Αν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας με νέα κουφώματα αλλά δεν ξέρετε ποια να επιλέξετε παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με βασικό πυρήνα την σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου και PVC. Τα κουφώματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα και στοιχειό για ένα σπίτι, καθώς αυτά το προστατεύουν όλες τις εποχές του χρόνου από τις έντονες καιρικές συνθήκες αλλά και από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Η αναβάθμιση και η ανακαίνιση του σπιτιού σας με την επιλογή των καταλλήλων κορυφωμάτων με σύγχρονες προδιαγραφές θα συμβάλει στην δημιουργία ενός πράσινου σπιτιού με μειωμένα ποσοστά ενεργειακής κατανάλωσης και λιγότερα έξοδα για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες και ψύξη τους καλοκαιρινούς.

Τα πιο ευρέως γνωστά και αυτά που επιλέγονται πιο συχνά είναι τα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά κουφώματα ή αλλιώς τα PVC. Τα δύο αυτά είδη παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα, κάνοντας μια λεπτομερή σύγκριση ανάμεσα σε αυτά θα μπορείτε να επιλέξετε και εσείς για το δικό σας σπίτι, με βάση τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις ,τον τύπο κουφωμάτων που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Κουφώματα Αλουμινίου: Πλεονεκτήματα και βασικά χαρακτηριστικά

Ξεκινάμε την σύγκριση με τα κουφώματα αλουμίνιου που συνιστούν και την δημοφιλέστερη και την πιο κλασική επιλογή κουφωμάτων στην χώρα μας. Μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις καθώς και σε διαφόρους άλλους επαγγελματικούς χώρους. Τα πλεονεκτήματα τους είναι πολλά ενώ διακρίνονται και σε αρκετά είδη. Αρχικά, υπάρχουν τα ενεργειακά κουφώματα ή αλλιώς θερμοδιακοπτόμενα που ξεχωρίζουν για την ενεργειακή τους απόδοση, με αυτό να σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και ενέργειας με λιγότερους ρύπους  για το περιβάλλον.

Αντοχή και ανθεκτικότητα

Συνεχίζοντας, ένα ακόμη από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι η ασφάλεια τους  χάρη στο αλουμίνιο που ως υλικό είναι συμπαγές, ανθεκτικό και δεν καίγεται. Αυτό το χαρακτηριστικό τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σας εγγυάται μεγάλη αντοχή μέσα στο πέρασμα των χρόνων και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεν παρατηρούνται σχεδόν ποτέ φθορές στα κουφώματα αλουμινίου και αυτό σίγουρα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Τα κουφώματα αλουμινίου ξεχωρίζουν για την μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Τόσο τα παράθυρα όσο και οι πόρτες αλουμινίου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα αντίστοιχα PVC. Η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται περίπου στα 60 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής των θυρών και των παραθύρων από PVC κυμαίνεται από είκοσι πέντε έως τριάντα χρόνια. Και οι δύο τύποι κουφωμάτων είναι ανθεκτικοί, αλλά τα κουφώματα αλουμινίου κερδίζουν στη σύγκριση αυτή.

Ασφάλεια

Η αντοχή που χαρακτηρίζει τα κουφώματα αλουμίνιου ενισχύουν και τον παράγοντα ασφάλεια που προσφέρουν στο κτίριο όπου τοποθετούνται. Η ασφάλεια δίχως αμφιβολία συνιστά ένα ακόμη από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους. Η καλή ποιότητα και η γερή κατασκευή των πορτών και παραθύρων αλουμίνιου προστατεύον αποτελεσματικά και με τον καλύτερο τρόπο το σπίτι ή την επιχείρηση σας.

Οικολογία και προστασία περιβάλλοντος

Οι πόρτες και τα παράθυρα από αλουμίνιο είναι σε μεγάλο βαθμό φιλικά προς το περιβάλλον και είναι εύκολα ανακυκλώσιμα. Από την άλλη οι πόρτες και τα παράθυρα από PVC, που έχουν κατασκευαστεί από συνθετικό πλαστικό, είναι λιγότερο φιλικά για το περιβάλλον. Επομένως, στην σύγκριση των δύο αυτών υλικών το αλουμίνιο είναι ο μεγάλος νικητής χάρη στη φύση του υλικού, έτσι επιλέγοντας κουφώματα αλουμινίου ξέρετε ότι το υλικό κατασκευής τους τα κάνει αρκετά προσιτά και από άποψη οικολογίας.

Υαλοπίνακες

Οι υαλοπίνακες με αργκόν αποτελούν αποκλειστικό χαρακτηριστικό των ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου και λειτουργούν συμπληρωματικά. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές και είδη υαλοπινάκων, από διπλό υαλοπίνακα με αργκόν που αντανακλά την θερμότητα από όπου και αν προέρχεται και τριπλό που επιλέγεται αρκετά συχνά καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ηχομόνωση από τον διπλό  και χαρακτηρίζεται από 40% διαπερατότητα της ενέργειας του ηλίου. Τέλος, υπάρχει και ο υαλοπίνακας Triplex ο οποίο ξεχωρίζει για τα πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει με αντικλεπτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

Γκάμα χρωμάτων και σχεδίων

Τα κουφώματα αλουμινίου σας προσφέρουν επίσης την δυνατότητα να τα βάψετε σε όποιο χρώμα επιθυμείτε ενώ υπάρχουν επίσης πολλά σχέδια και χρώματα πάνελ αλουμινίου από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε το ιδανικό με βάση την αισθητική σας και το ύφος που θέλετε να έχει ο χώρος σας. Επομένως να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στην σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου και PVC τα πρώτα υπερτερούν διότι προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, η οποία ξεπερνά κατά πολύ εκείνη των κουφωμάτων PVC. Τα PVC διατίθενται σε συγκεκριμένα χρώματα, με την κατασκευή τους παρόλα αυτά να είναι ιδιαίτερα κομψή.

Τύποι Κουφωμάτων Αλουμινίου

Υπάρχουν πολλοί τύποι κουφωμάτων αλουμινίου με την τελική επιλογή να εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες. Οι βασικότεροι τύποι κουφωμάτων αλουμινίου είναι οι παρακάτω:

  1. Ανοιγόμενα/Ανακλινόμενα
    Τα ανοιγόμενα κουφώματα θα τα βρείτε σε μια μεγάλη γκάμα και σε αυτά μπορεί να προστεθεί τζάμι, σήτα, παντζούρι ή ρολό στην έξω πλευρά εάν το επιθυμείτε. Αυτός ο τύπος κουφωμάτων προσφέρει καλή μόνωση και μεγάλη ασφάλεια. Τοποθετούνται σε πολλών ειδών κτίρια και αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή.
  2. Συρόμενα
    Τα συρόμενα κουφώματα είναι από πρώτα που κατασκευάστηκαν ενώ σήμερα υπάρχουν σειρές συρόμενων κουφωμάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων καταναλωτών. Τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλή μόνωση ενώ κυκλοφορούν και θερμομονωτικές λύσεις. Χρειάζονται λιγότερο χώρο από τα ανοιγόμενα κουφώματα για να τοποθετηθούν και μπορούν να πάρουν σήτα, τζάμι, πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Οι ανάγκες του χώρου σας όπως και η τοποθεσία του σπιτιού σας θα καθορίσουν στο μεγαλύτερο βαθμό την επιλογή του κατάλληλου τύπου κουφώματος.

Κουφώματα Αλουμινίου: Μειονεκτήματα

Κόστος

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια επιλογή σχετικά πιο ακριβή από αυτή των κουφωμάτων PVC ενώ εάν θέλετε να επιλέξετε εκείνα με θερμοδιακοπή το συνολικό κόστος αυξάνεται αρκετά. Ο παράγοντας κόστος συνιστά και τον κυριότερο λόγο που τα κουφώματα PVC πλέον επιλέγονται πολύ περισσότερα από αυτά των αλουμινίων. Ενώ τα ανταλλακτικά και η συντήρηση της κατασκευής τους, προστίθενται  στο ήδη υψηλό τους κόστος.

Ωστόσο να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως αν και τα PVC κουφώματα έχουν χαμηλότερο κόστος τα κουφώματα αλουμινίου, και ειδικά η επιλογή των ενεργειακών κουφωμάτων, διακρίνονται για την μεγάλη τους διάρκεια ζωής όπως αναφέραμε και παραπάνω. Το στοιχειό αυτό κάνει την απόσβεση του κόστους τους γρήγορη, με χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, αποτελώντας έτσι μια μακροπρόθεσμη επένδυση για το σπίτι σας.

Καλός αγωγός της θερμότητας

Τα κουφώματα αλουμινίου, σε αντίθεση με τα PVC, είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και αυτό τα κάνει να μεταφέρουν θερμότητα από και προς το εξωτερικό του σπιτιού. Έτσι, η ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα μπαίνει και βγαίνει πολύ πιο εύκολα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο υπάρχουν στην αγορά ειδικά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου που μειώνουν ως ένα βαθμό αυτό το φαινόμενο χωρίς όμως να το καταπολεμούν ολοκληρωτικά.

Κουφώματα PVC: Πλεονεκτήματα και βασικά χαρακτηριστικά

Τα συνθετικά κουφώματα ή αλλιώς PVC αποτελούν μια λύση που όλο και περισσότεροι επιλέγουν για το σπίτι τους. Βασικός λόγος που παρατηρείται αυτό είναι η συμφέρουσα σχέση ποιότητας και τιμής που τα χαρακτηρίζει. Η επιλογή άλλωστε των κατάλληλων κουφωμάτων αποτελεί μια επένδυση για το σπίτι σας που θα το αναβαθμίσει τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά.

Μεγάλη αντοχή στις έντονες καιρικές συνθήκες

Τα PVC κουφώματα είναι ευρέως δημοφιλή για την αντοχή τους στις καταπονήσεις και τους εξωτερικούς παράγοντες. Χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας απέναντι σε έντονες καιρικές συνθήκες, στην πάροδο του τον χρόνο και στην χρήση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο επιλέγονται και για εξωτερικούς χώρους με πολύ καλά αποτελέσματα. Γενικά, ο παράγοντας αυτός είναι πολύ σημαντικός όταν επιλέγετε να τοποθετήσετε νέα κουφώματα ιδίως αν μένετε σε περιοχές με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα αν μένετε κοντά σε θάλασσα ή σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Θερμότητα 

Το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων PVC, δηλαδή το πλαστικό, έχει μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, σε σύγκριση με το αλουμίνιο.  Έτσι τα συνθετικά κουφώματα εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό του σπιτιού στο εσωτερικό και το αντίστροφο. Το σπίτι διατηρείται επομένως δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα ενώ συγχρόνως εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα.

Υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης

Τα κουφώματα PVC προσφέρουν επίπεδα ηχομόνωσης ως και 70%, και αυτό είναι μια απαίτηση πολλών καταναλωτών που μένουν σε μεγάλες πόλεις,. Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα σπίτι γεμάτο ηρεμία και ησυχία, μέσα στο οποίο δεν παρεμβάλλεται κανένας εξωτερικός θόρυβος. Η ηχομόνωση αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες επιλογής κουφωμάτων PVC για ένα σύγχρονο σπίτι. Τα PVC λοιπόν, υπερτερούν των κουφωμάτων αλουμίνιου αναφορικά με την ηχομόνωση που προσφέρουν.

Συνεπώς, αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η ησυχία στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή εάν μένετε σε θορυβώδη δρόμο ή περιοχή, προτιμήστε τα συνθετικά κουφώματα. Τα παράθυρα και οι πόρτες αλουμινίου δεν μπορούν να προσφέρουν τα επίπεδα ηχομόνωσης των συνθετικών.

Ενεργειακή εξοικονόμηση και οικονομική  κατανάλωση

Τα κουφώματα PVC είναι γνωστά για τις υψηλές θερμομονωτικές τους επιδόσεις. Αυτό τα κάνει να προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση με λιγότερους ρύπους για το περιβάλλον και εξοικονόμηση χρημάτων με οικονομικότερη κατανάλωση ενέργειας τόσο για θέρμανση όσο και για δροσισμό. Η κατασκευαστική τους ποιότητα και το υλικό τους συμβάλουν στη θερμομονωτική τους ιδιότητα. Το πολυβινυλοχλωρίδιο, PVC, είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο παραγόμενο συνθετικό πλαστικό πολυμερές και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά στον κόσμο, με την ζήτηση του να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ασφάλεια

Το PVC πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα διεθνή κριτήρια σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Έχει δοκιμαστεί σε εργαστήρια και σε επιστημονικές μελέτες κάτω από αρκετά πιεστικές καταστάσεις και έχει πιστοποιηθεί για την αντοχή και την ασφάλεια του. Ενώ σε όσες επιχειρήσεις και σπίτια έχουν τοποθετηθεί PVC κουφώματα όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι για την ασφάλεια που τους προσφέρουν.

Συντήρηση

Τα κουφώματα από PVC απαιτούν λιγότερη συντήρηση μετά την τοποθέτησή τους. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα και για αυτό και η συντήρηση τους είναι κάτι το αμελητέο. Οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου ωστόσο απαιτούν μια παραπάνω συντήρηση.  Βεβαία να σημειωθεί ότι το κόστος συντήρησης και των δύο υλικών και επιλογών κουφωμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλό.

Κόστος

Το PVC επιλέγεται αρκετά από τους καταναλωτές για το χαμηλό του κόστος. Οι τεχνικές και φυσικές του ιδιότητες προσφέρουν συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα κόστους-απόδοσης και πλέον χρησιμοποιείται παρά πολύ συχνά και σε πολλές και μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικές δομές. Το κόστος του, που είναι αρκετά προσιτό σε σχέση με αυτό των κουφωμάτων αλουμινίου, συνδυάζεται  με το ανθεκτικό υλικό του, την  μεγάλη διάρκεια ζωής του καθώς και με αλλά χαρακτηριστικά του.

Κουφώματα PVC: Μειονεκτήματα

Τα PVC κουφώματα είναι αρκετά ανθεκτικά και παρουσιάζουν όπως σας αναφέραμε και άνωθεν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία. Αρχικά η εκτεταμένη έκθεση των κουφωμάτων PVC στον ήλιο και γενικά σε πολύ υψηλές και έντονες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει με το πέρασμα των χρόνων κιτρίνισμα ή ίσως και φούσκωμα των κουφωμάτων. Κάτι τέτοιο ωστόσο πολύ σπάνια συμβαίνει καθώς τα νέα PVC κουφώματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ποιοτικά.

Τύποι κουφωμάτων PVC

Με βάση τις ανάγκες του χώρου σας θα επιλέξετε και τον κατάλληλο τύπο κουφώματος PVC που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Οι πιο δημοφιλείς τύποι κουφωμάτων PVC είναι οι ακόλουθοι:

  • Ανοιγοανακλινόμενα
    Είναι τα κουφώματα που ανοίγουν και ανακλίνονται για δυνατότητα αερισμού του εσωτερικού χώρου.
  • Επάλληλα
    Επάλληλα είναι τα κουφώματα που κινούνται παράλληλα στον τοίχο. Μπορείτε να ανοίγετε μόνο το ένα φύλλου ενώ η τοποθέτησή τους απαιτεί ελάχιστες εργασίες.

 

Συμπερασματικά, τόσο το αλουμίνιο όσο και το PVC είναι εξαιρετικές επιλογές για τα παράθυρα και τις πόρτες σας. Αν αναρωτιέστε σε μια ανακαίνιση του σπιτιού σας ή της επιχείρησης σας  τι σας συμφέρει περισσότερο και ποιο από τα δύο έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα η απάντηση είναι ότι εσείς θα επιλέξτε αυτό που ταιριάζει και ικανοποιεί καλύτερα τις απαιτήσεις και ανάγκες σας. Λάβετε υπόψη σας τη τοποθεσία του κτιρίου και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας και συμβουλευτείτε μια εταιρεία με πολυετή εμπειρία στο τομέα των κουφωμάτων.

Επιπλέον, μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα φέρει ο επαγγελματίας που θα κάνει την εγκατάσταση των κουφωμάτων στο σπίτι σας. Σας συμβουλεύουμε επομένως να εμπιστευτείτε και να επιλέξετε επαγγελματίες με αξιοπιστία και γνώση στον τομέα της τοποθέτησης κουφωμάτων. Θέλετε άλλωστε το καλύτερο για το σπίτι σας και τα κουφώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή απόδοση αυτού. Η σωστή και πιο συμφέρουσα επιλογή κουφωμάτων για το σπίτι σας θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό άλλωστε και στην μείωση της κατανάλωσης ενεργείας όλες τις εποχές του χρόνου.

Ελπίζουμε η άνωθεν αξιολόγηση και σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου και PVC να σας βοήθησε ώστε να αποφασίσετε και εσείς με ποια από τις δύο επιλογές θα αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin