Για την ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη οι χτιστοί πάγκοι νιπτήρα μπάνιου αποτελούν αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Χαρακτηρίζονται για το υψηλό design τους και για την αισθητική τους. Αν και εσείς σκοπεύετε να ανανεώσετε και να ανακαινίσετε τον χώρο του μπάνιου σας προτρέπουμε ανεπιφύλακτά να πείτε ένα μεγάλο ναι στους χτιστούς πάγκους νιπτήρα.

Το μπάνιο είναι άλλωστε ένας χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε σπίτι και η ανακαίνιση αυτού θα αλλάξει κατακόρυφα την διάθεση σας. Θα σας ανανεώσει και θα σας κάνει να νιώθετε γεμάτοι θετική ψυχολογία μέσα στην ημέρα σας. Παρακάτω λοιπόν, εστιάζουμε στους χτιστούς πάγκους νιπτήρων και σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για αυτούς.

Χτιστοί πάγκοι νιπτήρα: Τα βασικά χαρακτηριστικά τους

Όπως αναφέραμε και άνωθεν οι χτιστοί πάγκοι νιπτήρα συμπεριλαμβάνοντα στα χτιστά έπιπλα μπάνιου, τα οποία και αποτελούν μια από τις πιο διάσημες τάσεις αναφορικά με την διακόσμηση και σχεδιασμό νέων και παλιών μπάνιων. Αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά και βασικά στοιχεία που αποτελούν δήλωση μέσα σε ένα μπάνιο είναι ο νιπτήρας. Ο χτιστός νιπτήρας με ελαφριά ρήση, η οποία δημιουργεί οπτικό ενδιαφέρον, καθώς το νερό κυλάει επάνω στην επιφάνειά της αποτελεί μια από τις ομορφότερες επιλογές για την ανανέωση και ανακαίνιση του μπάνιου σας.

Το πιο συνηθισμένο είναι να επιλέξετε νιπτήρα και πάγκο για το μπάνιο σας τα όποια πωλούνται έτοιμα, είναι δηλαδή προκατασκευασμένα. Τα υλικά κατασκευής τους είναι συνήθως το ξύλο, το πλακάκι και το πλαστικό. Αν ωστόσο αγαπάτε την αίσθηση πολυτέλειας μπορείτε να επιλέξετε και το μάρμαρο. Από τη άλλη ωστόσο υπάρχουν τα χτιστά έπιπλα μπάνιου, που όπως η πατητή τσιμεντοκονία, δημιουργούν ένα μοντέρνο και διαχρονικό ύφος στο μπάνιο σας. Η ντουζιέρα από πατητή τσιμεντοκονία είναι από τις πιο γνωστές εφαρμογές χτιστών στοιχειών μέσα σε ένα μπάνιο.

Τα χτιστά έπιπλα μπάνιου κατασκευάζονται επομένως από ειδικά υλικά, όπως η πατητή τσιμεντοκονία αλλά όχι μόνο από αυτήν και μπορούν να λάβουν την μορφή και το ύφος που εσείς θέλετε. Μπορεί έργα που έχετε δει σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο να δίδουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή επιλογή. Αντίθετα όμως οι χτιστοί νιπτήρες  και γενικότερα όλα τα χτιστά έπιπλα είναι οικονομικότεροι από τα συμβατικά έτοιμα έπιπλα μπάνιου.

Χτιστοί πάγκοι νιπτήρα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους;

Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των χτιστών πάγκων νιπτήρα είναι τα ακόλουθα:

  1. Υψηλή αισθητική: Οι χτιστοί πάγκοι νιπτήρα ξεχωρίζουν για την μοναδική αισθητική τους. Έχουν νησιωτικό αέρα και minimal ύφος δίνοντας στον χώρο την αισθητή πολυτέλειας και συγχρόνου design. Είναι μια μοναδική πρόταση αν θέλετε να επενδύσετε σε έναν πάγκο με διαχρονικό στυλ και άποψη και λειτουργικότητα. 
  1. Αντοχή στον χρόνο και στην χρήση: Ένα χτιστό έπιπλο χαρακτηρίζεται για την αντοχή και τη μεγάλη διάρκεια του στην χρήση και στον χρόνο. Το υλικό κατασκευής του δεν θα υποστεί τιςφθορές που ένα ξύλινο έπιπλο παρουσιάζει με το πέρασμα των ετών. Ενώ μπορεί να κατασκευαστεί με βάση τις διαστάσεις του δικού σας μπάνιου και να διαμορφωθεί έτσι ακριβώς όπως εσείς το θέλετε. Φυσικά μπορείτε να του προσθέσετε όσους αποθηκευτικούς χώρους επιθυμείτε και στην συνέχεια να είναι κατάλληλο για την τοποθέτηση του νιπτήρα. 
  1. Μεγάλη γκάμα επιλογών: Αναμφίβολα, η επιλογή ενός χτιστού πάγκου για τον νιπτήρα του μπάνιου, σας προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Οι διαστάσεις δεν αποτελούν εμπόδιο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ενώ τα σχέδια και οι διαθέσιμες επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, πάρτε ιδέες από το διαδίκτυο, από μεγάλα περιοδικά design και διακόσμησης και συζητήστε μαζί με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σας για το πώς θέλετε να δημιουργηθεί ο πάγκος του νιπτήρα.

Πέρα όμως από τον custom σχέδιο και τις διαστάσεις των χτιστών σας επίπλων, μπορείτε να επιλέξετε και τη διακόσμηση που αυτά θα έχουν. Ανακαλύψτε όλες τις διαθέσιμες προτάσεις και επιλογές. Τοποθετήστε ειδικά πλακάκια ή διακοσμήστε τον πάγκο με σχέδια μοναδικής αισθητικής ή ακόμη επιλέξτε περίτεχνες τεχνοτροπίες βαψίματος. Τα ξεβαμμένα χρώματα αποτελούν μια τάση που επιλέγεται πολύ σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρονιά. 

  1. Εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση: Οι χτιστοί πάγκοι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για την ανακαίνιση μπάνιου. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι η πιο συχνή τεχνική εφαρμογής χτιστών επίπλων και προέρχεται από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Η εφαρμογή της είναι μια σχετικά εύκολη τεχνική και δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.

 

  1. Οικονομική επιλογή: Ταχτιστά έπιπλα και κατ’ επέκταση ο χτιστός πάγκος του νιπτήρα στο μπάνιο συνιστούν οικονομικές επιλογές. Πέρα από την ανανέωση που θα φέρουν στο χώρο αυτό του μπάνιου σας θα προσθέσουν και αξία δίνοντας του την εικόνα ενός πολυτελούς σπα. Πολλές φορές άλλωστε όμορφα χτιστά μπάνια με μικρό σχετικά κόστος υπερτερούν αυτών που έχουν προκατασκευασμένα έπιπλα και κοινή γραμμή διακόσμησης. Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να κάνετε μια καλή και αρκετά αποδοτική επένδυση για το σπίτι σας, τα χτιστά έπιπλα μπάνιου είναι μία από τις καλύτερες ιδέες.

Τι κάνει τα χτιστά έπιπλα να ξεχωρίζουν;

Παραπάνω αναφερθήκαμε στα πλεονεκτήματα που έχει ένας χτιστός πάγκος νιπτήρα μπάνιου. Πέρα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα όμως θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τα χτιστά έπιπλα να ξεχωρίζουν σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινά έπιπλα μπάνιου.

Αρχικά, τα χτιστά έπιπλα και κατασκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν από πλήθος υλικών. Από τις βασικότερες και πιο διάσημες τεχνικές είναι φυσικά η πατητή τσιμεντοκονία. Ωστόσο, ανάμεσα στα βασικά υλικά τέτοιων κατασκευών που χρησιμοποιούνται σε χτιστά έπιπλα εσωτερικού χώρου είναι οι τσιμεντόλιθοι, τούβλα ή για ακόμη πιο εύκολη διαδικασία έτοιμα κομμάτια από πορώδες μπετόν (άλφα μπλοκ).

Η εξωτερική επένδυσή των χτιστών αυτών επίπλων και κατασκευών γίνεται  μετά το σοβάτισμα και το βάψιμο και είναι θέμα προσωπικού γούστου και αισθητικής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλακάκι, μάρμαρο, ψηφιδωτό καθώς και πολλά άλλα υλικά. Ωστόσο, πολλοί επιλέγουν να τα αφήνουν στην φυσική τους μορφή, προσφέροντας στο μπάνιο τους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο ένα minimal και μοντέρνο στυλ.

Το σημαντικό είναι ο χώρος του μπάνιου να μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως με μια χτιστή κατασκευή επίπλου μπάνιου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σα να έχει εμπειρία και να μπορεί να σας προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για το δικό σας μπάνιο. Οι χτιστοί πάγκοι μπάνιου ξεχωρίζουν λοιπόν γιατί μπορούν να αξιοποιηθεί με την κατασκευή τους όλος ο διαθέσιμος χώρος.

Δημιουργήστε έναν μπάνιο που θα περιλαμβάνει ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους ή και ντουλάπια. Οι ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στην διακόσμηση και δημιουργούν στον χώρο την αίσθηση χαλάρωσης και οικειότητας. Σκεφτείτε να ταξινομείτε τις πετσέτες σας, να τοποθετείτε όμορφα ψάθινα καλάθια και μέσα σε αυτά να αποθηκεύετε τα προϊόντα περιποίησης σας. Το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά μοναδικό.

Από άποψη αισθητικής τα χτιστά έπιπλα και κατασκευές μας φέρνουν στο μυαλό εικόνες από ξενοδοχεία και κατοικίες στην Σαντορίνη και άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Η αίσθηση αυτή μας ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι και στη γαλήνη που νιώθουμε στις διακοπές μας. Η αίσθηση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί και στο δικό σας μπάνιο. Οι διακοσμητικές λοιπόν δυνατότητες και επιλογές που προσφέρουν τα χτιστά έπιπλα είναι πολύ μεγάλες και έχουν να κάνουν  με το στυλ που θέλετε να έχει το μπάνιο σας.

Μπορείτε να επενδύσετε σε ένα κλασικό και διαχρονικό στυλ με λίγες διακοσμητικές παρεμβάσεις ή σε ένα πιο σύγχρονο ύφος. Ενώ το παραδοσιακό και vintage στυλ αποτελεί μια ιδέα εξαιρετικά καλαίσθητη και νοσταλγική που θα δώσει στο χώρο ξεχωριστά vibes. Να σημειωθεί τέλος ότι η δημιουργία ενός χτιστού επίπλου  πάγκου για τον νιπτήρα δεν είναι δεσμευτική προς την υπόλοιπη διαμόρφωση του μπάνιου. Μοναδικά και εξίσου καλαίσθητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μπάνια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή και μοντέρνας κατασκευής που είναι εξοπλισμένα με συμβατά είδη υγιεινής.

Σύγκριση χτιστού πάγκου με επίπλου μπάνιου

Η σύγκριση αυτή είναι αναπόφευκτη για αυτό και εμείς αποφασίσαμε να την αναλύσουμε τις δύο επιλογές λεπτομερώς. Αρκετές φορές άλλωστε κατά την ανακαίνιση ή αναδιαμόρφωση του μπάνιου σε ένα σπίτι ή και την δημιουργία νέου τίθεται το ερώτημα τι να επιλέξετε ανάμεσα σε χτιστό πάγκο ή  έπιπλο μπάνιου.

Το σίγουρο και πιο βασικό στοιχειό είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη και απαίτηση την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και στις δύο περιπτώσεις και επιλογές. Η τελική επιλογή λοιπόν θα πρέπει να γίνει με βάση την λειτουργικότητα που θέλετε να έχει ο χώρος, πως και ποια αντικείμενα και ειδή θέλετε να ταξινομήσετε στον χώρο και φυσικά όλα αυτά ανάλογα με το μέγεθος του μπάνιου σας. Διότι υπάρχει περίπτωση το μπάνιο σας να είναι μικρό και αυτό να μας οδηγήσει κατευθείαν στην κατασκευή χτιστού πάγκου για καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η αισθητική και η άποψη ότι είναι η πιο άμεση και οικονομική η επιλογή τοποθέτησης επίπλου μπάνιου προκατασκευασμένου, ειδικά σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να δώσουμε στον χώρο μία πιο μοντέρνα αισθητική μας κάνει να καταλήγουμε στην πρόταση αυτή.

Σαφώς και γενικός κανόνας δεν υπάρχει, τον οποίο μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περίπτωση. Σημαντικό είναι να γίνει η σωστή μελέτη του χώρου με βασικό στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη λειτουργικότητά του και άνεση που θα μα προσφέρει στην καθημερινότητα μας.

Τα βασικά στοιχεία του χτιστού πάγκου

Ανάλογα με την μορφολογία του πάγκου που κατασκευάζεται από μπετόν ή από τσιμεντοκονία ή από άλλα υλικά όπως μάρμαρο, όταν έχουμε μεγάλα ανοίγματα καθώς αυτό επενδύεται με πλακάκι ή ψηφίδα, εξαρτάται και ο γενικός σχεδιασμός του μπάνιου. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο χτιστός πάγκος συνοδεύεται από την εγκατάσταση επιτραπέζιου ή ένθετου νιπτήρα. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις συνίσταται η τοποθέτηση επιτραπέζιου νιπτήρα σε συνδυασμό με επιτοίχια εντοιχισμένη μπαταρία. Με την επιλογή αυτή δεν χάνουμε καθόλου από τον ωφέλιμο χώρο του νιπτήρα και ταυτόχρονα έχουμε την οικονομία του χώρου που επιθυμούμε.

Επιπρόσθετα, η επιλογή χτιστού πάγκου για τον νιπτήρα μπάνιου προτιμάτε σε αρκετές περιπτώσεις και για την τοποθέτηση πλυντηρίου στο μπάνιο. Ο σωστός σχεδιασμός του πάγκου βοηθάει πάντα στην εξομάλυνση του όγκου του πλυντηρίου και στην εναρμόνιση αυτού με τον υπόλοιπο χώρο. Η ανάγκη για αποθήκευση μπορεί να ικανοποιηθεί με την τοποθέτηση ειδικών ερμαρίων κάτω από τον πάγκο, τα οποία λόγω της θέσης τους είναι απολύτως προστατευμένα από την υγρασία. Η εταιρεία που θα αναλάβει τα έργο σας θα σας ενημερώσει αναλυτικά για όλη την τοποθέτηση και κατασκευή.

Αν έχετε αποφασίσει την δημιουργία χτιστού πάγκου νιπτήρα στο μπάνιο, σας συμβουλεύουμε σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε τις υπερβολές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αισθητικά αποτέλεσμα.

Τα βασικά στοιχεία του επίπλου μπάνιου

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι είναι μεγάλη τάση η εγκατάσταση πέρα από τα κλασικά έπιπλα μπάνιου, αυτή των κρεμαστών επίπλων μπάνιου. Αυτά καθιστούν εύκολη υπόθεση τον συχνό καθαρισμό του χώρου και δίνουν σε αυτόν μια νέα πιο ελεύθερη οπτική. Ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος κινηθείτε προς την επιλογή της εγκατάσταση κρεμαστών επίπλων. Η ποικιλία σε έπιπλα μπάνιου είναι πραγματικά τεράστια το σημαντικότερο όλων των στοιχείων είναι η έμφαση στην κατασκευαστική ποιότητα και στο να επιλέξετε αυτό που θα ταιριάξει καλύτερα στο δικό σας μπάνιο.

Τι θα πετύχουμε με τη προσθήκη χτιστού πάγκου στον νιπτήρα του μπάνιου μας;

Ολοκληρώνοντας, η επιλογή ενός χτιστού πάγκου για τον νιπτήρα του μπάνιου σας  θα δημιουργήσει ένα χώρο ευεξίας και χαλάρωσης στο σπίτι σας. Αφαιρέστε τα μεγάλα και έντονα διακοσμητικά στοιχεία από την ντουζιέρα ή την μπανιέρα και δημιουργήστε ένα ευάερο, φρέσκο, minimal και καθαρό χώρο.

Υιοθετήστε μια αναζωογονητική και σε γήινους τόνους παλέτα χρωμάτων με λευκές, μπεζ-γκρι, ανοιχτές σομόν και ανάλαφρες μπλε-πράσινες λεπτομέρειες. Ουδέτερες αποχρώσεις στα πλακάκια και στις υπόλοιπες συνθέσεις θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ηρεμίας. Τα είδη υγιεινής επίσης μπορούν να έχουν οβάλ και γεωμετρικά σχήματα όπως η μπανιέρα και ο νιπτήρας, που θα δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε σπα.

Φυσικά υλικά για τα χαλιά και τις πετσέτες σας σε αντίστοιχες αποχρώσεις θα ολοκληρώσουν την ζεστή ατμόσφαιρα.  Αποθηκευτικά ράφια από φυσικό ξύλο για να τοποθετήσετε όμορφα διπλωμένες επάνω τις πετσέτες σας θα δημιουργήσουν μια επιπλέον αέρινη εικόνα. Μερικά όμορφα μπουκαλάκια θα κάνουν την διαφορά καθώς επίσης μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε γυάλινα ράφια. Σε ότι αφορά την διακόσμηση και αυτή θα πρέπει να μείνει λιτή. Επιλέξτε φυτά εσωτερικού χώρου και δείτε την όλη εικόνα να δένει και εναρμονίζετε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των χτιστών πάγκων για νιπτήρες μπάνιου. Οι επιλογές σας σαφώς και είναι πολλές, εμπνευστείτε και βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στο γούστο και στις απαιτήσεις σας. Επενδύστε στον μπάνιο σας γιατί είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείτε καθημερινά και οι χτιστοί πάγκοι νιπτήρα αποτελούν μια από τις πιο σύγχρονες και καλαίσθητες επιλογές για την ανακαίνιση αυτού.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin