Μια ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη είναι μια διαδικασία απαιτητική και δαπανηρή ωστόσο μπορεί να γίνει μέχρι και διασκεδαστική αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων κάποια βασικά πράγματα σε σχέση με τα στοιχεία που την απαρτίζουν όπως είναι π.χ. η αντικατάσταση των υαλοπινάκων σε πόρτες και παράθυρα. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της ανάπλασης του χώρου που μας ενδιαφέρει, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και τον σκοπό για τον οποίο την κάνουμε. Αν θέλουμε δηλαδή να τον μισθώσουμε για εισοδηματικούς/επενδυτικούς σκοπούς ή αν θέλουμε να ιδιοκατοικήσουμε. Όπως και να ΄χει πριν μπούμε στον κόπο και… τα έξοδα, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.

Σημαντικό λόγο για την αξία του ακινήτου παίζει η θερμομόνωσή του η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το είδος των τζαμιών που θα χρησιμοποιήσουμε, αν δηλαδή θα είναι ενεργειακά ή απλά διπλά τζάμια. Η λογική λέει ότι είναι προτιμότερο να μένει κανείς σε έναν χώρο που του προσφέρει μια ιδανική θερμοκρασία χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύει μια περιουσία για να το πετύχει. Σε μια ανακατασκευή λοιπόν ακινήτου η επιλογή των υαλοπινάκων είναι κάτι που βοηθά σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Και ερχόμαστε τώρα στο προκείμενο.

Τι είναι τα ενεργειακά τζάμια και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Ο όρος «Ενεργειακοί υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων οι οποίοι φέρουν ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία με την σειρά τους εμποδίζουν, την μεταφορά θερμότητας από την μια πλευρά στην άλλη, θωρακίζοντας την θερμομόνωση του ακινήτου και συντελώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τελικά χρημάτων. Με τα ενεργειακά τζάμια δηλαδή, η ζέστη που έρχεται από έξω μπαίνει πιο δύσκολα στο εσωτερικό του ακινήτου και το αντίστροφο, η ζέστη που υπάρχει στο εσωτερικό συγκρατείται εντός και δύσκολα «διαφεύγει» προς τα έξω.

Στην επιφάνεια των τζαμιών αυτών έχουν εφαρμοστεί μικροσκοπικές, πολύ λεπτές επιστρώσεις μεταλλικών στοιχείων (οξειδίων αργυρίου κλπ) που βελτιώνουν κατά πολύ την θερμομονωτική τους ισχύ. Στην Ελλάδα η ουσιαστική ευρεία χρήση τους ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Τα απλά διπλά τζάμια από την άλλη, είναι δυο γυάλινες επιφάνειες κολλημένες μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «αεροθάλαμο¨. Ο θάλαμος αυτός γεμίζει με ειδικό αέριο (Argon, Krypton, Xenon) το οποίο βελτιώνει τον συντελεστή θερμοπερατότητας σημαντικά και αν η διπλή υάλωση είναι σωστά σφραγισμένη και τοποθετημένη το αέριο μπορεί να παραμείνει ανέπαφο για πολλά χρόνια αν και με τον καιρό σταδιακά υπάρχουν διαρροές μειώνοντας έτσι και την απόδοσή τους.

Επομένως δεν είναι όλα τα διπλά τζάμια και ενεργειακά;

Ασφαλώς και ΌΧΙ!

Ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί στην αγορά των προϊόντων αυτών είναι ότι οι απλοί διπλοί υαλοπίνακες είναι ταυτόχρονα και ενεργειακοί. Πρόκειται για σκέτη παραπληροφόρηση και παρακάτω παραθέτουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να καταλάβει την διαφορά μεταξύ τους για να μην πέσει θύμα… πλάνης.

Πώς ξεχωρίζω λοιπόν έναν ενεργειακό από έναν απλό διπλό υαλοπίνακα; 

Η ανίχνευση δεν γίνεται με γυμνό μάτι. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι για να καταλάβει κανείς την διαφορά. Κάποιοι είναι πιο ασφαλείς από τους άλλους ωστόσο όλοι τους είναι απλοί και εύκολοι.

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να βάλει κανείς μια ειδική συσκευή ανίχνευσης ενεργειακών επιστρώσεων πάνω στην επιφάνεια του εξεταζόμενου υαλοπίνακα. Πρόκειται για μια απλή και ευρέως διαδεδομένη συσκευή την οποία διαθέτουν οι περισσότεροι κατασκευαστές/τοποθετητές ενεργειακών γυαλιών και το τεστ κρατά μόνο κάποια δευτερόλεπτα.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να προμηθευτεί κανείς μια έντονη πηγή θερμότητας (πχ μια κόκκινη λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας ή έναν δυνατό προβολέα). Το τεστ γίνεται παρεμβάλλοντας το υπό εξέταση τζάμι ανάμεσα στην πηγή θερμότητας και το χέρι μας. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει την ροή θερμότητας ενώ αντίθετα ο ενεργειακός θα περικόψει σημαντικά την αίσθηση της ζέστης που νιώθουμε.

Ένας τρίτος τρόπος, λιγότερο ασφαλής αλλά εύκολος και πρακτικός, είναι μια μέρα που θα έχει έντονη λιακάδα να ανοίξουμε την πόρτα ή το παράθυρο και να τοποθετήσουμε τον βραχίονα του χεριού μας, γυμνό, πίσω από την τζαμένια επιφάνεια με τρόπο που ο μισός να είναι εντελώς εκτεθειμένος στον ήλιο ενώ ο άλλος μισός πίσω από τον υπό εξέταση υαλοπίνακα. Αν ο υαλοπίνακας είναι ενεργειακός, τότε μετά από 1-2 λεπτά θα νιώσουμε το μέρος του χεριού που είναι πίσω από το γυαλί δροσερό, σε αντίθεση με το μέρος του χεριού που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και το οποίο θα αρχίσει να «καίγεται».

Άλλοι τρόποι, αν και λιγότερο ασφαλείς, είναι οι εξής :

  • να κοιτάξουμε από την έξω πλευρά την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο που θέλουμε να ελέγξουμε. Συνήθως, τα ενεργειακά τζάμια λειτουργούν ως καθρέπτες (καθρεπτίζουν), λόγω των ενεργειακών επιστρώσεων που έχουν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες.
  • ή εναλλακτικά να ανάψουμε έναν αναπτήρα φέρνοντας την φλόγα κοντά στην γυάλινη επιφάνεια. Αν ο υπό εξέταση υαλοπίνακας είναι ενεργειακός τότε θα παρατηρήσουμε τα δυο διπλά είδωλα που δημιουργούνται (ένα για κάθε επιφάνεια) να έχουν ελαφρώς διαφορετική απόχρωση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα απλό διπλό τζάμι μιας και τα δυο είδωλα που δημιουργούνται στην περίπτωση αυτή έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα.

Υπάρχουν πολλά είδη ενεργειακών υαλοπινάκων; 

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες χωρίζονται σε δεκάδες κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους (ενεργειακή απόδοση, φωτεινότητα κλπ.), Ωστόσο, το κοινό τους ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι αυξάνουν την θερμομόνωση των κουφωμάτων έως και 220% σε σχέση με τα απλά διπλά τζάμια και έως και 400% σε σχέση με τα απλά μονά!

Μπορούν δε να τοποθετηθούν εύκολα σε όλων των ειδών τα κουφώματα. Επίσης, ο τύπος της γυάλινης επιφάνειας που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κτιρίου (πχ. Ηλιακό προσανατολισμό, οριζόντια ή κάθετη υάλωση, ποσοστό φωτός που περνά στο εσωτερικό του ακινήτου κ.α.) και εξυπακούεται ότι κάθε χρήση απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος και της μέγιστης ωφέλειας σε σχέση με το κόστος. Εναπόκειται στον επαγγελματία που θα σας προμηθεύσει το προϊόν να κατανοήσει τις ανάγκες του χώρου και τις δικές σας και να προτείνει τον κατάλληλο τύπο για το ακίνητό σας.

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι είναι οι 3ης γενιάς και οι 4 εποχών. Τα ενεργειακά τζάμια 3ης γενιάς έχουν το πλεονέκτημα να δυσχεραίνουν την μεταφορά θερμότητας από το ζεστότερο στο ψυχρότερο μέρος χάρη στις ενεργειακές επιστρώσεις που φέρουν. Έτσι μας βοηθούν να κρατάμε ζεστό το σπίτι μας τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό αντίστοιχα).

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες 4 εποχών (ή ηλιακού ελέγχου – Solar Control) από την άλλη, φέρουν επιπλέον επιστρώσεις, προσφέροντας παραπάνω προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, πράγμα που δεν κάνουν οι 3ης γενιάς. Έτσι αν το σπίτι μας το «βαράει» ο ήλιος με την τοποθέτηση αυτού του τύπου έχω καλύτερη θερμομόνωση και άρα και εξοικονόμηση ενέργειας τις μέρες του χρόνου που συμβαίνει αυτό.

Πόσο θα μου κοστίσει η αντικατάσταση;

Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει σχετικά χαμηλό κόστος. Υπολογίστε ότι για ένα σπίτι περί τα 100τ.μ. η δαπάνη κυμαίνεται στα 500€-800€, και είναι μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Το κόστος βέβαια θα εξαρτηθεί και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (προσανατολισμός, πλήθος και διάσταση ανοιγμάτων, απαιτήσεις σκίασης, κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε και τα κουφώματα καθώς τα τζάμια «ενεργειακής» απόδοσης εφαρμόζουν σε όλα σχεδόν τα πλαίσια (εκτός αν επιθυμείτε εσείς να τα αλλάξετε οπότε τότε το κόστος θα ανέβει).

Γιατί τελικά να επιλέξω να αντικαταστήσω τα απλά διπλά τζάμια με ενεργειακά;

Τα οφέλη είναι πολλά και ας τα δούμε ένα ένα :

  • Αποτελούν μια απλή, γρήγορη και ουσιαστική «ανώδυνη» παρέμβαση (κοινώς το σπίτι δεν χρειάζεται να γίνει «γιαπί»)
  • Έχουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα και συγκεκριμένα :
    • Πολλαπλασιάζεται η θερμομόνωση (έως και 220% σε σχέση με τα απλά διπλά τζάμια)
    • Εξαφανίζονται τα φαινόμενα υγροποίησης
    • Μειώνεται η αναγκαία ισχύς συσκευών ψύξης/θέρμανσης
  • Η επίδοσή τους ΔΕΝ μειώνεται με τον χρόνο και ΔΕΝ υπάρχει όριο στην διάρκεια ζωής τους
  • Δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέραν του τυπικού καθαρισμού
  • Αποτελούν μια ξεκάθαρα οικολογική λύση (πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν που συνεισφέρει στην μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2)
  • Η απόσβεση τους γίνεται συνήθως εντός δύο ετών (ανάλογα φυσικά με την χρήση ενέργειας που κάνουμε, ωστόσο για ένα μέσο σπίτι 100τ.μ. έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση αυτός ο χρόνος)
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν επιδρά θετικά μειώνοντας γενικά το «ενεργειακό κόστος» (αν πχ καίμε ξύλα κόβουμε λιγότερα δέντρα, αν χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό η καύση τύρφης που συνεπάγεται υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε κ.ο.κ.)
  • Η αντικατάστασή τους έχει μικρό κόστος

Πώς θα είμαι 100% σίγουρος ότι τα τζάμια που θα βάλω θα είναι ενεργειακά;

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αγορά σας (κοινώς για να μην σας πιάσουν «κότσο») το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε μόνο σε πιστοποιημένους επαγγελματίες. Οι μόνοι κατάλληλοι για την πώληση και τοποθέτηση ενός τόσο εξελιγμένου τεχνολογικά προϊόντος είναι τα πιστοποιημένα μέλη της ΠΕΟΒΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων). Μόνο οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες μπορούν να σας δώσουν γραπτή πιστοποίηση για τις επιδόσεις του προϊόντος που θα αγοράσετε. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι θα αγοράσετε το σωστό προϊόν και ότι τα λεφτά σας θα «πιάσουν τόπο».

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin