Όταν χειμωνιάζει και ο καιρός αλλάζει, καλό είναι να μάθετε κάποια βασικά πράγματα για την υγρασία.

Όπως το πως θα την μειώσετε, και επιπλέον πως μπορείτε να την διατηρείτε σε ένα υγιές επίπεδο!

Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο η μέση σχετική υγρασία είναι 71,8%.

Ποια είναι λοιπόν τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας;

Η ιδανική σχετική υγρασία για υγεία και άνεση κυμαίνεται μεταξύ 30% – 50% μεταβλητής υγρασίας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της υπερβολικά χαμηλής και υπερβολικά υψηλής υγρασίας;

Η υπερβολική χαμηλή ή υψηλή υγρασία συχνά δεν είναι καλή για την υγεία μας.

Όταν η σχετική υγρασία ξεπερνά το βέλτιστο εύρος από 30% έως 50%, μπορεί να είναι απαραίτητο για εσάς να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις.

Μειονεκτήματα χαμηλής υγρασίας

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της υπερβολικής έλλειψης υγρασίας μπορεί να είναι οι παθήσεις του αναπνευστικού. Άσθμα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και ρινορραγίες.

Η αναπνοή ξηρού αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση καθώς τα σωματικά υγρά εξαντλούνται κατά την αναπνοή.

Μειονεκτήματα της υψηλής υγρασίας

Ανάπτυξη μούχλας, ακάρεων σκόνης και μύκητα.

Καθώς η μούχλα, τα ακάρεα σκόνης και οι μύκητες τείνουν να αναπτύσσονται γρήγορα σε περιβάλλοντα με υψηλούς υδρατμούς, η υψηλή υγρασία συχνά δεν είναι καλή καθώς αυτοί οι οργανισμοί μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε ξύλινα έπιπλα, αντίκες, αντικείμενα συλλεκτών, κρασιά κ.λπ.

Επιπλέον, τα χαλιά και τα ρούχα με υψηλή απορρόφηση υδρατμών μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα χώροι αναπαραγωγής για αυτούς τους επιβλαβείς οργανισμούς, και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Το υγρό ζεστό περιβάλλον ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων

Εκτός από μούχλα, ακάρεα σκόνης και μύκητες, τα βακτήρια ευδοκιμούν πολλές φορές σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα.

Με τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων στον αέρα γίνεστε πιο ευαίσθητοι σε διάφορες μολύνσεις και ασθένειες. Αν έχετε άσθμα και αλλεργίες θα σας επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτοί οι επιβλαβείς οργανισμοί.

Όσο αντιφατικό και αν φαίνεται, η υπερβολική υγρασία στον αέρα μπορεί να επηρεάσει τους φυσικούς μηχανισμούς ψύξης του σώματός σας και να σας αφυδατώσει.

Όταν η σχετική υγρασία του αέρα είναι υψηλή, κάνει τη θερμοκρασία του αέρα να αισθάνεται πολύ πιο ζεστή από ό, τι είναι. Το θερμόμετρο σας μπορεί να διαβάσει 31° σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, αλλά αν η σχετική υγρασία είναι 75%, θα το αισθανθείτε σαν να είναι 39°.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στην αρχή, μια ελαφρά αύξηση της υγρασίας μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε τον καύσωνα.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Όσο πιο κρύα είναι η εξωτερική θερμοκρασία τόσο πιο χαμηλή σχετική υγρασία που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας.

Αν μείνετε ποτέ σε ένα υπερβολικά παγωμένη χώρα το χειμώνα θα χρειαστεί να μειώσετε την υγρασία του σπιτού σας κάτω των 30%. Σαν γενική γραμμή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε απλά προσπαθήσετε να αποφύγετε τα ακραία επίπεδα ή τα άκρα.

Τι κάνω εάν έχω πολύ υγρασία;

Τα υψηλά επίπεδα ανεξέλεγκτης υγρασίας είναι κάτι που βασανίζει πολλούς ανθρώπους περισσότερο το καλοκαίρι. Τα σπίτια που έχουν υψηλότερο υψόμετρο ίσως έχουν ακόμα περισσότερη υγρασία.

Αν μένετε σε πολυώροφο σπίτι τότε μπορεί να παρατηρήσετε υψηλότερη υγρασία τους πάνω ορόφους. Ένας αφυγραντήρας ίσως να είναι life-saving για εσάς.

Θέρμανση έναντι στην μούχλα

Μπορείτε να  μειώσετε την υγρασία με μία σόμπα . Πρέπει να έχετε σωστό αερισμό κατά την διάρκεια της θέρμανσης. Ο θερμός αέρας θέρμανσης μειώνει γενικά μια υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου. Οι φούρνοι χρησιμοποιούν αέρα απορροφούν την υγρασία του δωματίου και εκπέμπουν θερμότητα. Η υγρασία αφαιρείται κατά τη διάρκεια διαδικασίας της καύσης.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους. Πως λειτουργεί λοιπόν ένας ανεμιστήρας; Απλώνει την υγρασία γύρω στο δωμάτιο, αποτρέποντας τη συσσώρευση υγρασίας σε ένα μέρος.

Μπορείτε να συνδέσετε έναν εξαεριστήρα μπάνιου. Να αγοράσετε όρθιο ανεμιστήρα. Ή να βάλετε κάποιον ανεμιστήρα δαπέδου. Επιπλέον, εάν μαγειρεύετε σε εστία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους ανεμιστήρες εξάτμισης. Οι ανεμιστήρες κουζίνας είναι αρκετά αποτελεσματικοί. Ένα και μόνο βραστό δοχείο μπορεί γρήγορα να κάνει το σπίτι σας εξαιρετικά υγρό.

Υπάρχουν φυσικές λύσεις για αφύγρανση του σπιτιού χωρίς ή με ελάχιστα έξοδα;

Ναι υπάρχουν.

Εδώ είναι κάποιες φθηνές λύσεις.

Τα φυτά μπορούν να ρυθμίσουν την υγρασία. Είτε ανεβάζοντας την είτε μειώνοντας την.

Τα περισσότερα φυτά είναι υπέροχα αισθητικά και στην πραγματικότητα απορροφούν λίγη υγρασία από τον αέρα. Τείνουν όμως να απελευθερώνουν περισσότερους υδρατμούς στον αέρα από ότι καταναλώνουν.

Αν έχετε πολλά φυτά συσσωρευμένα μέσα σε κάποιο δωμάτιο καλό είναι να τα διαμοιράσετε σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει πολύ συγκεντρωμένη υγρασία αν έχετε πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού.

Και ένα extra όφελος που θα έχετε από αυτό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ποτίζετε τα φυτά σας και τόσο συχνά. Δοκιμάστε να καλύψετε το χώμα των φυτών σας με βότσαλα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να σας βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου, όπως αζαλέα, κισσός, spathiphyllum (λουλούδι του φεγγαριού) ή areca.

Αυτά τα φυτά εκπέμπουν ελάχιστους υδρατμούς και απορροφούν περισσότερη υγρασία.

Μονώστε σωστά το σπίτι σας

Παρόλο που αυτή η μέθοδος δεν είναι εντελώς δωρεάν, μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει το πορτοφόλι σας και τα οικονομικά σας. Θα μπορούσατε να μειώσετε τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης έως και στο 15 τοις εκατό, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

Εξάλλου είναι προφανές το πως εξοικονομείς περισσότερα χρήματα συνολικά σε θέρμανση μονώνοντας σωστά το σπίτι σου. Αλλά, ένα συχνά παραμελημένο όφελος της μόνωσης του σπιτιού είναι η μείωση της υγρασίας. Ειδικά αν το σπίτι σας βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα υγρό κλίμα της Ελλάδας.

Η μόνωση του σπιτιού σας θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της υγρασίας. Όταν το σπίτι σας είναι αποτελεσματικά μονωμένο, ο αέρας από το εξωτερικό δεν μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας. Επίσης ο αέρας στο εσωτερικό δεν μπορεί να διαφύγει. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι χώροι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υγρασία είναι μονωμένοι έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία των δωματίων σας όποτε και όπως χρειάζεται.

Ελέγξτε αν υπάρχουν υδρορροές

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τους υδροσωλήνες σας συχνά. Επίσης το τακτικό καθάρισμα μπορεί βοηθήσει στην διατήρηση τους.

Ανοίξτε τα παράθυρα σας

Το σπίτι σας μπορεί ακόμη και να γίνει πιο υγρό από το εξωτερικό περιβάλλον. Εάν συμβεί αυτό απλά μπορείτε να ανοίξετε ένα ή δύο παράθυρα.

Ο λιγότερο υγρός αέρας από τους εξωτερικούς χώρους θα μειώσει ελαφρώς το επίπεδο υγρασίας μέσα στο σπίτι σας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν χρειάζεται να σπαταλάτε ενέργεια στο στεγνωτήρα σας. Μπορείτε απλά να κρεμάσετε τα ρούχα σας έξω για να στεγνώσετε στον ήλιο.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κρεμούν επίσης ρούχα σε εσωτερικούς χώρους ακόμη και το καλοκαίρι. Όταν αφήνετε τα υγρά ρούχα σας να στεγνώσουν στο εσωτερικό, η υγρασία εξαπλώνεται σε όλο το σπίτι σας.

Το να κρεμάσετε τα ρούχα σας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να κάνετε το σπίτι σας ακόμα πιο υγρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι κάνω εάν δεν έχω καθόλου υγρασία;

Τι κάνω εάν έχω πολύ χαμηλή υγρασία

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε την υγρασία στο σπίτι σας είναι με τη βοήθεια ενός υγραντήρα. Οι υγραντήρες είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλές συσκευές που αποτελούνται από μια δεξαμενή που την γεμίζετε με νερό.

Οι υγραντήρες κυμαίνονται σε μέγεθος αλλά είναι σχετικά προσιτοί, με μέσο όρο περίπου 25 Ευρώ. Οι μικροί υγραντήρες μπορούν να καλύπτουν ένα δωμάτιο τη φορά. Μεγαλύτερα μοντέλα μπορούν να καλύψουν ολόκληρα δάπεδα ή κατοικίες.

Είναι σημαντικό να αδειάζετε και να καθαρίζετε τον υγραντήρα σας τακτικά, καθώς είναι επιρρεπείς σε μούχλα και άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Μαγειρέψτε χωρίς καπάκι

Το μαγείρεμα δημιουργεί σημαντική ποσότητα υγρασίας, ειδικά το βραστό νερό που δημιουργεί ατμό. Καθώς μαγειρεύετε, προσπαθήστε να αποφύγετε να καλύπτετε τις κατσαρόλες σας εάν είναι δυνατόν. Επιτρέψτε στον ατμό να διαφύγει στον αέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες σε χαμηλή λειτουργία για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία του ατμού.

Σήμερα, οι πολυάσχολες ζωές μας κάνουν να χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων πολύ συχνά για να κάνουμε απλές εργασίες. Χαλαρώστε στο φούρνο μικροκυμάτων και θερμάνετε τα γεύματά σας στη σόμπα.

Κρεμάστε τα ρούχα σας στο εσωτερικό

Αυτή είναι ίσως μία από τις πιο οικονομικές λύσεις. Εάν το δέρμα σας αισθάνεται λίγο ξεφλουδισμένο σε ένα άκαμπτο τσουχτερό χειμωνιάτικο πρωί, μην τοποθετήσετε τα βρεγμένα ρούχα σας στον στεγνωτήρα. Κρεμάστε τα στο δωμάτιο σας ώστε να προσθέσετε μία μικρή ποσότητα υγιής υγρασίας στο χώρο.

Πως γίνεται να μετρήσετε την υγρασία του σπιτιού σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να την μετρήσετε πάντως ο πιο παλιός και απλός τρόπος είναι να πάρετε ένα μικρό υγρασιόμετρο τοίχου.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin