Η διαδικασία για την ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη το βάψιμο αποτελεί μια εργασία που ανανεώνει θεαματικά όλη την εικόνα και ατμόσφαιρα του σπιτιού αλλά και την ίδια την διάθεση μας. Είτε πρόκειται να το κάνεις μόνος σου, είτε μαζί με κάποιον έμπειρο επαγγελματία είναι σημαντικό να οργανωθείς σωστά. Η όλη διαδικασία θέλει συνέπεια και έμφαση στην καλή επιλογή των χρωμάτων και από άποψη υλικού αλλά και από άποψη αισθητικής.

Παρακάτω θα βρεις λοιπόν, έναν ολοκληρωμένο κατάλογο με χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να οργανώσεις και να φέρεις εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο το βάψιμο του σπιτιού σου.

Πριν από το βάψιμο του σπιτιού σου κάνε την σωστή επιλογή στα χρώματα

Φυσικά και πριν ξεκινήσεις την ανανέωση του σπιτιού σου θα πρέπει να σκεφτείς τι χρώμα θα βάψεις το κάθε δωμάτιο και χώρο. Πάρε έμπνευση και σκέψου τι ατμόσφαιρα θες να δημιουργήσεις στο κάθε δωμάτιο της κατοικίας σου. Στην συνέχεια αφού βρεις τις αποχρώσεις που θες να βάψεις το σπίτι σου επίλεξε των τύπο των χρωμάτων.

Οι τύποι των χρωμάτων είναι πολλοί και χωρίζονται ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία θα επενδυθούν. Αναφορικά με τους εσωτερικού χώρους επιλέγονται κατά βάση οι εξής παρακάτω τύποι χρωμάτων:

  • Οικολογικά χρώματα: Τα οικολογικά χρώματα είναι χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και προς τον άνθρωπο. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι είναι άοσμα, μη τοξικά και υποαλλεργικά. Το κόστος είναι ακριβότερο από τα υπόλοιπα αλλά σίγουρα η ποιότητα και το αποτέλεσμα τους το αξίζουν.
  • Πλαστικά χρώματα: Τα πλαστικά είναι ο πιο γνωστός τύπος χρώματος, ειδικά για τους εσωτερικούς χώρους. Η εφαρμογή τους είναι εύκολη ενώ προσφέρουν υψηλή καλυπτικότητα και ομοιομορφία. Χαρακτηρίζονται για την υψηλή και σταθερή ποιότητα τους καθώς επίσης και για την διατήρηση της λάμψης και έντασης του χρώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ακρυλικά χρώματα: Τα Ακρυλικά χρώματα προτιμώνται κατά βάση για εξωτερικές επιφάνειες από σοβά ή μπετόν. Έχουν μεγάλη απόδοση και υψηλή αντοχή σε έντονες καιρικές συνθήκες.
  • Ριπολίνες: Συνιστούν την συνηθέστερη επιλογή χρώματος για επιφάνειες από ξύλο και μέταλλο.
  • Μυκητοκτόνα: Ο τύπος αυτός χρωμάτων, όπως υποδηλώνει και το όνομα τους, συνίστανται για χώρους του σπιτιού όπου υπάρχει υγρασία και υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης μυκήτων. Τέτοιοι χώροι είναι αυτοί του μπάνιου και της κουζίνας.
  • Σατινέ: Ένας τύπος χρωμάτων με υψηλή ποιότητα και κορυφαίο αισθητικό αποτέλεσμα. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η βελούδινη όψη αλλά και η μεγάλη αντοχή τους σε λεκέδες και  πλυσίματα. Συνιστούν ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο και φυσικά το σαλόνι σου.
  • Υδροχρώματα: Τα χρώματα αυτά έχουνχαμηλή αντοχή και συνήθως επιλέγονται για χώρους δευτερευούσης σημασίας που δεν υποδέχονται κόσμο. Τέτοιοι είναι οι αποθήκες, τα πατάρια και τα κλιμακοστάσια.

Βρες τις σωστές ποσότητες και τον κατάλληλο εξοπλισμό πριν ξεκινήσεις το βάψιμο του σπιτιού σου

Ποσότητες

Οι σωστές ποσότητες χρωμάτων και ο κατάλληλος εξοπλισμός αποτελούν πολύ βασικά και καθοριστικά στάδια για το βάψιμο του σπιτιού σου. Οι πωλητές μπορούν να σε συμβουλέψουν ή αν έχεις απευθυνθεί σε κάποιο έμπειρο ελαιοχρωματιστή, που μαζί θα βάψετε το σπίτι, σίγουρα θα μπορεί να σε κατευθύνει.

Αν το κάνεις μόνο σου και θες να είσαι άψογα προετοιμασμένος υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια και στο στάδιο αυτό. Αρχικά, πριν πας στο χρωματοπωλείο υπολόγισε το εμβαδόν του κάθε τοίχου που θες να βάψεις, πολλαπλασιάζοντας το μήκος με το πλάτος του. Το αποτέλεσμα που θα βρεις είναι σε τετραγωνικά μέτρα.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και για τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται στους τοίχους που προορίζονται για βάψιμο. Για αυτά χρειάζεται να αφαιρέσεις το άθροισμα των εμβαδόν τους από τον αριθμό που βρήκες προηγουμένως και θα έχεις το τελικό εμβαδόν της επιφάνειας που θα βαφτεί.

Πολλαπλασίασε το με τα χέρια μπογιάς που θα χρειαστείς, συνήθως δύο ως και τρία. Τέλος, διαίρεσε το με τον αριθμό τετραγωνικών μέτρων ανά λίτρο που αναγράφεται στη συσκευασία του χρώματος που θα χρησιμοποιήσεις. Ο αριθμός που θα βρεις, είναι ο αριθμός των λύτρων μπογιάς που θα χρειαστείς.

 Εξοπλισμός

Προμηθεύσου με τον κατάλληλο εξοπλισμό και κάνε την όλη διαδικασία να μοιάζει μια δημιουργική εργασία. Πρακτικά λοιπόν θα χρειαστεί να προμηθευτείς τα ακόλουθα εργαλεία και αντικείμενα:

Ρολό βαψίματος και πινέλα πολλών μεγεθών: Αυτά αποτελούν το βασικό εξοπλισμό σου και τα εργαλεία σου. Ανάλογα με την επιφάνεια υπάρχουν διαφορετικά ρολά και σε διάφορα μεγέθη ώστε νε πετύχεις ακριβώς το αποτέλεσμα που θες. Υπάρχουν επίσης ειδικά ρολά και πινέλα για γωνίες ώστε να είσαι ακόμη πιο ακριβής με τις λεπτομέρειες, ειδικά σε περιοχές όπως γύρω από τις πόρτες και τα κουφώματα.

Σκαφάκι για το χρώμα: Το ειδικό σκαφάκι με την επικλινή επιφάνεια στη μια πλευρά ειδικά σχεδιασμένηγια να στραγγίζεις το ρολό, αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά αντικείμενα που πρέπει να προμηθευτείς. 

Λάμα ανάδευσης για τοχρώμα ή ένα απλό κομμάτι ξύλου: Η μπογιά μπορεί να χρειαστεί ανακάτεμα για αυτό και μια λάμα ανάδευσης ή ένα κομμάτι ξύλου είναι απαραίτητο. Μπορεί να θες για παράδειγμα να αραιώσεις το χρώμα ή προς το τέλος να πειραματιστείς με προσμίξεις χρωμάτων.

Διαλυτικό για το χρώμα: Ανάλογα με τα χρώματα και τον τύπο αυτών που θα επιλέξεις θα χρειαστεί και να τα αραιώσεις. Την σωστή κατεύθυνση θα σου την προσφέρει ο χρωματοπώλης σου. Πλέον τα περισσότερα χρώματα και αυτά που προτιμώνται είναι τα υδατοδιαλυτά. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα που δεν διαλύονται με νερό αλλά με διαλυτικό.

Τηλεσκοπικό κοντάρι για το ρολό και σκάλα: Το ρολό θα σε βοηθήσει να βάψεις τα ταβάνια του σπιτιού σου και είναι πολύ πιο πρακτικό και γρήγορο από τη χρήση μιας σκάλας. Παρόλα αυτά μια σκάλα μπορεί να φανεί χρήσιμη για δύσκολα σημεία και λεπτομέρειες, οπότε καλό είναι να έχεις μια μέσα στον χώρο.

Γυαλόχαρτο: Φυσικά και το γυαλόχαρτο είναι απαραίτητο αν βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου. Τρίβεις τους τοίχους με αυτό και όλες οι επιφάνειες γίνονται λείες. Αν υπάρχουν ξεφτίσματα από παλαιότερα βαψίματα, είναι μια αναγκαία διαδικασία ώστε να έχεις ένα μοναδικό τελικό αποτέλεσμα.

Στόκος και αστάρι: Ο στόκος είναι απαραίτητος για να κλείσεις τυχόν τρύπες, ρωγμές ή και καρφιά που έχουν αφαιρεθεί. Είναι σημαντικό να γίνει το στοκάρισμα όλων των προηγούμενων ώστε μετέπειτα να μπορεί να εφαρμοστεί ομοιόμορφα το χρώμα. Ο στόκος εφαρμόζεται με ειδική σπάτουλα και χρειάζεται τρίψιμο με γυαλόχαρτο αφού στεγνώσει, ιδανικά την επομένη μέρα αφού από την εφαρμογή του.

Αστάρι: Το αστάρι είναι ένα υλικό με το οποίο περνάμε τον τοίχο πριν το βάψιμο. Με αυτό δημιουργείται η βάση, ένα πρώτο στρώμα που μονώνει την επιφάνεια και την προστατεύει από οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να της προκαλέσει το χρώμα. Το αστάρι έχει σταθερή ποιότητα και δημιουργεί την τέλεια επιφάνεια για να εφαρμοστεί το χρώμα. Σε φθαρμένους τοίχους συνίσταται ως απαραίτητο στάδιο πριν το βάψιμο.

Γάντια και παλιά ρούχα: Φυσικά και τα γάντια και τα παλιά ρούχα θα αποτελέσουν την στολή εργασίας σου για να βάψεις το διαμέρισμα σου. Ρούχα φθαρμένα και άνετα είναι τα κατάλληλα για την δουλειά αυτή.

Η σωστή προετοιμασία του χώρου

Πριν από όλα αφαίρεσε όλα τα κάδρα και τα αντίκειμαι που είναι τοποθετημένα στους τοίχους. Στη συνέχεια απομάκρυνε τα έπιπλα και τοποθετήσετε τα στο κέντρο του κάθε δωματίου. Τύλιξε τα με νάιλον ή παλιά σεντόνια. Γενικά θέλουμε ο χώρος που θα βαφεί να μην έχει τίποτα εκτεθειμένο.

Έπειτα κάλυψε το πάτωμα με χαρτόνι που θα προμηθευτείς από το χρωματοπωλείο σου ή ακόμη και με παλιές κούτες. Κάλυψε με χαρτοταινία όλα τα κουφώματα και βγάλε την με το που τελειώσεις το βάψιμο και όσο θα είναι η μπογιά νωπή. Αν το παραμελήσεις και την αφαιρέσεις όταν στεγνώσει τελείως θα χαλάσεις το χρώμα όταν την ξεκολλήσεις.

Εφοδιάσου με ένα σφουγγάρι, με απορρυπαντικό και νερό. Καθάρισε όλους τους τοίχους με λίγο απορρυπαντικό και ξέπλυνε με νερό. Η επιφάνεια πρέπει να είναι πεντακάθαρη και στεγνή ώστε να βαφτεί τέλεια. Οι επιφάνειες θα πρέπει να περαστούν από γυαλόχαρτο ώστε να γίνει η καλύτερη πρόσφυση του χρώματος πάνω σε αυτές. Μετά θα περαστούν με το αστάρι, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ξεκίνα το βάψιμο απόλυτα προετοιμασμένος

Αφού έχεις προετοιμαστεί και εφοδιαστεί με τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά, μπορείς να ξεκινήσεις το βάψιμο. Δες αν τα χρώματα χρειάζονται αραίωση με διαλυτικό και ακολούθα τις οδηγίες με την βοήθεια της λάμας ή του ξύλου.

Αρχικά, βάλε λίγη ποσότητα χρώματος στο σκαφάκι και ξεκίνα με τα δύσκολα σημεία, τις γωνίες, τα σημεία γύρω από τα κουφώματα και τις πρίζες. Αυτά θα τα κάνεις με την βοήθεια ενός πινέλου. Στη συνέχεια ξεκίνα να βαφείς με το ρολό τις μεγάλες επιφάνειες. Αφού περάσεις το πρώτο χέρι περίμενε να στεγνώσει καλά και μετά περνάς και το δεύτερο. Η καθοδήγηση από έναν έμπειρο ελαιοχρωματιστή θα σε βοηθούσε πολύ ώστε να επιτύχεις ένα  καλό αποτέλεσμα.

Η καλύτερη εποχή για βάψιμο είναι μεταξύ Μάιου και Ιούνιου όπου έχει ήπια ζέστη και λίγη υγρασία. Ενώ οι περισσότεροι ελαιοχρωματιστές συνιστούν σε διάστημα τριών και πέντε ετών το σπίτι να φρεσκάρεται.

Βάφοντας το σπίτι σου θα ανανεώσεις εύκολα και οικονομικά όλους τους χώρους αυτού αλλάζοντας την διάθεση σου αλλά και τον χώρο μέσα στον οποίο ζεις εσύ και η οικογένεια σου. Διάλεξε τα χρώματα που θα αναβαθμίσουν το σπίτι σου και παρέα με τους φίλους σου ή ένα ελαιοχρωματιστή κάνε το βάψιμο μια όμορφη διαδικασία. Το βάψιμο λοιπόν θέλει οργάνωση και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και όπως ακριβώς το έχεις φανταστεί.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin