Τι πρέπει να έχει μια κουζίνα;
Είτε είσαι νέα νοικοκυρά είτε μετακομίζεις στο καινούριο σου σπίτι είτε αποφάσισες να επιδοθείς στην μαγειρική και να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου δοκιμάζοντας συνταγές ένα είναι το σίγουρο: πρέπει να έχεις μια κουζίνα λειτουργική και όλα τα απαραίτητα σκεύη.
Σε αυτό το άρθρο σου έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεται αυτός ο χώρος του σπιτιού για να είναι πρακτικός και φιλόξενος. Συνέχισε να διαβάζεις λοιπόν για να μετατρέψεις το μαγείρεμα σε …παιχνιδάκι και να αποφύγεις το χάος της ακαταστασίας.
Έπιπλα, συσκευές και εγκαταστάσεις
Ξεκινάμε από τα πιο “βαριά χαρτιά” γιατί αυτά είναι που πρέπει να τα σκεφτείς πρώτα απ’ όλα.
Να μεριμνήσεις δηλαδή να υπάρχουν ιδανικά πριν νοικιάσεις ή φτιάξεις το σπίτι σου ή πριν το ανακαινίσεις αν είσαι σε αυτήν την φάση.
Ντουλάπια
Δεν νοείται κουζίνα χωρίς αποθηκευτικούς χώρους.
Τα ντουλάπια είναι αυτά που καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη επιφάνεια και χρειάζονται για να φυλάσσουν τα διάφορα σκεύη και τρόφιμα και να τα προφυλάσσουν από σκόνη, υγρασία κλπ. Ιδιαίτερα δε, σε σπίτια με ενιαία διαρρύθμιση, κρύβουν από την κοινή θέα το μεγαλύτερο μέρος του κινητού εξοπλισμού του χώρου αυτού.
Ράφια και ράβδοι
Εξίσου απαραίτητα, για την φιλοξενία αντικειμένων με συχνή χρήση.
Τα ράφια, οι ανοξείδωτες ράβδοι καθώς και τα άγκιστρα σε βοηθούν στο να οργανώσεις καλύτερα τον χώρο και αυξάνουν την εργονομία όταν τοποθετούνται στο σωστό σημείο, όπως πχ πάνω από την ηλεκτρική εστία.
Που να ψάχνεις τώρα μέσα στα συρτάρια το σωστό μαχαίρι ή την λαβίδα που θα έχει μπερδευτεί με τα υπόλοιπα εργαλεία;
Εντοιχισμένες συσκευές
Οι εντοιχισμένες συσκευές είναι μια τάση που κρατά πολλά χρόνια γιατί βελτιώνει αισθητά την εικόνα του χώρου και αυξάνει την λειτουργικότητα του.
Είτε πρόκειται για τις κλασικές λευκές συσκευές είτε για τις inox, η επιλογή των εντοιχισμένων δίνει έναν μοντέρνο στυλ στην κουζίνα σου.
Ακόμα όμως και αν δεν έχεις αυτήν την πολυτέλεια, κάποιες συσκευές μπορούν να “κρυφτούν” σε ειδικά διαμορφωμένα ντουλάπια.
Επιτοίχιες βρύσες και με προέκταση
Μπορείς να εγκαταστήσεις μια επιτοίχια βρύση στα 30 περίπου εκατοστά από την επιφάνεια του πάγκου για να μπορείς εύκολα και γρήγορα να γεμίζεις τα σκεύη με νερό.
Από την άλλη, μια βρύση τύπου ντουζιέρας ή με αρθρωτή επέκταση που ιδανικά να φτάνει μέχρι την ηλεκτρική εστία θα σου λύσει πραγματικά τα χέρια γιατί δεν θα χρειάζεται να μετακινείς την κατσαρόλα γεμάτη με νερό αφενός, και αφετέρου θα μπορείς να ξεπλένεις καλύτερα τα πιάτα σου και να καθαρίζεις τα πιο δύσκολα σημεία της κουζίνας.
Άνετοι διάδρομοι
Οι άνετοι διάδρομοι διευκολύνουν την παρασκευή του φαγητού αλλά επιτρέπουν σε περισσότερα από ένα άτομα να κάνουν ταυτόχρονα χρήση του δωματίου χωρίς ο το ένα να ενοχλεί το άλλο.
Εντάξει, αυτά βέβαια ισχύουν όταν έχεις την πολυτέλεια περισσότερων τετραγωνικών αλλά εμείς φροντίζουμε για όλες τις περιπτώσεις.
Αν ακόμη καλύτερα υπάρχει και νησίδα στον χώρο τότε οι διάδρομοι καλό θα ήταν να είναι ακόμη πιο ευρύχωροι.
Σκαμπό και πάγκοι
Αναβαθμίστε το στυλ του δωματίου με την τοποθέτηση σκαμπό και πάγκων.
Είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο πιάτο ή ένα καφεδάκι.
Ακόμα και για ένα ποτάκι όταν η παρέα σου μαγειρεύει και εσύ θέλεις να της κρατήσεις συντροφιά.
Τρόλεϊ
Και εδώ η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται έξτρα τετραγωνικά και για να χωρέσει το πρακτικό αυτό επιπλάκι και για να επιτρέπεται η εύκολη μετακίνηση του.
Το τρόλεϊ είναι ιδανικό για την αποθήκευση τροφίμων αλλά και για την μεταφορά φαγητού ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως πάγκος εργασίας.
Αφήνουμε σε εσένα και το γούστο σου να διαλέξεις αν θα είναι ξύλινο ή μεταλλικό.
Αν θέλεις να παίξεις πιο εναλλακτικά αγόρασε έναν ξύλινο πάγκο κοπής παρόμοιο (όχι εντελώς ίδιο) με αυτόν που έχουν οι κρεοπώλες και προετοίμασε εκεί το φαγητό σου.
Καφετιέρα
Από τις απόλυτες συσκευές που πρέπει να βρίσκονται σε μια κουζίνα.
Είτε μιλάμε για φίλτρου, είτε για εσπρεσιέρα απλή ή με κάψουλες, η μηχανή παρασκευής καφέ δεν νοείται να μην υπάρχει.
Ακόμα και αν δεν είσαι φίλος του καφέ σίγουρα χρειάζεσαι μια για τους επισκέπτες σου.
Μίξερ
Εξίσου απαραίτητη συσκευή για κάθε σπιτικό.
Όσο πιο τεχνολογικά εξοπλισμένο τόσο περισσότερες επιλογές σου δίνει και τόσο περισσότερο σου λύνει τα χέρια.
Αν μάλιστα ο χώρος στον πάγκο στο επιτρέπει και επιδίδεσαι συχνά στην παρασκευή συνταγών μπορείς να το έχεις πάντα εκεί.
Πολυκόφτης, τύπου multi
Για γρήγορο κόψιμο και ανακάτεμα στο λεπτό.
Μαγειρικά Σκεύη
Κουζίνα χωρίς σκεύη μαγειρικής δεν νοείται. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά που δεν πρέπει επουδενί να λείπουν.
Κατσαρόλες
Η αγορά είναι γεμάτη από διάφορα μεγέθη, είδη και υλικά κατασκευής. Πριν βγεις λοιπόν να ψωνίσεις αναλογίσου τις ανάγκες σου. Για πόσα άτομα θα μαγειρεύεις, με τι συχνότητα και τι φαγητά συνήθως φτιάχνεις. Μίνιμουν χρειάζεσαι 3.
Τηγάνια
Και εδώ ισχύει το ίδιο με τις κατσαρόλες. Καλό θα ήταν να έχεις τρία μεγέθη, ιδανικά που να μπαίνουν και στον φούρνο ενώ αν αγαπάς τις ανατολίτικες γεύσεις πρόσθεσε στην λίστα και ένα γουόκ.
Ταψιά – φόρμες
Και στα ταψιά τα μεγέθη ποικίλουν.
Εκτός από αυτά που συνήθως έρχονται με τον φούρνο, καλό είναι να έχεις στο ντουλάπι σου 2-3 μεγέθη για το φαγητό και τα γλυκά σου, ορθογώνια ή στρογγυλά. Και μην ξεχάσεις και την φόρμα για το κέικ. Ξέρεις εκείνη την στρογγυλή με την τρύπα στην μέση.
Οι φόρμες με αποσπώμενη βάση επίσης θα σου φανούν χρήσιμες.
Γάστρα
Απαραίτητη γιατί ψήνει φαγητά – λουκούμι. Και εδώ τα μεγέθη και οι ποιότητες ποικίλουν (εμαγιέ, πήλινες κλπ). Διάλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου, αλλά σίγουρα αγόρασε μια συνηθισμένου μεγέθους χωρητικότητας για 4-6 άτομα.
Μπολ
Πλαστικά, γυάλινα ή ανοξείδωτα δεν έχει σημασία.
Απλά φρόντισε να εξοπλιστείς με διάφορα μεγέθη γιατί ποτέ δεν είναι αρκετά! Τα χρειάζεσαι καθημερινά στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική για να ανακατέψεις μείγματα ή να μαρινάρεις το κρέας.
Σουρωτήρι και κόσκινο
Σουρωτήρι για τα μακαρόνια αλλά και για το στράγγισμα των λαχανικών, κόσκινο για το κοσκίνισμα του αλευριού στο ψωμί και τα γλυκίσματα.
Στίφτης
Είτε χειροκίνητος είτε ηλεκτρικός σου χρειάζεται για το στύψιμο του λεμονιού και των άλλων εσπεριδοειδών.
Τρίφτης
Ανεξαρτήτως μεγέθους, απαραίτητο σκεύος για το τρίψιμο φρούτων, λαχανικών, τυριών ακόμα και μπαχαρικών.
Πιατοθήκη
Αν δεν έχει ο νιπτήρας την δική του τότε αγόρασε μια για να τα στεγνώνεις και βάλτη δίπλα στον νεροχύτη.
Διάφορα εργαλεία
Χρηστικά και απαραίτητα αξεσουάρ που συμπληρώνουν την λειτουργικότητα μιας κουζίνας. Ας τα δούμε ένα ένα.
Μαχαίρια
Απαραίτητα σε ποικιλία. Σίγουρα θέλεις ένα μαχαίρι γενικής χρήσης, (15-36 εκατοστά), ένα καλό για το κρέας και ένα για το ψωμί. Με ανθεκτική λαβή.
Μπορείς να πάρεις και σετ με την δική τους θήκη για να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου.
Κουτάλες και Σπάτουλες
Είτε ξύλινες είτε μεταλλικές είτε σιλικόνης τις θέλεις για να ανακατεύεις τα φαγητά σου κατά το μαγείρεμα. Και τις θέλεις εύκολα προσβάσιμες.
Σπάτουλα σιλικόνης
Το must αξεσουάρ για την ζαχαροπλαστική σου. Ανακατεύεις, καθαρίζεις τα τοιχώματα από τα μπολ, στρώνεις την επιφάνεια των γλυκών.
Τσιμπίδα
Πολύ πιο βολική από ένα πιρούνι και ας κάνει την ίδια δουλειά. Με την τσιμπίδα θα μπορείς να γυρνάς άνετα το ψητό χωρίς να το τρύπας και ενίοτε να σου πέφτει όπως γίνεται όταν χρησιμοποιείς το πιρούνι.
Συρματένιο αναδευτήρι
Το γνωστό μας σύρμα. Όπου το μίξερ δεν είναι απαραίτητο, το σύρμα μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο στο ανακάτεμα υλικών. Το δεξί σου χέρι επίσης για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Μπάτη
Σαν άλλος χασάπης με αυτό το εργαλείο μπορείς να χτυπάς και να απλώνεις τα φιλέτα και τα μπριζολάκια σου στο πι και φι. Παίζει το σνίτσελ να σου φανεί και πιο νόστιμο όταν θα το έχεις χτυπήσει εσύ ο ίδιος.
Πλάστης
Για παραδοσιακό άνοιγμα φύλλου για πίτες και ζύμης για τάρτες και πίτσες ο πλάστης πρέπει να έχει μια θέση στην κουζίνα σου.
Κορνέ
Απαραίτητο για τα γλυκά σου – και όχι μόνο – ένα κορνέ μαζί με τις ειδικές μύτες σε διάφορα σχήματα.
Οι χρήσεις του, άπειρες: Δίνεις στα μπισκότα σου το σχήμα που θέλεις, σερβίρεις τον πουρέ (πατάτας, καρότου, γλυκοπατάτας κλπ), διακοσμείς και γαρνίρεις cup cakes, μεζεδάκια κλπ.
Ανοιχτήρι
Τα λόγια είναι περιττά. Δεν νοείται να μην υπάρχει στο συρτάρι σου. Για το άνοιγμα μπουκαλιών και κονσερβών.
Κουπ πατ
Για να δίνεις στη ζύμη σου το σχήμα που θέλεις και ανάλογα την περίσταση καλό είναι να τα βάλεις στην λίστα αγορών σου και την κουζίνα σου. Θα σου δώσουν και μια ευκαιρία για παιχνίδι και κεφάτες δημιουργίες.
Θερμόμετρο
Χρήσιμο για να βλέπεις αν το ψητό σου είναι έτοιμο να βγει από τον φούρνο, αν η κουβερτούρα είναι στην σωστή θερμοκρασία καθώς και αν η μαρμελάδα και το σιρόπι του γλυκού είναι έτοιμα για το επόμενο στάδιο της συνταγής.
Μαντολίνο, Ξεφλουδιστήρι, Ψαλίδι
Το μαντολίνο το χρειάζεσαι για να κόβεις τα λαχανικά σου σε πολύ λεπτές φέτες και το ξεφλουδιστήρι για να τα ξεφλουδίζεις χωρίς να κόβεις από την σάρκα τους. Το ψαλίδι το θέλεις για το κόψιμο ζύμης και μυρωδικών.
Βάσεις κοπής
Σε ξύλο ή πλαστικό θα σε βοηθήσουν να κόψεις τα λαχανικά και το κρέας χωρίς να γδάρεις τον πάγκο σου.
Επίσης σε βοηθούν να μεταφέρεις εύκολα την πρώτη ύλη στο τηγάνι ή την κατσαρόλα. Πρόσεξε μόνο να χρησιμοποιείς άλλη για τα φρούτα και λαχανικά και άλλη για το κρέας και πάντα να τις πλένεις καλά μετά την χρήση για να μην γίνονται εστίες μικροβίων.
Extra tips
Αν θέλεις παράλληλα με την πρακτικότητα να αναβαθμίσεις και την αισθητική του χώρου, δώσε προσοχή σε κάποιες έξτρα συμβουλές όπως αυτές που ακολουθούν:
Φύλαξε μια γωνιά για την καφετιέρα
Δημιούργησε μια γωνιά εσπρέσο-μπαρ που θα φιλοξενεί την ιεροτελεστική παρασκευή του καφέ.
Δίπλα στην καφετιέρα μπορείς να αποθηκεύσεις όλα τα χρήσιμα αξεσουάρ που χρησιμοποιείς για να φτιάξεις το αγαπημένο σου ρόφημα: τις κάψουλες του καφέ, το ειδικό σουρωτήρι, τις κούπες σου, τον αναδευτήρα κλπ. Έτσι θα τα έχεις όλα στην πρώτη γραμμή και έτοιμα για άμεση και καθημερινή χρήση.
Τοποθέτησε τα βασικά σε έναν δίσκο
Το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι, το μπαλσάμικο και το αγαπημένο σου μπαχαρικό αποτελούν είδη “πρώτης ανάγκης” και καλό είναι να βρίσκονται μαζί.
Μπορείς λοιπόν να τα τοποθετήσεις όλα μαζί σε έναν ωραίο δίσκο και να τα έχεις δίπλα στον φούρνο. Θα ξυπνήσεις τον σεφ μέσα σου!
Φτιάξε μια «βιτρίνα» με τα κουζινικά
Πρόσθεσε μια πιο ρετρό – αλλά λειτουργική – πινελιά στον χώρο βάζοντας μια βιτρίνα όπου θα αποθηκεύσεις εκείνο το σερβίτσιο που κληρονόμησες από την γιαγιά ή κάποια εντυπωσιακά κομμάτια που αγόρασες σε ένα ταξίδι.
Πρόκειται για είδη που δεν θέλεις να έχεις κρυμμένα στα ντουλάπια σου αλλά να τα έχεις σε κοινή θέα…
Τα ποτήρια «στον αέρα»
Αν η διαρρύθμιση που έχουν κάποια μπαρ για την αποθήκευση των ποτηριών τους σε έχει εντυπωσιάσει, τότε μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αντίστοιχο στην δική σου κουζίνα.
Παρήγγειλε μια ειδική κατασκευή και “κρέμασε” τα ποτήρια του κρασιού πάνω από το πάσο, την νησίδα ή ακόμα και τον νεροχύτη σου. Και είσαι έτοιμος να σερβίρεις την παρέα σου.
Καλάθι με φρούτα
Πρόσθεσε μια νότα φρεσκάδας στον πάγκο σου βάζοντας ένα καλάθι ή στυλάτο μπολ με φρούτα που δεν χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο. Έτσι διακοσμείς τον χώρο και αυξάνεις τις πιθανότητες κατανάλωσης!
Εργαλεία μαγειρικής – κουτιά αποθήκευσης
Συγκέντρωσε αυτά που χρησιμοποιείς συχνά σε ένα βάζο κοντά στην ηλεκτρική εστία – αν δεν έχεις επιτοίχιες μεταλλικές ράβδους – και διάλεξε ωραία κουτιά και βάζα αποθήκευσης για να φυλάξεις τον καφέ και την ζάχαρη, το τσάι σου, τα ζυμαρικά, τα κορν φλέικς κλπ.
Ομορφαίνουν και διακοσμούν τον χώρο.
Κρύψε στα ντουλάπια τα περιττά
Συσκευές που δεν χρησιμοποιείς συχνά δεν έχουν λόγο να πιάνουν χώρο στον πάγκο. Φύλαξε λοιπόν την παγωτομηχανή και την συσκευή για ποπ-κορν στο ντουλάπι.
Διακόσμησε με γλαστράκια
Είτε με μικρά διακοσμητικά φυτά είτε ακόμη καλύτερα με φρέσκα μυρωδικά που θα χρησιμοποιείς και στο φαγητό σου, διακόσμησε τον πάγκο και τα ράφια σου με μικρά γλαστράκια.
Δεν θα έχεις να ζηλέψεις τίποτα από τις τηλεοπτικές κουζίνες…
Ποδιά, γάντια και πετσέτες
Για να αποθεώσεις το look σου επέλεξε μια εντυπωσιακή ποδιά με ασορτί γάντια και πιαστράκι για το φούρνο και εξίσου ωραίες πετσέτες και ποτηρόπανα.
Θα δώσεις άλλη νότα στην κουζίνα.
Με τις πληροφορίες που πλέον έχεις συγκεντρώσει το μόνο που σου μένει είναι να πάρεις χαρτί και στύλο και να σημειώσεις τις ελλείψεις σου πριν βγεις στην αγορά.
Έτσι θα μπορείς να χαίρεσαι μια πλήρη και λειτουργική κουζίνα και ταυτόχρονα να νιώθεις πραγματικά master chef!