Αν έχεις αποφασίσει να αλλάξεις την κουζίνα σου και πιο συγκεκριμένα τα ντουλάπια αυτής, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνεις μια ολοκληρωμένη έρευνα στα διαθέσιμα είδη ξύλου που υπάρχουν στο εμπόριο. Υπάρχουν πολλά είδη και με διαφορετικές ονομασίες υλικών. Αν η ανακαίνιση κουζίνας Θεσσαλονίκη πρόκειται να αρχίσει, καλό είναι να είσαι ενημερωμένος/η για το καθετί.

Είναι σημαντικό και χρήσιμο επομένως να έχεις μια ιδέα ως προς τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού ώστε να κάνεις την πιο σωστή και με βάση τις απαιτήσεις σου, αγορά και επιλογή.

Είδη ξύλου για τα ντουλάπια της κουζίνας

Αρχικά, να ξεκινήσουμε με το ότι η κουζίνα αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία τον σκελετό, τα πορτάκια, τον πάγκο και τα εξαρτήματα. Αυτά τα μέρη και στοιχεία της κουζίνας μπορεί να κατασκευαστούν από διάφορα ειδή ξύλου.

Πιο αναλυτικά τα πιο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα είδη ξύλου για μια κουζίνα είναι τα ακόλουθα:

  1. Μελαμίνη: Το υλικό του σκελετού μιας κουζίνας πάρα πολύ συχνά είναι μελαμίνη. Η μελαμίνη είναι το προϊόν επεξεργασίας ενός μείγματος σκόνης που σε συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας αναμιγνύεται με ρητινούχα υγρά. Ως υλικό είναι πολύ ανθεκτικό και με μεγάλη σκληρότητα σε μορφή φύλλων τα οποία στην συνέχεια μετατρέπονται σε μοριοσανίδες με πρεσάρισμα και διατίθενται σε λευκό χρώμα ή σε αποχρώσεις που θυμίζουν είδη ξύλου.

 

Η μελαμίνη είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείτε κυρίως στην κατασκευή των εσωτερικών στοιχείων των ντουλαπιών. Είναι ιδανικό για τα ράφια, την πλάτη και τα συρτάρια αλλά φυσικά χρησιμοποιείται και όπως αναφέραμε και για την κατασκευή των φύλλων. Από άποψη ποιότητας είναι κατώτερο σαν υλικό από τον βακελίτη. Τέλος, μπορείς να το βρεις σε πλήθος αποχρώσεων ενώ συνιστά μια από τις οικονομικότερες επιλογές σε ξύλο για την κουζίνα σου.

 

  1. Μασίφ: Το μασίφ συνιστά ένα είδος ξύλου που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι μαραγκοί για την κατασκευή πορτών. Το μασίφ είναι η πιο ακριβή επιλογή σε είδος ξύλου αλλά ξεχωρίζει για την  διαχρονική αισθητική του.

 

Όταν λέμε ξύλο μασίφ συνήθως αναφερόμαστε στα ξύλα κερασιάς, καρυδιάς, δρυός, οξιάς και πεύκου. Τα είδη αυτά ξύλου προσφέρουν μοναδικά αποτελέσματα. Μια εναλλακτική του μασίφ, που είναι και αρκετά πιο οικονομική σαν επιλογή είναι οι επιφάνειες που επενδύονται με καπλαμά. Αυτές στο εσωτερικό τους φέρουν ένα πυρήνα από μοριοσανίδα ή MDF και επικάλυψη από φλούδα πραγματικού ξύλου.

 

Τα περισσότερο διαδεδομένα είδη ξύλου, ειδικά στην Ελλάδα, είναι η βελανιδιά, η οξιά και η κερασιά, η οποία και αποτελεί το πιο ακριβό είδος ξύλου για τα έπιπλα και τα ντουλάπια κουζίνας και όχι μόνο.

 

Για να μειώσεις το κόστος από την επιλογή μασίφ ξύλου μπορείς να χρησιμοποιήσεις μασίφ ξύλο στην πρόσοψη της ντουλάπας σου και άλλα φθηνότερα υλικά στο εσωτερικό αυτής. Εδώ να διευκρινίσουμε λοιπόν πως όταν αναφερόμαστε στον όρο μασίφ εννοούμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι πόρτες των ντουλαπιών και των συρταριών, το οποίο είναι καθαρό, ατόφιο ξύλο το όποιο φέρουν τα ντουλάπια στο πλαίσιο καθώς  και στο εσωτερικό.

 

  1. MDF: ΤοMDF (Medium Density Fiber) είναι ένα σύγχρονο υλικό ευρείας κατανάλωσης το οποίο επιλέγεται πολύ συχνά για τα ντουλάπια της κουζίνας. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι απορροφά ελάχιστη υγρασία, παράγοντας σημαντικός για έναν χώρο όπως αυτός της κουζίνας, διαθέτει ομοιογένεια στην μάζα του, ικανοποιητικές  μηχανικές ιδιότητες, εξαιρετική ομαλότητα και πολλές δυνατότητες επεξεργασίας.

 

Ως υλικό υπάρχει σε μορφή πλάκας και παράγεται από πεπιεσμένες ίνες ξύλου. Η πιο συχνή χρήση του είναι στα πορτάκια της κουζίνας, στα ταμπλαδωτά ημιμασίφ και στους ταμπλάδες που ενσωματώνονται στα πλαίσια από μασίφ ξυλεία.

 

  1. Λάκα: Το όνομα λάκα έχει τις ρίζες του από την ιταλική λέξηlacca, που σημαίνει βερνίκι. Πιο συγκεκριμένα από λάκα είναι τα έπιπλα εκείνα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία και έχει περαστεί με ειδικό βερνίκι. Η λάκα είναι ένα είδος βαφής που δημιουργεί εξαιρετικά λείες επιφάνειες. Η ακρυλική λάκα είναι υψηλών απαιτήσεων και άοσμη, ελαστική και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι είναι οικολογική. Ενώ είναι επίσης κατάλληλη για όλα τα έπιπλα εσωτερικών χώρων.

 

Μπορείς να την βρεις σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, σε ματ και γυαλιστερή υφή και σου προσφέρει εξαιρετικά υψηλής αισθητικής αποτελέσματα, με υψηλή αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Όσον αφορά τα ντουλάπια της κουζίνας για αυτήν επιλέγονται λακαριστά πορτάκια. Τα λακαριστά φύλλα αποτελούν μια από τις πιο όμορφες προτάσεις αν θέλετε τα έπιπλα και η ντουλάπα σας να έχει ίδια απόχρωση με τους τοίχους. Η λάκα χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε κατασκευή επίπλων παιδικών δωματίων, επίπλων σαλονιού, επίπλων μπάνιου καθώς και άλλων κατασκευών μέσα στο σπίτι.

 

  1. Βακελίτης (laminate): Ο βακελίτης γνωστός και ως laminate συνιστά ένα υλικό επικάλυψης από συνθετική ρητίνη (πλαστικό), ανθεκτικό και σκληρό. Η πραγματική του ονομασία είναι High Pressure Laminate «HPL». Ο βακελίτης είναι σανίδες επενδυμένες με φύλλα από συνθετικά υλικά που στην όψη μοιάζουν με το ξύλο. Ως υλικό είναι πολύ οικονομικό αλλά όχι ιδιαιτέρα διαχρονικό από άποψη αισθητικής.

 

Έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Τοποθετείται πάνω σε MDF  ή νοβοπάν με ειδικές ρητίνες και διαθέτει τεράστια ποικιλία χρωμάτων και μιμήσεων ξύλου ή άλλων σχεδίων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή του σε χτυπήματα, στην τριβή και σε λεκέδες,  η ανθεκτικότητα του στη δημιουργία βακτηρίων και τέλος η σταθερότητα του χρώματος του στο φως και στον τεχνητό φωτισμό. Οι παράγοντες αυτοί τον καθιστούν μια από τις διασημότερες επιλογές για τα ντουλάπια της κουζίνας.

 

  1. PVC: Το PVC ή αλλιώς πολυμερικός βακελίτης χρησιμοποιείται αρκετά στη βιομηχανία και πιο συγκριμένα στην κατασκευή επίπλων. Η συγκόλληση επάνω στοMDF είναι παρόμοια με αυτή της μελαμίνης ή του βακελίτη. Το υλικού του είναι πολυμερικό και σε μορφή φύλλου.

 

Ξεχωρίζει για την εξαιρετική εμφάνιση του που δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας με σύγχρονο ύφος. Η γυαλιστερή του επιφάνεια κάνει τον χώρο να εντυπωσιάζει αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και ευκολία στο καθάρισμα. Τέλος, το PVC χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αντοχή σε γρατσουνιές, στο χρόνο και διατίθεται σε μονόχρωμες αλλά και άλλες μορφές.

Αυτά συνιστούν λοιπόν,  τα βασικά είδη ξύλου που μπορείς να επιλέξεις για τα ντουλάπια της κουζίνας σου. Ελπίζουμε να σου δώσαμε τις βασικές πληροφορίες που έψαχνες ώστε να επιλέξεις το είδος που σου αρέσει περισσότερο.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin