Στην απόφαση για μια ανακαίνιση σπιτιού μελετάτε διεξοδικά όλους τους διαθέσιμους τρόπους που θα το αναβαθμίσουν και θα το κάνουν πιο ενεργειακά αποδοτικό. Αυτό θα ωφελήσει τόσο το περιβάλλον όσο και  εσάς μειώνοντας κατακόρυφα τα ετήσια ενεργειακά σας έξοδα. Η θερμοπρόσοψη συνιστά μια από τις πιο συχνές εργασίες που επιλέγονται κατά την ανακαίνιση μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου προκειμένου να αναβαθμιστεί η ενεργειακή απόδοση αυτού.

Το σπίτι αποκτά καλύτερη μόνωση με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση τους χειμερινούς μήνες και σε ψύξη τους καλοκαιρινούς. Βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν την θερμοπρόσοψη και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσετε σε αυτήν.

Τι είναι η θερμοπρόσοψη;

Η θερμοπρόσοψη ή αλλιώς εξωτερική θερμομόνωση είναι η τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών (φελιζόλ) στην εξωτερική επιφάνεια όλων των κατακόρυφων τοίχων του σπιτιού. Οι πλάκες αυτές θα εμποδίσουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες από το να επηρεάσουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Με την θερμοπρόσοψη βελτιώνεται θεαματικά η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Η εξωτερική επιφάνεια των τοίχων καλύπτεται με θερμομονωτικό υλικό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του κτιρίου από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Το υλικό που χρησιμοποιείται στην συνέχεια καλύπτεται και βάφεται έτσι ώστε να μην φαίνεται καθόλου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ενιαίο και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Με την εργασία της θερμοπρόσοψης λοιπόν μειώνονται οι θερμικές ή οι ψυχρές απώλειες από το εσωτερικό του κτιρίου και εμποδίζεται η εξωτερική θερμοκρασία να επηρεάσει την εσωτερική. Το σπίτι διατηρείται πάντα στην ιδανική θερμοκρασία, με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και μειωμένα έξοδα στους λογαριασμούς ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου. Πλέον για τις αναβαθμίσεις του σπιτιού μας επιλεγούμε μονάχα έξυπνες και αποδοτικές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση και το κάθε κτίριο διαθέτει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σαφώς και πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την εφαρμογή θερμοπρόσοψης. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητο να μελετηθεί η υπάρχουσα θερμομονωτική του επάρκεια, τα δομικά στοιχεία που αποτελείται και φυσικά το κλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Η θερμοπρόσοψη και τα πλεονεκτήματα της

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Εφαρμόζοντας θερμοπρόσοψη στο σπίτι σας μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 60% ενέργεια καθώς η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων διατηρείται σταθερή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικά στην περίπτωση που το σπίτι ή το κτίριο δεν διαθέτει μόνωση το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, ορατό και η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατακόρυφη. Σημαντικό είναι να δώσετε έμφαση στην ποιότητα και στο πάχος του θερμομονωτικού υλικού προκειμένου να έχετε τα αρτιότερα και πιο αποδοτικά αποτελέσματα.

Οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς πως με την θερμοπρόσοψη επιτυγχάνεται η βελτίωση της αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης καθώς δημιουργείται η σωστή μόνωση του σπιτιού. Το εντυπωσιακό μονωτικό αποτέλεσμα της θερμοπρόσοψης οφείλεται σε δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο αφορά την εξάλειψη των θερμογεφυρών, τα οποία συνιστούν τα σημεία όπου διακόπτεται το θερμομονωτικό υλικό στα σημεία επαφής των δοκών και υποστυλωμάτων με την τοιχοποιία. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό αφορά την τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου διότι στο σημείο αυτό είναι πιο αποτελεσματική.

  1. Απόδοση και οικονομία

Δίχως αμφιβολία και κάνοντας μια γρήγορη έρευνα αγοράς θα διαπιστώσετε το πόσο αποδοτική είναι η θερμοπρόσοψη σε όποιο σπίτι και κτίριο τοποθετηθεί ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου και υλικού κατασκευής. Φυσικά όσο πιο ποιοτικά τα υλικά και όσο μεγαλύτερο το πάχος των πλακών που θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η επιφάνεια, τόσο αρτιότερη και πιο αποτελεσματική η μόνωση που θα προσφέρει στον χώρο. Το μεγάλο πάχος μπορεί να μειώσει ακόμη και πάνω από το 60% τις ενεργειακές απώλειες του σπιτιού.

Τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πέρα από την ενεργειακή απόδοση, που είναι αναμφισβήτητη, και την εξοικονόμηση χρημάτων για την ενεργειακή υποστήριξη του χώρου σας καθώς έχουν αυξηθεί στο απόλυτο οι αποδοτικές δυνατότητες του σπιτιού. Να σημειωθεί επίσης πως αναφορικά με την οικονομική διάσταση που προσφέρει η θερμοπρόσοψη, η επένδυση σε μια τέτοια αναβάθμιση του χώρου σας θα αποσβέσει το κόστος της μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.

  1. Προστασία περιβάλλοντος

Τόσο οι σημερινές κατοικίες και όσο και οι ανακαινίσεις παλαιών σπιτιών στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση τους, να έχουν ένα πράσινο αποτύπωμα και φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Η αποτελεσματικότερη επομένως θέρμανση και ψύξη ενός σπιτιού απαιτεί και λιγότερη ενέργεια.

Η παραγωγή καθώς επίσης και η κατανάλωση ενέργειας για την εξασφάλιση της ιδανικής θερμοκρασίας του σπιτιού είναι πολύ επιβαρυντική για το περιβάλλον. Με τη μόνωση του σπιτιού σας όμως επιτυγχάνετε να μειώσετε το ενεργειακό του αποτύπωμα και τη μόλυνση που σχετίζεται με αυτό, μεριμνώντας έμπρακτα για το μέλλον και την προστασία του περιβάλλοντος.

  1. Επένδυση στην αξία του σπιτιού σας

Επιπρόσθετα, πλέον αν σκοπεύετε να πουλήσετε ή να ενοικιάσετε μελλοντικά την κατοικία σας αυτή θα πρέπει να φέρει πιστοποιητικό ενέργειας. Αυτό αναγράφει τον βαθμό αποτελεσματικότητας θέρμανσης του σπιτιού και όσο πιο αποτελεσματική είναι, τόσο λιγότερες είναι και οι ανάγκες του για ενέργεια. Ένα πιστοποιητικό ενέργειας με υψηλό βαθμό ανεβάζει πολύ την αξία του σπιτιού, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση, αφού στην ουσία αποδεικνύει ότι η θέρμανση/ψύξη του δεν θα είναι πολυδάπανη.

Η εξωτερική θερμομόνωση αναβαθμίζει ενεργειακά το κτίριο, μειώνοντας την συνολική κατανάλωση του σε ενέργεια. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/91/ΕΚ τα κτίρια θα αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα η οποία θα εξαρτάται από την συνολική κατανάλωση ενέργειας σε kwh/m2. Σε όσα κτίρια δεν πληρούνται οι απαιτήσεις της ενεργειακής ταυτότητας δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες και μισθώσεις ενώ η ενεργειακή ταυτότητα υψηλής κλάσης θα αυξάνει την εμπορική και θα μειώνει την αντικειμενική αξία του κτιρίου.

  1. Επιφάνεια εφαρμογής: υπεροχή θερμοπρόσοψης σε σχέση με εσωτερική μόνωση

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους επιλέγεται η θερμοπρόσοψη έναντι της εσωτερικής μόνωσης συνιστά το ότι τοποθετείται στο εξωτερικό του σπιτιού, δημιουργώντας ένα φράγμα ανάμεσα στις εξωτερικές συνθήκες και θερμοκρασίες και στους εσωτερικούς του χώρους. Στην ουσία η εσωτερική μόνωση κρατάει την εσωτερική θερμοκρασία μέσα στον χώρο και δεν την αφήνει να βγει ενώ η θερμοπρόσοψη καταφέρνει να κρατά την εξωτερική θερμοκρασία έξω από το σπίτι, οπότε και είναι πιο εύκολο να ζεσταθεί ή να δροσιστεί.

Επίσης η θερμοπρόσοψη δεν μας στερεί χώρο στο εσωτερικό του σπιτιού μας όπως η εσωτερική μόνωση η οποία θα πρέπει τοποθετηθεί πάνω στους εσωτερικούς τοίχους. Η θερμοπρόσοψη τοποθετείται αποκλειστικά στους εξωτερικούς τοίχους, οπότε και δεν  επηρεάζει καθόλου τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σε καμιά διάσταση. Τέλος, εφαρμόζοντας εξωτερική θερμομόνωση ανακαινίζουμε εξωτερικά την οικία χωρίς να διακόπτεται ή να περιορίζεται με τον οποιοδήποτε τρόπο η λειτουργία της.

  1. Αισθητική

Με την εφαρμογή θερμοπρόσοψης αναβαθμίζεται επίσης και η εξωτερική εικόνα του σπιτιού αφού οι πλάκες που θα τοποθετηθούν θα καλύψουν τις όποιες φθορές και άλλες ατέλειες που υπάρχουν στο εξωτερικό του κτιρίου. Οι πλάκες σοβατίζονται και βάφονται έτσι ώστε να μην φαίνονται,  με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό αλλάζοντας τελείως την εμφάνιση του σπιτιού, το οποίο ανανεώνεται και δείχνει μοντέρνο και καινούργιο.

Η εφαρμογή και η διαδικασία της θερμοπρόσοψης τοίχου

Η θερμοπρόσοψη τοίχου είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη διαδικασία η οποία ωστόσο μπορεί να τελειώσει σε πολύ σύντομο διάστημα εφόσον γίνει από ειδικούς με εμπειρία και γνώση σε τέτοιου είδους εργασίες. Η εφαρμογή της και ο χρόνος ολοκλήρωσης της εξαρτάται κυρίως από το συνεργείο και τα μέλη αυτού καθώς επίσης και από το μέγεθός του κτιρίου που θα εφαρμοστεί. Η συνδρομή ειδικών είναι απολύτως απαραίτητη καθώς αυτοί θα μελετήσουν λεπτομερώς το κτίριο και θα εφαρμόσουν την θερμοπρόσοψη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του.

Ο χρόνος ωστόσο που απαιτείται δεν είναι πολύς και δεν σας επηρεάζει άμεσα διότι η όλη εργασία γίνεται εξωτερικά, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εργασίες μέσα στο σπίτι καθώς η μόνωση τοποθετείται απευθείας πάνω στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού. Τοποθετούνται μετά από ορισμένες διαδικασίες και με την απαραίτητη προετοιμασία οι ειδικές πλάκες από μονωτικό υλικό οι οποίες εφαρμόζουν πάνω στον εξωτερικό τοίχο.

Οι πλάκες του μονωτικού υλικού θα καλύψουν όλη την επιφάνεια του τοίχου προσφέροντας του μόνωση αλλά και φράζοντας τις όποιες ρωγμές ή άλλα ανοίγματα και ατέλειες που μπορεί να είχε παρουσιάσει και τα οποία επηρεάζουν τις μονωτικές δυνατότητες του τοίχου. Έτσι δημιουργείται ένα προστατευτικό κέλυφος γύρω από το σπίτι. Επιλέξτε σοφά το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο σας ώστε να εξασφαλίσετε τα αρτιότερα και αποδοτικότερα αποτελέσματα για το σπίτι σας.

Κόστος τοποθέτησης θερμοπρόσοψης

Το κόστος τοποθέτησης θερμοπρόσοψης διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε κτιρίου. Εξαρτάται κατά βάση από την έκταση των τοίχων του σπιτιού σας και από το πάχος και την ποιότητα του μονωτικού υλικού που θα επιλεχτεί να τοποθετηθεί.

Η εγκατάσταση θερμοπρόσοψης στο ακίνητο σας αποτελεί σαφώς την καλύτερη επιλογή ενεργειακής αναβάθμισης αυτού, που θα σας αποφέρει κατακόρυφη μείωση στα έξοδα θέρμανση και ψύξης προσφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Με την επιλογή του κατάλληλου συστήματος θερμοπρόσοψης και επιλέγοντας σύγχρονα και ποιοτικά μονωτικά υλικά για την κατοικία σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε τουλάχιστον 60% της ενέργειας που χάνεται, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η τοποθέτηση επομένως μπορεί να έχει ένα κόστος αλλά αυτό θα αποσβεστεί άμεσα και θα έχει διαρκεί μέσα στα χρονιά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή

Το κόστος μίας θερμοπρόσοψης μπορούμε να πούμε ότι καθορίζεται από την τιμή του υλικού αλλά και από το κόστος των εργατικών. Όσον αφορά το υλικό, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλάκες θερμοπρόσοψης και κάθε μάρκα και υλικό έχει τις δικές του μονωτικές ιδιότητες και φυσικά την δική του τιμή.

  • Υλικό και ποιότητα

Το υλικό της μόνωσης παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην απόδοση της θερμομόνωσης. Η επιλογή του εν λόγω υλικού πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το κλίμα της περιοχής και ακόμη και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι. Εννοείται ότι αν υπάρχει ήδη κάποια μόνωση, θα πρέπει να επιλεγεί ένα υλικό που θα την συμπληρώνει. Δώστε έμφαση στην ποιότητα του υλικού με το καταλληλότερο υλικό και αυτό που επιλέγεται στις εξωτερικές μονώσεις κατά το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι το φελιζόλ,  επίσημη ονομασία αυτού η διογκωμένη πολυστερίνη.

  • Πάχος μονωτικού υλικού

Αναφορικά με το πάχος του μονωτικού υλικού θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο παχύ είναι το θερμομονωτικό υλικό τόσο πιο αποτελεσματικό είναι διότι η σχέση ανάμεσα στο πάχος και στην θερμομονωτική απόδοση είναι ανάλογη. Το πάχος της μόνωσης λοιπόν είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας διότι προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του υλικού. Όσο πιο παχιά είναι η κάθε πλάκα, τόσο πιο καλή μόνωση προσφέρει καθορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της. Επιπλέον, το πάχος του μονωτικού υλικού εξαρτάται επίσης από την υπάρχουσα θερμομονωτική ικανότητα και κατάσταση του σπιτιού. Η εταιρεία μας πετυχαίνει τα βέλτιστα θερμομονωτικά αποτελέσματα ακόμη και στις πιο δύσκολες και σύνθετες συνθήκες.

Αναφορικά με το κόστος, το πάχος του μονωτικού υλικού σαφώς και επηρεάζει την τελική τιμή. Το κόστος ανά μέτρο ή πλάκα μεγαλώνει όσο ανεβαίνει το πάχος των υλικών της μόνωσης, ωστόσο μιλάμε για πολύ μικρής κλίμακας αυξήσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση του πάχους της εξωτερικής μόνωσης έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αποδοτικότητα της. Πάντα θα πρέπει να επενδύσετε στις πιο παχιές πλάκες μόνωσης, έτσι ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να σας κοστίσει λίγο ακριβότερα η μόνωση, αλλά τα οφέλη της θα είναι αναρίθμητα και μόνιμα. Η υψηλή ποιότητα των υλικών, σας δίνουν την εγγύηση της καλύτερης θερμοπρόσοψης.

  • Εργασίες

Τέλος, στο συνολικό κόστος υπολογίζονται και οι εργασίες. Η κάθε εταιρεία ορίζει τη δική της τιμή και το κόστος καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας που θα πρέπει να καλυφθεί αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστεί. Στην εταιρεία μας μελετάμε με προσοχή κάθε έργο και σας κάνουμε ειδικές προσφορές, ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες σας αλλά και στις δυνατότητες σας.

Συμπερασματικά, ελπίζουμε να σας δώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την θερμοπρόσοψη. Η εργασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα καισας προσφέρει υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων σε έξοδα θέρμανσης ή ψύξης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξασφαλίσετε για εσάς και την οικογένεια σας καλύτερη ποιότητα ζωής στο σπίτι σας. Η εταιρεία μας κατέχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή θερμοπρόσοψης και σε συστήματα μόνωσης με πολυετή δραστηριότητα στους τομείς αυτούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε όλες σας τις απορίες.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin