Ψάχνετε τρόπους να προσφέρετε μια νότα ανανέωσης και φρεσκάδας στο χώρο σας; Μία έξυπνη, γρήγορη και οικονομική ιδέα για να το πετύχετε είναι να βάψετε τις εσωτερικές σας πόρτες και τα πλαίσια των παραθύρων σας.

Αν πήρατε την απόφαση για αυτές τις αλλαγές στο σπίτι σας και προβληματίζεστε για το χρώμα που θα διαλέξετε αλλά και το πώς ακριβώς θα βάψετε, τότε οι συμβουλές μας θα σας λύσουν τα χέρια!

Δύο μυστικά για τις βαφές

Πριν περάσουμε στις μοναδικές προτάσεις μας για να διαλέξετε το κατάλληλο χρώμα πρέπει να γνωρίζετε πως οι γυαλιστερές βαφές είναι ιδανικές για τις πόρτες της κουζίνας και του μπάνιου, γιατί προσφέρουν μεγάλη αντοχή απέναντι στην υγρασία.

Αν θέλετε να καλύψετε φθορές, όπως βαθουλώματα και μικρές ρωγμές να προτιμήσετε τις βαφές ματ.

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο χρώμα για τις πόρτες σας

Αν νιώθετε πως “κολλήσατε” και δυσκολεύεστε να επιλέξετε ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα, τότε οι ιδέες μας για την επιλογή του χρώματος θα σας φανούν πολύ χρήσιμες. Η ποικιλία σε χρώματα και αποχρώσεις στην αγορά είναι τεράστια και για αυτό είμαστε σίγουροι πως θα διαλέξετε τελικά το ιδανικό χρώμα που ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική και το στυλ σας.

Το κλασικό λευκό

Το λευκό είναι για πολλούς λόγους πρώτο στη λίστα μας με τις επιλογές μας για το χρώμα που θα βάψετε τις εσωτερικές σας πόρτες.

Αρχικά, δεν σας περιορίζει καθόλου στο να αλλάξετε χρώμα αν τελικά δεν σας αρέσει. Το λευκό χρώμα είναι μια πολύ καλή επιλογή διακόσμησης σε έναν χώρο που είναι ήδη γεμάτος με πολλά χρώματα.

Αυτό σημαίνει πως αν π.χ. στο σαλόνι σας έχετε ήδη πολλά χρώματα από τους καναπέδες σας , τους τοίχους, τα φωτιστικά σας και τα λοιπά θα έπρεπε να σκεφτείτε το λευκό ως κατάλληλο χρώμα για να βάψετε την πόρτα του σαλονιού σας.

Παρόμοια με το λευκό, λειτουργούν το μπεζ και το κρεμ.

Το “safe” χρώμα γκρι

Αν ενδιαφέρεστε για μια πραγματικά ασφαλή επιλογή χρώματος αλλά θέλετε και να ξεφύγετε από την συντηρητικότητα του λευκού, τότε το γκρι και οι αποχρώσεις του είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Αν θεωρείτε το γκρι κάπως μονότονο και βαρετό θα πρέπει να σας θυμίσουμε πως οι “50 αποχρώσεις του γκρι” δεν είναι μόνο μια δημοφιλής ταινία του Hollywood!

Μαύρο που θα χαρίσει πολυτέλεια

Το μαύρο χρώμα είναι μια συχνή επιλογή για τολμηρούς. Μπορείτε να το διαλέξετε για να καλύψετε ατέλειες, αλλά ο κυριότερος λόγος που το προτείνουμε είναι γιατί προσδίδει ένα κύρος και μια αρχοντιά που μπορούν να κάνουν μια φθηνή πόρτα να μοιάζει σαν βασιλική.

Φυσικό χρώμα ξύλου

Το καφέ στο φυσικό χρώμα του ξύλου είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα που θα την λατρέψετε. Το χρώμα του ξύλου θα δώσει μια αίσθηση ζεστασιάς σε εσάς και τον χώρο σας.

Το καφέ του ξύλου είναι ιδανική επιλογή αν έχετε ξύλινες πόρτες αλλά μην ξεχνάτε πως πρέπει να το περιποιείστε συχνά.

Δροσερό Κίτρινο

Το έντονο κίτρινο χρώμα στις εσωτερικές σας πόρτες θα χαρίσει φρεσκάδα και αίσθηση δροσιάς. Επιλέξτε το κίτρινο, ειδικά αν τα έπιπλα και οι τοίχοι του χώρου έχουν ουδέτερα χρώματα όπως π.χ. γκρι και λευκό.

Το πράσινο και το γαλαζοπράσινο

Το πράσινο και τις αποχρώσεις του θα πρέπει να διαλέξετε, αν ψάχνετε για ένα απλό και απαλό χρώμα που θα φέρει ηρεμία και ξεκούραση στο χώρο σας. Μία πολύ ενδιαφέρουσα μίξη που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι το πράσινο με το γαλάζιο.

Το γαλαζοπράσινο χρώμα στις πόρτες σας θα φέρει το άρωμα από τα ατελείωτα ελληνικά καλοκαίρια στο σπίτι σας.

Εσωτερικές πόρτες σε τοίχους με ταπετσαρία

Αν έχετε στον τοίχο σας ταπετσαρία και προβληματίζεστε σχετικά με το πώς πρέπει να βάψετε την πόρτα σας για να ταιριάζει με τον τοίχο, σας έχουμε την κατάλληλη λύση.

Συνήθως σε μια ταπετσαρία εμφανίζονται τόσο φωτεινά όσο και σκούρα χρώματα. Η βασική διακοσμητική στρατηγική προτείνει να βάψετε με το ίδιο σκούρο χρώμα της ταπετσαρίας την πόρτα και με το ανοιχτό χρώμα το κούφωμά της.

Με αυτόν τον τρόπο η πόρτα σας θα δέσει αρμονικά και χρωματικά με τον χώρο.

Υλικά και εργαλεία για να βάψετε ξύλινες πόρτες και παράθυρα

Αφού διαλέξετε το ιδανικό χρώμα, θα χρειαστείτε μερικά υλικά και εργαλεία για να πετύχετε ένα επαγγελματικό βάψιμο. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προμηθευτείτε:
• Ρολό και ρολό για ταπετσαρία
• Πινέλο και βούρτσα ταπετσιέρη
• Γυαλόχαρτο, τριγωνική ξύστρα και δισκοπρίονο
• Πλαστικές προστατευτικές μεμβράνες
• Χρώμα για ξύλο και χαρτοταινία
• Μέγγενες

Πώς να ξεκινήσετε

Το αρχικό βήμα είναι να προετοιμάσετε το χώρο. Η συμβουλή μας είναι να ξεβιδώσετε την πόρτα και το παράθυρο σας από τα πλαίσια τους για να μπορείτε να δουλέψετε με περισσότερη ελευθερία.

Στη συνέχεια, βολέψτε την πλαστική μεμβράνη στα σοβατεπί με λίγη κολλητική χαρτοταινία για να προστατέψετε το πάτωμα από τις μπογιές.

Η αφαίρεση της προηγούμενης βαφής

Μόλις ετοιμάσετε το χώρο είστε έτοιμοι να δουλέψετε. Αν θέλετε πρώτα να διώξετε την προηγούμενη βαφή από την πόρτα ρίξτε διαβρωτικό υλικό και μετά από μερικές ώρες που το χρώμα θα έχει ξεφλουδίσει αρχίστε να το αφαιρείτε με σπάτουλα. Για να ολοκληρώσετε τρίψτε με γυαλόχαρτο τα τελευταία κατάλοιπα της βαφής.

Όταν ξεμπερδέψετε με την προηγούμενη βαφή, ρίξτε νερό στην επιφάνεια για να φύγει το διαβρωτικό. Μια άλλη μέθοδος για τις πόρτες είναι να τις ξεβάψετε με θέρμανση, αλλά προσέξτε, μην τη δοκιμάστε στα πλαίσια των παραθύρων αν δεν τα έχετε ξεβιδώσει πρώτα γιατί μπορεί να σπάσετε τα τζάμια!

Αν βάφετε για πρώτη φορά τις επιφάνειες τότε σας προτείνουμε να περάσετε το ξύλο με βαφή συνθετικής ρητίνης ή με διαφανές βερνίκι.

Προετοιμάστε την επιφάνεια

Πριν αρχίσετε το βάψιμο η επιφάνεια της πόρτας και του πλαισίου του παραθύρου πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Στοκάρετε τρύπες, ρωγμές και βαθουλώματα και τρίψτε την επιφάνεια για να γίνει ομαλή και λεία. Μετά τη λείανση της επιφάνειας χρησιμοποιείστε σκούπα για να απομακρύνετε τις σκόνες. Μην ξεχάσετε να βγάλετε βίδες, καρφιά και πόμολα όπου αυτό είναι δυνατό.

Αστάρωμα

Το τελευταίο βήμα πριν περάσετε το χρώμα είναι το πέρασμα της επιφάνειας με ένα στρώμα από αστάρι. Το αστάρι είναι ιδανικό για την κάλυψη της επιφάνειας και είναι η τέλεια βάση πάνω στην οποία η βαφή θα κάτσει άψογα και αρμονικά. Συνήθως πρέπει να περιμένετε 12 ώρες για να αρχίσετε να βάφετε.

Πώς θα βάψετε την πόρτα

Μετά την απαραίτητη προετοιμασία είστε πανέτοιμοι να βάψετε. Εδώ είστε ελεύθεροι να δημιουργήσετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα ακολουθώντας όποια τεχνική βαψίματος σας αρέσει.

Μπορείτε να βάψετε με στρογγυλό πινέλο ξεκινώντας από τις γωνίες και τις άκρες, με οριζόντιες κινήσεις ή με σταυρωτά περάσματα ακόμα και να δοκιμάσετε το βάψιμο χωρίς μασκάρισμα αν εμπιστεύεστε τη σταθερότητα του χεριού σας.

Ανακατέψτε τη βαφή μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και στη συνέχεια βυθίστε τη βούρτσα μέχρι τη μέση μέσα στο χρώμα.

Γενικά σε μια λεία πόρτα το βάψιμο με ρολό είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Σε μια σκαλισμένη πόρτα, που έχετε επεξεργαστεί στην αρχή με το γυαλόχαρτο βάψτε τα σκαλίσματα και τις ακμές με βούρτσα ρετουσαρίσματος.

Πώς θα βάψετε τα σοβατεπί

Η διαδικασία για να βάψετε τα σοβατεπί, τα σκαλίσματα και το κούφωμα της πόρτας είναι σχεδόν ίδια με το βάψιμο της πόρτας. Πρέπει να χρησιμοποιείτε βούρτσα ρετουσαρίσματος για τα στενά περάσματα και πλατιά βούρτσα για λείες και επίπεδες επιφάνειες. Για τα σοβατεπί ένα μικρό ρολό είναι ιδανικό.

Να προσέξετε τις βαφές διαφορετικών παρτίδων

Αν χρειαστεί να πάρετε περισσότερες από μία βαφές για την ίδια πόρτα ή την κάσα του παραθύρου, να έχετε πάντα στο μυαλό σας να ελέγχετε την ετικέτα της βαφής για να είστε σίγουροι πως τα χρώματα είναι ακριβώς ίδια μεταξύ τους.

Προστασία των ελαστικών άκρων

Για να αποφύγετε να λερώσετε τα ελαστικά άκρα του πλαισίου της πόρτας και τα τζάμια σας είναι καλό να βάψετε με ταινίες μασκαρίσματος. Η ταινία αυτή λειτουργεί σαν φραγμός και σας εμποδίζει να βάψετε πάνω σε αυτές τις επιφάνειες.

Βάψιμο σε πλαστικά παράθυρα και πόρτες

Για τις πλαστικές πόρτες και τα πλαστικά πλαίσια παραθύρων μπορείτε να διαλέξετε βαφή με βάση διαλύτη (αλκυδική) ή με βάση το νερό (ακρυλική).

Πριν βάψετε μια πλαστική επιφάνεια καλό θα ήταν να την καθαρίσετε με ζεστό νερό και απολυμαντικό. Να θυμάστε ότι οι ακρυλικές βαφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν στις πλαστικές επιφάνειες.

Φινίρισμα

Το τελευταίο βήμα του βαψίματος είναι το φινίρισμα. Αν πιστεύετε πως πρέπει να περάσετε ένα δεύτερο χέρι βαφής, σας συμβουλεύουμε να περιμένετε τουλάχιστον 12 ώρες.

Βγάλτε τις χαρτοταινίες ενώ η βαφή δεν έχει στεγνώσει πλήρως, έτσι αποφεύγετε να την ξεκολλήσετε. Τέλος, βάλτε τις πόρτες και τα παράθυρα πίσω στα πλαίσια τους 24 ώρες μετά το βάψιμο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να σκεφτείτε πως θα δώσετε μια νέα ανάσα αίσθησης και φρεσκάδας στις εσωτερικές πόρτες και στα πλαίσια των παραθύρων σας, με τις μοναδικές συμβουλές και ιδέες της σελίδας μας!

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin