Τι λέβητα να βάλω;

Ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για τις ανάγκες του σπιτιού μου και για την τσέπη μου; Πώς θα πετύχω τον καλύτερο συνδυασμό απόδοσης – ποιότητας – οικονομίας;

Αν σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις στον χώρο σου σύστημα θέρμανσης είτε γιατί θέλεις να αλλάξεις αυτό που υπάρχει, είτε γιατί δεν σε καλύπτει η κεντρική θέρμανση, είτε γιατί θέλεις να ανανέωσής το σπίτι σου, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο γιατί θα πάρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι και θα βγεις σίγουρα και σοφότερος και κερδισμένος.

Ο λέβητας είναι το κεντρικό στοιχείο ενός συστήματος θέρμανσης και είναι εκεί όπου παράγεται ουσιαστικά η θερμότητα από την καύση του καύσιμου υλικού, η οποία μεταφέρεται στην συνέχεια στον χώρο που μας ενδιαφέρει.

Είναι ο “κορμός” του μηχανισμού γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό η επιλογή του να γίνεται με προσοχή και αφού λάβει κανείς υπ’ όψιν του πολλές παραμέτρους.

Αν σκεφτείς ότι για μια συνηθισμένη εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης θα χρειαστείς από 2.500 – 6.000 ευρώ (διόλου ευκαταφρόνητο ποσό) καταλαβαίνεις ότι πρέπει να το “ψάξεις” λίγο για να είσαι σίγουρος ότι τα λεφτά σου θα “πιάσουν τόπο”.

Πάμε με την σειρά που πρέπει να το δεις.

Πόσα είδη υπάρχουν;

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη λέβητα. Τα τρία (3) πιο βασικά που εξαρτώνται από το είδος της καύσιμης ύλης είναι οι : φυσικού αερίου, πετρελαίου και ξύλου-πέλετ.

Κάθε ένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ας τα δούμε αναλυτικά :

Λέβητες Φυσικού αερίου

Πρόκειται για μηχανήματα που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για καύση.

Είναι πολύ εξελιγμένα μηχανολογικά μηχανήματα και ασφαλή ενώ προσφέρουν ταυτόχρονα οικονομία και μπορούν να παρέχουν και ζεστό νερό. Η εγκατάστασή τους προϋποθέτει την ύπαρξη δικτύου φυσικού αερίου έξω από την χώρο του ακινήτου.
Πλέον όλα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν την τεχνολογία συμπύκνωσης, μια τεχνολογία που σου εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων ενώ μειώνει εξαιρετικά την εκπομπή επικίνδυνων καυσαερίων, κάνοντάς τα πιο οικολογικά.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ;
Ναι, και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Ως προς το υλικό κατασκευής τους, έχουμε τους μαντεμένιους και τους χαλύβδινους.

Ο χαλύβδινος είναι πιο ελαφρύς και πιο οικονομικός ενώ ο μαντεμένιος παρουσιάζει καλύτερη απόδοση κατά την λειτουργία του με αέριο καύσιμο και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μπορεί να κοστίζει περισσότερο αλλά διαχρονικά το κόστος συντήρησής του είναι μικρότερο και έτσι παίρνεις με έναν τρόπο τα χρήματά σου πίσω.

Ως προς τον τρόπο τοποθέτησής τους έχουμε τους επιτοίχιους ατομικούς λέβητες με δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και τους επιδαπέδιους.

Ο επιτοίχιος τύπος συνιστά ιδανική επιλογή για αυτόνομη θέρμανση, μικρούς χώρους (έως 100τμ) και για περιορισμένο προϋπολογισμό.

Μπορεί να κρυφτεί μέσα σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα ή το μπάνιο ή να εφαρμοστεί στον τοίχο του μπαλκονιού.

Από την άλλη ο επιδαπέδιος, τοποθετείται στο πάτωμα και όχι στον τοίχο, είναι συνήθως μεγαλύτερος και κοστίζει περισσότερο. Απευθύνεται σε χώρους με μεγαλύτερο εμβαδόν.

Ως προς τον σκοπό χρήσης υπάρχουν λέβητες μόνο ζεστού νερού, που λειτουργούν σαν ταχυθερμοσίφωνες και οι αερίου κεντρικής θέρμανσης, που είναι, όπως το λέει και το όνομά τους, μόνο για κεντρική θέρμανση.

Η χρήση μπόιλερ είναι αναγκαία για αυτόν τον τύπο αν θέλεις επιπλέον παροχή ζεστού νερού.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά στους λέβητες αερίου

– Διάλεξε με ποιοτικά κριτήρια. Ένας ποιοτικός λέβητας αερίου ελέγχει τον χώρο που έχει να θερμάνει και καίει μόνο όσο χρειάζεται για να τον θερμάνει.

Δώσε προσοχή στα υλικά κατασκευής και τα συστήματα καύσης. Η νέα γενιά θαλάμου καύσης αποτελείται από μια σπείρα ανοξείδωτου χαλυβδοσωλήνα με 4 φορές μεγαλύτερη διατομή κυκλοφορίας νερού, πράγμα που αυξάνει την ταχύτητα του νερού.

Έτσι μειώνονται κατά πολύ οι επικαθήσεις και εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή μεταφορά θερμότητας. Η ενιαία δε χωρίς συνδέσεις κατασκευή του εκμηδενίζει τις διαρροές καυσίμου ενώ επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό του κατά την συντήρηση από τους τεχνικούς.

Από την άλλη συστήματα καθαρής καύσης όπως το ICS (intelligent combustion system) διασφαλίζουν σε μόνιμη βάση την ποιότητα της καύσης και συντονίζουν την βαλβίδα αερίου με έναν inverter ανεμιστήρα με σκοπό την επίτευξη συνεχούς, καθαρής και τέλειας καύσης.

Φρόντισε επίσης να έχει αντιπαγωτικό σύστημα, ειδικά αν μένεις σε περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα παγώσουν οι σωληνώσεις και θα υπάρχει συνεχώς θέρμανση και ζεστό νερό, εξασφαλίζοντας έτσι την λειτουργία του λέβητα.

Λέβητες πετρελαίου

Μιλάμε για τα πιο δημοφιλή μηχανήματα που χρησιμοποιούν το γνωστό σε όλους …μαύρο χρυσό, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες;
Και σε αυτόν τον τύπο έχουμε διάφορα είδη όπως οι :

Ατομικοί, που είναι ιδανικοί για μικρές κατοικίες και διαμερίσματα μέχρι 250τμ, και στην πλειονότητά τους παρέχουν την δυνατότητα για ζεστό νερό χρήσης και οι κεντρικής θέρμανσης, οι γνωστοί σε όλους μας…

Και στους λέβητες πετρελαίου έχουμε διαφοροποίηση ανάλογα με το υλικό κατασκευής.

Έτσι λοιπόν υπάρχει ο χαλύβδινος, που είναι πιο οικονομικός, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 30 χρόνια και με βασικό του ατού την ανταπόκρισή του στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Δεν φθείρεται εύκολα. Από την άλλη ο μαντεμένιος λέβητας είναι πιο ακριβός αλλά διαρκεί εφ΄ορου ζωής τρόπος του λέγειν. Έχει βέβαια μεγαλύτερη ευαισθησία στις εναλλαγές τις θερμοκρασίες σε σχέση με τον χαλύβδινο, ωστόσο αν χαλάσει κάποιο εξάρτημα αντικαθίσταται εύκολα χωρίς να χρειάζεται να αλλαχθεί όλο το μηχάνημα.

Επιπλέον έχει μια καλή απόδοση.

Η τεχνολογία συμπύκνωσης υπάρχει και στον λέβητα πετρελαίου με όλα τα πλεονεκτήματα εξοικονόμησης χρημάτων, καυσίμου και καυσαερίων. Το μόνο τους μείον είναι ότι είναι πιο ακριβός αλλά κάνεις απόσβεση.

Λέβητες ξύλου-πέλετ

Πρόκειται για μηχανήματα που χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμη ύλη.

Είναι οι πλέον οικονομικοί στην χρήση κυρίως για όσους έχουν εύκολη και (δωρεάν) πρόσβαση σε ξυλεία (όπως πχ στο χωριό), ωστόσο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά στην εγκατάσταση, την λειτουργία και την ασφάλειά τους.

Τί πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις την αγορά;

Μίλα με τον μηχανικό σου.

Πριν κάνεις το οτιδήποτε, συμβουλέψου έναν ειδικό. Ο μηχανικός έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο συστήματος θέρμανσης. Θα λάβει υπ΄ όψιν του το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπιτιού και της περιοχής σου, τις ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό, το πορτοφόλι σου και θα σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Επιπλέον μπορεί να σου προτείνει λύσεις που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι σου αλλά και να σου πει αν χρειάζεται να βγάλεις κάποια άδεια πριν προχωρήσεις στις εργασίες εγκατάστασης.

Σκέψου μακροπόθεσμα.

Η αγορά συστήματος θέρμανσης δεν είναι κάτι που κάνεις συχνά.

Πρέπει λοιπόν να επιλέξεις έναν τύπο και μια μάρκα αξιόπιστη που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Γιατί;

Γιατί έτσι θα αποφύγεις περιττό κόστος που αφορά σε επισκευές και συντηρήσεις ή έξτρα μέτρα θέρμανσης.

Σκέψου ότι βάσει νομοθεσίας πρέπει να συντηρείς το μηχάνημα άπαξ κάθε χρόνο (μιλάμε για μια δαπάνη κοντά στα 80ευρώ).

Δεν θέλεις λοιπόν να έχεις περιττά έξοδα… Μια καλή αγορά μπορεί να σου εξασφαλίσει ακόμα και μια 10ετία χωρίς απρόβλεπτες δαπάνες.

Πάρε Πιστοποιήσεις.

Εννοείται ότι το μηχάνημα πρέπει να πληροί την σχετική νομοθεσία και να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE ενώ η εγκατάστασή του να είναι σύμφωνη με τους Ελληνικούς Κανονισμούς.

Βεβαιώσου ότι είσαι καλυμμένος πριν την παραγγελία.

Ενεργειακή απόδοση

Φυσικά το ζητούμενο εκτός από την θέρμανση είναι και η οικονομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον βαθμό απόδοσης του μηχανήματος.

Εξασφάλισε ότι αυτός ξεπερνά το 90% και φθάνει το 95% για να μιλάμε για πραγματική εξοικονόμηση.

Αν μάλιστα βάλεις και μπόιλερ τότε λές αντίο στην κατανάλωση ρεύματος από τον θερμοσίφωνα.

Από κει και μετά θα πρέπει να ελέγξεις και να βελτιώσεις ίσως άλλους παράγοντες όπως την μόνωση του σπιτιού, τα κουφώματα, την περιοχή, την θερμοκρασία που επιλέγεις για τον θερμοστάτη κλπ.

Θερμική ισχύς

Η θερμική ισχύς είναι η δυναμική θέρμανσης του μηχανήματος και μετριέται σε KWatt ή Kcal (χιλιοθερμίδες).

Όσο μεγαλύτερη η ισχύς τόσο μεγαλύτερος ο χώρος που ζεσταίνεται.

Σε απλά ελληνικά είναι η υποσχόμενη απόδοση που εγγυάται ο κατασκευαστής για τον λέβητα καθώς βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία.

Για ένα σπίτι έως 100τμ ένας λέβητας μέχρι 20000 Kcal/ώρα είναι αρκετός.

Μέχρι 200τμ θα πρέπει να πας στα 25000-30000 Kcal/ώρα, ενώ για επιφάνειες άνω των 200τμ πιθανά χρειάζεσαι μηχάνημα άνω των 40000 Kcal/ώρα.

Η τιμή αυξάνεται όσο αυξάνεται η θερμική ισχύς.

Ωστόσο δεν αξίζει να αγοράσεις έναν λέβητα μικρής ισχύος αν έχεις μεγάλο σπίτι…

Κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση

Προφανώς η αυτόνομη θέρμανση είναι η βέλτιστη επιλογή. Κυρίως για συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου αν το επιτρέπει η περιοχή.

Διαστάσεις

Εδώ ρόλο παίζει η δυναμική του λέβητα για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού και το πραγματικό μέγεθος του μηχανήματος για να δεις που μπορεί να εγκατασταθεί.

Μάρκα

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος γιατί όλα κρίνονται από τις ιδιαιτερότητες του χώρου και τις ανάγκες σου. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρίες ελληνικές και αλλοδαπές που κατασκευάζουν και εμπορεύονται λέβητες, αλλά και πάλι η επιλογή δεν εξαντλείται στην μάρκα.

Η επιλογή λέβητα είναι σημαντική υπόθεση και πρέπει να συνδυάζει ποιότητα – οικονομία – απόδοση.

Πλέον έχεις όλες τις πληροφορίες για να προχωρήσεις στην αγορά του σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Δεν μένει λοιπόν παρά να απευθυνθείς στον καλύτερο προμηθευτή της αγοράς για να σε βοηθήσει να διαλέξεις τον κατάλληλο λέβητα για τον χώρο σου μέσα από μια εξατομικευμένη μελέτη προσαρμοσμένη στα μέτρα σου.

Εμείς θα σου ευχηθούμε απλά ζεστές ημέρες και νύχτες!

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin