Ο κήπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό χώρο για την ανακαίνιση κατοικίας σας και για αυτό θα πρέπει να επενδύσετε στην διαμόρφωση του. Η άνοιξη έχει έρθει επίσημα και όλοι μας ανυπομονούμε πιο πολύ από ποτέ να απολαύσουμε την φύση και την εξοχή μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας. Το τοπίο που αντικρίζετε στο εξοχικό σας ή αν είστε από τους τυχερούς στην μόνιμη κατοικία σας θα σας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες χαλάρωσης και ανεμελιάς. Ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του, τα λουλούδια άνθισαν και οι μυρωδιές και τα χρώματα της φύσης μας ανέβασαν την διάθεση.  Τι πιο όμορφο λοιπόν, από έναν ζεστό και φιλόξενο κήπο για να απολαμβάνετε περισσότερο τον χρόνο σας εκεί;

Προσφέρετε νέο αέρα στον κήπο σας αναβαθμίζοντας το και δημιουργώντας ένα μικρό καταφύγιο που θα σας ηρεμεί και θα σας αποφορτίζει από την καθημερινή ρουτίνα. Μια νέα διαμόρφωση θα σας βοηθήσει να ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο τον κήπο σας αλλά και θα δημιουργήσει μια νέα διάταξη στον χώρο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να σας ενθουσιάσει. Ο κήπος σας πέρα από όμορφος και αρμονικά δομημένος θα πρέπει είναι και λειτουργικός για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε ξεχωριστές ιδέες και συμβουλές για να του προσφέρετε έναν νέο αέρα.

Πώς να ξεκινήσετε τη διαμόρφωση στον κήπο σας;

Ο κήπος αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία, τον χώρο του «πρασίνου», εκεί δηλαδή που θα τοποθετηθούν τα φυτά σας και το δεύτερο σημείο εκεί που θα κάθεστε και θα χαλαρώνετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Στο χώρο αυτό θα τοποθετήσετε τα έπιπλα κήπου και διαφορά αλλά επιπρόσθετα στοιχεία, ενώ αν ο χώρος σας το επιτρέπει μπορείτε να δημιουργήσετε και ένα σημείο για μπάρμπεκιου.

Ξεκινήστε με την μελέτη του χώρου σας και με αυτά που θέλετε να εμπεριέχει ο κήπος σας. Μια έμπειρη εταιρεία μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα και να κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες σας. Αν ήδη έχετε διαμόρφωση σε ένα βαθμό το κήπο σας μπορείτε με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές να του δώσετε επιπλέον χαρακτήρα. Η περίοδος αυτή αποτελεί άλλωστε την καλύτερη και την καταλληλότερη για να προετοιμάσετε τον κήπο σας για μια μαγευτική άνοιξη και ένα ξεχωριστό καλοκαίρι.

Ιδέες για μια ολοκληρωτική διαμόρφωση και ανανέωση στον κήπο σας

Αρχικά, η μελέτη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη ώστε να τεθούν σε προγραμματισμό και τα στάδια της διαμόρφωσης του. Ξεκινήστε με τον καθαρισμό του κήπου είτε από ένα ειδικό συνεργείο που θα περιποιηθεί τα ήδη υπάρχοντα φυτά και θα προσθέσει νέα, είτε εφόσον έχετε ορισμένες γνώσεις και δεξιότητες εσείς οι ίδιοι μπορείτε να κλαδέψετε τα φυτά και τους θάμνους σας. Συνήθως απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και επαγγελματίες ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό.

Γκαζόν

Τα δένδρα και τα φυτά θα πάρουν τα σχήματα που επιθυμείτε ενώ θα φρεσκαριστούν ώστε να αποκτήσουν άλλον αέρα. Μπορετέ επίσης να επιλέξετε νέα φυτά ώστε να εμπλουτίσετε ακόμη περισσότερο τον κήπο σας. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές όμορφες ιδέες. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε το χώμα και φυσικά να κουρέψετε ή αν δεν έχετε να τοποθετήσετε γκαζόν. Το γκαζόν προσφέρει άλλο αέρα και ύφος στον κήπο σας. Μια πραγματικά μοναδική επιλογή. Αλλάζει τελείως την εικόνα ενός κήπου, τον δείχνει πιο καθαρό, πιο όμορφο και φυσικά πιο πράσινο. Δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα αλλά σαφώς και απαιτεί τις κατάλληλες συνθήκες και αρκετή φροντίδα. Υπάρχει η επιλογή του έτοιμου χλοοτάπητα και του συνθετικού με τον συνθετικό χλοοτάπητα να ξεχωρίζει για την αντοχή του στη φθορά και τον φυσικό για την αίσθηση που προσφέρει.

Μπορείτε να τον τοποθετήσετε απευθείας πάνω σε χώμα ή στο στέρεο έδαφος της βεράντας σας  και να μείνετε ξέγνοιαστοι, καθώς οι χλοοτάπητες είναι ανθεκτικοί στο νερό και στη βροχή και φυσικά δεν χρειάζονται κούρεμα και πότισμα. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Στο σημείο αυτό να σας τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να επιλέξετε και να τοποθετήσετε το σωστό σύστημα ποτίσματος ώστε να μπορείτε εύκολα να διατηρείτε σε καλή κατάσταση και να περιποιείστε τον κήπο σας.

Δάπεδο και υλικά

Οι επιλογές για την διαμόρφωση του κήπου σας είναι πραγματικά πολλές. Αν δεν έχετε επενδύσει ξανά στην διαμόρφωση του τότε κάντε το όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται. Ξεκινήστε με την επένδυση του κήπου με πλάκες ή ξύλο teak στο κέντρο, εκεί στην συνέχεια θα τοποθετήσετε και τα έπιπλα σας. Το δάπεδο επομένως αποτελεί την βάση της όλης διαμόρφωσης. Αυτό θα δώσει μια αρμονική και ενιαία εικόνα στον κήπο σας ενώ θα του προσφέρει κομψότητα και πρακτικότητα ώστε να κινήσετε άνετα και εύκολα στον χώρο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξτε δάπεδο σύμφωνα με την έκταση της επιφάνειάς σας και την κατάσταση της επιφάνειας του εδάφους. Τα πλακάκια deck είναι από τους ευκολότερους και γρηγορότερους τρόπους για να πετύχετε ένα άρτιο και πανέμορφο αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε σανίδες deck. Μια ακόμη  μοναδική επιλογή είναι φυσικά τα πλακάκια εξωτερικού χώρου, όπου εκεί οι επιλογές είναι ατελείωτες και σίγουρα θα βρείτε αυτή που ταιριάζει  με τα δικά σας γούστα και την αισθητική σας.

Έχοντας δημιουργήσει την κατάλληλη βάση μπορείτε να προχωρήσετε και στην υπόλοιπη διαμόρφωση του κήπου σας. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά καθώς αυτά θα αναβαθμιστούν την συνολική εικόνα του κήπου ακόμη περισσότερο. Άλλωστε αυτό που επιθυμούμε όλοι είναι η άμεση επαφή με την φύση. Το top και πιο δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται στους καινούριους μοντέρνους κήπους είναι το ξύλο teak, και το συναντάμε τόσο σε δάπεδα τύπου deck,όπως αναφέραμε και παραπάνω, όσο και σε φράχτες και σε έπιπλα εξωτερικού χώρου.

Το ξύλο teak  αποτελεί δίχως αμφιβολία μία ιδιαίτερα καλαίσθητη αλλά και πιο κοστοβόρα επιλογή.  Βέβαια υπάρχουν πιο οικονομικές εναλλακτικές με τις οποίες μπορείτε να το αντικαταστήσετε, όπως τα ξύλινα πλακάκια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου deck. Επιπλέον υλικά που μπορούν να επιφέρουν ένα φυσικό αποτέλεσμα είναι τα κεραμικά ή ξύλινα πλακάκια ενώ ένα μοντέρνο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχτεί μοναδικά με την χρήση πέτρας, βότσαλου, χαλικιού, ακόμα και τσιμέντου.

Σκίαση του κήπου σας

Αφού έχει δημιουργηθεί η σωστή βάση σειρά έχει η σκίαση του κήπου σας. Η σκίαση είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για έναν λειτουργικό κήπο ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη και ο δυνατός ήλιος κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Υπάρχουν τα πανιά σκίασης και τα κιόσκια που είναι πολύ καλές λύσεις και μπορείτε να τις προμηθευτείτε σε πολύ προσιτές τιμές. Βρείτε τη σωστή μέθοδο σκίασης για εσάς και ανακαλύψτε ωραίες και οικονομικές λύσεις σε πολλά μαγαζιά που προσφέρουν τέτοιου είδους εξοπλισμό. Η εταιρεία που θα αναλάβει την γενική διαμόρφωση ή μονό το στοιχειό αυτό θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τις διαθέσιμες επιλογές καθώς και για τα θετικά στοιχεία της κάθε μιας από αυτές.

Επιλογή και τοποθέτηση τζακιού εξωτερικού χώρου

Το τζάκι εξωτερικού χώρου αποτελεί αναμφίβολα μια μοναδική επιλογή για το κήπο σας. Το στοιχειό αυτό θα αναβαθμίσει τον κήπο σας ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας τζάκι με βάση τα γούστα και τις απαιτήσεις σας. Το τζάκι στον κήπο διαθέτει διακοσμητική, αισθητική και φυσικά χρηστική αξία. Αρχικά είναι πρωτότυπο, δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή ενώ σας παρέχει την δυνατότητα να απολαμβάνετε όλους τους μήνες του χρόνου τον κήπο σας. Όμορφες βραδιές με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, δείπνα και πολλές ακόμη όμορφες στιγμές.

Επιπλέον, μια εύκολη και οικονομική εναλλακτική απέναντι στο κλασσικό χτιστό τζάκι αποτελεί το οικολογικό τζάκι ή αλλιώς, τζάκι βιοαιθανόλης. Το τζάκι βιοαιθανόλης έχει τα πλεονεκτήματα ότι προσθέτει στο χώρο την αίσθηση της ζεστασιάς και το ιδιαίτερο στυλ που δημιουργεί η φωτιά, βγαίνει σε πολλές διαστάσεις και σχήματα και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα όπου εσείς επιθυμείτε. Ενώ οι τιμές τους είναι πραγματικά προσιτές για όλους.

Τέλος, με τον καιρό να έχει φτιάξει και την μέρα να μεγαλώνει τι καλύτερο από το μπάρμπεκιου με φίλους στον κήπο.  Επιλέξτε μια ψησταριά κάρβουνου ή γκαζιού, που είναι πιο οικονομική ή μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χτιστό μπάρμπεκιου, που είναι μια πολύ όμορφη επιλογή και που θα αναβαθμίσει συνολικά όλη την εικόνα του κήπου σας. Όμορφές βραδιές και γιορτές με τα πιο καλοψημένα και νόστιμα φαγητά.

Η ώρα για της επιλογής των φυτών

Τα φυτά και γενικά το πράσινο στοιχείο είναι οι πρωταγωνιστές του κήπου και για αυτό θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στην επιλογή τους. Η επιλογή τους θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα οργανωμένης σκέψης με βάση το στυλ και το ύφος που θέλουμε να έχει ο κήπος μας αλλά και την αίσθηση που θέλουμε να δημιουργεί πρώτα σε μας που θα τον απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση όσο και στους καλεσμένους μας.

Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα και για την γενική εικόνα του κήπου τα φυτά που θα επιλέξουμε να φροντίσουμε να δένουν μεταξύ τους χρωματικά και από άποψη σχημάτων ή και υφής. Σημαντικό για την επιλογή φυτών είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ο όποιος θα σας δώσει στοχευόμενες συμβουλές και επιλογές φυτών με βάση τα θέλω σας αλλά και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας. Παρόλα αυτά εμείς σας προτείνουμε κάποιες ιδέες σε φυτά για τον κήπο σας.

Από τα τελευταία trends στη διακόσμηση του κήπου είναι τα φυτά με γεωμετρικά σχήματα, όπως φοινικοειδή, κακτοειδή, παχύφυτα,  τροπικά φυτά, καθώς και σε εκείνα που μοιάζουν με γρασίδι, όπως το λεμονόχορτο τα οποία δημιουργούν μοντέρνο αποτέλεσμα και έχουν γενικά μικρές απαιτήσεις. Το λεμονόχορτο λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό, διώχνοντας τα κουνούπια. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε όλων των ειδών μυρωδικά όπως ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι και φυσικά λεβάντα που πέρα από μοναδικό άρωμα ανθισμένη προσφέρει και μοναδικό χρώμα στο κήπο σας. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φαγητά σας ενώ οι μυρωδιές τους είναι ξεχωριστές.

Φυτέψτε επίσης ανοιξιάτικα φυτά όπως μολόχα, βιολέτες, νεραγκούλες, τουλίπα, τριαντάφυλλο, καλένδουλα, φρέζες και πανσέ. Τα λουλούδια αυτά αποτελούν είδη που είναι τόσο όμορφα και μυρωδάτα που θα κάνουν τον κήπο σας να μοιάζει με αληθινό παράδεισο. Για ακόμη πιο όμορφο αποτέλεσμα μπορείτε να επιλέξετε γλαστράκια σε διάφορες αποχρώσεις.  Ένα ακόμη δημοφιλές φυτό τα τελευταία χρόνια είναι το μπαμπού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ψηλούς και πυκνούς φράχτες, αποτελώντας μία πρωτότυπη εναλλακτική απέναντι στις κλασσικές επιλογές φυτών για φράχτη.

Ανάλογα φυσικά με το μέγεθος του χώρου που έχετε να διαμορφώσετε θα χρειαστείτε και την αντίστοιχη ποσότητα και μέγεθος φυτών. Ξεκινήστε αγοράζοντας τις κατάλληλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση των φυτών σας, μην παραλείψετε να ελέγξετε τη στήριξη των φυτών, να σκαλίσετε και να προστατέψετε τα φυτά από ασθένειες και ζιζάνια.

Μικρές παρεμβάσεις με προσθήκη υγρού στοιχείου

Η επιλογή μιας λιμνούλας ή μιας πισίνας σαφώς και θα φέρει άλλη αίσθηση στον κήπο σας. Σημαντική παράμετρος είναι η ύπαρξη χώρου. Το νερό προσδίδει αμέτρητη γαλήνη και ηρεμία. Δημιουργεί την αίσθηση δροσιάς και μπορεί να επιτευχτεί εύκολα και άμεσα. Ενώ οι τελευταίες τάσεις θέλουν τις πισίνες σε μικρούς κήπους να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με το αποτέλεσμα να είναι συχνά μοντέρνο και άκρως εντυπωσιακό.

Η λιμνούλα από την άλλη αποτελεί μια μικρή αλλά σημαντική πινελιά που μπορείτε να προσθέσετε σε έναν κήπο. Η κατασκευή της δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και μπορεί να γίνει σε διαφορετικές εκδοχές. Από τις πιο κλασικές με πέτρα και με βότσαλα ή με πιο σύγχρονο design. Σε αυτές μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό σιντριβάνι ή να βάλετε νούφαρα και μικρά ψαράκια. Όλα είναι εφικτά εξαρτάται τι επιθυμείτε και τι μπορείτε να εντάξετε καλύτερα την καθημερινότητα σας.

Ο ιδανικός φωτισμός για τον κήπο σας

Ο σωστό φωτισμός θα καταφέρει να αναβαθμίσει και να αναδείξει την ομορφιά του κήπου σας κα το βράδυ για αυτό και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν. Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε επιλογές για φωτισμό κήπου, όπως μεγάλα σποτ (τα οποία ιδανικά τα στρέφουμε στα σημεία που επιθυμούμε να τονίσουμε, όπως δέντρα, πέτρινους τοίχους κ.α.) και μικρά σποτάκια που τοποθετούνται σε πεζούλια ή κατά μήκος του εδάφους, δίνοντας ένα ιδιαίτερα κομψό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταινίες led,ηλιακά φαναράκια και φυσικά κεριά για ένα πιο ρομαντικό αποτέλεσμα και την δημιουργία μιας πραγματικά ξεχωριστής ατμόσφαιρας.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου: η καλύτερη επένδυση για τον κήπο σας

Με τα κατάλληλα και άνετα έπιπλα εξωτερικού χώρου εσείς, αλλά και οι φίλοι σας και όλα σας τα αγαπημένα πρόσωπα θα απολαμβάνουν χαλαροί την ομορφιά και την άνεση του κήπου σας. Ένα σετ επίπλων είναι βασικό και λειτουργικό. Μπορείτε να επιλέξετε ένα όμορφο σετ καθιστικού, ένα τραπέζι με καρέκλες, ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία ή ακόμη και ένα χτιστό πεζούλι με ένα τραπέζι μέσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε επίσης ένα ξύλινο παγκάκι και να δώσετε άλλη διάσταση στο χώρο.

Κούνιες και πολυθρόνες που με την προσθήκη πολλών  μαξιλαριών τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ημέρες θα γίνουν τα αγαπημένα σας σημεία χαλάρωσης. Τέλος, μια φανταστική ιδέα που σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα είναι η τοποθέτηση μιας αιώρας. Μια οικονομική λύση που θα σας ταξιδεύει σε εξωτικούς και ήρεμους προορισμούς με την συνοδεία ενός δροσερού κοκτέιλ ή ενός καλού βιβλίου. Επενδύστε σε φυσικά υλικά αλλά και σε συνδυασμούς με υλικά αντοχής, λαμβάνοντας υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας.

Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να σας βοήθησαν στην διαμόρφωση που θέλετε να κάνετε στον δικό σας κήπο. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια έμπειρη εταιρεία που θα φροντίσει όλες τις διαδικασίες και θα σας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Με σημαντικότερο όλων είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ένας όμορφος και περιποιημένος κήπος θα σας προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για απολαμβάνετε μοναδικές στιγμές ηρεμίας, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin