Θες να κάνεις Ανακαίνιση μπάνιου Θεσσαλονίκη;

Ψάχνεις για έναν οδηγό ο οποίος θα σου εξηγήσει πως πρέπει να κάνεις τις εργασίες;

Θες να ξέρεις βήμα-βήμα πως θα αναμορφώσεις το μπάνιο σου στην εντέλεια;

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις λύσεις για το πρόβλημά σου. Ειδικότερα, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για την σωστή και λειτουργική διαρρύθμιση του μπάνιου, χρησιμοποιώντας τις διαστάσεις του.

Πώς λοιπόν θα κάνεις το μπάνιο σου τέλειο;

Φυσικά οι διαστάσεις θα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και το ύφος του σπιτιού, αλλά και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, αλλά σίγουρα η οργάνωση και η διακόσμηση απαιτούν σχολαστικό και σοβαρό σχεδιασμό. Δεν είναι σπάνια τα λάθη στην επιλογή και τον συνδυασμό των υλικών, την διακόσμηση ή ακόμα την διαρρύθμιση. Σε αυτό το άρθρο όπως αναφέραμε και πριν, θα μάθεις πως να φτιάξεις το τέλειο μπάνιο αποφεύγοντας εν δυνάμει αποτυχίες και λάθη.

Ιδανικές Διαστάσεις Μπάνιου μικρού ή μεγάλου

Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι εάν το μπάνιο είναι μικρό ή μεγάλο. Ανεξάρτητα από τις διαστάσεις, με τη σωστή διαρρύθμιση και διακόσμηση το μπάνιο σου μπορεί να γίνει τέλεια λειτουργικό και αισθητικό. Ανάλογα λοιπόν την αρχική και αμετάβλητη διαρρύθμιση του μπάνιου (λεκάνη, ντουζιέρα/μπανιέρα, νιπτήρας), θε πρέπει να σχεδιάσεις που θα τοποθετήσεις τα υπόλοιπα έπιπλα και αντικείμενα.

Δεν είναι σπάνιο για παράδειγμα…

…σε περιπτώσεις που τα τετραγωνικά του δωματίου το επιτρέπουν,  μπορεί η μπανιέρα να τοποθετηθεί στο κέντρο, δημιουργώντας ένα πιο ζεστό κα φιλικό περιβάλλον. Όλα τα είδη και τα μεγέθη μπάνιου μπορούν να διακοσμηθούν με πολλά φυτά και μπιζουτιέρες, μπιχλιμπίδια, κουτιά και άλλα αντικείμενα. Για τους τοίχους συνιστώνται μεγάλοι καθρέπτες (ειδικά σε περιπτώσεις που οι διαστάσεις του μπάνιου είναι περιορισμένες), κορνίζες και κάδρα, αλλά και ταπετσαρίες και αυτοκόλλητα τοίχου.

Εάν έχεις την πολυτέλεια να μπορείς να αλλάξεις…

…την διαρρύθμιση των κύριων επίπλων (λεκάνη, νιπτήρας, μπανιέρα/ντουζιέρα) τότε θα πρέπει να σκεφτείς και να μελετήσεις πολύ καλά τις επιλογές σου. Σε περίπτωση περιορισμένου χώρου, συνιστάται ντουζιέρα αντί για μπανιέρα, αφού εξοικονομεί χώρο, και αυτή τοποθετημένη στην γωνία του μπάνιου για να δημιουργεί χώρο. Επίσης συνιστάται σχετικά μικρός νιπτήρας και ράφια στους τοίχους αντί για κλειστά ντουλάπια.

Μπορείς να βρεις πολύ απλές και έξυπνες λύσεις για την οικονομία του χώρου στο μπάνιο. Για παράδειγμα, μπορείς να προτιμήσεις καζανάκι τοίχου αντί για αυτό που βρίσκεται στο πίσω μέρος της λεκάνης. Ένας άλλος τρόπο να κερδίσεις χώρο είναι να τοποθετήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα έπιπλα αποθήκευσης μπορείς. Ντουλάπια, συρτάρια, ράφια και ραφιέρες, κουτιά και άλλα.

Κάποιες πολύ βοηθητικές συμβουλές είναι για παράδειγμα να τακτοποιείς τα πράγματα και τα αντικείμενα «καθ’ ύψος». Δηλαδή, όταν δεν επαρκεί ο χώρος για να τοποθετήσεις αντικείμενα πάνω σε μία επιφάνεια, τοποθέτησέ τα μέσα έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους. Τέλος, απλά και μόνο επειδή οι διαστάσεις ενός τέτοιου μπάνιου είναι μικρότερες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτό το μπάνιο α έχει μέσα τα πάντα. Μπουκαλάκια, κουτάκια, βαμβάκι, σαπουνάκια και αξεσουάρ ομορφιάς, κρέμες και άλλα είδη υγιεινής θα πρέπει να βρίσκονται στο μπάνιο και όχι κάπου αλλού.

Σε, περιπτώσεις από την άλλη, που ο χώρος είναι άπλετος για να γίνουν πολλές και μεγάλες αλλαγές και τροποποιήσεις, μπορείς να τοποθετήσεις διάφορα έπιπλα, όπως για παράδειγμα έναν μπουφέ ή κάποια άλλη επιφάνεια. Επίσης, εάν έχεις μεγάλο χώρο, έχεις την πολυτέλεια και την ικανότητα ν τοποθετήσεις πολλές και διάφορες λεπτομέρειες. Από κουρτίνες, αυτοκόλλητα τοίχου μέχρι και διακοσμητικά. Πρόσεξε βέβαια το χρώμα και το υλικό των αντικειμένων αυτών να ταιριάζει αρμονικά με το υπόλοιπο ύφος και τα χρώματα του μπάνιου.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα και έπιπλα…

…από τα πλακάκια δαπέδου και τοίχου, τις βρύσες, φωτιστικά και χαλάκια και άλλα. Πιο συγκεκριμένα για τα προαναφερόμενα αντικείμενα και έπιπλα, ουσιαστικά πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε inox ατσάλι, πλαστικό ή κεραμικό υλικό. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να κάνεις τον τέλειο και αρμονικό συνδυασμό μεταξύ χρωμάτων και υλικών για να δημιουργήσεις το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνδύασε τα έπιπλα μπάνιου.

Οι επιλογές που θα κάνεις για τα έπιπλα του μπάνιου θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένες. Αυτό κυρίως γιατί χάρη σε αυτές δίνουμε ένα στυλ και ένα ύφος στο μπάνιο και συνεπώς σε όλο το σπίτι. Μερικές συχνές επιλογές χρώματος και ύφους είναι το ξύλο και η λάκα. Θα μπορούσες επίσης για έπιπλα να χρησιμοποιήσεις παλιά έπιπλα άλλης χρήσης τα οποία φυσικά έχουν μετατραπεί και ανανεωθεί.

Θα μπορούσες ακόμα να επιλέξεις κάποια που είναι επενδυμένα με πλακίδια ή και πατητή τσιμεντοκονία. Φυσικά ό,τι και να διαλέξεις εφόσον το συνδυάσεις καλά και σωστά με τον υπόλοιπο χώρο, θα είναι όμορφο. Αδιαμφησβήτητα τα έπιπλα του μπάνιου είναι κουτιά και σημαντικά κομμάτια του δωματίου, γι’ αυτό θα πρέπει να του δώσουμε και αρκετή προσοχή.

Υλικά Μπάνιου

Η επιλογή υλικών λοιπόν, όπως και θα φαντάζεσαι, αποτελεί σημαντικό αν όχι το σημαντικότερο μέρος της αναμόρφωσης. Και προφανώς και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά που θα διαλέξεις. Για πιο φυσικά αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύλο, kouras nit, πατητή τσιμεντοκονία και άλλα. Ενώ η ταπετσαρία, ο τεχνογρανίτης, το Corian, τεχνοτροπίες βαφής και τζάμια δίνουν ένα μοντέρνο και καινοτομικό ύφος. Όμως, όπως αναφέρθηκε και πριν, ο σωστός και αρμονικός συνδυασμός δύο υλικών μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Μπανιέρα

Εάν υπάρχει, είναι αδιαμφησβήτητα το πιο όμορφο και σημαντικό χαρακτηριστικό ενός μπάνιου. Θα πρέπει φυσικά να επιλέξεις μία μπανιέρα από ανθεκτικά υλικά, μιας και η ανθεκτικότητα της μπανιέρας είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής μιας μπανιέρας. Για ακόμα πιο μοντέρνες και καινοτομικές αλλά και ιδιαίτερες επιλογές μπορείς να επιλέξεις μια ακόμα πιο «τεχνολογική» μπανιέρα. Δηλαδή, να επιλέξεις μια μπανιέρα με ένα πιο «εξελιγμένο» design, πιο μοντέρνα χρώματα, ή ακόμα και παροχές υδρομασάζ και τζακούζι. Θα μπορούσες επίσης να τοποθετήσεις την μπανιέρα στο κέντρο του δωματίου, για ένα πιο «εξελιγμένο» και προσωπικό ύφος.

Βοτσαλωτά Πλακάκια

Μία μοντέρνα, αλλά ταυτόχρονα «φυσική» ιδέα για το μπάνιο είναι η χρήση βοτσαλωτών δαπέδων. Βγαίνουν σε πολλά είδη, διαστάσεις και χρώματα ώστε να μπορούν να ταιριάξουν σε οποιοδήποτε ύφος και στυλ. Φυσικά θα πρέπει να τοποθετηθούν από έναν επαγγελματία και να είναι καλής ποιότητας υλικό, για να αποφύγεις εν δυνάμει προβλήματα στο μέλλον. Είναι γενικότερα μία πιο σπάνια και ιδιαίτερη ιδέα. Είναι αδιαμφησβήτητα το κάτι διαφορετικό που θα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.  Δίνει ένα πιο γήινο και φυσικό ύφος και μπορεί να ισορροπήσει τα υπόλοιπα στοιχεία του μπάνιου.

Πλακάκια

Ίσως από τα λίγα αν όχι το μόνο στοιχείο του μπάνιου που προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία να διαλέξεις είναι τα πλακάκια. Τα πλακάκια που θα επιλέξεις να βάλεις στο μπάνιο σου έχουν την ικανότητα να αλλάξουν όλο το στυλ και το ύφος του δωματίου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξεις σωστά και έξυπνα τα πλακάκια που πιστεύεις αναδεικνύουν και τονίζουν περισσότερο το ύφος του μπάνιου. Φυσικά, θα ήταν καλό επίσης να προσέξεις να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα έπιπλα κι αντικείμενα, ώστε το δωμάτιο να δείχνει πιο οργανωμένο και αρμονικό.

Πιο μοντέρνα σχέδια αρέσουν πολύ τελευταία. Πλακάκια μεγάλων διαστάσεων, για παράδειγμα, έχουν ειλικρινά κερδίσει τον θαυμασμό του κόσμου. Άλλοι προτιμούν γυαλιστερές επιφάνειες ενώ άλλοι προτιμούν ματ, ανάλογα φυσικά και με το τι ταιριάζει περισσότερο στην «προσωπικότητα» του δωματίου. Ένας αισθητικός συνδυασμός όσον αφορά τα πλακάκια, είναι συνδυασμός vintage πλακακιών με ένα πιο μοντέρνο ύφος στο υπόλοιπο δωμάτιο. Ο σωστός συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί μία αντίθεση, ένα ιδιαίτερο στυλ, και συνεπώς ένα θαυμασμό στον θεατή.

Φωτισμός

Ο φωτισμός του μπάνιου είναι από τα λίγα τόσο βαρυσήμαντα στοιχεία στο δωμάτιο. Είναι ικανός να δημιουργήσει μία έντονη αύρα και ατμόσφαιρα, που συνεπώς αλλάζει όλη την εικόνα και το ύφος του μπάνιου. Πολλοί σχεδιαστές ιδανικά συστήνουν τον συνδυασμό δύο διαφορετικών τύπων φωτισμού. Δηλαδή τον κεντρικό φωτισμό που θα φωτίζει το δωμάτιο για τις καθημερινές ανάγκες, και ο ρυθμιζόμενος, πιο ιδιαίτερος φωτισμός που θα σου δώσει την ευκαιρία να δημιουργείς ατμόσφαιρα.

Συνηθίζεται ο ρυθμιζόμενος φωτισμός να είναι διαφορετικό χρώμα από αυτό του κεντρικού φωτισμού, επίσης. Παρατηρείται συχνά το μπλε και το πορτοκαλί, τα οποία είναι χρώματα συνδυασμένα με την χαλάρωση και την ξεκούραση.

Διπλοί νιπτήρες

Μία τόσο μοντέρνα όσο και πρακτική επιλογή είναι η εγκατάσταση δύο νιπτήρων στο μπάνιο. Είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ μοντέρνο σχέδιο που χαρίζει ένα ύφος πολυτέλειας στο μπάνιο σου. ΑΝ έχεις λοιπόν την ευκαιρία να εγκαταστήσεις δύο νιπτήρες στο δωμάτιο, μην την αρνηθείς. Ειδικά σε περίπτωση που συγκατοικείς με ένα ή παραπάνω άτομα, οι δύο νιπτήρες είναι πολύ πρακτικοί και εξυπηρετικοί. Μπορείς επίσης να παίξεις και με την μπαταρία του νιπτήρα σου.

Υπάρχουν πολύ όμορφα, αισθητικά και μοντέρνα σχέδια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Μπαταρίες για παράδειγμα που μιμούνται καταρράχτη, ή ακόμα και χρωματιστό νερό. Ειδικά η δεύτερη επιλογή είναι μία πανέμορφη ιδέα, και αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο του δωματίου- αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού που ρυθμίζεις, το νερό γίνεται μπλε ή κόκκινο.

Επιτοίχια Είδη Υγιεινής

Ένα επίσης μοντέρνο σχέδιο για το μπάνιο είναι η κρεμαστή λεκάνη. Εξοικονομεί χώρο και διευκολύνει φυσικά τον καθαρισμό της. Είναι λοιπόν μία ιδιαίτερα πρακτική αλλά και αισθητική επιλογή. Ο συνδυασμός της με υλικά όπως το ξύλο και το inox θα δώσουν μία ανάγλυφη, ιδιαίτερη νότα στο δωμάτιο.

Γενικότερα, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται να δημιουργήσεις ή να αναμορφώσεις ένα μπάνιο. Χρησιμοποιώντας και εφαρμόζοντας την σωστή τεχνική, και φυσικά γνωρίζοντας κι προσέχοντας τις διαστάσεις του μπάνιου, μπορείς εύκολα να έχεις το τέλειο, αισθητικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θες.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin