Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις όταν πρόκειται να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι σου είναι η επιλογή μιας καλής θωρακισμένης πόρτας. 

Είτε πρόκειται για ολική ανακαίνιση σπιτιού, είτε για μια καλή ανανέωση στον χώρο σου, η θωρακισμένη πόρτα, σου είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες θωρακισμένες πόρτες;

Πριν αποφασίσεις ποια πόρτα είναι η ιδανική για εσένα, καλό θα ήταν να δεις τι κάνει μια θωρακισμένη πόρτα πραγματικά ασφαλή και ανθεκτική.    

Για ποιους λόγους να επενδύσεις σε θωρακισμένη πόρτα; 

  • Αντοχή στον χρόνο: Μια θωρακισμένη πόρτα καλής ποιότητας είναι πιο ανθεκτική στις πιθανές φθορές που θα έρθουν με το πέρασμα του χρόνου. 
  • Αφθονία επιλογών: Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά σχέδια και χρώματα που να ταιριάζουν με την αισθητική του σπιτιού ή του γραφείου σου. 
  • Μόνωση: Μια καλή θωρακισμένη πόρτα μπορεί να σου προσφέρει ικανοποιητική ηχομόνωση και θερμομόνωση. 
  • Ασφάλεια: Η ασφάλεια προφανώς και είναι ο πιο σημαντικός λόγος! Με την αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια έχει έρθει ως βασική προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφονται προς μια καλή και ανθεκτική πόρτα ασφαλείας. Με την ασφάλεια της ζωή σου και της οικογενείας σου δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι!

Τύπος Θωράκισης 

Το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι η θωράκιση της πόρτας σου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που κρίνουν ποιες θωρακισμένες πόρτες είναι οι καλύτερες. 

Γενικά το κυρίως κομμάτι μια θωρακισμένης πόρτας κατασκευάζεται με χαλυβδόφυλλα, τα οποία καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία είδη θωράκισης: 

  • Μονή θωράκιση: Ένα χαλυβδόφυλλο που βρίσκεται κάτω από την επένδυση στην εξωτερική πλευρά.  
  • Διπλή θωράκιση: Το χαλυβδόφυλλο βρίσκεται κάτω από την επένδυση στην εξωτερική πλευρά όπως και στην μονή, αλλά και κάτω από την εσωτερική πλευρά που βρίσκεται μέσα στο σπίτι.  
  • Τριπλή θωράκιση: Είναι σαν την διπλή θωράκιση αλλά με ένα έξτρα χαλυβδόφυλλο ανάμεσα στα άλλα δυο. 

Όσο μεγαλύτερη η θωράκιση, τόσο μεγαλύτερη και η ασφάλεια.

Καλό θα ήταν να επιλέξεις την διπλή ή τριπλή, καθώς η μονή θωράκιση πετυχαίνει μόνο την βασική κάλυψη.

Αν είσαι γενικά στενά οικονομικά, αλλά θέλεις την καλύτερη δυνατή ασφάλεια για τον χώρο σου, επίλεξε την διπλή θωράκιση.  

Ποιότητα Χαλυβδόφυλλου 

Όπως είπαμε παραπάνω, το κυρίως κομμάτι της θωράκισης γίνεται με φύλλα χάλυβα, δηλαδή, λαμαρίνα.

Αυτό το φύλλο παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί το πρώτο στρώμα προστασίας μιας θωρακισμένης πόρτας.

Η ποιότητα της λαμαρίνας παίζει τεράστιο ρόλο στην ανθεκτικότητα κάθε θωρακισμένης πόρτας. Η καλύτερη και πιο στιβαρή επιλογή είναι λαμαρίνα που δεν σκουριάζει, δηλαδή η ηλεκτρογαλβανιζέ.  

Πάχος Χαλυβδόφυλλου 

Πολύ σημαντικό ρόλο πέρα από την ποιότητα, παίζει το πάχος του φύλλου χάλυβα.

Το προτεινόμενο πάχος είναι του ενός (1) χιλιοστού το οποίο είναι επαρκές για καλή ασφάλεια.

Λιγότερο από ένα χιλιοστό, μπορεί να μειώσει την αντοχή της πόρτας άρα και την ανθεκτικότητα της σε απόπειρες διαρρήξεων. 

Στήριγμα θωρακισμένης πόρτας 

Αμέσως μετά την επιλογή της θωράκισης και του τύπου του φύλλου χάλυβα, πρέπει να δεις το μεταλλικό κάσωμα.

Είναι το υλικό που στηρίζει την πόρτα. Η ανθεκτικότιτα και η ποιότητα του εξαρτάται από το πάχος, την βαφή και την διαμόρφωση. 

Πάχος κασώματος

Και εδώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πάχος. Το προτεινόμενο πάχος για την λαμαρίνα του κασώματος είναι τα δύο (2) χιλιοστά.

Μην επιλέξεις μια θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας που έχει πάχος κασώματος λιγότερο από 1,25 χιλιοστά. Ο λόγος είναι ότι δεν θα παρέχει την καλύτερη δυνατή αντοχή και στήριξη.  

Διαμόρφωση 

Το μεταλλικό κάσωμα πρέπει να χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή αντοχή σε απόπειρες παραβίασης της πόρτας σου. 

Βαφή 

Η βαφή του κασώματος αφορά περισσότερο την αισθητική της πόρτας.

Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε το κλασσικό βάψιμο. Στο κάσωμα πρέπει να εφαρμοστεί ηλεκτροστατική βαφή για να έχει η πόρτα μεγαλύτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στο πέρασμα του χρόνου. 

Κλειδαριά  

Εξίσου σημαντικό στοιχείο με την θωράκιση. Μια κλειδαριά υψηλής ποιότητας εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια σε απόπειρες διαρρήξεων.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κλειδαριές στην αγορά. Κάνε την καλύτερη δυνατή επιλογή για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου!

Ποιες κλειδαριές προσφέρουν όμως την μεγαλύτερη αντοχή και ασφάλεια;

Γιατί να επιλέξεις κλειδαριά κυλίνδρου ασφαλείας 

Γενικά, οι πιο σύγχρονες και ασφαλείς κλειδαριές είναι οι κλειδαριές κυλίνδρου ασφαλείας.

Ουσιαστικά όταν μπαίνει η κλειδαριά, τοποθετούμε μαζί τον κύλινδρο ασφαλείας και την προστασία του κυλίνδρου, ή όπως θα το ακούσεις, το λεγόμενο defender.

Οι κύλινδροι προστασίας μπορούν να προστατεύσουν την πόρτα σου και την κλειδαριά σου από σπασίματα, τρυπήματα και χτυπήματα.

Οι πιο καλοί και ποιοτικοί κύλινδροι όμως, είναι αυτοί όπου μπορούν επιπλέον να μπλοκάρουν την αντιγραφή του κλειδιού.  

Με λίγα λόγια, αν ένας ληστής προσπαθήσει να αντιγράψει το κλειδί σου, δεν θα μπορέσει, διότι δεν έχει στην κατοχή του την κάρτα ιδιοκτησίας.

Έτσι μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου την πιθανότητα αντιγραφής.

Ρώτησε μια ομάδα επαγγελματιών να μάθεις πως ακριβώς λειτουργεί αυτού του είδους η κλειδαριά για να καταλάβεις πραγματικά τον λόγο που πρέπει να την επιλέξεις.  

Σύστημα ANSI  

 Οι κλειδαριές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν οι κλειδαριές παλαιού και νέου τύπου.

Είναι προφανές ότι οι κλειδαριές νέου τύπου είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε πόρτα. Το σύστημα ANSI (American National Standards Institute) είναι αρμόδιο για το καθορισμό της ασφάλειας των κλειδαριών. 

Υπάρχουν τρία επίπεδα βαθμού που καθορίζουν το πόσο ασφαλής είναι μια κλειδαριά: 

  • 1ου βαθμού: Οι κλειδαριές πρώτου βαθμού είναι οι πιο ασφαλείς στην αγορά. Έχουν την μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα και είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστούν, από οποιαδήποτε άλλη κλειδαριά. 
  • 2ου βαθμού: Είναι λιγότερο ασφαλείς από τις κλειδαριές του πρώτου βαθμού. Μπορούν όμως να είναι αρκετά ανθεκτικές και να σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγάλη ασφάλεια.  
  • 3ου βαθμού: Οι κλειδαριές αυτές μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για ασφάλεια αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο οι προηγούμενες δύο.  

Καλό θα ήταν να επιλέξεις όσο το δυνατόν υψηλότερου βαθμού κλειδαριά.

Θα καταλάβεις πως παρά το γεγονός ότι είναι λίγο πιο ακριβή, αξίζει, διότι θα σου προσφέρει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.  

Μπορεί όλες οι κλειδαριές να εξελίσσονται, αλλά μην ξεχνάς ότι οι επαγγελματίες ληστές μαθαίνουν συνεχώς καινούριες μεθόδους παραβίασης. 

Είναι πλέον εφικτό για τους επιδέξιους ληστές να παραβιάσουν μία πόρτα ασφαλείας 10ετίας σε χρόνο λιγότερο από 5 λεπτά!  

Γι’ αυτό τον λόγο, φρόντισε η επιλογή σου να είναι η βέλτιστη.

Έτσι ώστε να ξέρεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο δυνατό για να κρατήσεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου ή το γραφείο σου ασφαλή.  

Πιστοποιήσεις θωρακισμένης πόρτας 

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θωρακισμένες πόρτες. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραλείψεις να ελέγξεις είναι οι πιστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθεις αν η πόρτα που σε ενδιαφέρει φέρει πιστοποιητικό αντιδιάρρηξης.  

Αυτό το πιστοποιητικό δείχνει αν μια θωρακισμένη πόρτα έχει πραγματική αντοχή σε διαρρήξεις.

Όπως και στις κλειδαρίες, έτσι και εδώ υπάρχουν βαθμίδες σχετικά με την την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα.

Υπάρχουν έξι βαθμίδες που κυμαίνονται από την κλάση 1 μέχρι την κλάση 6. Η κλάση 6 είναι η λιγότερο ασφαλής, ενώ η κλάση 1 προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.  

Οι ειδικοί του χώρου προτείνουν να επιλέξεις μια θωρακισμένη πόρτα με βαθμό κλάσης τουλάχιστον 3.

Από την κλάση 3 και πάνω, μπορείς να έχεις και πολύ καλή ασφάλεια, αλλά παράλληλα ικανοποιητική ηχομόνωση και θερμομόνωση.  

Service  

Μην ξεχάσεις να μάθεις τα πάντα για το service και για τις παροχές που θα σου προσφέρει η εταιρεία της επιλογής σου.

Αυτό που θέλεις σίγουρα να ξέρεις είναι, πως να κινηθείς σε περίπτωση βλάβης.

Για παράδειγμα, τι ακριβώς να κάνεις αν δεν μπορείς να γυρίσεις το κλειδί σου ή αν κρέμασε η πόρτα ασφαλείας.

Αλλά, και το πόσο γρήγορα θα γίνει επισκευή.  

Εγγύηση 

Και εδώ, είναι που απαιτείται 100% προσοχή.

Διάβασε ξανά και ξανά τι εγγυήσεις παρέχονται.

Θέλεις να έχεις την απόλυτη σιγουριά ότι θα υπάρχει κάλυψη και υποστήριξη, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την πόρτα σου στο μέλλον.

Ρώτησε τα πάντα και φρόντισε να σου λυθεί κάθε πιθανή απορία, ακόμα και αν με την πρώτη ματιά, δεν σου φανεί αρκετά σημαντική.  

Δεν είναι λίγοι αυτοί που την έχουν πατήσει σε θέματα εγγυήσεων.

Διάβασε τι περιλαμβάνει η κάθε εγγύηση πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση.  

Οι εγγυήσεις για θωρακισμένες πόρτες ξεκινάνε από 1 χρόνο και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.

Μπορεί να υπάρξουν και εγγυήσεις που ξεπερνάνε αρκετά τα 10 έτη αλλά αυτό εξαρτάται από την αρμόδια εταιρεία και από το τι έχετε συμφωνήσει.  

Όσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση, τόσο καλύτερα για σένα.

 Επένδυση θωρακισμένης πόρτας 

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχεις στο νου σου, είναι τι είδους επένδυση θα “φοράει” η θωρακισμένη πόρτα που θα επιλέξεις.

Η επένδυση αφορά τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και στην αισθητική εικόνα της πόρτας σου. Οι επενδύσεις είναι 4 και χωρίζονται σε:  

  • Laminate 
  • Αλουμινίου  
  • Λούστρου MDF με φυσικό καπλαμά 
  • Επένδυση με ξύλο μασίφ

Είναι πολύ σημαντικό το σημείο που βρίσκεται η πόρτα.

Αυτό θα καθορίσει και το κατάλληλο είδος επένδυσης.

Δηλαδή, άλλη επένδυση θα χρειαστεί η πόρτα σου αν είναι εκτεθειμένη και επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες και άλλη αν βρίσκεται σε σημείο όπου δεν επηρεάζεται.

Για παράδειγμα, αν μένεις σε μονοκατοικία, θα έχεις παρατηρήσει το πόσο πιο ευάλωτη είναι η πόρτα σου στις καιρικές συνθήκες.  

Δυστυχώς πλέον, ο καιρός στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ απρόβλεπτος.

Έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση της υγρασίας και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, κυρίως στον βόρειο τομέα της χώρας.

Αν κατοικείς στην Θεσσαλονίκη ή στους κοντινούς νομούς, σίγουρα έχεις δει ακραία φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τον Ιούνιο, σίγουρα έχεις δει να πέφτει τεράστια ποσότητα νερού σε μόλις λίγα λεπτά.

Μαζί και με την ακραία υγρασία, δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.  

Αυτή η υγρασία εισέρχεται μέσα στο σπίτι σου.

Μπορεί να έχεις δει τους τοίχους σου να φουσκώνουν, ή να αργεί να στεγνώσει η μπανιέρα σου. Ακόμα και τα τζάμια μπορούν να επηρεαστούν, ειδικά αν δεν έχουν καλή μόνωση.  

Τι είδους επένδυση να επιλέξω; 

Αν η πόρτα σου είναι εξωτερική, όπως στο παραπάνω παράδειγμα, και εκτεθειμένη σε διάφορες καιρικές συνθήκες όπως βροχή, υγρασία, ή χιόνι, τότε θα πρέπει να αποφύγεις την επένδυση με laminate και λούστρου, και να επιλέξεις αλουμίνιο.  

Αν μένεις όμως σε πολυκατοικία όπου υπάρχει καλή μόνωση, τότε η πόρτα του διαμερίσματος σου δεν χρειάζεται απαραίτητα επένδυση αλουμινίου.

Όσον αφορά το χρώμα και το σχέδιο που θέλεις να διαμορφώσεις την πόρτα σου, δεν χρειάζεται άγχος. Υπάρχουν πολλές επιλογές.  

Μπορείς να συναντήσεις ποικιλία σε σχέδια αλουμινίου, αλλά και σε χειροποίητα.

Αν είσαι και λίγο πιο άνετος οικονομικά, μπορείς να επιλέξεις και πιο ιδιαίτερες επενδύσεις, όπως το ξύλο μασίφ.

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να επιλέξεις ένα συνδυασμό που ταιριάζει με το χρώμα των τοίχων του χώρου σου.

Το κλασσικό λευκό ή μαύρο είναι μια ασφαλής επιλογή που ταιριάζει στα περισσότερα σπίτια.  

Τοποθέτηση θωρακισμένης πόρτας 

Έχεις μήπως σκεφτεί  γιατί πρέπει να σε απασχολεί αρκετά η τοποθέτηση της πόρτας σου;

Μα φυσικά γιατί είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και σημαίνει το τέλος των εργασιών!

Σίγουρα, δεν πρέπει να γίνει το παραμικρό λάθος.  

Αν παρόλα αυτά συμβεί, τότε θα πρέπει η υπεύθυνη ομάδα που έχεις επιλέξει να το διορθώσει άμεσα, καθώς τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σου συμβεί θα ήταν να κρεμάσει η πόρτα μετά από δύο – τρεις μήνες ή να φρακάρει η κλειδαριά.

Αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες που κρίνουν ποιες είναι οι καλυτερες θωρακισμένες πόρτες.

Να σιγουρευτείς να τους κοιτάξεις όλους προσεκτικά.

Μην διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις στους επαγγελματίες που θα επιλέξεις.

Ίσα ίσα, μάθε τα πάντα, ειδικά όλα όσα αναφορά τις εγγυήσεις και το service.  

Πρόκειται για την ασφάλεια σου. Την ασφάλεια και την ακεραιότητα της οικογένειας σου.

Θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και όταν κοιμάσαι τα βράδια, αλλά και όταν λείπεις από το σπίτι σου. 

Αν σκέφτεσαι να κάνεις μια ανανέωση στο σπίτι σου, ξεκίνα από εκεί. Είναι το πιο βασικό κομμάτι. 

Η επιλογή της καλύτερης θωρακισμένης πόρτας δεν είναι απλή απόφαση.

Και ούτε εύκολη. Ειδικά αν δεν έχεις γνώση στον τομέα αυτό.

Φρόντισε λοιπόν να επιλέξεις μια ομάδα ειδικών που θα σου λύσουν κάθε απορία και θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα.  

Για οποιαδήποτε απορία έχεις σχετικά με την ανακαίνιση του χώρου σου και το πως να κινηθείς για την επιλογή μιας ανθεκτικής θωρακισμένης πόρτας, μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ειδικούς της ομάδας μας στους παρακάτω συνδέσμους.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin