσο και για το δάπεδο όπως και ένας ολόσωμος καθρέφτης συνιστούν απαραίτητες επιλογές για ένα λειτουργικό υπνοδωμάτιο με όμορφη ατμόσφαιρα.

Έκτη ιδέα: Πατώματα, εσωτερικές και εξωτερικές μονώσεις

Σε μια ανακαίνιση μπορείτε να επενδύσετε στην ολική ανανέωση του. Τα δάπεδα, ειδικά αν το σπίτι είναι πολλών ετών, είναι συνήθως αρκετά φθαρμένα με αποτέλεσμα να χαλάνε την όλη αισθητική του χώρου ακόμα και αν τον ανακαινίσετε. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να αλλάξετε το δάπεδο του σπιτιού σας και να δημιουργήσετε μια ολική ενιαία εικόνα καθαριότητας και φρέσκου αέρα.

Η αλλαγή δαπέδου θα αυξήσει τον συνολικό χρόνο για την ανακαίνιση του σπιτιού σας αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να επιλέξτε υλικά φυσικά ή τεχνητά, παραδοσιακά, ή μοντέρνα, διακριτικά και vintage. Η βασική συμβουλή που σας δίνουμε είναι να επιλέξτε υλικά πολύ ανθεκτικά, ώστε να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Επιλέξτε διαχρονικές αποχρώσεις και υλικά όπως laminate και σχέδια που μοιάζουν με φυσικό ξύλο. Αυτές οι επιλογές θα ταιριάξουν με κάθε διακόσμηση και αισθητική που θέλετε να έχετε το σπίτι σας ενώ θα ντύσουν μοναδικά κάθε δωμάτιο.

Συνεχίζοντας θα σας προτείναμε σε μια ανακαίνιση σπιτιού να επενδύσετε και σε εξωτερικές και εσωτερικές μονώσεις. Το σπίτι θέλει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα να είναι ενεργειακά αποδοτικό για να ωφέλει εσάς μειώνοντας τα ενεργειακά σας κόστη καθώς επίσης και το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων από πήγες θέρμανσης και ψύξης. Θέλετε άλλωστε να δημιουργήσετε ένα πράσινο και έξυπνο σπίτι, επομένως η αναβάθμιση των κουφωμάτων σας σε ενεργειακά και η μόνωση αποτελούν βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Έβδομη ιδέα: Διακοσμητικές πινελιές και ιδέες

Υπάρχουν πολλές διακοσμητικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στους χώρους τους σπιτιού σας και να αλλάξετε ριζικά ολόκληρο το χώρο. Η διακόσμηση αποτελεί το τελευταίο στάδιο σε μια ανακαίνιση αλλά αποτελεί και το σημείο εκείνο όπου όλο το σπίτι παίρνει την τελική μορφή. Νέα χρώματα, υλικά, έπιπλα , δάπεδα και οι διακοσμητικές πινελιές θα φέρουν αυτό τον αέρα πλήρης ανανέωσης που τόσο έχετε ανάγκη.

Ξεκινήστε με την αλλαγή στην διαρρύθμιση σε κάθε δωμάτιο, καθώς μερικές αλλαγές στη διαρρύθμιση των επίπλων σας μπορούν να ανανεώσουν άμεσα το σπίτι σας. Μετακινήστε έπιπλα και διακοσμητικά και δείτε το χώρο σας να αλλάζει θεαματικά και χωρίς να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα. Νέοι ανανεωμένοι χώροι θα σας προσφέρουν και νέες επιλογές και δυνατότητες στην τοποθέτηση των επίπλων σας. Μετακινήστε καναπέδες, τραπέζια, κρεβάτια με τρόπο ώστε να μετακινήστε πιο εύκολα μέσα στον κάθε χώρο. Μπορείτε ακόμα και να αφαιρέσετε κάποια έπιπλα για να δείξει ο χώρος πιο μεγάλος και να αναδειχθεί καλύτερα η διακόσμηση του.

Στο σαλόνι ήρθε η στιγμή να αντικαταστήσετε τον παλιό καναπέ σας και με έναν μοντέρνο γωνιακό και επιτέλους να αποκτήσετε το coffee table που πάντα ζηλεύατε σε περιοδικά και φωτογραφίες. Για την κρεβατοκάμαρα σας και το μπάνιο προτιμήστε απαλά χρώματα που ξεκουράζουν το μάτι και διώχνουν το άγχος μακριά. Ενώ φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε δωμάτιο δημιουργώντας μια ανάλαφρη και κοντά στην φύση ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, επενδύστε σε νέες κουρτίνες και χάλια και δείτε πόσο ωραία θα δείχνουν τα παράθυρα σας με νέες λινές λευκές κουρτίνες και με μικρές φλοκάτες τοποθετημένες σε συγκεκριμένες γωνιές. Οι λινές κουρτίνες ταιριάζουν πολύ σε δωμάτια με πιο ανάλαφρο και σύγχρονο στιλ διακόσμησης. Ενώ μην παραλείψετε να δώσετε έμφαση στην βιβλιοθήκη σας είτε αυτή βρίσκεται σε κάποιο δωμάτιο είτε στο σαλόνι. Οργώνοντας της με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί τον βασικό πυρήνα του χώρου.

Τέλος σειρά έχει ο φωτισμός. Όσο ωραία και αν είναι διακοσμημένο το σπίτι σας αν δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό δεν θα αναδειχθεί όπως πρέπει. Μπορείτε να βάλετε στο σαλόνι σας έναν πολυέλαιο ή πολλά σύγχρονα φωτιστικά  για να του δώσετε μια νότα πολυτέλειας. Στην συνέχεια προσθέστε σε μερικά ακόμα σημεία έξτρα μικρότερα φωτιστικά για να ενισχύσετε όλο το χώρο με έντονο αλλά ατμοσφαιρικό φωτισμό. Ο φωτισμός άλλωστε παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη ενός χώρου.

Για τα υπόλοιπα δωμάτια ο φωτισμός είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχειό. Η κουζίνα απαιτεί ένα αποδοτικό φωτισμό για να μαγειρεύετε ενώ το μπάνιο πρέπει να συνδυάζει ατμόσφαιρα και λειτουργικότητα. Ολοκληρώνοντας, το δωμάτιο απαιτεί ζεστό φώς που θα σας ηρεμεί και θα σας προετοιμάζει για έναν ήσυχο ύπνο, βέβαια μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά πιο έντονα φωτιστικά μπροστά από χώρους όπως την ντουλάπα και τον καθρέφτης ώστε να σας βοηθούν στην καθημερινή σας προετοιμασία.

Ελπίζουμε οι παραπάνω ιδέες και συμβουλές για την ανακαίνιση του σπιτιού σας να σας βοήθησαν  να πάρετε και εσείς έμπνευση για την ανακαίνιση του χώρου σας. Έξυπνες ιδέες και όλα τα απαραίτητα βήματα για μια αποδοτική ανακαίνιση σπιτιού αποτελούν την βάση για να δημιουργήσετε από την αρχή το σπίτι των ονείρων σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin