Αν και ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, η κουζίνα είναι ίσως το πιο σημαντικό.

Οι ιδέες για τον φωτισμό της κουζίνας είναι απαραίτητες για την σωστή φωτεινότητα και ατμόσφαιρα.

Πέραν αυτού, ο φωτισμός είναι απαραίτητος για την εργασία, για το μαγείρεμα, τη διασκέδαση.  Η εύρεση του σωστού φωτισμού, για να συμπληρώσει τις άλλες ιδέες σας για την κουζίνα, θα πρέπει να είναι κύριο μέλημά σας.

Ο καλύτερος χρόνος για να αποφασίσετε για ένα νέο σύστημα φωτισμού, είναι κατά το στάδιο του σχεδιασμού. Όταν δηλαδή, υπογράφετε τα σχέδια της κουζίνας σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν περιμένετε αργότερα, μπορεί να γίνει εκ των υστέρων σκέψη με περιορισμένες επιλογές.

Επειδή ο φωτισμός σε ένα δωμάτιο έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεση και το συναίσθημα, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ιδέες φωτισμού κουζίνας. Ιδέες, που δίνουν τον κατάλληλο φωτισμό εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα.

Τουλάχιστον δύο στοιχεία απαιτούνται για ένα αποτελεσματικό σύστημα φωτισμού κουζίνας: φωτεινός, χωρίς σκιές φωτισμός εργασίας για ασφαλές μαγείρεμα, και προετοιμασία. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός θα σα φτιάξει τη διάθεση, θα τονίσει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και θα κάνει τον χώρο σας πιο λειτουργικό.

Κατά την ανακαίνιση μιας κουζίνας, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Για ντουλάπια, συσκευές, υλικό πάγκου, βρύσες, οπίσθια όψη.

Με τόσες πολλές αποφάσεις και επιλογές, είναι πιθανό να μην δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό. Αυτό θα ήταν λάθος! Ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότητα μιας κουζίνας και τα φωτιστικά μπορούν να προσθέσουν πολλή κομψότητα στο χώρο.

Με λειτουργικές ιδέες και σχέδια φωτισμού κουζίνας, η κουζίνα σας θα λάμπει υπέροχα.

Κρεμαστά φωτιστικά, κηλίδες και άλλες αποχρώσεις και πολυέλαιοι, θα κατευθύνουν το φως όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, θα κάνουν ατμόσφαιρα στο δωμάτιό σας.  Εξάλλου, οι σημερινές πολυλειτουργικές κουζίνες απαιτούν μια ποικιλία επιλογών φωτισμού. Ώστε να μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες για συγκεκριμένες εργασίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμίσετε τον φωτισμό της κουζίνας σας.

Παρακάτω, είναι μερικές ιδέες φωτισμού κουζίνας που μπορούν να φωτίσουν και να ομορφύνουν την κουζίνα σας.

Εκμεταλλευτείτε τα ψηλά ταβάνια

 Ένα ζευγάρι φωτιστικών με μεταλλικά χαρακτηριστικά θα τραβήξει τα βλέμματα, αν τα ταβάνια σας είναι ψηλά.

Αυτό θα δώσει στο δωμάτιο μια αίσθηση σκοπιμότητας και θα το κάνει να μοιάζει πιο μεγάλο.

Οι μεταλλικές αποχρώσεις αντανακλούν το φως, και το κάνουν να αναπηδά σε όλο το δωμάτιο. Για να πετύχετε μια αίσθηση συμμετρίας, κρατήστε τα φωτιστικά σε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Ο κρεμαστός φωτισμός δεν πρέπει να κρεμιέται πολύ χαμηλά. Εαν τα φωτιστικά βρίσκονται πάνω από τις βρύσες,  βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος (από πάνω).

Είναι επίσης σημαντικό τα φωτιστικά να βρίσκονται σε λογικό ύψος, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την περιοχή. 

 Μίξη και ταίριασμα χρωμάτων

 Η μίξη και το ταίριασμα, μπορούν να σας δώσουν ένα πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο στυλ. Αλλάξτε τα σχήματα, τα χρώματα ή και τα δύο, αλλά διατηρήστε κάποια συνέπεια μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, το καθένα έχει ένα συγκρίσιμο κομμάτι. Επιλέξτε τρία ταιριαστά φωτιστικά, σε διάφορες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, για μια πιο διακριτική εμφάνιση.

Σκεφτείτε, έξω από το κουτί. Όταν πρόκειται για τον φωτισμό της κουζίνας, αδράξτε την ευκαιρία για να αναδείξετε την προσωπικότητά σας.

Ενεργοποιήστε την επέκταση

Πριν ξεκινήσετε να χτίζετε σε μια επέκταση, σκεφτείτε πώς θα την ανάψετε. Εξάλλου, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεστε πρόσθετο φωτισμό, αλλά δεν έχετε την απαραίτητη καλωδίωση ή βύσματα.

Ενώ οι πλευρικές επιστροφές παρέχουν αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα φωτίζεται η περιοχή το βράδυ.

Η ενσωμάτωση φωτιστικών τοίχου που αναμειγνύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται, είναι μια φανταστική προσέγγιση. Επιλέξτε έναν σφαιρικό λαμπτήρα, για γενικό φωτισμό ή έναν κατευθυνόμενο λαμπτήρα, για πιο εστιασμένο φωτισμό.

Να είστε προσαρμοστικοί

Σε μια κουζίνα, οι απαιτήσεις σας για φωτισμό θα αλλάζουν τακτικά. Επιλέξτε ένα ρυθμιζόμενο σύστημα φωτισμού για να κάνετε τη ζωή λίγο πιο εύκολη.

Κρεμαστά, για παράδειγμα, που μπορούν εύκολα να σηκωθούν ή να χαμηλώσουν με βάση την επιθυμητή ποσότητα φωτός.

Έτσι προσαρμόζονται και οι γραμμές όρασης. Εάν έχετε όμορφη θέα από ένα παράθυρο ή θέλετε να διοργανώνετε κοινωνικές εκδηλώσεις στην κουζίνα σας, βεβαιωθείτε ότι ο κρεμαστός φωτισμός δεν κρέμεται τόσο χαμηλά ώστε να κρύβει τη θέα.

Πάρτε τον έλεγχο του φωτισμού στην κουζίνα σας

Με τόσες πολλές διαθέσιμες πηγές φωτός και τόσες πολλές διαφορετικές εργασίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ένα ευέλικτο σύστημα ελέγχου είναι ότι πρέπει. Σίγουρα, είναι προτιμότερο από έναν βασικό διακόπτη on/off.

Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα σας ελέγχονται μεμονωμένα, εάν είναι δυνατόν. Έτσι, με το πάτημα ενός διακόπτη, θα μπορείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστές διαθέσεις.

Τα φώτα τοίχου και οι ροδέλες, που δίνουν ένα ήπιο είδος φωτισμού φόντου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ατμοσφαιρικού φωτισμού σε χαλαρωτικές ζώνες.

Ο κρυφός φωτισμός στο πάνω μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας, θα ενισχύσει τον συνολικό φωτισμό.

Φωτίστε την περιοχή κάτω από τα ντουλάπια

Ο σωστός φωτισμός στην κουζίνα σας, μπορεί να την μετατρέψει από παράδεισο μαγειρικής, σε γραφείο. Ο ενσωματωμένος φωτισμός ντουλαπιών, είναι ένα αγαπημένο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό.

Αυτά τα φώτα, που χρησιμοποιούν έλεγχο κίνησης για να ανάβουν και να σβήνουν. Αντικαθιστούν τη βάση των ντουλαπιών τοίχου και προσφέρουν φως μέσα και κάτω από το ντουλάπι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μπερδεμένα καλώδια ή ανθυγιεινοί διακόπτες.

Κρεμαστά φωτιστικά

Πάνω από μια τραπεζαρία, μια σειρά από κρεμαστά φώτα ή ένα υπέροχο μοναδικό κομμάτι θα διαχωρίσει τον χώρο της τραπεζαρίας από τις ζώνες εργασίας της κουζίνας.

Τα παλιά, βιομηχανικά σχέδια από αστραφτερό, μοντέρνο χαλκό έως εντυπωσιακά κεραμικά σε ημιδιαφανείς αποχρώσεις είναι μεταξύ των διαθέσιμων στυλ. Κρεμάστε τα φωτιστικά χαμηλά, πάνω από το τραπέζι για να δημιουργήσετε μια οικεία ατμόσφαιρα.

Αυτό όχι μόνο προσθέτει χαρακτήρα σπάζοντας τις αυστηρές γραμμές των ντουλαπιών, αλλά παρέχει επίσης μια εξαιρετική πηγή φωτός. Μπορείτε να τοποθετήστε φωτιστικά με διακόπτη ροοστάτη, για μεγαλύτερη ευελιξία.

Έτσι, η κουζίνα μπορεί να λειτουργήσει ως φωτεινός χώρος εργασίας ή ως πιο απαλός χώρος συγκέντρωσης.

Εναλλακτικά σχέδια φωτισμού

Ενώ τα κρεμαστά φωτιστικά εξακολουθούν να είναι η πιο κοινή μορφή για κουζίνες, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για χρήση μεγαλύτερων φωτιστικών.

Εξετάστε αυτά που είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε σαλόνια. Καθώς οι κουζίνες ανοιχτής διαρρύθμισης συνηθίζονται ολοένα και περισσότερο, αυτός ο συνδυασμός στυλ διακόσμησης αφήνει έναν εντελώς νέο κόσμο δυνατοτήτων για πειραματισμούς με πολυελαίους.

Σε χώρους εστίασης και νησιά, χρησιμοποιήστε πιο εναλλακτικά στυλ, ως εστιακή πηγή φωτός. Στη συνέχεια, πάνω από τους πάγκους και τους χώρους της κουζίνας, προσθέστε επιπλέον κατευθυντικό φωτισμό εργασίας με τη μορφή προβολέων.

Συνδυάστε διάφορα υλικά

Μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψιν, το σχεδιασμό της κουζίνας σας.

Ένα δωμάτιο με τζάμια ντουλάπια, φαρδιά παράθυρα, γυάλινες πλακέτες και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά είναι ιδανικό για έναν παραδοσιακό ή σύγχρονο πολυέλαιο που προσφέρει αληθινή λάμψη.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός σε γαλήνια μινιμαλιστικούς εσωτερικούς χώρους, ταιριάζει απόλυτα. Η επιλογή του φωτισμού σας πρέπει να βασίζεται στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επιφάνειες της κουζίνας που έχετε επιλέξει.

Χρησιμοποιείστε φώτα LED

Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) χρησιμοποιούνται ευρέως στο μοντέρνο σχεδιασμό κουζίνας, επειδή παρέχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών φωτισμού.

Είναι ιδιαίτερα ενεργειακά αποδοτικά λόγω της μειωμένης εκπομπής θερμότητας. Είναι επίσης ιδανικά για καταστάσεις όπως χωνευτά φώτα οροφής ή φωτιστικά δαπέδου, που απαιτούν λίγη συντήρηση και δεν είναι δύσκολο να επισκευαστούν.

Οι λυχνίες LED είναι μικρότερες και πιο κρυφές από τις φθορίζουσες, δεν τρεμοπαίζουν όταν είναι ενεργοποιημένες και φτάνουν γρήγορα στη μέγιστη φωτεινότητα.

Όσον αφορά τον φωτισμό της κουζίνας, τα LED είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος. Είναι πιο οικονομικά από τις παρωχημένες εναλλακτικές, καθώς, ενώ η αρχική δαπάνη μπορεί να είναι μεγαλύτερη, οι λογαριασμοί ενέργειας είναι χαμηλότεροι.

Κρυφός φωτισμός

Όσον αφορά το φωτισμό, εξετάστε ολόκληρο το δωμάτιο, από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Η προσθήκη φωτισμού προφίλ στο κάτω μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Αυτό το είδος φωτισμού, ωστόσο, βοηθάει πολύ στην τροποποίηση της ατμόσφαιρας.  Δεδομένου ότι, η δημιουργία ατμόσφαιρας είναι βασικό καθήκον του φωτισμού σε κάθε δωμάτιο.

Ο φωτισμός προφίλ, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια εργασίας, προσθέτει πολλή ατμόσφαιρα σε μια μοντέρνα κουζίνα και είναι ιδανικός για όσους θέλουν να κάνουν πάρτι.

Λάβετε υπόψη το ύψος

Δύο παράγοντες καθορίζουν το ιδανικό ύψος ενός φωτιστικού: το ύψος των κατοίκων του σπιτιού και το ύψος των ταβανιών. Σε μια μικροσκοπική κουζίνα, ειδικά σε μια με περιορισμένο φυσικό φως, τα φωτιστικά τοίχου λειτουργούν όμορφα. Ένα φωτιστικό από ανοξείδωτο χάλυβα ή ορείχαλκο μπορεί να προσφέρει μια βιομηχανική πινελιά σε μια σύγχρονη κουζίνα.

Λάβετε υπόψη το μέγεθος της κουζίνας σας

Η εργασία σε μια κουζίνα με ένα μόνο κεντρικό φωτιστικό, σημαίνει ότι θα στέκεστε πάντα στη δική σας σκιά, με την πλάτη σας στο φως. Η λευκή ματ οροφή και οι ανοιχτόχρωμοι επάνω τοίχοι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε συστήματος φωτισμού.

Έτσι, αντανακλάται και διαχέεται το φως  ομοιόμορφα, και δίνει περισσότερο στυλ στο χώρο σας.

Χρησιμοποιήστε ξανά το ίδιο στυλ

Διατηρήστε το σχέδιο ενοποιημένο, για να δημιουργήσετε ένα συνεκτικό στυλ με τις ιδέες φωτισμού της κουζίνας σας.

Αναζητήστε ένα στυλ φωτισμού που περιλαμβάνει τόσο εστιακά μενταγιόν όσο και συμπληρωματικά φώτα τοίχου. Η αντιστοίχιση του στυλ θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής της διάταξης, διασφαλίζοντας ότι καμία ζώνη δεν ξεχωρίζει. Επιλέξτε διακόπτες με δυνατότητα ρύθμισης ή τοποθετήστε ένα έξυπνο χειριστήριο για να έχετε τη δυνατότητα συγχρονισμού της φωτεινότητας.

Επιλέξτε χρώματα που σας αρέσουν

Παλιότερα, τα φωτιστικά ήταν δημοφιλή σε ζεστά χρώματα ή με εξαρτήματα με βιομηχανική εμφάνιση. Αλλά τώρα, υπάρχει μια τάση προς πιο δυνατά χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο.

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν ένα ποπ χρώμα στην κουζίνα, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο ένας χώρος κοινωνικής συνάθροισης.

Τα φωτιστικά πρέπει να συμβαδίζουν με την αισθητική της κουζίνας σας. Τα φωτιστικά με προσωπικότητα θα εμποδίσουν την κουζίνα σας να φαίνεται ‘αποστειρωμένη’.

Στις εξοχικές κουζίνες, το πρισματικό γυαλί και η πορσελάνη με κόκαλο λειτουργούν υπέροχα. Τα μεταλλικά φωτιστικά, προσφέρουν μια βιομηχανική πινελιά και τα ζωηρά βαμμένα φωτιστικά, προσθέτουν μια ωραία πινελιά χρώματος.

Οι λύσεις για τον φωτισμό κουζίνας, ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες του χώρου. Για να καθορίσετε τον τύπο φωτισμού που απαιτείται, κοιτάξτε τις διαφορετικές τοποθεσίες της κουζίνας σας και σκεφτείτε τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσετε εκεί.

Απαιτείται φωτισμός εργασιών σε ορισμένες περιοχές, όπως οι ζώνες προετοιμασίας φαγητού και ο νεροχύτης της κουζίνας. Η τραπεζαρία, απαιτεί φωτισμό διάθεσης και έμφασης. Για την προετοιμασία του φαγητού απαιτείται άμεσος φωτισμός εργασίας στην κουζίνα.

Ο φωτισμός εργασίας πρέπει να είναι τρεις φορές πιο φωτεινός από τον γενικό φωτισμό. Κατά γενικό κανόνα, ο φωτισμός πρέπει να τοποθετείται σε χώρους προετοιμασίας και μαγειρέματος, νεροχύτες και επιφάνειες ντουλαπιών. Είναι μια πρακτική προσέγγιση στον φωτισμό της κουζίνας που δεν βασίζεται μόνο σε ένα πλέγμα οροφής από φώτα. Διότι με αυτόν τον τρόπο, συχνά παραβλέπεται  ο  φωτισμός σε σημαντικά μέρη.

Θα θέλατε οι επισκέπτες να κάθονται με πιο ήπιο φως, εάν πρόκειται να συνομιλούν μαζί σας στην κουζίνα με ένα ποτήρι κρασί, ενώ μαγειρεύετε. Η καλωδίωση του φωτισμού της κουζίνας σε μια σειρά από κυκλώματα με δυνατότητα ρύθμισης, είναι πολύ σημαντική. Αυτό διότι, μπορείτε να αποκτήσετε διαφορετικές ρυθμίσεις διάθεσης.

Ανάλογα με τη χρήση και την ώρα της ημέρας, τα επίπεδα φωτός που απαιτούνται σε πολυ – λειτουργικούς χώρους της κουζίνας, διαφέρουν σημαντικά.

\Οι κουζίνες ανοιχτής ιδέας με τραπεζαρία ή μπαρ πρωινού, απαιτούν συνδυασμό έντονου φωτισμού για φαγητό και πιο ήπιου φωτισμού για συζήτηση μετά το δείπνο. Τα βράδια, ο ατμοσφαιρικός νυχτερινός φωτισμός δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα για τη διασκέδαση των επισκεπτών.

Συμπερασματικά, η έξυπνη λειτουργικότητα είναι η νέα τάση στον φωτισμό της κουζίνας.

Ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τον φωτισμό στο μοντέρνο σπίτι του ώστε να ταιριάζει στη διάθεσή του. Οι κουζίνες, καθώς τις χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, ενσωματώνονται όλο και πιο πολύ στο κοινωνικό περιβάλλον.

Επιπλέον, είναι απαραίτητες αφού είναι ο χώρος μαγειρέματος. Η δυνατότητα μείωσης της φωτεινότητας, γίνεται σημαντικό χαρακτηριστικό του καλού φωτισμού της κουζίνας. Ο φωτισμός χαρακτήρων είναι αρκετά δημοφιλής αυτή τη στιγμή. Τα τεράστια κρεμαστά φωτιστικά πάνω από την κουζίνα, προτιμούνται συχνά και βοηθούν στην εισαγωγή χρώματος και διακοσμητικής πινελιάς στην κουζίνα.

Ο κρεμαστός φωτισμός σε ψηλοτάβανους χώρους βοηθά στο να τραβήξει το μάτι πιο χαμηλά.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin