Αν ξεκινάτε μια ολική ανανέωση σπιτιού στην Θεσσαλονίκη τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να κοιτάτε όταν ξεκινάτε ανακαίνιση σε ένα σπίτι, είναι αν η μόνωσή του είναι αξιόλογη.

Χωρίς καλή μόνωση ένα σπίτι φθείρεται γρήγορα και γίνεται πραγματικά άβολο και ακατοίκητο από ένα σημείο και έπειτα.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μέρος με απίστευτη υγρασία λόγω του λιμανιού της. Φυσικά σε συνδυασμό με το ορεινό της κλίμα, όποιος μένει στην όμορφη αυτή πόλη ξέρει ήδη πως καταλήγει αυτό.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πως μπορεί κάποιος να κάνει το σπίτι του ανθεκτικό στη κακοκαιρία και άνετο.

Τί είναι η θερμοπρόσοψη

Με τον όρο θερμοπρόσοψη αναφερόμαστε στην θερμική κάλυψη όλης της πρόσοψης ενός κτηρίου, η οποία προσφέρει προστασία από την υγρασία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Έτσι, στο εσωτερικό του κτηρίου επικρατεί θερμική άνεση όποια κι αν είναι η εποχή του χρόνου.

Η διαδικασία αυτή βοηθάει απίστευτα έναν χώρο όσο μεγάλος κι αν είναι, να μένει σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Πως να βρείτε τη καλύτερη θερμοπρόσοψη για το σπίτι σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν ανακαινίζετε ένα σπίτι είναι η σωστή και ποιοτική θερμοπρόσοψη. Χωρίς αυτήν το σπίτι δεν είναι ολοκληρωμένο.

Πως λοιπόν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η μόνωσή σας είναι καλής ποιότητας και έχει εφαρμοστεί σωστά;

Αρχικά γνωρίζοντας το υλικό που χρησιμοποιείται, δηλαδή η εξηλασμένη πολυστερίνη.

Ένα πολύ γνωστό προϊόν που χρησιμοποιείται είναι το Durosol External 3ης γενιάς. Όταν γνωρίζετε ποια προϊόντα χρησιμοποιούνται μπορείτε χωρίς σχόλια ή χωρίς κάποια ένδειξη να αξιολογήσετε αν ο άνθρωπος που προσλάβατε είναι σωστός για τη δουλειά.

Στη συνέχεια πρέπει να είστε ικανοί να εντοπίσετε λάθη στην εφαρμογή των υλικών. Αν δείτε πως το τελικό αποτέλεσμα έχει ατέλειες, κενά και άλλα τέτοια ελαττώματα τότε να είστε σίγουροι πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να κοιτάξετε να διορθωθούν τα λάθη οπωσδήποτε.

Τί προσφέρει η θερμοπρόσοψη

Φυσικά πρέπει να ξέρετε όλα τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να προσφέρει η θερμοπρόσοψη στο σπίτι σας.

Προσφέρει αντοχή στις κρούσεις, στις καιρικές συνθήκες και πιο σημαντικά, στον χρόνο.

Επιπλέον μπορεί να προσφέρει έως και 60% εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και βοηθάει στη διατήρηση μιας συγκεκριμένης θερμοκρασίας εντός του σπιτιού.

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό που μπορεί να προσφέρει η θερμοπρόσοψη σε ένα κτίριο είναι η αύξηση της αξίας του. Όχι μόνο επειδή πλέον το σπίτι έχει μόνωση αλλά και επειδή δείχνει πιο καινούριο και καλαίσθητο.

Η διαδικασία που γίνεται είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη για έναν επαγγελματία, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αρνηθείτε!

Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε όμως πριν κάνετε αυτή την διαδικασία στο σπίτι σας είναι ότι πρέπει η θερμοπρόσοψη να εφαρμοστεί σε όλο το σπίτι αλλιώς δεν θα είναι αποτελεσματική.

Φυσικά κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι ότι η θερμοπρόσοψη βοηθάει στην εξοικονόμηση χώρου, καθώς γίνεται από την εξωτερική μεριά τρων τοιχωμάτων. Αυτό τη καθιστά ιδανική για όλα τα σπίτια αλλά ιδιαίτερα για τα μικρά σε μέγεθος.

Αν έχετε πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σας, τότε και αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη διαδικασία της θερμοπρόσοψης.

Το κόστος της θερμοπρόσοψης

Επικρατεί ο μύθος ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ ακριβή. Αυτό πολύ απλά δεν ισχύει.
Αν και δεν υπάρχει μια στάνταρ τιμή για όλα τα κτίρια, μην φανταστείτε πως θα χρειαστεί να δώσετε κάποιο εξωφρενικό ποσό.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος με τους κύριους να είναι το μέγεθος του κτιρίου και το κλίμα της περιοχής.

Όταν υπολογίζετε το κόστος αυτής της διαδικασίας οφείλετε να αφαιρέσετε από αυτό την αξία της εξυπηρέτησης που θα σας προσφέρει.

Γιατί να επιλέξετε εξωτερική και όχι εσωτερική θερμομόνωση;

Έχει αποδειχτεί πως η εξωτερική θερμομόνωση είναι πολύ αποτελεσματικότερη από την εσωτερική. Είναι πολύ ευκολότερο να κρατήσει κανείς το κρύο έξω από το να το καταπολεμήσει αφού έχει εισχωρήσει σε ένα κτίριο.

Ξοδεύουμε πολλή περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να επιφέρουμε θερμική ισορροπία με την χρήση καλοριφέρ και air-condition.

Ένα πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κτίριο. Δεν έχει σημασία από τί υλικό είναι φτιαγμένο.

Επειδή η θερμοπρόσοψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την εσωτερική μόνωση, αν κάποιος δεν μπορεί να έχει και τα δυο είδη μόνωσης στο σπίτι του, μπορεί πολύ απλά να επιλέξει την θερμοπρόσοψη.

Συνεπώς η θερμοπρόσοψη είναι μια λύση για όλους, άσχετα από το τί τους ελκύει στο να βάλουν μόνωση στο σπίτι τους.

Η διαδικασία της θερμοπρόσοψης

Σίγουρα αν θέλετε να επενδύσετε σε αυτού του είδους τη μόνωση για το σπίτι σας,  θα θέλετε να μάθετε την διαδικασία.

Αρχικά, τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του τοίχου το θερμομονωτικό υλικό, το οποίο είναι  η εξηλασμένη πολυστερίνη. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της κατάλληλης για το σύστημα θερμοπρόσοψης συνδετικής κόλλας πρόσφυσης.

Στη συνέχεια, τοποθετούνται γωνιόκρανα σε όλες τις γωνίες του συστήματος, για τη στήριξη του θερμομονωτικού υλικού στον εξωτερικό τοίχο με τη χρήση βυσμάτων στερέωσης.

Έπειτα γίνεται η εφαρμογή πλέγματος στήριξης σε όλη την επιφάνεια του θερμομονωτικού υλικού με τη χρήση ενισχυτικού επιχρίσματος.

Και τέλος, εφαρμόζεται σοβάς τσιμεντοειδούς βάσης, σε όλη την επιφάνεια της πρόσοψης για απόλυτη στεγανοποίηση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.

Γνωρίζοντας τη διαδικασία αυτή μπορείτε να διαπιστώσετε την ποιότητα της κατασκευής της θερμοπρόσοψής σας.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να μονώσετε το σπίτι σας;

Όπως όλα τα πράγματα πρέπει να γίνονται τη κατάλληλη στιγμή, έτσι είναι και η μόνωση. Γενικά καλό είναι η μόνωση ενός σπιτιού να γίνεται σε περίοδο που δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Δεν πρέπει για κανέναν λόγο το υλικό που χρησιμοποιείται να βραχεί.  Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ή αν εφαρμοστεί σε μια περίοδο με έντονη υγρασία, δυστυχώς θα αχρηστεύει κατευθείαν.

Γι’ αυτό και στην Ελλάδα όπου το κλίμα είναι εύκρατο, οι μονώσεις γίνονται το καλοκαίρι.

Κάτι που θα σας βοηθήσει είναι να γνωρίζετε ότι η πολυουρεθάνη δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες.

Αντιθέτως, η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τον πολυμερισμό της με αποτέλεσμα η  διόγκωση του υλικού να επιτυγχάνεται συντομότερα.

Αν δεν υπάρχει υγρασία η θερμοπρόσοψη μπορεί να εφαρμοστεί όλο τον χρόνο, απλά επειδή συνήθως το καλοκαίρι έχει μεγάλες περιόδους ξηρασίας, τέτοιες δουλειές ευνοούνται.

Τα μειονεκτήματα της θερμοπρόσοψης

Το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι χρειάζονται σκαλωσιές. Όλοι γνωρίζουμε πόσο άβολες και καμιά φορά επικίνδυνες είναι οι σκαλωσιές, ειδικά αν το σπίτι κατοικείται και δεν είναι στη περίοδο όπου χτίζεται για πρώτη φορά.

Δυστυχώς, όποιος αναλάβει να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία για το σπίτι σας θα σας πει πως οι σκαλωσιές είναι απαραίτητες. Αυτό ισχύει επειδή πρέπει να μονωθεί όλο το σπίτι από την σκεπή μέχρι κάτω.

Στη συνέχεια πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί δεν πρέπει να φθαρθεί από εσάς (πχ. Με καρφιά) Από τη στιγμή που κάνετε κάτι που θα χαλάσει τη κατασκευή, έχετε σπαταλήσει τα χρήματά σας, καθώς δεν θα είναι πια αποτελεσματική η μόνωση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσέχετε πολύ.

Επίσης, άλλο ένα μειονέκτημα για αρκετό κόσμο, είναι το γεγονός ότι η θερμοπρόσοψη είναι μια διαδικασία ακριβότερη από την εσωτερική μόνωση.

Και φυσικά, το κύριο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η εξωτερική και η εσωτερική μόνωση πάνε μαζί.

Δεν γίνεται να κάνετε αποτελεσματική μόνωση αν δεν είναι το σπίτι σας μονωμένο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.

Με το πέρασμα του χρόνου θα παρατηρήσετε ότι η λειτουργία της μόνωσής σας θα εξασθενεί όλο και περισσότερο.

Βέβαια όπως είπαμε και πιο πάνω μπορείτε να κάνετε πρώτα εξωτερική, καθώς είναι πιο αποτελεσματική και όταν μπορείτε εσωτερική μόνωση.

Όπως και να ‘χει το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να επιλέξει μία από τις δύο και ναι έχει το κεφάλι του ήσυχο, είναι ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα για αρκετό κόσμο. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι μειονέκτημα μόνο της εξωτερικής μόνωσης.

Μπορείτε να κάνετε θερμοπρόσοψη μόνοι σας;

Γενικά δεν συνιστάται καθώς πρέπει να έχετε κάποιες γνώσεις για να κάνετε σωστά αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον η θερμοπρόσοψη είναι μια διαδικασία που καλό είναι να μην γίνεται λάθος καθώς επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση του σπιτιού, αλλά και την άνεσή σας.

Αν προσπαθήσετε να μονώσετε το σπίτι σας και το κάνετε λάθος, θα πρέπει να ξαναγίνει η διαδικασία και να πληρώσετε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Αν αποφασίσετε να κάνετε μόνοι σας εξωτερική μόνωση, σας συμβουλεύουμε να είστε πολύ ενημερωμένοι.

Το συμπέρασμά μας

Τελικά αξίζει να μπει κανείς στη διαδικασία να κάνει θερμοπρόσοψη στο σπίτι του;

Η απάντηση είναι ναι, αξίζει.

Αν γίνει σωστά, είναι μια διαδικασία που ομορφαίνει και εκσυγχρονίζει το παρουσιαστικό του σπιτιού σας. Με την θερμοπρόσοψη μπορείτε να κάνετε ένα παλιό σπίτι να είναι άνετο σαν ένα πιο καινούριο.

Επίσης βελτιώνει απίστευτα τις συνθήκες βίωσης στο σπίτι σας καθώς άσχετα από τον καιρό, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, δεν πρόκειται να επηρεαστείτε εσείς από τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε τον βασικό λόγο για τον οποίο επιλέγει κανείς να μονώσει το σπίτι του, ο οποίος είναι η εξοικονόμηση ρεύματος σε θέρμανση. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα στη θέρμανσή τους οπότε ό,τι ελαττώνει τα έξοδα σε αυτό το κομμάτι είναι μεγάλη βοήθεια για οποιονδήποτε έχει δικό του σπίτι.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να πάρετε την απόφασή σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin