Η ανακαίνιση σπιτιού με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εξοικονομώ Kατ’ οίκον», αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εύχρηστα προγράμματα της ελληνικής οικονομίας.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επενδύσεις στην αναβάθμιση σπιτιού και να το αναδιαμορφώσεις με τον καλύτερο τρόπο, μετατρέποντας το σε ένα μοντέρνο και έξυπνο σπίτι.

Η ανακαίνιση του λοιπόν, με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», σου παρέχει την κατάλληλη επιδότηση και το πιο ισχυρό κίνητρο για να αλλάξεις τόσο το σπίτι όσο και την καθημερινότητα σου.

Τι προσφέρει η επιδότηση ΕΣΠΑ με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την ανακαίνιση σπιτιού;

Το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ για το 2021 περιλαμβάνει πληθώρα παροχών για την ολική αναβάθμιση του σπιτιού σου. Από τις σημαντικότερες δυνατότητες του προγράμματος είναι το ότι δίνει έμφαση στην διαμόρφωση μιας σύγχρονης και λειτουργικής κατοικίας που θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Ακόμα και αν το χρονοδιάγραμμα  και ο προϋπολογισμός σου σε περιορίζει, το πρόγραμμα αυτό θα σου λύσει τα χέρια.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω επιδοτούμενες εργασίες:

Αναβάθμιση της θερμομόνωσης.

Αυτή η παροχή σκοπεύει να προσφέρει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σου αλλά και της οικογένειας σου.

Τοποθετώντας ένα σύστημα θερμομόνωσης στους τοίχους, στην οροφή του σπιτιού ή στην πιλοτή.

Εμπεριέχεται έτσι, η εξωτερική θερμομόνωση δώματος κάτω από στέγη, η θερμομόνωση κελύφους, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα.

Να έχεις υπόψη σου, πως η σωστή επιλογή θερμομόνωσης, θα προσφέρει στο διαμέρισμα μια εξαιρετικά ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Τα κουφώματα ολοκληρώνουν τον χώρο και με το πρόγραμμα αυτό μπορείς να επιτύχεις την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου.

Μπορείς να αντικαταστήσεις τα παλιά κουφώματα που έχουν φθαρεί από τον χρόνο και την χρήση, με σύγχρονα από αλουμίνιο ή ξύλο.

Τέλος αν διαθέτεις μονοκατοικία σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις και την εξώπορτα. 

Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης: τέντες, ρολά και πατζούρια.

Προστάτεψε έτσι τόσο την ιδιωτικότητα σου αλλά και το διαμέρισμα από τον ήλιο ή τον άνεμο.

Αναβάθμιση τους συστήματος θέρμανσης / ψύξης ή εγκατάσταση ενός εξολοκλήρου νέου συστήματος θέρμανσης.

Συμπεριλαμβάνονται αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, κλιματιστικά κ.α.

Αφορά επίσης την εγκατάσταση ή αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολο του.

Όσον αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση ή αντικατάσταση κλιματιστικών το πρόγραμμα καλύπτει την αγορά και εγκατάσταση έως και 3 κλιματιστικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης.

 Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού.

Περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή άλλου συστήματος θέρμανσης. Το θερμό κλίμα της χώρας μας σε συνδυασμό με τον ζεστό μας ήλιο αποτελεί τους βασικότερους λόγους για τους οποίους τόσο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όσο και εσύ μπορείς να επιλέξεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Θα καταλάβεις άμεσα την εξαιρετική του απόδοση σε ζεστό νερό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. 

Ποιες ευκαιρίες παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση σπιτιού 2021

Το πρόγραμμα του 2021 «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για έξυπνα σπίτια στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για μια ποιοτικότερη διαβίωση εντός του σπιτιού σου.

Όλο το πρόγραμμα επιτηρείται πριν και μετά την επιδότηση από έμπειρους μηχανικούς, προκειμένου να καλυφθεί η ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών και να πιστοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει το πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

  • Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σου τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.
  • Το πρόγραμμα θα έχει ενισχυμένη χρηματοδότηση ώστε να καταστεί δυνατή η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών μέχρι το 2030. Για τον σκοπό αυτό θα διατίθενται 500 εκατ. ευρώ ετησίως και παράλληλα θα αναζητούνται επιπλέον πόροι.
  • Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν την αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας κατηγορίες επιδοτούμενων του προγράμματος, ιδιοκτήτες κατοικιών με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις της ενεργειακής αυτονόμησης περιλαμβάνουν:

Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία σου αναβαθμίζεται  με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.

Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, μόνο για την κάλυψη της ζήτησης.

Αλλά και οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο οικιακό περιβάλλον.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (Smart Home)

Τα ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες συμβάλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνου φωτισμού (π.χ. φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED), έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες) και απομακρυσμένου ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ).

Επιλέξιμες θεωρούνται μόνο οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας στα επίπεδα που επιλέγει ο κάθε χρήστης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η καταγραφή και επεξεργασία στοιχείων κατανάλωσης ενέργειας και η προσαρμογή και διατήρηση των επιπέδων σκίασης.

Γιατί να επιλέξεις για την ανακαίνιση του σπιτιού σου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον»;

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση σπιτιού σου δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις την ποιότητα ζωής σου. Ενώ καλύπτει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σου, δίνοντας κίνητρο να επενδύσεις στο σπίτι. Μελλοντικά ένα σύγχρονο σπίτι με ενεργειακή και οικολογική συνείδηση θα σε φέρει ένα βήμα μπροστά, διευκολύνοντας την καθημερινότητα σου. Από άποψη εξοικονόμησης, εγγυάται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας άρα και χαμηλότερους λογαριασμούς.

Επιπρόσθετα με το πρόγραμμα αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να τονώσει τον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα της χώρας, διότι εμπλέκει πολλούς επαγγελματίες. Ενώ περιβαλλοντικά, συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης

Πρώτη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ παίρνεις επιδότηση ύψους 60%.

Δεύτερη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000 ευρώ ποσοστό 50%.

Τρίτη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 30.000 ευρώ ποσοστό 40%.

Τέταρτη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 35.000 ευρώ ποσοστό 35%.

Πέμπτη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ ποσοστό 30%.

Έκτη κατηγορία: αν έχεις ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 45.000 ευρώ ποσοστό 25%

Έβδομη κατηγορία:  αν έχεις ατομικό εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω δεν λαμβάνεις επιδότηση, έχεις μόνο τη δυνατότητα λήψης άτοκου δανείου.

Να σημειωθεί πως για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η).

Κύρια πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος θα είναι το νέο πρόγραμμα Invest EU.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη σου στο πρόγραμμα είναι:

  • Το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό σου
  • Η οικοδομική άδεια ή κάποιο έγγραφο νομιμοποίησης της κατοικίας σου
  • Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλης εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας)
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος (Ε1)
  • Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
  • Αν νοικιάζεις το σπίτι σου απαιτείται αντίγραφο της αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακινήτων (Ε2) και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη

Ποια τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ;

Για να ενταχθεί το σπίτι σου στο πρόγραμμα πρέπει να είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή διαμέρισμα με τα επακόλουθα κριτήρια. Αρχικά να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να είναι νόμιμη φέροντας οικοδομική άδεια και όχι αυθαίρετη ή να έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Επίσης η οικία σου θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ». Οι παρεμβάσεις που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στην βελτίωση της κατάταξης της κατοικίας σου κατά τρεις τουλάχιστον βαθμίδες.

Τέλος θα πρέπει να πληροίς τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών που προβλέπονται. Με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων να μην μπορεί να υπερβεί τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Είναι σημαντικό να υποβάλλεις έγκαιρα τη φορολογική σου δήλωση, να δηλώσεις και να ρυθμίσεις, αν υπάρχουν, αυθαίρετες κατασκευές. Μπορείς να διορθώσεις τα τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έτσι ώστε να έρχεται σε συμφωνία με την Ε9 δήλωση σου.

Τέλος σιγουρέψου ότι η διεύθυνση του σπιτιού είναι ίδια σε όλα τα δικαιολογητικά. Ενώ καλό είναι να γνωρίζεις ότι το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος διατηρεί διαρκώς ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από το 2021.

Ολοκληρώνοντας, σε συμβουλεύουμε να ξεκινήσεις άμεσα τις διαδικασίες για την ένταξη του σπιτιού σου στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση σπιτιού 2020. Διάλεξε συνεργάτες με εμπειρία και γνώση στη διαχείριση του προγράμματος.

Εκείνοι θα συντάξουν και θα καταθέσουν τον φάκελο σου και θα σε ενημερώνουν για την εξέλιξη της διαδικασίας. Ενώ στο τέλος θα αναλάβουν την ανακαίνιση της οικίας σου πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες εργασίες.

Αρχή φόρμας

Το «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» επιβάλει μια στοχευόμενη καθοδήγηση, για αυτό η επιλογή  της εταιρείας ανακαινίσεων που θα αναλάβει το έργο κρίνεται κρίσιμη. Αυτή θα σε βοηθήσει να ενταχθείς στην επιδότηση και να αλλάξεις ολοκληρωτικά το σπίτι σου.

Δώσε λοιπόν έμφαση, και εκμεταλλεύσου στο έπακρο το πρόγραμμα με την βοήθεια των κατάλληλων επαγγελματιών. Αυτή θα είναι η εγγύηση για την διαμόρφωση ενός έξυπνου, μοντέρνο  και ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού!

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin