Ολική ανακαίνιση σπιτιού και μερική ανακαίνιση σπιτιού

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μερικούς μήνες. Ειδικά αν το σπίτι σας χρειάζεται μια πιο ριζική ανακαίνιση, τότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν κάποιο διάστημα.

Μια καλή εταιρεία ανακαίνισης θα πρέπει να είναι σε θέση να σας δώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την ολοκλήρωση των εργασιών. Παρόλα αυτά, ακόμα και τότε ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε καθυστέρηση των υλικών, σε ανάγκες του σπιτιού που ίσως δεν γνωρίζατε, και διάφορα άλλα απρόοπτα. Σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η εμπειρία.

Η εταιρεία ανακαίνισης, μέσω της εμπειρίας της, θα είναι σε θέση να σας δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτή η ημερομηνία θα περιλαμβάνει τόσο τις εργασίες όσο και κάποιες καθυστερήσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα αποκτήσετε μια πιο σαφή εικόνα για το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει μια αναμόρφωση του χώρου σας.

Διάρκεια  Μερικής Ανακαίνισης Σπιτιού.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν απαιτείται αναβάθμιση ολόκληρου του οικήματος. Κάθε ακίνητο έχει τις δικές του απαιτήσεις, κι έτσι ενδεχομένως το δικό σας να χρειάζεται φροντίδα μόνο σε συγκεκριμένους χώρους. Για το λόγο αυτό, θα δούμε πόσο περίπου μπορεί να διαρκέσει μια μερική ανακαίνιση ανάλογα με το χώρο που σκοπεύετε να διαμορφώσετε.

Προσθήκη Δωματίου

Το να προσθέσετε κάποιο δωμάτιο είναι μάλλον η πιο χρονοβόρα εργασία που μπορείτε να κάνετε. Το ίδιο ισχύει και για το γκρέμισμα κάποιου τοίχου για να αλλάξετε την διαρρύθμιση του χώρου σας. Αν κάτι τέτοιο απαιτείται στο σπίτι σας, πρέπει να περιμένετε εργασίες που θα κρατήσουν από 6 εβδομάδες έως και 3 μήνες.

Αυτό είναι πολύ λογικό, μιας και στην πραγματικότητα πραγματοποιούνται τα ίδια βήματα που θα γίνονταν αν χτίζατε ένα σπίτι. Ο χώρος που χτίζεται θα είναι εκτεθειμένος, οπότε ενδεχομένως να προκύψουν καθυστερήσεις που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι φυσικά και ένας λόγος που ενδείκνυται να προχωράτε σε τέτοια βήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καλό σε σχέση με την προσθήκη δωματίου είναι ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα λειτουργικό μπάνιο και κουζίνα. Έτσι, αν ο χώρος που διαμορφώνετε δεν είναι ένας από αυτούς που χρησιμοποιείτε καθημερινά, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να μένετε στο σπίτι σας.

Κουζίνα

Η ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να διαρκέσει από 3 εβδομάδες μέχρι και 2 μήνες. Η διάρκεια αυτή εξαρτάται κατά πολύ από το βαθμό της αναβάθμισης που χρειάζεστε σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο.

Οι εργασίες που μπορεί να γίνουν σε αυτό το χώρο είναι η τοποθέτηση καινούργιων επίπλων κουζίνας, όπως ράφια, η αλλαγή της διαρρύθμισης των συσκευών, η τοποθέτηση πλακακιών, μέχρι και η αλλαγή σωληνώσεων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ορισμένες από αυτές τις εργασίες απαιτούν πιο εντατικές προσπάθειες για να πραγματοποιηθούν γρήγορα.

Οι καθυστερήσεις που πρέπει να περιμένετε κατά την ανακαίνιση της κουζίνας σας σχετίζονται κυρίως με την παραλαβή των υλικών. Για παράδειγμα, τα πλακάκια που θέλετε να τοποθετήσετε μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμα. Επίσης, τα ράφια και οι πάγκοι ενδεχομένως να καθυστερήσουν από τους επιπλοποιούς.

Ακόμα, κρατήστε κατά νου, ότι χωρίς κουζίνα θα είναι δύσκολο να παραμείνετε στο σπίτι σας. Όσο διαρκούν οι εργασίες στο δωμάτιο αυτό, μάλλον θα απαιτείται να βρείτε ένα μέρος να μείνετε.

Μπάνιο

Το μικρότερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης μπάνιου είναι οι 2 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, και το μπάνιο είναι ένα από τους χώρους που απαιτούν διαφορετικές εργασίες κι έτσι να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στον χρόνο ολοκλήρωσης.

Μία από τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες για το μπάνιο είναι η τοποθέτηση πλακακιών. Πιο συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιείται αυτή η εργασία, δεν μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα καμία άλλη δουλειά στο χώρο. Επίσης, η αλλαγή σωληνώσεων μπορεί να απαιτεί το γκρέμισμα κάποιων τοίχων. Μια ακόμα δυσκολία κατά την αναβάθμιση του μπάνιου είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έπιπλα μπάνιου με συγκεκριμένες διαστάσεις.

Πολλές καθυστερήσεις στην ανακαίνιση μπάνιου προέρχονται από την καθυστέρηση των διάφορων υλικών. Επίσης, καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν και από καθυστερήσεις προηγούμενων εργασιών. Επειδή κάθε διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται πριν ξεκινήσει η επόμενη, αν υπάρξει μια καθυστέρηση στην αρχή, αυτή θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την διαδικασία.

Όπως και με την κουζίνα, σε περίπτωση ανακαίνισης του μπάνιου, θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος για να μείνετε. Χωρίς ένα λειτουργικό μπάνιο, η καθημερινότητά σας θα διαταραχθεί.

Υπόγειο/ Γκαράζ/ Αποθήκη

Μία έξυπνη κίνηση όταν θέλετε να προσθέσετε κάποιο δωμάτιο στο ακίνητό σας, αλλά δεν θέλετε να χτίσετε καινούργιο, είναι να αναδιαμορφώσετε κάποιον από τους βοηθητικούς σας χώρους. Το υπόγειο, το γκαράζ, ή η αποθήκη είναι όλοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν. Με την κατάλληλη μελέτη μπορούν να αλλάξουν τελείως μορφή και να γίνουν ένα λειτουργικό δωμάτιο του σπιτιού.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται πολλές εργασίες. Ανάλογα με τη φύση τους, οι εργασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν από 2 μήνες και πάνω. Παρόλα αυτά, μιας και πρόκειται για βοηθητικούς χώρους, δεν θα χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι σας. Όσο και να διαρκέσει η ανακαίνιση, εσείς θα μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε στο σπίτι σας, χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητά σας.

Βεράντα/ Κήπος

Σε ορισμένες διαδικασίες ανακαίνισης, χρειάζεται απλά να φροντίσετε τον εξωτερικό χώρο του ακινήτου σας. Ένα συνεργείο μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις εργασίες που απαιτούνται σε τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Εργασίες μπορεί να αφορούν το εξωτερικό βάψιμο των τοίχων, τοποθέτηση πλακακιών ή πέτρας στο δάπεδο, διαμόρφωση του κήπου, ή ακόμα και τοποθέτηση περίφραξης. Οι εργασίες αυτές εξαρτώνται πολύ από τις καιρικές συνθήκες, μιας και είναι εργασίες εξωτερικού χώρου.

Παρόλα αυτά, δεν θα επηρεάσουν καθόλου την ζωή σας μιας και δεν δεσμεύουν κάποιον χώρο που χρειάζεστε καθημερινά.

Ανακατασκευή Στέγης.

Μια σοβαρή εργασία που ενδεχομένως να απαιτείται από το ακίνητό σας είναι η ανακαίνιση της σκεπής του. Είναι μια σημαντική εργασία που διαρκεί από μερικές μέρες έως και εβδομάδες, ανάλογα με το υλικό της επιλογής σας.

Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσετε αυτή την εργασία είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. Την περίοδο αυτή δεν θα έχετε καμία καθυστέρηση που θα σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα.

Διάρκεια Ολικής Ανακαίνισης – Κατασκευής Νέων Χώρων

Στο παραπάνω κομμάτι είδαμε πόσο περίπου μπορεί να διαρκέσει μια μερική ανακαίνιση σπιτιού σας. Σε αυτό το τμήμα όμως, θα δούμε μια πιο συνολική διάρκεια όταν αποφασίσετε ότι χρειάζεστε μια ολική ανακαίνιση σπιτιού.

  1. Στάδιο Έρευνας ανακαίνισης

    Σε αυτό το στάδιο είναι που θα αποφασίσετε όλα τα σχετικά με την ανακαίνιση του σπιτιού σας. Εδώ θα καταγράψετε τις ανάγκες του οικήματός σας, το ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, καθώς και η αναζήτηση της σωστής εταιρίας ανακαίνισης για το έργο σας. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική ποιότητα της αναδιαμόρφωσης. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να πάρετε βιαστικές αποφάσεις. 2 εβδομάδες έως 2 μήνες είναι η ιδανική περίοδος έρευνας.

  2. Στάδιο Σχεδιασμού ανακαίνισης

    : Σε αυτό το στάδιο δεν είστε μόνοι σας. Μαζί με την βοήθεια του της εταιρείας ανακαίνισης σχεδιάζετε τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο σας. Επίσης, επιλέγετε τα υλικά που προτιμάτε. Ο υπεύθυνος της ανακαίνισης θα μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε τα υλικά με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Κατά την μελέτη που θα γίνει εδώ, θα έχετε μια εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει η ανακαίνιση. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 μήνες.

  3. Στάδιο προ-Κατασκευής ανακαίνισης

    : Σε αυτό το στάδιο η ανακαίνιση του σπιτιού είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Εδώ θα πρέπει να επισκεφτείτε την πολεοδομία και να βγάλετε οποιαδήποτε άδεια απαιτείται. Επίσης, ο εργολάβος θα ξεκινήσει να παραγγέλνει τα υλικά που επιλέξατε και να κλείνει τα συνεργεία που θα χρειαστούν. Εδώ πραγματοποιείται και ο προγραμματισμός των εργασιών. Πλέον, η εκτίμηση του χρονοδιαγράμματος που είχατε θα γίνει πιο συγκεκριμένη. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες.

  4. Στάδιο της Κατασκευής

    : Εδώ πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες που έχετε σχεδιάσει μαζί με την τεχνική εταιρεία. Αρχικά, θα γκρεμιστούν οι τοίχοι που θα αλλάξουν θέση και οτιδήποτε άλλο θα αντικατασταθεί. Στη συνέχεια, τα καινούργια δωμάτια θα ξεκινήσουν να διαμορφώνονται. Καινούργια θεμέλια και τοίχοι θα στηθούν ανάλογα με το σχέδιο που κάνατε. Σε αυτή την φάση είναι που ο ηλεκτρολόγος και ο υδραυλικός θα τοποθετήσουν τις καινούργιες εγκαταστάσεις του σπιτιού. Μόλις οι σωληνώσεις και τα καλώδια έχουν εγκατασταθεί, τότε θα καλυφθούν οι τοίχοι. Η τελευταία εργασία κατασκευής είναι η τοποθέτηση του πατώματος, και των κουφωμάτων. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν από 1 μήνα έως και 3 μήνες.

  5. Ολοκλήρωση των Εργασιών

    : Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών γίνεται επιθεώρηση της δουλειάς που έχει γίνει και τυχόν διορθώσεις. Σε αυτό το στάδιο επίσης πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίες, όπως είναι το βάψιμο των τοίχων, το πέρασμα των φωτιστικών, και καθαρίζεται το ακίνητο από τα μπάζα. Μετά από αυτό το στάδιο μπορείτε να διακοσμήσετε και να ευχαριστηθείτε το καινούργιο και ανακαινισμένο σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Η ανακαίνιση ενός ακινήτου μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ διαφορετικά χρονικά διαστήματα για το κάθε οίκημα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ένα σπίτι έχει άλλες ανάγκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται μόνο ελαφριές εργασίες που πραγματοποιούνται γρήγορα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, ειδικά στα πιο παλιά σπίτια, όπου απαιτούνται διαδικασίες που χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχετε ένα επιτυχημένη ανακαίνιση χρειάζεστε τον σωστή εταιρεία ανακαινίσεων. Με χρόνια εμπειρίας στις ανακαινίσεις, φροντίζουμε η αναβάθμιση του χώρου σας να γίνει όσο πιο γρήγορα και ποιοτικά γίνεται. Με το σωστό προγραμματισμό των εργασιών σας εγγυόμαστε τις λιγότερες δυνατές καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου σας.

Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin