Ποια μειονεκτήματα έχει ο ηλεκτρικός λέβητας;

Ο ηλεκτρικός λέβητας αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη και συχνή επιλογή συστήματος θέρμανσης, για αυτό και εμείς αποφασίσαμε να σε ενημερώσουμε αναλυτικά για τα μειονεκτήματα που έχει η επιλογή του για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού. Με το κρύο και τους χειμερινούς μήνες να έχουν περάσει, έχεις βγάλει τα συμπεράσματα σου και έχει μια γενική εικόνα αναφορικά με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης σου και σε τι βαθμό αυτό σε καλύπτει. Ο χειμώνας ήταν ιδιαιτέρα κρύος, με υψηλά επίπεδα υγρασίας ενώ υπήρξαν και χιονισμένες ημέρες με αέρα και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Τώρα μπορείς να μελετήσεις προσεκτικά το σύστημα θέρμανσης σου και να δεις ποιες εναλλακτικές υπάρχουν και τι σε συμφέρει περισσότερο. Οι ηλεκτρικοί λέβητες αποτελούν μια δημοφιλής λύση. Αυτοί λειτουργούν με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και περιέχουν ηλεκτρικές αντιστάσεις οι οποίες θερμαίνουν το νερό που περιλαμβάνεται σε αυτούς. Στη συνέχεια αυτό μεταφέρεται στα καλοριφέρ με αποτέλεσμα να θερμανθεί ολόκληρο το σπίτι σου. Ωστόσο, εμείς παρακάτω συγκεντρώσαμε τα μειονεκτήματα που έχει ο ηλεκτρικό λέβητας, προκειμένου να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η και να μπορέσεις να αξιολογήσεις και μόνος/η σου αν σε συμφέρει.

Τι είναι ο ηλεκτρικός λέβητας;

Ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι μια συσκευή θέρμανσης όπου η αρχή της λειτουργίας της είναι η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Το θερμαντικό στοιχείο ενεργεί στο ρευστό ροής που κυκλοφορεί μέσα από τους σωλήνες του συστήματος θέρμανσης. Έτσι η δεξαμενή έρχεται σε επαφή με νερό (ή άλλο χημικό υγρό), το οποίο μετακινείται μέσω του αγωγού και το θερμαίνει. Ενώ, τα θερμαντικά σώματα, με τη σειρά τους, ζεσταίνουν τον αέρα.

Ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει ο ηλεκτρικός λέβητας;

Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτρικοί λέβητες χωρίζονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς. Ο διαχωρισμός αυτός έχει να κάνει με την ισχύ που φέρει η συσκευή. Ο λέβητας με μεγαλύτερη ισχύ είναι ικανός να καλύψει αποδοτικά και αποτελεσματικά μεγάλα σπίτια ενώ πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών θέρμανσης απαιτείται τριφασική παροχή ρεύματος. Επίσης, στο εμπόριο μπορείς να βρεις ηλεκτρικούς λέβητες ιόντων. Οι συγκεκριμένοι ιονίζουν το νερό που περιέχεται κάνοντάς το να θερμαίνεται πιο γρήγορα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών λεβήτων ώστε να έχεις λάβει όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς και να τις υπολογίσεις στην απόφαση αλλαγής της θέρμανσης σου λαμβάνοντας υπόψη και τους παρακάτω παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά στοιχεία στην τελική απόφαση σου. Είναι άλλωστε εξαιρετικά σημαντικό να έχεις ολοκληρωμένες γνώσεις και να ξέρεις όλα τα ενδεχόμενα προτού καταλήξεις σε μια νέα αλλαγή στο σύστημα θέρμανσης σου.

Τα βασικά μειονεκτήματα που έχει ο ηλεκτρικός λέβητας

Μειονέκτημα πρώτο: ο ηλεκτρικός λέβητας χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος κατανάλωσης

Το πρώτο και για πολλούς το βασικότερο μειονέκτημα και προβληματισμός ως προς την επιλογή ηλεκτρικού λέβητα είναι το υψηλό κόστος κατανάλωσης του από την λειτουργία του σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου. Συγκεκριμένα τα ποσά που αναφέρονται επισημάνουν έως και 45% περισσότερο κόστος κατανάλωσης σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου. Συγκεκριμένα αν αναρωτιέσαι για το πόσο καίει ένας ηλεκτρικός λέβητας η απάντηση προκύπτει από το γεγονός ότι η τιμή της kWh αλλάζει ανάλογα με την χρήση και με τον λέβητα που έχεις επιλέξει, μονοφασικό ή τριφασικό. Όσον αφορά το κόστος, όπως πιθανόν γνωρίζεις ήδη, στους λογαριασμούς χρέωσης του ρεύματος υπάρχει μια σταθερή χρέωση που αφορά το πάγιο για κάθε τετράμηνο.

Για την κατανάλωση του ρεύματος του νοικοκυριού σου, χρεώνεσαι προσθετικά ανάλογα με τις kWh που χρησιμοποιείς μέσα στο τετράμηνο. Αυτή είναι ουσιαστικά η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρικός λέβητας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως στον λογαριασμό του ρεύματος προσμετρούνται όλες οι ανάγκες του σπιτιού για ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχεται από 3001 kWh και άνω ανά τετράμηνο. Καθοριστικό ρόλο παίζει φυσικά, όπως αναφέρθηκε και άνωθεν, αν ο λέβητας είναι μονοφασικός, μικρής ισχύος, προορισμένος για λίγα τετραγωνικά ή τριφασικός, μεγαλύτερης ισχύος δηλαδή που μπορεί να καλύψει μεγαλύτερους χώρους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανόν οι λογαριασμοί σου για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να είναι αρκετά κοστοβόροι λόγω των άνωθεν στοιχειών. Σύμφωνα με διαγράμματα του ΕΜΠ το ετήσιο κόστος θέρμανσης ενός ηλεκτρικού λέβητα είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα είδη και μέσα θέρμανσης. Παρόλα αυτά, το κόστος μειώνεται σε μεγάλο βαθμό εάν χρησιμοποιείς τους ηλεκτρικούς λέβητες σε συνδυασμό με νυχτερινό ηλεκτρικό ρεύμα, όπου το κόστος κατανάλωσης είναι πολύ χαμηλότερο. Ταυτόχρονα, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που χρειάζεσαι αυτονομία στο χώρο σου και για χρήση μόνο μερικών ωρών και συγκεκριμένων ημερών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Μειονέκτημα δεύτερο: Δυσκολία εφαρμογής/ εγκατάστασης του ηλεκτρικού λέβητα

Αναφορικά με το συγκεκριμένο μειονέκτημα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφορά κυρίως τους ηλεκτρικούς λέβητες ιόντων.  Η διαδικασία της εγκατάστασης και εφαρμογής τους πολύ πιθανόν να παρουσιάσει κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Ο λόγος και το ενδεχόμενο αυτό κάνουν την συμβολή ενός καλά καταρτισμένου και έμπειρου συνεργείου απαραίτητη. Απαιτείται επομένως ένα καλά εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να τοποθετήσει σωστά τον ηλεκτρικό λέβητα στο σπίτι σου.  Αγαπάμε το σπίτι μας και πρέπει να μεριμνούμε για αυτό αλλά και για το τι μας συμφέρει περισσότερο από άποψη οικονομίας.

Οι έμπειροι τεχνίτες είναι σε θέση να σε καθοδηγήσουν, να σε συμβουλεύσουν για το πώς θα κάνεις την καταλληλότερη επιλογή και χρήση και φυσικά να σου λύσουν όλες σου τις απορίες. Οι λέβητες ιόντων παρόλα αυτά έχουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται συνετό και σημαντικό να απευθυνθείς σε μια εξειδικευμένη εταιρεία ή συνεργείο που μελετώντας το σπίτι σου και τις ανάγκες και απαιτήσεις σου θα σε συμβουλέψουν για τον κατάλληλο είδος θέρμανσης για το σπίτι σου. Τέλος σημαντικό είναι να μεριμνούμε ώστε το είδος θέρμανσης που θα επιλέξουμε να μην βλάπτει το περιβάλλον καθώς τα σύγχρονα σπίτια είναι και σπίτια με πράσινο χαρακτήρα.

Γενικά η εγκατάσταση του ηλεκτρικού λέβητα πρέπει να γίνεται πάντα από τον κατάλληλα εξειδικευμένο επαγγελματία, αφού εξαιτίας και των τεχνικών δυσκολιών, απαιτείται καλή γνώση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, πράγμα που, λόγω της μη συχνής χρήσης του ηλεκτρικού λέβητα ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης, δεν είναι αυτονόητο. Είναι σημαντικό επομένως ο τεχνικός να γνωρίζει όλα τα στάδια ώστε να μην προκληθούν ζημιές και ατυχήματα.

Επομένως όπως αντιλαμβάνεσαι θέλει ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή ενός καλά καταρτισμένου συνεργείου που θα αναλάβει τόσο την τοποθέτηση και την ρύθμιση του ηλεκτρικού λέβητα, όσο και τη σύνδεσή του με τα υπάρχοντα θερμαντικά συστήματα. Ένα σωστό συνεργείο πρέπει να αποτελείται από τεχνίτες που θα σε καθοδηγήσουν και θα σε συμβουλεύσουν για το πως θα κάνεις ορθότερη χρήση, ώστε να έχεις το μέγιστο όφελος. Επίσης, θα πρέπει να είναι δίπλα σου, με την τεχνογνωσία τους, σε κάθε τι που θα χρειαστείτε ή μπορεί να προκύψει κατά τη χρήση του λέβητα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα ως προς την χρήση του ηλεκτρικού λέβητα;

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ο ηλεκτρικός λέβητας ως προς την χρήση. Συγκεκριμένα  αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Ο ηλεκτρικός λέβητας παρουσιάζει ιδιαιτέρα αυξημένες απαιτήσεις για ηλεκτρολυτική ποιότητα νερού.
  • Εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο στοιχειό είναι και η υποχρεωτική γείωση της συσκευής καθώς αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια του συστήματος αλλά και την δική σας καθώς επίσης και για τη μείωση των πιθανών κινδύνων εργασίας με την ηλεκτρική συσκευή. Διότι η θέρμανση με ηλεκτρόδιο θέτει υψηλές απαιτήσεις στο ψυκτικό και λειτουργεί μόνο από το δίκτυο με την απαιτούμενη απόδοση.
  • Αναφορικά με την θερμοκρασία, είναι επιθυμητή η αντοχή της θερμοκρασίας του νερού στο σύστημα όχι μεγαλύτερη από 70-75 °C, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Συνετό είναι να γίνει έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυκτικού καθώς πάνω από 75 ° C υπάρχει υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Υψίστης σημασίας σημεία είναι η κάθοδος και η άνοδος που χρειάζονται περιοδική αφαλάτωση για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τη διαδικασία ιονισμού.
  • Το σύστημα απαιτεί υποχρεωτική κυκλοφορία του ψυκτικού και για αυτό πρέπει να εγκατασταθεί αντλία νερού σε αυτό.
  • Το σύστημα απαιτεί την ποιότητα της τροφοδοσίας δικτύου, καθώς σε περίπτωση διακοπών η θέρμανση είναι απενεργοποιημένη.
  • Οι κατανεμημένες ικανότητες δεν επαρκούν, έτσι συχνά απαιτείται ειδική άδεια από την εταιρεία προμηθευτών.
  • Για να συνδέσετε ισχυρές μονάδες, είναι απαραίτητο να παρέχετε τριφασική παροχή ρεύματος με τάση 380 V.
  • Απαιτείται προσεκτικός καθαρισμός του νερού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ελέγχου ενός ηλεκτρικού λέβητα

Η επιλογή ενός ηλεκτρικού λέβητα θέρμανσης σαφώς και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργικότητά του. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στη δυνατότητα ρύθμισης του καθεστώτος θερμοκρασίας. Οι σκληρές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με αλλαγή της χωρητικότητας της συσκευής θέρμανσης. Για τον χρήστη θεωρούνται  πιο βολικά και οικονομικά τα μοντέλα που του  επιτρέπουν να κάνει ομαλές προσαρμογές χρησιμοποιώντας ρεοστάτες, που μπορούν να συμπληρωθούν με αυτοματοποίηση μικροεπεξεργαστή. Ορισμένοι φτηνοί λέβητες μερικές φορές δεν έχουν ρυθμίσεις ισχύος ή έχουν σχεδιαστεί για να ρυθμίζονται χειροκίνητα. Επίσης η χρήση πάνελ είναι ακόμη μια επιλογή για τον έλεγχο των βασικών παραμέτρων της λειτουργίας του συστήματος τους.

Όλοι οι ηλεκτρικοί λέβητες έχουν σχεδιαστεί για τη θέρμανση του ψυκτικού υγρού, το οποίο με τη βοήθεια του εξοπλισμού άντλησης κυκλοφορεί μέσω σωλήνων, δίδοντας θερμότητα στα θερμαντικά σώματα. Το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει κύκλωμα δαπέδου νερού ή λέβητα έμμεσης θέρμανσης για ζεστό νερό.

Αναφορικά με τον υπολογισμό της απόδοσης του λέβητα αυτός εξαρτάται από πολλά στοιχεία. Αρχικά, οι απαιτήσεις για τη θερμότητα του κτιρίου και κατά συνέπεια, η χωρητικότητα του λέβητα, εξαρτώνται από την απώλεια θερμότητας μέσω των δομών που εγκλείουν και των κλιματικών συνθηκών της περιοχής. Σαφώς και όσο καλύτερα είναι μονωμένο το σπίτι σου, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται για να θερμανθεί. Και αντίστροφα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όταν πέφτει η τάση, η ισχύς του ηλεκτρικού λέβητα θα μειωθεί, για αυτό συνιστάται να παρέχετε ένα συγκεκριμένο περιθώριο απόδοσης.

Γενικές πληροφορίες και συμβουλές για αλλαγές στο σύστημα θέρμανσης σου

Συγκεντρώσαμε επίσης  χρήσιμές συμβουλές αναφορικά με αλλαγές και αλλά συστήματα θέρμανσης, καθώς μπορεί να σκέφτεσαι σοβαρά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης να αντικαταστήσεις ή να αλλάξεις το σύστημα θέρμανσής σου.

Κορυφαία επιλογή θέρμανσης στην απόδοση και στην οικονομία είναι η αντλία θερμότητας η οποία υπερέχει με ως και 60% ως προς το πετρέλαιο. Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει τον λέβητα χωρίς παρεμβάσεις στο εσωτερικό της κατοικίας, παρέχει εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης με σύντομο όμως χρονικό διάστημα απόσβεσης και συμφέρει αν ενταχθείς στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κάθε είδους (θερμοπομποί, λαδιού κλπ) έχουν πολύ υψηλότερο κόστος θέρμανσης από το πετρέλαιο (+45%). Τα ενεργειακά τζάκια εμφανίζουν χαμηλότερο κόστος θέρμανσης από το πετρέλαιο αλλά παρουσιάζουν ανομοιομορφία στη θέρμανση και το είδος αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό σύστημα για όλη την κατοικία, παρά μόνο με εκτεταμένο δίκτυο αεραγωγών, ενώ έχει απαίτηση για συνεχή τροφοδοσία ξύλου που οδηγεί σε ρύπανση, ιδίως στα αστικά κέντρα. Αναφορικά με την επιλογή φυσικού αερίου, αυτή αποτελεί μια καλή λύση και με σχετικά εύκολη μετάβαση από το πετρέλαιο, χαρακτηρίζεται με 30% μειωμένο κόστος θέρμανσης ως προς το πετρέλαιο και χαμηλό κόστος εγκατάστασης.

Τέλος αναφορικά με τους ηλεκτρικούς λέβητες και τους λέβητες ιόντων αυτοί όπως αναφέραμε, έχουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας από το πετρέλαιο (+45%). Το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν έχουν περιορισμό στο χώρο εγκατάστασης, δεν χρειάζονται δηλαδή λεβητοστάσια, καπνοδόχους, δεξαμενή και άλλα. Οι λέβητες και τα τζάκια/σόμπες βιομάζας (pellet) από την άλλη κοστίζουν λιγότερο από το πετρέλαιο στη λειτουργία τους, πρέπει όμως πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη το σημαντικό κόστος και η συχνότητα συντήρησής τους, ο χώρος που απαιτείται για την αποθήκευση του καυσίμου και η σχετικά συχνή τροφοδοσία καυσίμου, ενώ το κόστος εγκατάστασής τους δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Συμπερασματικά, ελπίζουμε να σε ενημερώσαμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού λέβητα και τα μειονεκτήματα ως προς την χρήση αυτού. Σας υπογραμμίζουμε την σημασία που έχει η πιστοποίηση και η εγγύηση. Είναι σημαντικό να ζητάτε πάντα πιστοποιήσεις απόδοσης και κατανάλωσης από εγκεκριμένους φορείς για τις συσκευές που πρόκειται να αγοράσετε. Πριν αποφασίσετε για την εγκατάσταση ή αλλαγή του συστήματος θέρμανση σας ενημερωθείτε ολοκληρωμένα από επαγγελματίες με άριστη και πολυετή γνώση. Δεν θέλετε άλλωστε σε καμία περίπτωση να επιλέξετε ένα λιγότερο αποδοτικό και περισσότερο κοστοβόρο σύστημα θέρμανσης από το ήδη υπάρχον, αλλά ένα σύστημα που θα σας ικανοποίει αναφορικά με τι ανάγκες και τις απαιτήσεις του σπιτιού σου. Διαβάστε αναλυτικά επομένως τα μειονεκτήματα που έχει ο ηλεκτρικός λέβητας και κάντε την κατάλληλη επιλογή για το σπίτι σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin