Στην ενεργειακή ανανέωση σπιτιού μια από τις σημαντικότερες εργασίες είναι η αλλαγή κουφωμάτων.

Tα κουφώματα αλουμινίου είναι η νούμερο ένα επιλογή για την χρήση κουφωμάτων.

Μια βασική ερώτηση που συχνά κάνουμε λοιπόν και δεν αφορά μόνο τα κουφώματα αλουμινίου είναι:

“Που θα βρώ φθηνά κουφώματα;”. Ας δούμε οπότε, πού μπορείτε να βρείτε φθηνά κουφώματα και πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα για εσάς.

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα;

Η τιμή των κουφωμάτων εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, τον χρόνο που χρειάζεται να κατασκευαστεί το κούφωμα και τι υλικά θα χρειαστούν γι’ αυτήν την κατασκευή.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα κουφώματα παλιώνουν και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά λειτουργικά. Επομένως, πολύ πιθανόν να γίνουν ακόμη κι επικίνδυνα.

Έτσι, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ιδιοκτήτη και το πόσα κουφώματα χρειάζονται να αλλαχτούν, η τιμή αυξομειώνεται.

Πρωταρχικό ρόλο παίζει επίσης ο παράγοντας του μεγέθους του κουφώματος. Χρειάζεστε κουφώματα για ένα μικρό παράθυρο, μια μπαλκονόπορτα μονή ή μια τριπλή; Είναι ευκόλως κατανοητό πως η τιμή θα αυξηθεί για κουφώματα μιας μεγάλης μπαλκονόπορτας και θα έχει αρκετή διαφορά από αυτής των κουφωμάτων ενός μικρού παραθύρου.

Οι τιμές μπορούν να ξεκινήσουν για κουφώματα μιας απλής μονόφυλλης πόρτας από 300 ευρώ και να αυξηθούν ανάλογα τις ανάγκες σας.

Πιο συγκεκριμένα,

● Το είδος κουφώματος είναι βασικός παράγοντας για την τιμή.

1. Συρόμενα κουφώματα

Εάν διαθέτε τον χώρο για διπλή ή τριπλή μπαλκονόπορτα, τότε τα συρόμενα κουφώματα είναι μια κατάλληλη επιλογή για εσάς. Καθώς το μέγεθος της μπαλκονόπορτας είναι αρκετά μεγάλο, είναι πιο λογικό να χρησιμοποιήσετε συρόμενος πόρτες.

2. Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι ιδανική λύση για μικρότερες επιφάνειες, όταν θέλετε να καλύψετε έναν χώρο μικρότερο από 2 μέτρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο λειτουργικά και βοηθούν στην καθημερινή χρήση.

Παρέχουν εξίσου αποτελεσματική θερμομόνωση, ηχομόνωση και στεγανότητα στον αέρα.

Ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή το γεγονός ότι θα πρέπει να προνοήσετε και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορεί να ανοίξει το ανοιγόμενο παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα.

Υπάρχει και η δυνατότητα της ανάκλισης στα ανοιγόμενα κουφώματα, η οποία είναι μια ιδανική λύση όταν θέλετε να αερίσετε τον χώρο σας ελάχιστα.

3. Περιστρεφόμενα κουφώματα

Τα περιστρεφόμενα κουφώματα προσφέρουν τη δυνατότητα του καλύτερου δυνατού εξαερισμού ενός σπιτιού.

Συνήθως, περιστρεφόμενα κουφώματα χρησιμοποιούνται σε μικρότερα παράθυρα. Έτσι, το παράθυρο μπορεί να ανοίξει και προς τα μέσα και προς τα έξω – είτε οριζόντια είτε κάθετα.

4. Κουφώματα – Φυσούνες

Τα κουφώματα – φυσούνες είναι μια συνηθισμένη ιδιαίτερη επιλογή, που συνήθως εξυπηρετούν μεγαλύτερους χώρους. Για παράδειγμα, μεγάλα γραφεία ή σαλόνια.

Το κύριο πλεονέκτημα των κουφωμάτων αυτών είναι η αναδίπλωση των φύλλων του κουφώματος. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να μην αναδιπλώσεις πλήρως το κούφωμα αυτό. Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα να αναδιπλωθεί πλήρως και να ανοίξει ο χώρος.

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, εστιατορίου ή καφετέρειες και διαθέτετε μεγάλο χώρο, η λύση αυτή είναι ιδανική για εσάς.

Οι πλήρως αναδιπλούμενες πόρτες εξυπηρετούν στη μεγαλύτερη άνεση χώρου και ευκολία πρόσβασης από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο.

5. Σταθερά κουφώματα

Τέλος, τα σταθερά κουφώματα μια όχι τόσο συνηθισμένη επιλογή, κυρίως για επαγγελματικούς χώρους ή μεγάλα σαλόνια, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος της μπαλκονόπορτας.

Η επιλογή των κουφωμάτων αυτών, γίνεται συνήθως για καθαρά αισθητικούς λόγους, για μεγαλύτερη αμεσότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και την εισχώρηση του φυσικού φωτός.

● Το υλικό ενός κουφώματος είναι ένας εξίσου πρωταρχικός παράγοντας για την τιμή.

Το υλικό κουφωμάτων που θα επιλέξετε θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική τιμή της αντικατάστασης παραθύρων ή μπαλκονόπορτων.

Η τιμή θα διαφέρει εάν επιλέξετε μαζί με τα κουφώματα να τοποθετήσετε παντζούρια και σίτες από το εάν θα επιλέξετε μόνο τζάμια.

Τα πιο συνηθισμένα υλικά κουφωμάτων:

1. Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή στην αγορά κουφωμάτων, καθώς παρέχουν αυξημένη ασφάλεια με το γερό υλικό που χρησιμοποιείται για πόρτες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

Ακόμη, παρέχουν μεγάλη θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Έχουν μακροχρόνια αντοχή, καθώς δεν παραμορφώνονται εύκολα από τις καιρικές αλλαγές.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση κάποιας πυρκαγιάς, τα κουφώματα αλουμινίου δεν βοηθούν στην εξάπλωσή της. Αντιθέτως, την περιορίζουν, προσφέροντας έτσι με ασφάλεια.

Τα κουφώματα αλουμινίου, φυσικά ανάλογα και τον κατασκευαστή, μπορεί να κοστίσουν από 240 ευρώ περίπου.

2. Κουφώματα PVC

Η εγκατάσταση των κουφωμάτων PVC προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε πελάτη.

Τα κουφώματα PVC αποτελούν σταθερό υλικό. Χρησιμοποίοντας τα σε συνδυασμό με ασφάλιση και διπλό τζάμι από γυαλί, μπορεί να τα καταστήσει μια πολύ καλή επιλογή για σπίτια, αποφεύγοντας τους εισβολείς και τις διαρρήξεις.

Τα κουφώματα αυτά προστατεύονται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εμποδίζοντας έτσι το ξεθώριασμα του υλικού.

Επιπρόσθετα, πέρα από την ηχομόνωση που παρέχουν, η διάρκεια ζωής των κουφωμάτων PVC μπορεί να είναι από 40 έως 80 χρόνια. Αυτό το γεγονός, καθιστά τα κουφώματα αυτά μια ασφαλή επιλογή επένδυσης.

Η τιμές των κουφωμάτων PVC μπορεί να ξεκινήσουν από 150 ευρώ και άνω.

3. Ξύλινα κουφώματα

Τα ξύλινα κουφώματα αποτελούν μια επιλογή πολλών που θέλουν να κρατήσουν έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους.

Όλοι γνωρίζουμε πως το ξύλο είναι ένας φυσικός μονωτήρας και δεν μεταφέρει εύκολα τη θερμότητα ή το κρύο.

Τα ξύλινα κουφώματα, λοιπόν, προστατεύει από κάθε καιρική κατάσταση, όλον τον χρόνο. Σε συνδυασμό με καλή μόνωση, μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, τα ξύλινα κουφώματα έχουν ηχομονωτικές ιδιότητες, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για το σπίτι.

Οι τιμές των ξύλινων κουφωμάτων συνήθως είναι μικρότερες των υπόλοιπων επιλογών.

● Ο χώρος που θέλετε να καλύψετε με κουφώματα είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας για την τιμή των κουφωμάτων που θα επιλέξετε.

Έχει μεγάλη διαφορά το εάν θέλετε να καλύψετε έναν χώρο 200 τ.μ. με κουφώματα για παράθυρα και μπαλκονόπορτες, από ένα μικρό διαμέρισμα 40 τ.μ. με μια δίφυλλη μπαλκονόπορτα και δύο παράθυρα.

Επομένως, ανάλογα τον χώρο σας, θα πρέπει να έχετε έναν αντίστοιχο προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα, εάν επιλέξετε να αλλάξετε τα κουφώματα ενός μικρού διαμερίσματος, η συνολική τιμή μπορεί ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ, ή και πιο κάτω ή πάνω, ανάλογα τον αριθμών των κουφωμάτων που θα εγκαταστείσετε.

Αντιθέτως, για ένα μεγάλο κατάστημα ή εστιατόριο, η συνολική τιμή θα μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να κοστολογηθεί σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Παρόλα αυτά, μεγάλο ρόλο παίζει και εάν ο κατασκευαστής από τον οποίον θα αγοράσετε τα κουφώματα θα σας κάνει κάποια καλύτερη συνολική τιμή.

● Επομένως, ο κατασκευαστής των κουφωμάτων και η εταιρία παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο στην τιμή των κουφωμάτων.

Αφού μιλήσαμε για τα υλικά, τον χώρο που θέλετε να καλύψετε με τα κουφώματα αλλά και το είδος κουφωμάτων, πρέπει να αναφέρουμε πως ο κατασκευαστική εταιρία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Ανάλογα με το ποια κατασκευαστική εταιρία θα επιλέξετε, και ποια εταιρία εγκατάστασης θα σας παρέχει τις υπηρεσίες της για την εγκατάσταση των κουφωμάτων της επιλογής σας, οι τιμές αυξομειώνονται.

Κάθε κατασκευαστής και κάθε εταιρία εγκατάστασης παρέχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και υπηρεσίες, με διαφορετικές τιμές.

Άλλοι μπορεί να προσφέρουν πακέτα, τα οποία να εμπεριέχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό κουφωμάτων με έκπτωση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πάνω στο χέρι σας και τον προϋπολογισμό σας ποιον κατασκευαστή και ποια εταιρία θα επιλέξετε.

Πού θα βρω φθηνά κουφώματα;

Που λοιπον θα βρείτε φθηνά κουφώματα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στην τιμή παίζουν πολλαπλοί παράγοντες ρόλο, από το υλικό του κουφώματος μέχρι και την εταιρία εγκατάστασης.

Ωστόσο, συνήθως, τα φθηνότερα κουφώματα θα τα βρείτε σε μεγάλα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού.

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως ένα αντίστοιχο κατάστημα, έχει μια περιορισμένη γκάμα κουφωμάτων, τα οποία πολλές φορές περιορίζουν την ανακαίνιση ή το χτίσιμο του σπιτιού ή της επιχείρησής σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν συγκεκριμένες επιλογές χρωμάτων, που μπορεί να μην ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο.

Επιπρόσθετα, ένα τέτοιο πολυκατάστημα, συνήθως έχει συγκεκριμένες διαστάσεις κουφωμάτων, οι οποίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας και στο τι ζητάτε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά καταστήματα αλυσίδες, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κατασκευής και προσαρμογής προϊόντων στα μέτρα που εσείς επιθυμείτε.

Να υπογραμμιστεί όμως πως αυτό συνήθως κοστολογείται ξεχωριστά και πολλές φορές μπορεί να βγείτε από τον αρχικό σας προϋπολογισμό.

Επομένως, όταν επιλέγετε αυτά τα καταστήματα, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τα κουφώματα στις δικές σας διαστάσεις, εάν δεν υπάρχουν ήδη στα ετοιμοπαράδοτα.

Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή του τοπικού σας κατασκευαστή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του κουφώματος από την αρχή.

Σε αυτήν την περίπτωση, παρέχετε στον κατασκευαστή τις συγκεκριμένες διαστάσεις, χρώματα και επιλογή κουφώματος, κι εκείνος θα ανταποκριθεί στις προσωπικές σας ανάγκες.

Η τιμή εδώ μπορεί να αυξομειωθεί από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και να πρέπει να ελέγξει ο ίδιος πρώτα τον χώρο σας για να σας δώσει μαι εκτιμώμενη συνολική τιμή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να δείτε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να δείτε ανάλογα με τον προσωπικό σας αρχικό προϋπολογισμό πώς μπορείτε να ανταπεξέλθετε εσείς σε μια τέτοια αγορά και να επιλέξετε αντίστοιχα.

Όποια επιλογή και να κάνετε, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τι υλικό θα διαλέξετε για τα κουφώματα του χώρου σας, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Εάν ο χώρος μας είναι επαγγελματικός και τα κουφώματα είναι μεγαλύτερα, πολλές φορές πολλοί επιλέγουν τα κουφώματα αλουμινίου.

Όπως επίσης και στις περιπτώσεις κατοικίας, ο κόσμος συνήθως επιλέγει τα κουφώματα αλουμινίου για μεγαλύτερη αντοχή.

Γιατί να προτιμήσω κουφώματα αλουμινίου;

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν την πρώτη επιλογή για την ανακαίνιση ή κατασκευή χώρων, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από αυτά:

● Αρχικά, τα κουφώματα αλουμινίου έχουν στιβαρό και συμπαγή σχεδιασμό, καθιστώντας τα καταλληλα για κουφώματα παραθύρων, μπαλκονόπορτων και πορτών. Έτσι, αποτρέπουν τους εισβολείς και διαρρήκτες από το να εισέλθουν στον χώρο σας.

● Τα κουφώματα αλουμινίου αντέχουν μακροχρόνια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, το υλικό δεν καταστρέφεται ευκολα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επιλέγουν τα κουφώματα αλουμινίου για εξωτερικούς χώρους και χώρους σε ζεστά κλίματα, όπως τα νησιά.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, σε περιπτώσεις υπερβολικής θερμότητας όπως η πυρκαγιά, το υλικό είναι ανθεκτικό και αποτελεί έναν παράγοντα ασφάλειας για τον χώρο σας, καθώς αντέχει μέχρι και 660 βαθμούς κελσίου.

● Τα κουφώματα αλουμινίου παρέχουν την επιλογή εύκολου σχεδιασμού, πάνω στις ανάγκες σας.

Είναι κατανοητό πως ο καθένας έχει τη δική του αισθητική και θέλει να επιλέξει το σχέδιο και το χρώμα που ταιριάζει περισσότερο στον προσωπικό του χώρο ή κατάστημα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα θέλετε ένα πιο μινιμαλιστικό σχέδιο, με κυκλικές ή πιο μυτερές γωνίες, καθώς και το πώς θα ανοίγει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτά σας.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορείτε να επιλέξετε από μια γκάμα ειδών κουφωμάτων που ταιριάζουν καλύτερα αισθητικά και πρακτικά στον χώρο που θέλετε να ανακαινίσετε ή να χτίσετε από την αρχή.

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι τα μόνα που προσφέρουν τόσες επιλογές σχεδίασης και χρωμάτων.

● Πολλοί πιστεύουν πως τα κουφώματα αλουμινίου δεν παρέχουν σωστή θερμομόνωση – κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Με το πέρασμα τον χρόνων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν πλέον μια μεγάλη θερμομονωτική πηγή.

Τα κουφώματα αλουμινίου που συμπληρώνονται με συγκεκριμένα μονωτικά πολυαμίδια μπορούν να παρέχουν υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, καθιστώντας τα κατάλληλα για κάθε κατασκευή κτιρίου.

Τα κουφώματα αλουμινίου σε συνδυασμό με θερμομονωτικά υλικά και διπλά τζάμια, μπορούν να προστατεύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς – είτε σε κρύους χειμώνες, είτε σε ζεστά καλοκαίρια, οπουδήποτε και να βρίσκεστε.

● Η ηχομόνωση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή κουφωμάτων, και τα κουφώματα αλουμινίου είναι η κατάλληλη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Η ζωή στις πόλεις μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς ο θόρυβος των οχημάτων, των καταστημάτων και του κόσμου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη φασαρία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας – κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Επομένως, η ηχομόνωση είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή κουφωμάτων, και τα κουφώματα αλουμινίου είναι τα κατάλληλα για εσάς.

Τα κατασκευαστικά υλικά, λοιπόν, σε συνδυασμό με τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν την κατάλληλη ηχομόνωση..

Φυσικά, όπως και με τη θερμομόνωση, τα γυάλινα πάνελ που θα τοποθετηθούν στα παράθυρα ή τις πόρτες είναι η πιο κρίσιμη πτυχή για την ενίσχυση της ηχομόνωσης.

Είναι σημαντικό πριν επιλέξετε τα κουφώματα τα οποία θα τοποθετήσετε να γνωρίζετε τις ανάγκες της κατοικίας ή της επιχείρησής σας, αναλόγως την περιοχή στην οποία διαμένετε ή εργάζεστε.

Κάθε περιοχή και πόλη μπορεί να έχει διαφορετικό κλίμα από την υπόλοιπη χώρα, όπως για παράδειγμα τα νησιά. Έτσι, ανάλογα τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε τα κουφώματα αλουμινίου που σας ταιριάζουν και σας εξυπηρετούν.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin