Για την ανακαίνιση της κουζίνας, τα πλακάκια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Εξάγωνα, σκούρα χρώματα όπως μπλε ναυτικό, πράσινο και μαύρο, τούβλα, πλακάκια με σχέδια ή και ανάμεικτα μέταλλα, είναι όλα δημοφιλή.

Τα πλακάκια σε κλασικό λευκό εξακολουθούν να είναι δημοφιλή. Όμως, τα χρώματα εκτός από το λευκό αρχίζουν να επιλέγονται συχνά, διατηρώντας την εμφάνιση φρέσκια και συναρπαστική.

Τα πλακάκια με σχέδια, προσφέρουν στην κουζίνα σας την όψη και την αίσθηση της ταπετσαρίας με ένα υλικό χαμηλής συντήρησης.

Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ενός πλήρους τοίχου, από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι.

Οι γυάλινες πιτσιλιές είναι μεγάλες πλάκες από σκληρυμένο γυαλί, με μοτίβο ή στάμπα. Είναι πολύ δημοφιλείς στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τη διακόσμηση της κουζίνας σας, πρέπει να λάβετε υπόψη μια πληθώρα επιφανειών και υλικών.

Λάβετε μια λογική απόφαση με γνώμονα τον σχεδιασμό.
Χρησιμοποίστε ιδέες για πλακάκια κουζίνας που να προσθέτουν έναν παράγοντα εντυπωσιασμού στους τοίχους σας.

Το κατάλληλο μοτίβο τοποθέτησης πλακιδίων, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σχεδιασμό. Είτε πρόκειται για μοτίβο, είτε για απλά σχέδια, είτε για εναλλακτικά χρώματα. Για την ανακαίνιση της κουζίνας σας, τα πλακάκια είναι ιδανικό υλικό,. Σας επιτρέπουν να πειραματιστείτε και να διασκεδάσετε.

Τα περισσότερα πλακάκια είναι αποδεκτά για τοποθέτηση στην κουζίνα σας. Είτε θέλετε ένα πλακάκι που θυμίζει την υφή και τα χαρακτηριστικά της γνήσιας πέτρας, είτε θέλετε κάτι πιο διακοσμητικό, χρησιμοποιώντας γεωμετρικό πλακάκι.

Οι παρακάτω ιδέες για πλακάκια κουζίνας, θα πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητά σας.

Από την επιλογή ενός μοναδικού σχήματος, έως τον πειραματισμό με πολλά χρώματα.

Φρέσκια εμφάνιση κουζίνας

Η έναρξη μιας εργασίας με πλακάκια ή η πλήρης ανακαίνιση της κουζίνας σας, είναι ένα σημαντικό εγχείρημα. Απαιτεί εκτεταμένο σχεδιασμό και μεγάλες δαπάνες.

Έτσι, όταν επιλέγετε τα πλακάκια της κουζίνας σας, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με το υπόλοιπο σχέδιο, ενώ είναι επίσης κομψά και επίκαιρα.

Αυτό που δεν θέλετε, είναι η δροσερή εμφάνιση να γεράσει μέσα σε ένα χρόνο, και να χρειαστεί σύντομα άλλη μια αναβάθμιση.

Έτσι, προτού αγοράσετε, κάντε μια έρευνα αγοράς και αποκτήστε μερικά δείγματα για να δείτε αν ταιριάζουν στον χώρο σας.

Η επιρροή του χρώματος στο χώρο

Τα χρώματα, έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν και να αλλάζουν την εμφάνιση μιας τοποθεσίας. Μια έξυπνη χρήση χρώματος μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Αλλά από την άλλη, αν επιλέξετε λάθος χρώμα, η περιοχή θα φαίνεται σκοτεινή και θλιβερή.

Τα καλά νέα είναι ότι το γκρι το πράσινο και τα ουδέτερα χρώματα, εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, για πλακάκια κουζίνας φέτος.

Η χρήση πιο σκουρόχρωμων πλακιδίων για τη δημιουργία ενός τοίχου με χαρακτηριστικό ή για να τονιστεί μια περιοχή, όπως το πίσω μέρος μιας σόμπας, είναι συνηθισμένη.

Το γκρι πλακάκι πορσελάνης είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε γήινους τόνους.

Είναι ένα πλακίδιο πορσελάνης μεγάλης διάρκειας με κομψό ματ φινίρισμα που είναι ιδανικό για τοίχους και δάπεδα.

Συνδυασμός χρωμάτων

Για επιλογές χρωμάτων κουζίνας στους τοίχους, τα ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι και οι αποχρώσεις του άσπρου, είναι πάντα μοντέρνα.

Οι ελαφρύτεροι τόνοι, έχουν μια πιο φυσική εμφάνιση, ως φρέσκοι και καθαροί. Αντί να επιλέξετε μόνο ένα από τα ζεστά ουδέτερα χρώματα, δοκιμάστε να συνδυάσετε αρκετούς τόνους. Ολόκληρη η εμφάνιση θα είναι αρμονική και φυσική, εάν διατηρήσετε μια σταθερή χρωματική παλέτα.

Για ένα πραγματικά ζεστό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε πλακάκια με νατουραλιστικό φινίρισμα.

Μοτίβα με χρώμα

Για να αποκτήσετε ένα φινίρισμα με σχέδια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πλακάκια με σχέδια.

Για να δημιουργήσετε ένα διακοσμητικό τέχνασμα στην κουζίνα, τοποθετήστε πλακάκια από τούβλα, σε οριζόντιες λωρίδες χρώματος.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, πειραματιστείτε με τα πλάτη των χρωματιστών πλακιδίων στο πάτωμα.

Εάν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα χρώμα, χρησιμοποιήστε και το λευκό ώστε να αφήσετε τα χρώματα να αναπνεύσουν.

Πλακάκια βινυλίου

Οι τοίχοι με πλακάκια, είναι πάντα αποτελεσματικοί, αν και δεν είναι πάντα πρακτικοί λόγω περιορισμών χρόνου ή κόστους. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα πλακάκια κουζίνας για να δημιουργήσετε ένα νέο ύφος. Αντί για παραδοσιακά πλακάκια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ρολό μεμβράνης βινυλίου, με αποτύπωση πλακιδίων.

Για καθαρό φινίρισμα, χρησιμοποιήστε ένα βαμμένο ξύλινο πηχάκι για να περικόψετε το βινύλιο.

Τα τούβλα προσδίδουν χαρακτήρα

Η εκτεθειμένη πλινθοδομή είναι για εσάς, εάν θέλετε μακροχρόνια ομορφιά και μοναδική ατομικότητα. Αυτό το υλικό είναι μια τυπική επιλογή για τοίχους, αλλά λειτουργεί εξίσου καλά και σε πιτσιλιές, αν και απαιτεί προσοχή. Δεν είναι επίσης απαραίτητο να έχετε πρωτότυπους τοίχους από τούβλα ή να κατασκευάσετε νέους.

Οι πλάκες από τούβλα ή τα πλακάκια που φαίνονται σαν τούβλα, παρέχουν την εμφάνιση χωρίς τον κόπο και τα έξοδα.

Στυλ βίνταζ

Στον κόσμο της διακόσμησης του σπιτιού, το δημοφιλές ρετρό πλακάκι, κατέχει σίγουρα μια θέση. Διατίθεται σε διάφορες αποχρώσεις και είναι μια καθολική και πρακτική επιλογή για τοίχους ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναμίξετε αντίθετα χρώματα.

Έτσι, μπορείτε να ταιριάξετε ή να δημιουργήσετε μοτίβα και περιγράμματα που να ταιριάζουν με τα έπιπλα και τις συσκευές της κουζίνας σας.

Τα γυαλισμένα πλακάκια σε κρεμ αποχρώσεις, θα προσφέρουν στην κουζίνα σας ρετρό στυλ και βίνταζ εμφάνιση, και μάλιστα σε φθηνή τιμή.

Η υφή είναι σημαντική

Η χρήση πλακιδίων με υφή, για τη δημιουργία αισθητικών εφέ και αρχιτεκτονικών μοτίβων προσδίδει πολυτέλεια. Αν θέλετε να προσθέσετε ενδιαφέρον σε άλλους τοίχους, αυτός είναι ο τρόπος που μπορείτε να το κάνετε.

Τα κεραμικά πλακίδια, είναι τόσο ανθεκτικά όσο και οικονομικά.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψευδαισθήσεων, όπως το δάπεδο από σκληρό ξύλο με σκληρή υφή.

Κεραμικά πλακίδια

Πλάκες πόρτας, με εκλεπτυσμένα γεωμετρικά σχέδια και εικόνες, μπορεί κανείς να δει σε πλακάκια κουζίνας από τη δεκαετία του 1920. Αλλά και την περίοδο της Αναγέννησης.

Όταν χρησιμοποιείται ως μοναδικό δάπεδο ή για να τραβήξει την προσοχή σε μια μικρή περιοχή, φαίνεται φανταστικό.

Τα κεραμικά πλακίδια είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, το νερό και τους λεκέδες, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιφάνειες τραπεζιών, εάν διαχειρίζονται σωστά.

Μωσαϊκό

Τα μωσαϊκά πλακάκια, είναι μια δημοφιλής επιλογή για την κουζίνα εδώ και μερικά χρόνια. Προσφέρουν μια νότα υφής καθώς και όσο σχέδιο και χρώμα επιθυμείτε.

Τα μωσαικά πλακάκια είναι φανταστικά, καθώς είναι φθηνά και σας επιτρέπουν να είστε αρκετά δημιουργικοί με τα σχέδια που θέλετε να δημιουργήσετε.

Μπορείτε να το διατηρήσετε βασικό, χρησιμοποιώντας ένα μόνο χρώμα ή μπορείτε να δημιουργήσετε φανταστικές εκτυπώσεις.

Όπως ένα κλασικό ασπρόμαυρο σχέδιο με λουλούδια.
Τα γυάλινα μωσαϊκά πλακάκια είναι ένας φανταστικός τρόπος για να έχετε λίγο χρώμα στο σχέδιό σας.

Υπάρχουν, σε ότι απόχρωση και συνδυασμό χρωμάτων μπορείτε να φανταστείτε.

Επομένως, είναι πιθανό να ανακαλύψετε ένα σύνολο που ταιριάζει απόλυτα με τη νέα σας διακόσμηση. Για μέγιστο αντίκτυπο, επιλέξτε γήινες αποχρώσεις με κρεμ, πράσινα και καφέ αξεσουάρ.

Εναλλακτικά, δημιουργήστε ένα δραματικό χρώμα με ένα ζωηρό περίγραμμα ή έναν γυάλινο μωσαϊκό τοίχο – καθρέφτη.

Είναι επίσης, τόσο στιβαρά όσο και ανθεκτικά στους λεκέδες, κάτι που αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα.

Τα μωσαϊκά, αποτελούνται από μικρά πλακάκια και χρησιμοποιούνται συνήθως στο πίσω μέρος. Είναι ιδανικά για την κουζίνα. Ωστόσο, μην φοβηθείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε ολόκληρο τοίχο.

Μινιμαλισμός

Τα πλακάκια του μετρό (γνωστά και ως πλακάκια μετρό) είναι ο καλύτερος τρόπος αν ψάχνετε για ένα απλό και διαχρονικό στυλ. Πήραν το όνομά τους από την ιστορική τους χρήση σε σταθμούς του μετρό.

Είναι εξαιρετικά ευέλικτα χάρη στο σχήμα τους και είναι επίσης απλά στην τοποθέτηση.

Ένα μοντέρνο επίπεδο πλακάκι μετρό με αντίθεση αρμολόγησης, δεν αποτυγχάνει ποτέ και κάνει την κουζίνα μοντέρνα.

Τοποθετήστε τα σε τετράγωνα, αντισταθμίστε τα σε ένα μοτίβο από τούβλα ή προτιμήστε ένα σχέδιο ψαροκόκαλου – η απόφαση είναι δική σας.

Το πιο απαλό πλακάκι μετρό με κεκλιμένες άκρες, ταιριάζει καλύτερα σε μια παραδοσιακή ή εξοχική κουζίνα. Χρησιμοποιήστε ένα λαδί ή ιβουάρ χρώμα για να προσθέσετε μια ρουστίκ ατμόσφαιρα.

Γιατί να μην δοκιμάσετε ένα καθρέφτη πλακιδίων μετρό, αν θέλετε την ίδια μινιμαλιστική αισθητική αλλά με μια πιο πολυτελή αίσθηση;

Τα πλακάκια με καθρέφτη είναι τέλεια αν η κουζίνα σας βρίσκεται στη μικρότερη πλευρά ή δεν έχει πολύ φυσικό φως.

Θα αντανακλούν το φως, κάνοντας το δωμάτιο πιο φωτεινό και δίνοντας την εμφάνιση μεγαλύτερου χώρου. Εάν προτιμάτε πιο πλούσια, λαμπερά στυλ σχεδίασης, ένα πλακάκι με καθρέφτη θα φανεί υπέροχο μαζί τους.

Πλακάκια 3D

Τον τελευταίο χρόνο περίπου, τα τρισδιάστατα πλακάκια έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή. Παρέχουν επιπλέον παράγοντα εντυπωσιασμού σε κουζίνες με μοτίβα που σχεδόν βγαίνουν από τον τοίχο.

Αιχμηρά γεωμετρικά σχέδια, μοτίβα κυματοειδών κυμάτων ή πιο λεπτή υφή πλακάκια με υπερυψωμένο φινίρισμα είναι όλα πιθανά.

Τα τρισδιάστατα πλακάκια θα μεταμορφώσουν τα πλακάκια της κουζίνας σας σε έργο τέχνης, ανεξάρτητα από το στυλ που θα επιλέξετε.

Η επιπλέον διάσταση αντανακλά το φως πιο αποτελεσματικά σε όλο το δωμάτιό σας, προσθέτοντας λάμψη και βελτιώνοντας ιδιαίτερα τις συμπαγείς κουζίνες.

Πλακάκια τερακότα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα για να διαλέξετε.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τζάμια και χωρίς τζάμια.

Ωστόσο, επειδή τα πλακάκια από τερακότα είναι πορώδη, είναι επιρρεπή σε λεκέδες. Γι’ αυτό φροντίστε να σκουπίζετε γρήγορα τυχόν λεκέδες και χρησιμοποιείτε μόνο χημικά καθαρισμού που προτείνει ο κατασκευαστής.

Τα πλακάκια από τερακότα, όταν φροντίζονται σωστά, μπορούν να επιβιώσουν για δεκαετίες και να φαίνονται υπέροχα.

Πλακάκια με εφέ μάρμαρο

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας του φυσικού μαρμάρου είναι αρκετός για να τροποποιήσει πλήρως την εμφάνιση των τοίχων και των δαπέδων κάθε κουζίνας.

Το κλασικό στυλ με φλέβες έχει μια διαχρονική γοητεία και μια γοητευτική ποιότητα. Μια δημοφιλής τεχνική είναι ο συνδυασμός του μαρμάρου με σύγχρονες χρήσεις, όπως ο πάγκος της κουζίνας.

Το μάρμαρο φαίνεται υπέροχο όταν συνδυάζεται με άλλα φυσικά στοιχεία όπως το ξύλο και η πέτρα.

Είναι ένα ευέλικτο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στους τοίχους όσο και στο δάπεδο μιας κουζίνας. Τα μαρμάρινα πλακάκια διατίθενται σε τετράγωνα και ορθογώνια σχήματα.

Οι όμορφες μαρμάρινες φλέβες μπορούν να τονιστούν με τον φωτισμό της κουζίνας.

Γενικές συμβουλές

Για να προσθέσετε χρώμα, γυαλάδα και στυλ στην κουζίνα σας, χρησιμοποιήστε γυαλί, μάρμαρο, κεραμικό, πορσελάνη και μωσαϊκά που κατασκευάζονται από διάφορα υλικά.

Χρησιμοποιήστε πλακάκια στο κάτω μισό του τοίχου και βάψτε το πάνω μέρος για να δημιουργήσετε μια μοντέρνα αντίθεση στους τοίχους σας.

Αντί για οριζόντια αποκοπή, χρησιμοποιήστε ένα εξαγωνικό πλακίδιο ή πλακάκια ρετρό τοποθετημένα σε μοτίβο ψαροκόκαλου.

Συνδυάζοντας ανοιχτά και σκούρα χρώματα στον χρωματικό συνδυασμό, μπορείτε να τονίσετε ακόμη περισσότερο την αντίθεση.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε λευκά μαρμάρινα αποτυπωτικά πλακάκια με μπλε ναυτικό χρώμα ή γυαλιστερά μαύρα πλακάκια με απλούς λευκούς τοίχους.
Τα πλακάκια κουζίνας είναι ένας φανταστικός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα, μοτίβο και προσωπικότητα σε έναν χώρο.

Πρέπει επίσης, να είναι πρακτικά και εύκολα στο καθάρισμα και τη συντήρηση, καθιστώντας τα ιδανικά ακόμη και για το πιο πολυσύχναστο νοικοκυριό.
Η κουζίνα, είναι η ‘καρδιά’ του σπιτιού. Είναι ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό όχι μόνο να φαίνεται όμορφη αλλά και να λειτουργεί καλά. Επειδή υπόκειται σε μεγάλη καθημερινή φθορά, η κουζίνα πρέπει να καθαρίζεται εύκολα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παραμένει λειτουργική.

Τα πλακάκια είναι ένα ευέλικτο υλικό κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα οπτικά ευχάριστο αποτέλεσμα χωρίς να υπερβάλλετε τον προϋπολογισμό. Με τα πλακάκια στην κουζίνα σας, μπορεί να είστε όσο δημιουργικοί θέλετε.

Για βέλτιστη καθαριότητα και για να δημιουργήσετε μια καλύτερη αίσθηση του χώρου, μπορείτε να βάλετε πλακάκια και στους τέσσερις τοίχους. Προτιμήστε ανοιχτό ουδέτερο χρώμα ή βάλτε πλακάκια στο δάπεδο, με πλάκες μεγάλου μεγέθους.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα πλακάκια κουζίνας δεν είναι μόνο μια πρακτική λύση για τις επιφάνειες της κουζίνας.

Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να αλλάξετε την εμφάνιση και την αίσθηση της κουζίνας σας σε μια στιγμή.

Όσον αφορά την επιλογή πλακιδίων κουζίνας, υπάρχουν πάρα πολλά υλικά και στυλ για να διαλέξετε, για τοίχους, δάπεδα ή πιτσιλιές.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση όσον αφορά την επιλογή πλακιδίων κουζίνας.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό πρακτικότητας, στυλ και προσωπικής προτίμησης.

Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε τις τρέχουσες πτυχές του χώρου σας, πριν λάβετε μια απόφαση.
Τα πλακάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία στην ανακαίνιση της κουζίνας για διάφορους λόγους: είναι ανθεκτικά, συχνά ανθεκτικά στο νερό και τη θερμότητα και απλά στη συντήρηση.

Υπάρχουν λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε στυλ κουζίνας χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στον σχεδιασμό πλακιδίων.

Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία υλικών, χρωμάτων, στυλ και μοτίβων, καθώς και πλακάκια που μοιάζουν με ξύλο, σκυρόδεμα ή χαλαζία.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin