Το μπάνιο συνιστά έναν πολύ σημαντικό χώρο και τα τελευταία χρόνια η διακόσμηση και διαμόρφωση του αποτελεί ένα πρωταρχικό ζήτημα για την ανακαίνιση Θεσσαλονίκη. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις ανακαίνιση στο μπάνιο σου, ολική ή μερική, και σκοπεύεις να αλλάξεις τα πλακάκια σε αυτό εμείς

σου έχουμε τις πιο πρωτότυπες και όμορφες ιδέες σε πλακάκια μπάνιου.

Το σημαντικότερο όλων είναι να εμπνευστείς από περιοδικά και site διακόσμησης και ανακαίνισης σπιτιού και με βάση το γούστο σου να αποφασίσεις τι ύφος θέλεις να έχει το μπάνιο σου. Τα πλακάκια που θα επιλέξεις θα αποτελέσουν το βασικό φόντο και αυτά που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα και την συνολική εικόνα του χώρου αυτού.

Πλακάκια μπάνιου: Χρώματα και υλικά

Είναι απαραίτητο οι επιφάνειες του μπάνιου να επενδύονται με υλικά που αποτρέπουν την εισχώρηση νερού στο υπόστρωμα του δαπέδου και στους τοίχους. Το μπάνιο αποτελεί έναν χώρο που μαζεύει, λόγω της λειτουργίας του, πολύ υγρασία και υδρατμούς. Για τον λόγο αυτό τα υλικά που θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε σε αυτό πρέπει ένα είναι ανθεκτικά στην υγρασία και να μην ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Αναμφίβολα λοιπόν, το δημοφιλέστερο ίσως υλικό για την επένδυση των τοίχων και των δαπέδων του μπάνιου είναι φυσικά το κεραμικό πλακάκι με υάλωση καθώς και οι κεραμικές ψηφίδες. Τα κεραμικά πλακάκια είναι ανθεκτικά στις γρατσουνιές, στη φθορά και στο νερό, ενώ μπορούμε να τα βρούμε σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και υφών.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος που έχει το μπάνιο σου έχεις πολλές επιλογές και πολλούς συνδυασμούς. Μπορείς να παίξεις και να τολμήσεις να βάλεις χρώμα, ταπετσαρία, να βάψεις σε άλλο χρώμα το ταβάνι, το δάπεδο, τους τοίχους. Να είσαι δημιουργικός/η και να αφήσεις τις επιθυμίες σου ελεύθερες καθώς πλέον τα πάντα είναι δυνατά.

Ιδέες για πλακάκια μπάνιου

Τα βασικά στοιχεία στα οποία χρειάζεται να δώσουμε βάση κατά την επιλογή πλακιδίων για το μπάνιο είναι το χρώμα, το σχήμα και οι διαστάσεις του πλακιδίου.

  • Ζωηρά χρώματα: Αν έχεις μικρών διαστάσεων μπάνιο, η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι τα ανοιχτά, φωτεινά χρώματα, σε απαλές αποχρώσεις. Τα λευκά πλακάκια με μαύρες γραμμές και διακοσμητικές λεπτομέρειες και στοιχεία κάνουν ένα μπάνιο σύγχρονο και minimal. Μπορεί σε πολλούς να βγάζει μια αυστηρότητα αλλά αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες λύσεις.

 

Μπορείς να παίξεις με τους συνδυασμούς και να επιλέξεις έντονα διακοσμητικά στοιχεία σε αποχρώσεις του τιρκουάζ ή του κόκκινου, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά μοναδικό και στιλάτο. Τα γήινα χρώματα από την άλλη αφήνουν τον χώρο φωτεινό και ελεύθερο στρέφοντας όλη την προσοχή στα αντικείμενα και τα αξεσουάρ που δημιουργούν την τελική εικόνα του μπάνιου σου. Η επένδυση των τοίχων του μπάνιου για παράδειγμα με κίτρινα πλακάκια σε κανονική φορά τοποθέτησης ή σε κατακόρυφη σίγουρα θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και πρωτότυπο μπάνιο. Επίσης, σε συμβουλεύουμε να μην βάψεις τους τοίχους σε κάποιο έντονο χρώμα αλλά να βάλεις χρωματιστά πλακάκια ή πλακάκια που έχουν μια ιδιαίτερη υφή.

 

  • Συνεχόμενο πλακάκι: Το συνεχόμενο πλακάκι αποτελεί ένα κοινό μυστικό που δημιουργεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο μπάνιο. Τι εννοούμε; Aν επιλέξεις τόσο για το πάτωμα όσο και για τους τοίχους του μπάνιου σου ένα πλακάκι με ένα μοτίβο λιτό και κομψό ή ακόμη και ένα πλακάκι με μια ιδιαίτερη απόχρωση χρώματος αυτό θα δώσει την εντύπωση ότι ο χώρος είναι ενιαίος και συνεχίζεται από τους τοίχους ως το πάτωμα.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα φαίνεται το μπάνιο σαν να έχει περισσότερο βάθος καθώς όταν χρησιμοποιούνται τα ίδια πλακάκια σε όλες τις επιφάνειες τότε ο χώρος φαίνεται μεγαλύτερος.

 

  • Εναλλαγές χρωμάτων στους τοίχους και στο πάτωμα του μπάνιου: Η διαμόρφωση του μπάνιου μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε με υλικά, ύφος και χρώματα. Επίλεξε έναν τοίχο και επένδυσε σε αυτόν πιο έντονες αποχρώσεις. Για παράδειγμα αν επιλέξουμε το λευκό σαν κύριο χρώμα για τους τοίχους, μπορούμε να το συνδυάσουμε με μερικά κίτρινα πλακάκια σε ένα σημείο για να σπάσουμε τη μονοτονία.

 

Επιπλέον μπορούν με πλακάκι να επενδυθούν μόνο οι τοίχοι πίσω από την μπανιέρα και η επιφάνεια μπροστά από την μπανιέρα ή την ντουζιέρα να επενδυθεί με ένα άλλο υλικό ή μια διαφορετική απόχρωση πλακιδίων. Ενώ οι υπόλοιπο τοίχοι μπορούν να βαφτούν σε αποχρώσεις κοντινές με εκείνες των πλακιδίων ώστε να επιτευχτεί μια αρμονική εικόνα.

 

Επιπρόσθετα, οι τοίχοι του μπάνιου μπορούν να επενδυθούν με διαφορετικά πλακάκια ή με πλακάκια μέχρι ένα ύψος και το υπόλοιπο τμήμα των τοίχων να βαφεί με χρώμα. Τέλος, μια ακόμη πρόταση εναλλαγής χρωμάτων είναι στο πάνω μέρος της μπανιέρας  να τοποθετηθεί ένα πλαίσιο με πολύχρωμα πλακάκια και οι υπόλοιποι τοίχοι να επενδυθούν με πλακάκια σε ουδέτερα χρώματα.

 

  • Ξύλινη αίσθηση: Αν σου αρέσει η αίσθηση και εικόνα του ξύλου μπορείς να επιλέξεις πλακάκια στις αποχρώσεις και όψεις αυτού. Υπάρχουν πλακάκια που δίνουν την εντύπωση ξύλου και δημιουργούν μια όμορφη και κλασική εικόνα στο μπάνιο που θυμίζει εξοχική κατοικία.

 

  • Floral πλακάκια: Τα χρωματιστά floral πλακάκια στο εσωτερικό της μπανιέρας ή ντουζιέρας σου θα δημιουργήσουν μια μοναδικά ευχάριστη και όμορφη οπτική στο μπάνιο σου. Φυσικά μπορείς να επενδύσεις όλο το μπάνιο με τα πλακάκια αυτά και να κάνεις όλους τους καλεσμένους σου να εντυπωσιαστούν. Η επιλογή χρωματιστών ή floral πλακιδίων σίγουρα θα σου φτιάχνουν την διαθέσει κάθε φορά που θα τα αντικρίζεις. Οπότε αν είσαι ρομαντική/ος και σου αρέσει το country στυλ τόλμησε την πρόταση αυτή.

 

  • Κάθετες ρίγες:Οι κάθετες ρίγες κάνουν έναν στενό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο ψηλός. Επομένως, επιλέγοντας να τοποθετήσεις κάθετα τα πλακάκια θα κάνεις το χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο μακρύς. Μια ταπετσαρία με κάθετες ρίγες μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο ώστε να συμπληρώσει την εικόνα.

 

Κατά βάση τα κάθετα πλακάκια οδηγούν το βλέμμα σταδιακά προς το ταβάνι, κάνοντας το δωμάτιο να μοιάζει ψηλότερο. Αμέσως προστίθεται ύψος στο χώρο που δίνει την αίσθηση της ευρυχωρίας και ελευθερίας ακόμη και σε ένα μικρό μπάνιο.

 

  • Οριζόντιες ρίγες: Αν το μπάνιο σου είναι μικρό επίλεξε πλακάκια με οριζόντιες ρίγες. Η επιλογή αυτή θα κάνει την προσοχή να στραφεί στα πλακάκια και όχι στο μέγεθος του μπάνιου. Ενώ πλακάκια σε όμορφα χρώματα και με ρίγες δημιουργούν μια σύγχρονη πρόταση.

 

  • Μακρόστενα πλακάκια: Επένδυσε τους τοίχους και το δάπεδο με μακρόστενα πλακάκια σε διάφορους γήινους τόνους. Η συγκεκριμένη πρόταση καθώς και η προσθήκη πιο σκούρων στοιχειών θα δημιουργήσουν ένα elegant και σύγχρονο μπάνιο το όποιο θα σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο. Οι μπρούτζινες λεπτομέρειες μπορούν να ολοκληρώσουν το μπάνιο αυτό.

 

  • Πλακάκια μαρμάρου: Μπορείς να επενδύσεις σε πλακάκια μαρμάρου σε διάφορα χρώματα. Λόγω των διαφορετικών μοτίβων και χρωμάτων που έχουν τα πλακάκια μαρμάρου, το αποτέλεσμα θα είναι ζωηρό και πρωτότυπο. Μπορεί το κόστος τους να είναι υψηλότερο αλλά αν πρόκειται να ανακαινίσεις το μπάνιο του δικού σπιτιού το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει και θα είναι πραγματικά μοναδικό.

 

  • Μεγάλα πλακάκια μπάνιου: Τα μεγάλα πλακάκια σε γήινα χρώματα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η στοίχιση των πλακιδίων αυτών μπορεί να μοιάζει με κτιστό τοίχο. Μπορείς να διαλέξεις πλακάκια κάθε χρώματος και το να δημιουργήσεις μια όμορφη άποψη στο μπάνιο σου. Το μεγάλα πλακάκια προσδίδουν στο χώρο ενδιαφέρον και ποικιλία ενώ για την μπανιέρα μπορείς να επιλέξεις μικρότερα πλακάκια που μοιάζουν με ψηφίδες.

Η επιλογή μεγέθους των πλακιδίων μπάνιου

Η επιλογή του μεγέθους των πλακιδίων είναι κάτι που απασχολεί όσους σκοπό έχουν να ανακαινίσουν το μπάνιο τους και να αντικαταστήσουν τα πλακίδια αυτού. Τα πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία άνεσης και στυλ σε έναν χώρο. Αναρωτιέσαι λοιπόν, μικρά ή μεγάλα πλακάκια; Η επιλογή μικρών πλακιδίων σε έντονο χρώμα ή με μοτίβα θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο μπάνιο αλλά αν είναι μικρό σε διαστάσεις θα το μικρύνει.

Τα μεγάλα πλακάκια σε γήινους και ανοιχτόχρωμους τόνους  δίνουν την αίσθηση άπλας και ελευθερίας σε ένα χώρο, δίνοντας επίσης περισσότερο βάθος σε αυτόν. Προτίμησε μεγάλα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα πλακάκια για το μπάνιο σου και κυρίως για το δάπεδο του. Στους τοίχους του μπάνιου, μπορούμε να επιλέξουμε πλακάκια σε λίγο μικρότερες διαστάσεις αλλά σε παρόμοιες ανοιχτόχρωμες επιλογές. Οι ανοιχτές αποχρώσεις δίνουν φως και προκαλούν ηρεμία και χαλάρωση.

Αν επιλέξεις μικρό πλακάκι για το μπάνιο σου, είναι σημαντικό να επιλέξεις το ίδιο μοτίβο και για πάτωμα και για τους τοίχους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ενιαίο αποτέλεσμα που είναι ξεκούραστο στο μάτι, δίνοντας του μια ευρεία διάσταση.

Η επιλογή του σχήματος των πλακιδίων

Το σχήμα που θα επιλέξεις στα πλακάκια του μπάνιου σου μπορεί να δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα αίσθηση και στυλ στον χώρο αυτό και πραγματικά να κάνει την διαφορά. Μία πρωτότυπη πρόταση είναι να επιλέξουμε παραλληλόγραμμα πλακάκια για τους τοίχους και να αντιστρέψουμε τη συνηθισμένη τους φορά προς την αντίθετη.

Επίσης, εκτός από το χρώμα μεγάλη τάση είναι και οι διαφορετικές υφές στα πλακάκια. Πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο πλακάκια με πολύ ιδιαίτερα ανάγλυφα σχήματα που δίνουν μία σύγχρονη και βιομηχανική σχεδόν προσέγγιση στον τοίχο του μπάνιου σου.  Σε κάθε περίπτωση θέλει μέτρο και να μην το παρακάνεις με τους πειραματισμούς και τις ιδιαίτερες προτάσεις, ειδικά αν έχεις μικρό μπάνιο διότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα επιθυμητά.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα όμορφα πλακάκια μπάνιου θα διαμορφώσουν την συνολκή εικόνα αυτού ενώ θα κάνουν εσένα και τους καλεσμένους σου να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτά. Οι ιδέες για πλακάκια μπάνιου είναι πολλές για αυτό πρέπει να σκεφτείς αρκετά την τελική επιλογή σου ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin