Το έξυπνο σπίτι, είναι ένα σπίτι που χρησιμοποιεί συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση συστημάτων και συσκευών, όπως ο φωτισμός και η θέρμανση.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές με την τεχνολογία του έξυπνου σπιτιού, γνωστή και ως οικιακός αυτοματισμός ή domotics (από το λατινικό “domus” που σημαίνει σπίτι).

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει ασφάλεια, άνεση, ευκολία και ενεργειακή απόδοση.

Αυτό γίνεται συχνά μέσω μιας εφαρμογής, για το έξυπνο σπίτι, σε ένα smartphone ή σε άλλη δικτυωμένη συσκευή.

Τα έξυπνα οικιακά συστήματα και συσκευές, τα οποία αποτελούν μέρος του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), συνεργάζονται συχνά μεταξύ τους, μοιράζονται μεταξύ τους τα δεδομένα χρήσης των καταναλωτών και αυτοματοποιούν τις  δραστηριότητες με βάση τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών του σπιτιού.

Τι ακριβώς είναι το έξυπνο σπίτι;

Ένα έξυπνο σπίτι είναι ένας πρακτικός σχεδιασμός σπιτιού όπου τα ηλεκτρονικά και οι συσκευές μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου από οποιαδήποτε τοποθεσία χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή άλλη δικτυωμένη συσκευή.

Το διαδίκτυο συνδέει τις συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι, επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν εξ αποστάσεως λειτουργίες όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η πρόσβαση στην ασφάλεια και τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας.

Πως λειτουργεί το έξυπνο σπίτι;

Οι συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι είναι διασυνδεδεμένες και προσβάσιμες από έναν ενιαίο κόμβο, όπως ένα smartphone, ένα tablet, έναν φορητό υπολογιστή ή μια κονσόλα παιχνιδιών.

Ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού μπορεί να χειρίζεται κλειδαριές θυρών, τηλεοράσεις, θερμοστάτες, οικιακές οθόνες, κάμερες, φώτα, ακόμη και συσκευές όπως το ψυγείο.

Ο χρήστης μπορεί να ορίσει χρονοδιαγράμματα ώστε να τεθούν σε ισχύ συγκεκριμένες αλλαγές χρησιμοποιώντας το σύστημα, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε μια κινητή συσκευή (ή σε άλλη δικτυακή συσκευή).

Οι έξυπνες οικιακές συσκευές έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες αυτοεκμάθησης, επιτρέποντάς τους να καταλάβουν τα προγράμματα του ιδιοκτήτη του σπιτιού και να κάνουν προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο έλεγχος του φωτισμού στα έξυπνα σπίτια επιτρέπει στους κατοίκους να εξοικονομούν χρήματα (λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστος), ενώ χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι, ορισμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού ηχούν συναγερμό, ενώ άλλα μπορούν να ειδοποιήσουν την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μόλις συνδεθεί, η τεχνολογία IoT, ένα δίκτυο φυσικών αντικειμένων που μπορούν να συλλέγουν και να μοιράζονται ηλεκτρονικές πληροφορίες, ενεργοποιούνται όλες οι υπηρεσίες όπως το έξυπνο κουδούνι, το έξυπνο σύστημα ασφαλείας και οι έξυπνες συσκευές.

Ποιά συστήματα χρησιμοποιούνται στα έξυπνα σπίτια;

Στα έξυπνα σπίτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο οι ασύρματες όσο και οι ενσύρματες τεχνολογίες.

Η εγκατάσταση των ασύρματων συστημάτων είναι η πιο απλή επολογή.

Ένα ασύρματο σύστημα οικιακού αυτοματισμού όταν εγκατασταθεί, περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά όπως τον έξυπνο φωτισμό, τον έλεγχο του κλιματιστικού και την ασφάλεια.

Το μειονέκτημα των ασύρματων συστημάτων είναι ότι πιθανότατα χρειάζεστε αξιόπιστη ευρυζωνική πρόσβαση και εξαιρετική κάλυψη Wi-Fi σε ολόκληρο το σπίτι σας. Ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετά χρήματα ώστε τα ασύρματα σημεία πρόσβασης να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Τα ασύρματα συστήματα έξυπνου σπιτιού είναι συνήθως πιο ακριβά και συνήθως είναι καταλληλότερα για πιο μικρά σπίτια ή ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Από την άλλη πλευρά, τα ενσύρματα συστήματα θεωρούνται πιο αξιόπιστα και συχνά είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν.

Ένα ενσύρματο σύστημα μπορεί να αυξήσει την αξία μεταπώλησης ενός σπιτιού. Τα ενσύρματα συστήματα έξυπνου σπιτιού είναι πολύ πιο απλά στην κλιμάκωση, επομένως όταν σχεδιάζεται μια νέα κατασκευή ή μια ουσιαστική ανακαίνιση, χρησιμοποιείται συχνά αυτή η προσέγγιση.

Τα ενσύρματα συστήματα είναι σχετικά ακριβά, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα. Επίσης, χρειάζεστε χώρο για καλώδια ethernet και άλλα εξαρτήματα εξοπλισμού δικτύου.

Πώς μπορείτε να κατασκευάσετε ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης;

Ο μεγαλύτερος έλεγχος των συσκευών θέρμανσης είναι πλέον εφικτός χάρη στα έξυπνα οικιακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου του χρόνου ενεργοποίησης, απενεργοποίησης αλλά και ελέγχου της θερμοκρασίας.

Εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, τα έξυπνα προϊόντα μπορεί να είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας ή υγρασίας για να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται αυτόματα. Τα κλιματιστικά συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία καινοτομιών ενός έξυπνου σπιτιού.

Φωτισμός

Τα προϊόντα φωτισμού βελτιώνουν πλέον τις δυνατότητες των ιδιοκτητών σπιτιού, συχνά με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου, ενός πίνακα ή ενός ειδικού τηλεχειριστηρίου που κατασκευάζεται ειδικά για ένα προϊόν.

Τα φώτα μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ή να προγραμματίζονται ώστε να ανάβουν και να σβήνουν ανάλογα με τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ήλιου. Τα φώτα μπορούν συχνά να ρυθμιστούν ώστε να αλλάζουν με βάση την κίνηση, όπως ακριβώς και κάποια πιο παραδοσιακά αντικείμενα.

Οι έξυπνοι λαμπτήρες με δυνατότητα Wi-Fi μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να στέλνουν μετρήσεις ή στατιστικά στοιχεία στο τηλέφωνό σας.

Αυτή η κατηγορία φωτισμού μπορεί επίσης να περιλαμβάνει έξυπνους οικιακούς ελέγχους φωτισμού ή ροοστάτες.

Είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε αυτόματες περσίδες και να τις προγραμματίσετε να κλείνουν ή να ανοίγουν με βάση την ανατολή του ήλιου. Οι ηλεκτρονικές κουρτίνες, από την άλλη πλευρά, επιτρέπουν στους καταναλωτές να ελέγχουν τις περσίδες τους χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή.

Ήχος / οπτικά

Διάφορες συσκευές ψυχαγωγίας είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες μεταξύ τους και μπορείτε να τις διαχειριστείτε με ένα μόνο τηλεχειριστήριο, το οποίο είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά χαρακτηριστικά των έξυπνων σπιτιών.

Με τη βοήθεια λογισμικού, τα ηχεία και οι τηλεοράσεις μπορούν πλέον να αναπαράγουν περιεχόμενο κατά παραγγελία και μπορούν επιπλέον να ελέγχονται φωνητικά ή να διατηρούνται σε ένα πρόγραμμα.

Ασφάλεια

Τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός έξυπνου σπιτιού είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του.

Σήμερα, πολλά προϊόντα είναι εξοπλισμένα με κάμερες που μπορούν να καταγράφουν βίντεο, να παρακολουθούν την κίνηση ή να παρέχουν ζωντανή ροή βίντεο.

Τα σύγχρονα κιτ ασφαλείας εγκαθίστανται επίσης σε πολλά έξυπνα σπίτια.

Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα απομακρυσμένου κλειδώματος θυρών ή παραθύρων με τη χρήση τηλεφώνου. Επιπλέον περιλαμβάνεται η παρακολούθηση του σπιτιού, οι ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις για ύποπτη συμπεριφορά καθώς και οι ανιχνευτές αισθητήρων κίνησης, όταν τα άτομα δεν  βρίσκονται στο σπίτι.

Άλλες έξυπνες συσκευές / ψηφιακοί βοηθοί

Οι ψηφιακοί βοηθοί ή οικιακοί κόμβοι αποτελούν σημαντικό μέρος των έξυπνων σπιτιών.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες, να απαντούν σε ερωτήσεις, να διαχειρίζονται το ημερολόγιό σας, να προγραμματίζουν κλήσεις συνδιάσκεψης και να στέλνουν ειδοποιήσεις.

Χρησιμοποιούνται συχνά σε αλληλεπιδράσεις με φωνητική ενεργοποίηση.

Αυτοί οι ψηφιακοί βοηθοί προσφέρουν μεγάλη ποικιλία διαμόρφωσης των έξυπνων περιουσιακών στοιχείων, των προγραμμάτων και των καταστάσεών τους, ενώ δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένοι με το σπίτι κάποιου.

Οι έξυπνοι ανιχνευτές καπνού και CO μπορούν να συγχρονιστούν με το τηλέφωνό σας για να σας ενημερώνουν όταν βρίσκεστε εκτός ιδιοκτησίας (εκτός από τον ήχο συναγερμού).

Αυτά τα gadgets μπορούν συχνά να ρυθμιστούν ώστε να ειδοποιούν συγκεκριμένα άτομα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εδώ και αρκετό καιρό, τα αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης μπορούν επίσης να προγραμματιστούν ψηφιακά.

Τα έξυπνα συστήματα άρδευσης λαμβάνουν πλέον υπόψη τους, τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη δημιουργία των σχεδίων άρδευσης.

Η εξοικονόμηση νερού αποτελεί στόχο των έξυπνων συστημάτων άρδευσης, τα οποία παρακολουθούν τις συνθήκες που σχετίζονται με την υγρασία.

Συνδεσιμότητα οικιακού αυτοματισμού

Το Wi-Fi είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος σύνδεσης των συσκευών IoT στο Διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές. Τα Z-Wave, ZigBee και Bluetooth χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά στις έξυπνες κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας, αν και με την εφεδρική κινητή τηλεφωνία και την εφεδρική σταθερή τηλεφωνία μπορούν επίσης να συνδεθούν.

WiFi

Το WiFi, είναι μια ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) να συνδέονται στον ιστό με αστραπιαίες ταχύτητες.

Η πλειονότητα των συνδεδεμένων συσκευών συνδέεται με την εφαρμογή σας μέσω WiFi χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Όμως, αν πρόκειται για μια κρίσιμη συσκευή, όπως ένας αισθητήρας κίνησης για την ασφάλεια, ίσως θελήσετε να προσθέσετε εφεδρικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή σταθερής τηλεφωνίας σε περίπτωση που το WiFi πέσει.

Bluetooth

Το Bluetooth είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε για να συνδέσετε το έξυπνο ηχείο ή τα AirPods με το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας. Το Bluetooth είναι μια ασύρματη τεχνολογία που λειτουργεί χρησιμοποιώντας σύντομα ραδιοκύματα.

Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές της περιλαμβάνουν ραδιοφωνικά συστήματα αυτοκινήτων, ακουστικά hands-free, ποντίκια, πληκτρολόγια, εκτυπωτές και κονσόλες παιχνιδιών. Οι εφαρμογές έξυπνης οικιακής ασφάλειας χρησιμοποιούνται μεν, αλλά λιγότερο συχνά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των έξυπνων κατοικιών

Πλεονεκτήματα

  • Η εγκατάσταση ενός τεχνολογικού συστήματος έξυπνου σπιτιού προσφέρει ευκολία στους ιδιοκτήτες σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των φώτων, των θερμοστατών και των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με μία μόνο συσκευή, συνήθως ένα smartphone ή ένα tablet.
  • Οι χρήστες είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και ενημερώσεις σχετικά με προβλήματα στα σπίτια τους, επειδή είναι συνδεδεμένοι με μια φορητή συσκευή. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να βλέπουν και να μιλούν με τους επισκέπτες στην πόρτα τους, ακόμη και όταν δεν είναι στο σπίτι, χάρη στα έξυπνα κουδούνια. Επιπλέον, η εσωτερική θερμοκρασία, ο φωτισμός και οι συσκευές μπορούν να ρυθμίζονται και να ελέγχονται από τους χρήστες.
  • Οι ιδιοκτήτες του έξυπνου σπιτιού μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σύστημα, αφού πληρώσουν για την εγκατάσταση. Η αποτελεσματικότερη χρήση των συσκευών και των ηλεκτρονικών συσκευών, συμβάλλει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Μειονεκτήματα

  • Υπάρχουν ακόμη μερικές δυσκολίες, παρόλο που το έξυπνο σπίτι παρέχει ευκολία και εξοικονόμηση κόστους. Τόσο οι δημιουργοί όσο και οι χρήστες της τεχνολογίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανησυχίες και ελαττώματα ασφαλείας. Για παράδειγμα, εξειδικευμένοι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές ενός έξυπνου σπιτιού. Η προστασία των έξυπνων συσκευών και gadgets με τη χρήση ισχυρού κωδικού πρόσβασης, η χρήση κρυπτογράφησης – όταν αυτή είναι διαθέσιμη – και η σύνδεση μόνο αξιόπιστων συσκευών στο δίκτυό σας, είναι βήματα που μπορεί κανείς να λάβει προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους τέτοιων επιθέσεων.
  • Η τιμή για την εγκατάσταση έξυπνης τεχνολογίας σε μια πλήρη ανανέωση του χώρου μπορεί να κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες ευρώ για ένα ασύρματο σύστημα έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ένα ενσύρματο σύστημα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Πρόκειται για ένα υψηλό τίμημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι στο σπίτι μπορεί να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη καμπύλη εκμάθησης καθώς προσαρμόζονται στο νέο σύστημα.

Επιπλέον πληροφορίες για ένα έξυπνο σπίτι

Τα έξυπνα ηχεία, τα φώτα, οι θερμοστάτες, τα κουδούνια και οι οικιακοί κόμβοι αποτελούν επιλογές απομακρυσμένης ρύθμισης για τα  έξυπνα σπίτια.

Ο εξοπλισμός για την κηπουρική, την εξωτερική χρήση ή οι οικιακές συσκευές μπορούν να επωφεληθούν από την έξυπνη τεχνολογία.

Αυτό που περιλαμβάνεται σε ένα έξυπνο σπίτι αυξάνεται και βελτιώνεται πάντα λόγω των νέων εξελίξεων.

Πόσο απαραίτητο είναι ένα έξυπνο σπίτι;

Ένα έξυπνο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας επειδή επιτρέπει σε μια οικογένεια να δαπανά λιγότερη ενέργεια.

Επίσης, επιτρέπει σε ένα νοικοκυριό να λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Η ευκολία που προσφέρει σε σχέση με τα συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούν για να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, καθιστά το έξυπνο σπίτι ζωτικής σημασίας.

Μπορούν να παραβιαστούν τα έξυπνα σπίτια;

Ναι. Τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού μπορούν να παραβιαστούν εάν τα πρωτόκολλα ασφαλείας του προϊόντος ενός έξυπνου σπιτιού είναι ανεπαρκή, επειδή συχνά απαιτούν ζωντανή σύνδεση στο δίκτυο.

Επίσης, δεδομένου ότι αυτά τα gadgets μπορεί να χρειάζονται κωδικό πρόσβασης ή πρόσβαση σε προσωπική συσκευή για τον έλεγχο, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην μοιράζονται ή να μην εκθέτουν κρίσιμες πληροφορίες σύνδεσης.

Πόσο δαπανηρό είναι ένα έξυπνο σπίτι;

Μια αρχική δαπάνη είναι συχνά απαραίτητη για να εξοπλίσετε το σπίτι σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό όταν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα έξυπνο σπίτι.

Το κόστος που συνεπάγεται η εκπαίδευση και η απόκτηση επάρκειας στη χρήση των προϊόντων, είναι μια άλλη δαπάνη.

Ωστόσο, ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να αξίζει τον κόπο, δεδομένων των πλεονεκτημάτων της εξοικονόμησης χρόνου κατά την εκτέλεση εργασιών και της πιθανής εξοικονόμησης δαπανών κοινής ωφέλειας.

Συμπέρασμα

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τα έξυπνα σπίτια διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.

Τα έξυπνα σπίτια έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν πράγματα, καταναλώνουν ενέργεια και συνδέονται με τα προϊόντα του σπιτιού τους.

Είτε πρόκειται για τη χρήση του τηλεφώνου σας για τον έλεγχο των προγραμμάτων είτε για τον προγραμματισμό των προϊόντων για την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ώρες, το έξυπνο σπίτι είναι σίγουρο ότι θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin