Μήπως κοιτάς να κάνεις μία αλλαγή στο μπάνιο σου και να το ανανεώσεις; Έχεις κουραστεί να στριμώχνεσαι και να μην έχεις που να βάλεις τα πράγματα σου; Μήπως η μπανιέρα σου πιάνει παραπάνω από τον μισό χώρο του μπάνιου σου; Εάν απάντησες ναι, η επιλογή της χτιστής ντουζιέρας είναι ιδανική για σένα και για το σπίτι σου.  

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει μία άνοδο στις τάσεις για τις χτιστές ντουζιέρες τον τελευταίο καιρό. Ίσως να έχει πάρει το μάτι σου κάποια νέα και μοντέρνα μπάνια με ντουζιέρα στα social media, σαν να βγήκαν από ολοκαίνουργια πολυτελή σπίτια.

Λόγοι για να επιλέξεις μία ντουζιέρα 

Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι που οι ντουζιέρες έχουν αποκτήσει τόση φήμη;  

  1. Ένας από τους  κύριους λόγους είναι το γεγονός ότι πολλά μπάνια είναι αρκετά μικρά σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Σε πολλά σπίτια το μπάνιο χωράει με το ζόρι 2 άτομα την ίδια στιγμή. Μία ντουζιέρα όμως μπορεί να κάνει το μπάνιο σου να είναι πολύ πιο ευρύχωρο και άνετο στην χρήση του.
  2. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι αποτελεί μία οικονομική λύση για την αναδιαμόρφωση του μπάνιου σου. Η χτιστή ντουζιέρα είναι γρήγορη στην εγκατάσταση της και πιο φθηνή. Είναι μια επιλογή κατάλληλη για όλα τα πορτοφόλια.  
  3. Ένας άλλος λόγος είναι πολύ απλά η μόδα. Σε όποιο ξενοδοχείο και να πας, ντουζιέρα θα βρεις. Ακόμα και στα νέα σπίτια. Αν όχι όλα, ένα τεράστιο ποσοστό των νεόδμητων ακινήτων έχουν ντουζιέρες. Μία μικρή αναζήτηση στο YouTube είναι αρκετή για να σε κάνει να ξετρελαθείς με την ιδέα.  
  4. Πρακτικότητα. Οι ντουζιέρες είναι πιο πρακτικές και άνετες ειδικά αν είναι και ανοιχτoύ τύπου όπως θα δούμε σε λίγο. 

 Τα κύρια είδη ντουζιέρας είναι τέσσερα και είναι η ανοιχτή, η κλειστή, η ντουζιέρα στυλ καμπίνας και η κουρτίνα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα είδη και κάποιες ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις στην δική σου χτιστή ντουζιέρα. Αλλά και πως μπορείς να απογειώσεις το αποτέλεσμα με λίγες πινελιές. 

 Ανοιχτή χτιστή ντουζιέρα 

Το είδος της συγκεκριμένης ντουζιέρας είναι το καταλληλότερο εάν νιώθεις ότι το μπάνιο σου είναι υπερβολικά μικρό. Ειδικά αν έχεις κινητικά προβλήματα.  

 Τι είναι η ανοιχτή ντουζιέρα; 

Η ανοιχτή ντουζιέρα ή αλλιώς walk-in, αποτελεί το πιο λιτό και απλό είδος χτιστής ντουζιέρας. Το όνομα της περιγράφει ακριβώς αυτό που είναι. Ανοιχτή. Δεν υπάρχει πόρτα, ούτε συρόμενη, ούτε ανοιγόμενη. Δεν υπάρχει καμπίνα. Η είσοδος είναι “ελεύθερη” και ξεκούραστη. Απλά μπαίνουμε μέσα και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το μπάνιο μας.  

Πλεονεκτήματα ανοιχτής ντουζιέρας 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ανοιχτής ντουζιέρας είναι ότι κάνει τον χώρο του μπάνιου σας να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερος. Όπως είπαμε πιο πριν, αν νιώθεις πνιγμένος μέσα στο μπάνιο σου, αυτού του είδους η ντουζιέρα μπορεί να είναι ιδανική.  

Επιπλέον, λόγω της απλότητας της, είναι πολύ εύκολο να την διαμορφώσεις στις δικές σου ιδανικές διαστάσεις και στο στυλ που προτιμάς. Αυτό συμβαίνει διότι ουσιαστικά το μόνο έξτρα που τοποθετούμε είναι το τζάμι. Άρα, έχουμε και πολύ εύκολη εγκατάσταση.  

Οι ανοιχτές ντουζιέρες αποτελούν επίσης μία πολύ καλή λύση σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένους, διότι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία απαιτητική κίνηση. 

Τί να προσέξεις με τις ανοιχτές ντουζιέρες 

Έχε στο νου σου ότι οι ανοιχτές ντουζιέρες δεν συγκρατούν τόσο πολύ την ζέστη. Για το καλοκαίρι αυτό δεν θα αποτελεί κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα, θα είναι και πιο ευχάριστο. Τους 3-4 μήνες όμως το χρόνο που έχει χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να νιώθεις λίγο κρύο την ώρα που κάνεις ντους. Γι’ αυτό τον λόγο να φροντίσεις να έχεις ζεστό τον χώρο σου όταν κάνεις μπάνιο.    

Κλειστή χτιστή ντουζιέρα 

 Το αντίθετο ουσιαστικά της ανοιχτής. Τοποθετούμε είτε μια συρόμενη, είτε μια ανοιγόμενη πόρτα. Και αυτή είναι εξίσου γρήγορη και απλή στην εγκατάσταση της, καθώς και αρκετά οικονομική.  

Πλεονεκτήματα κλειστής ντουζιέρας

  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι κρατάει όλη την ζεστασιά μέσα σε σχέση με την ανοιχτή.
  • Επιπλέον, δεν πρόκειται να βραχεί το πάτωμα του υπόλοιπου μπάνιου ενώ εσύ απολαμβάνεις το ντουζάκι σου.  

Ντουζιέρα σε στυλ καμπίνας 

Άλλο ένα φοβερό εναλλακτικό είδος ντουζιέρας είναι η λεγόμενη καμπίνα. Μπορούμε να περιγράψουμε την καμπίνα ως ένα “κουβούκλιο” που έχει μέσα την ντουζιέρα.  

Πλεονεκτήματα ντουζιέρας στυλ καμπίνας 

  •  Το βασικό προτερήματα της καμπίνας είναι η ανθεκτικότητα. Έχει την μεγαλύτερη αντοχή και δημιουργεί τις λιγότερες φθορές σε βάθος χρόνου.
  •  Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν πρόκειται να βραχούν τα πλακάκια του μπάνιου σου.  

 Μειονεκτήματα καμπίνας 

  • Είναι πιο λίγο πιο ακριβή και από την ανοιχτή και από την κλειστή ντουζιέρα. Λόγω της πολύ καλής και ανθεκτικής κατασκευής, αλλά και της διαδικασίας εγκατάσταση της, που είναι πιο δύσκολη, η τιμή της είναι υψηλότερη.
  • Εάν νιώθεις ότι έχεις κλειστοφοβία, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για σένα καθώς μπορεί να νιώσεις ότι πνίγεσαι.  

Οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα από τα 2 παραπάνω είδη ντουζιέρας.  

Εάν όμως είσαι εντάξει με τους κλειστούς χώρους και σε νοιάζει πολύ η ανθεκτικότητα και η αντοχή, τότε το στυλ καμπίνας μπορεί να είναι ιδανικό για σένα. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά σε βάθος χρόνου θα έχει πολύ καλή αντοχή στις φθορές. 

Ντουζιέρα με κουρτίνα 

Μία κλασσική και διαχρονική επιλογή είτε έχουμε μπανιέρα είτε ντουζιέρα. Τα περισσότερα σπίτια που έχουν μπανιέρες έχουν κουρτίνες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου και καινούργιες ντουζιέρες συνοδεύονται και αυτές από κουρτίνες.  

Πλεονεκτήματα ντουζιέρας με κουρτίνα 

  • Κόστος: Η ντουζιέρα με κουρτίνα έχει  χαμηλότερο κόστος. Ότι πρέπει εάν ζορίζεσαι οικονομικά αλλά θέλεις να κάνεις μία όμορφη αλλαγή στο μπάνιο σου.  
  • Ποικιλία: Το πολύ χαμηλό κόστος μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να την αντικαταστήσεις όποτε θέλεις και να επιλέξεις άλλα χρώματα ή σχέδια ανάλογα με την διάθεση σου ή την εποχή του χρόνου. 
  • Καθάρισμα: Πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι πλυντήριο.
  • Τοποθέτηση: Η τοποθέτηση είναι γρήγορη. Δεν χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό. 

Αρνητικά της ντουζιέρας με κουρτίνα 

Δεν είναι γυαλί να στεγνώνει πιο γρήγορα. Η κουρτίνα αργεί να στεγνώσει, ειδικά τον χειμώνα, και δημιουργείται πιο εύκολα υγρασία. Γι’ αυτό άλλαζε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μία με δύο φορές τον μήνα είναι μια χαρά.

5 συμβουλές για πιο καλό και πρακτικό αποτέλεσμα 

Θα πρέπει να έχεις στο νου σου κάποια απλά πράγματα πριν προχωρήσεις στην δημιουργία μιας χτιστής ντουζιέρας. Είτε πρόκειται για ανοιχτή, κλειστή, στυλ καμπίνας ή με κουρτίνα.   

  • Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να τοποθετήσεις αντιολισθητικά πλακάκια. Ο λόγος είναι προφανής. Ειδικά αν είσαι ηλικιωμένο άτομο ή έχεις κινητικά προβλήματα ή έχεις οικογένεια με μικρά παιδιά. Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι στις πρώτες σου προτεραιότητες.  
  • Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ζητήσεις από τον μηχανικό σου να δημιουργήσει ένα μικρό πάγκο ή κάθισμα κάτω από το ντους για να μπορείς να απολαμβάνεις στο μέγιστο ένα χαλαρωτικό μπανάκι, ειδικά αν έχεις κινητικά προβλήματα. Φαντάσου την αίσθηση να πέφτει το ζεστό νερό πάνω σου ενώ κάθεσαι και χαλαρώνεις μαζί με λίγη μουσική μετά από μία κουραστική μέρα.  
  • Πρόσεξε πολύ καλά να σιγουρευτείς ότι το δάπεδο θα έχει ελαφριά κλίση προς τα σιφώνια. Ούτε αντίθετη ούτε καν ίσια. Θέλεις το νερό και η σαπουνάδα να φεύγει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί παραπάνω υγρασία. Φρόντισε να έχεις δίπλα σου επαγγελματίες στον χώρο των ανακαινίσεων όπου θα νοιάζονται για το μπάνιο σου σαν να ήταν δικό τους ώστε να μην γίνουν λάθη.  
  • Μαζί με την σωστή κλίση του δαπέδου, φρόντισε να επισημάνεις στον μηχανικό σου να τοποθετήσει μεγάλα σιφώνια ώστε να φεύγει ακόμα πιο εύκολα το νερό και η σαπουνάδα. Δεν θα έχεις να φοβάσαι ότι μπορεί να βουλώσουν εύκολα. Αλλά και να γίνει αυτό, θα είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να τα ξεβουλώσεις. 
  • Να έχεις υπόψιν ότι θα χρειαστεί να καθαρίζεις το τζάμι ανά διαστήματα. Θα δημιουργηθούν στίγματα μετά από λίγες χρήσεις. Με ένα απλό πανάκι, λίγο καθαριστικό, και ούτε 2 λεπτά καθάρισμα το τζάμι θα είναι σαν καινούργιο.  

Πώς να κάνεις πιο εύχρηστη και εντυπωσιακή την ντουζιέρα και το μπάνιο σου 

Εάν έχεις αποφασίσει να κάνεις μία ολική ανακαίνιση μπάνιου, ή αν απλά σε ενδιαφέρει να ανανεώσεις την ντουζιέρα ή να αλλάξεις την μπανιέρα σου, εκτός από το είδος της χτιστής ντουζιέρας που θα επιλέξεις, θα πρέπει να δεις πως θα κάνεις την ντουζιέρα σου πιο εντυπωσιακή και εύχρηστη. Πάμε να δούμε μερικές ιδέες. 

Χρώμα μπάνιου 

Αν έχεις αρκετά μικρό μπάνιο, επέλεξε απαλά χρώματα όπως το άσπρο ή το ανοιχτό μπεζ. Αυτό θα βοηθήσει στο να φανεί μεγαλύτερος ο χώρος του μπάνιου. 

Ο λόγος είναι επειδή το άσπρο χρώμα  δίνει την δυνατότητα στο φυσικό και στο τεχνητό φως να φωτίσει περισσότερο το μπάνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φανεί μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο στα μάτια σου. Είναι επίσης αρκετά διαδεδομένο ότι το άσπρο πάει χέρι -χέρι με την καθαριότητα.  

Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξεις ένα πιο ζωηρό χρώμα σε μία μεριά του μπάνιου σου ή ακόμα και της ντουζιέρας σου, μπορείς να δημιουργήσεις πολύ ωραία αντίθεση.  

Φαντάσου πόσο ωραία αντίθεση θα έκανε, για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα στα πλακάκια της ντουζιέρας σε σχέση με το υπόλοιπο μπάνιο που μπορεί να είναι ένα ελαφρύ και φωτεινό λευκό. Αν φοβάσαι ότι θα φαίνεται υπερβολικό, κάνε κόκκινη την μία μεριά από τα πλακάκια της ντουζιέρας. Θα δεις και πάλι το πόσο όμορφα θα ξεχωρίσει ο συγκεκριμένος τοίχος της ντουζιέρας, και πόσο ωραία θα φωτίζεται.  

Μπορείς να πας και σε ένα της χρώμα φύσης που δένει αρμονικά με το μπάνιο. Για παράδειγμα, η επιλογή του γαλάζιου για την ντουζιέρα είναι ιδανική, καθώς ταιριάζει εξαιρετικά αν έχεις λευκά πλακάκια.

Είσαι μήπως λάτρης του ψηφιδωτού;

Αν είσαι, μην το φοβηθείς. Είναι εξαιρετική ιδέα για χτιστή ντουζιέρα. Κάνε τον τοίχο της ντουζιέρας σου ψηφιδωτό στα χρώματα που σου ταιριάζουν.

Αν θέλεις κάτι πιο κλασσικό, μπορείς να επιλέξεις το πολυαγαπημένο μαύρο για τα πλακάκια της ντουζιέρας σου. Μαζί με το λευκό του υπόλοιπου μπάνιο θα σου δώσουν ένα πιο κλασσικό και επιβλητικό αποτέλεσμα.

Ράφι ή Ντουλάπι; 

Μία απόφαση που βασανίζει πολλούς. Μην το πολυσκέφτεσαι.  

Βάλε ράφια. Ανοιχτά κιόλας αν θέλεις. Είναι πολύ πιο εύχρηστα και μοντέρνα από τα ντουλάπια. Και μην ξεχνάς ότι καθαρίζονται και πιο εύκολα.  

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ράφια όπως: 

  • τα εντοιχιζόμενα
  • οι ραφιέρες
  • Εντοιχιζόμενα γυάλινα ράφια
  • Γωνιακά ράφια
  • Ξύλινα ράφια
  • Κρεμαστά
  • Ράφια με καλαθάκια ή και με γάντζους

 Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν άνετα με το μπάνιο και την ντουζιέρα σου είτε πρόκειται για ευρύχωρο είτε για μικρό χώρο.  

Για παράδειγμα, τα ξύλινα ράφια συνδυάζονται τέλεια με ένα πλακάκι που έχει λευκό ή γαλάζιο χρώμα.

Τα κρεμαστά από την άλλη πλευρά, μπορούν να δώσουν μία πολύ ωραία αισθητική στο μπάνιο σας.

Θα μπορούσατε να ζητήσετε επιπλέον από τον μηχανικό σας να σας κάνει εντοιχιζόμενα γυάλινα ράφια μέσα στην ντουζιέρα. Φανταστείτε το αποτέλεσμα. Ακόμα και αν εν τέλει δεν είναι εφικτό, ο μηχανικός σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να φτιάξετε πολύ ωραία και βολικά ράφια μέσα στην ντουζιέρα σας. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και οι δυνατότητες δημιουργίας και καινοτομίας είναι στο απόγειο τους.  

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να έχεις μικρό μπάνιο και ταυτόχρονα χώρο για να αποθηκεύσεις τα προϊόντα του μπάνιου σου; Επέλεξε μικρά ράφια με καλαθάκια ή και με γαντζάκια και θα δεις πόσα πράγματα θα χωρέσουν σε τόσο μικρό χώρο. Φαντασία να υπάρχει και μπορείς να μεταμορφώσεις τελείως το χώρο σου.  

Πριν αποφασίσεις τι να κάνεις

Το μπάνιο γενικά αποτελεί για πολλούς τον σημαντικότερο χώρο του σπιτιού. Πολλοί θέλουν να είναι και ο πιο καθαρός.

Εάν θέλεις να κάνεις μία ανακαίνιση στο μπάνιο σου, η ντουζιέρα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να επικεντρωθείς. Εκεί δίνουμε οι περισσότεροι την προσοχή μας. Και συνήθως είναι και το πιο εντυπωσιακό σημείο του μπάνιου.  

Αν από την άλλη πλευρά δεν μπορείς να υποστηρίξεις μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση μπάνιου, αναδιαμόρφωσε την ντουζιέρα σου. Έχεις ήδη καταλάβει ότι οι ντουζιέρες αξίζουν και με το παραπάνω. Και για τους περισσότερους, είναι η σωστή λύση μιας και έχουν μικρά και στενά μπάνια. 

Εάν έχεις μικρό μπάνιο, η μπανιέρα θα στο μικρύνει πολύ περισσότερο. Ενώ μια χτιστή ντουζιέρα μπορεί να σου δώσει τον χώρο που τόσο καιρό ψάχνεις και να ομορφύνει ακόμα περισσότερο το μπάνιο σου. Και πλέον, υπάρχουν πολύ οικονομικές λύσεις για ντουζιέρες, ιδανικές για όλα τα πορτοφόλια, όπως αναφέραμε παραπάνω.  

Αν θέλεις μία έξτρα γνώμη στο να αποφασίσεις τι ακριβώς σου ταιριάζει και με ποιο τρόπο μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του μπάνιου σου, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στους παρακάτω συνδέσμους. 

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin