Ανακαλύψτε 5 μοντέρνες ιδέες για την ανακαίνιση του σαλονιού σας. Από νέα χρώματα και έπιπλα μέχρι νέα διακόσμηση και φωτισμό, υπάρχουν πολλές επιλογές για να δημιουργήσετε ένα σαλόνι που είναι τόσο όμορφο όσο και πρακτικό.

Εαν ψάχνετε μία αλλαγή που θα αναβαθμίσει το σπίτι σας, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας!

Με αυτές τις συμβουλές, θα δημιουργήσετε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, που θα εξυπηρετεί όλες σας τις ανάγκες!

Επιλογή χρωμάτων

Τα χρώματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη συνολική εμφάνιση του σαλονιού σας. Μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση του χώρου, τη διάθεσή σας και ακόμη και τη θερμοκρασία του.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα φωτεινό και χαρούμενο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμα χρώματα. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα, όπως το λευκό, το γκρι και το μπεζ, μπορούν να κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο και χαλαρωτικό αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκούρα χρώματα. Τα σκούρα χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το καφέ, μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του θορύβου και να δημιουργήσουν μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντίθεση χρωμάτων. Η αντίθεση χρωμάτων μπορεί να προσθέσει βάθος και ενδιαφέρον σε ένα σαλόνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ή περισσότερα χρώματα που βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον στον χρωματικό κύκλο για να δημιουργήσετε μια έντονη αντίθεση.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πιο χρώμα να επιλέξετε, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με τις 8 καλύτερες επιλογές χρωμάτων για το σαλόνι σας!

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την επιλογή χρωμάτων για το σαλόνι σας:

 • Σκεφτείτε το στυλ που θέλετε να επιτύχετε. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μοντέρνο αποτέλεσμα, επιλέξτε καθαρές γραμμές και μονόχρωμα χρώματα. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα, επιλέξτε πιο καμπύλες γραμμές και πιο έντονα χρώματα.
 • Σκεφτείτε το μέγεθος του σαλονιού σας. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα μπορούν να κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο, ενώ τα σκούρα χρώματα μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο σαλόνι να φαίνεται πιο άνετο.
 • Σκεφτείτε τη χρήση του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας χρησιμοποιείται για πολλές δραστηριότητες, επιλέξτε χρώματα που είναι χαλαρωτικά και άνετα.

Παραδείγματα χρωματικών συνδυασμών για το σαλόνι:

 • Ανοιχτόχρωμα χρώματα: λευκό, γκρι, μπεζ, παστέλ
 • Σκούρα χρώματα: μπλε, πράσινο, καφέ, σοκολατί
 • Αντίθεση χρωμάτων: κόκκινο και λευκό, μαύρο και λευκό, μπλε και κίτρινο

Στυλ επίπλων

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ επίπλων που μπορείτε να επιλέξετε για το σαλόνι σας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ είναι:

 • Μοντέρνο στυλ: Τα μοντέρνα έπιπλα είναι συνήθως απλά και λιτά, με καθαρές γραμμές και μονόχρωμα χρώματα. Είναι μια καλή επιλογή για μικρά σαλόνια, καθώς μπορούν να κάνουν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.
 • Κλασικό στυλ: Τα κλασικά έπιπλα είναι συνήθως πιο περίτεχνα και πολυτελή, με έντονα χρώματα και μοτίβα. Είναι μια καλή επιλογή για μεγάλα σαλόνια, καθώς μπορούν να προσθέσουν ζεστασιά και πολυτέλεια στο χώρο.
 • Σκανδιναβικό στυλ: Τα σκανδιναβικά έπιπλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως ξύλο και ύφασμα. Είναι μια καλή επιλογή για σαλόνια με φυσικό φως, καθώς μπορούν να προσθέσουν μια αίσθηση χαλάρωσης και ζεστασιάς στο χώρο.
 • Ενημερωμένο παραδοσιακό στυλ: Τα ενημερωμένα παραδοσιακά έπιπλα συνδυάζουν στοιχεία παραδοσιακού και μοντέρνου στυλ. Είναι μια καλή επιλογή για σαλόνια που θέλετε να έχουν μια αίσθηση κομψότητας και πολυτέλειας.

Μέγεθος επίπλων

Όταν επιλέγετε έπιπλα για το σαλόνι σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το μέγεθος του χώρου σας. Εάν έχετε ένα μικρό σαλόνι, επιλέξτε μικρότερα έπιπλα για να μην το γεμίσετε. Εάν έχετε ένα μεγάλο σαλόνι, μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα έπιπλα για να δημιουργήσετε μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Λειτουργικότητα επίπλων

Εκτός από το στυλ και το μέγεθος, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τη λειτουργικότητα των επίπλων που επιλέγετε. Εάν το σαλόνι σας χρησιμοποιείται για πολλές δραστηριότητες, επιλέξτε έπιπλα που είναι άνετα και λειτουργικά. Για παράδειγμα, εάν έχετε παιδιά, ίσως θέλετε να επιλέξετε έπιπλα με γωνίες στρογγυλοποιημένες για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για την επιλογή επίπλων για το σαλόνι σας:

 • Ξεκινήστε με έναν καναπέ ή πολυθρόνα. Αυτά τα έπιπλα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία του σαλονιού σας και θα καθορίσουν το στυλ και το μέγεθος του υπόλοιπου χώρου.
 • Επιλέξτε έπιπλα που να ταιριάζουν μεταξύ τους. Μην προσπαθήσετε να συνδυάσετε διαφορετικά στυλ επίπλων, καθώς θα δημιουργήσετε ένα μπερδεμένο και ακατάστατο αποτέλεσμα.
 • Προσθέστε διακοσμητικά στοιχεία για να ολοκληρώσετε την εμφάνιση. Τα μαξιλάρια, τα ριχτάρια και τα φυτά μπορούν να προσθέσουν άνεση, χρώμα και ζεστασιά στο σαλόνι σας.

Παραδείγματα επίπλων για το σαλόνι:

 • Καναπέδες: καναπές γωνιακός, καναπές μπαρόκ, καναπές μοντέρνος
 • Πολυθρόνες: πολυθρόνα αναπαυτική, πολυθρόνα κλασική, πολυθρόνα μοντέρνα
 • Τραπεζάκια: τραπεζάκι σαλονιού, τραπεζάκι καφέ, τραπεζάκι με αποθηκευτικό χώρο
 • Τραπέζια: τραπέζι φαγητού, τραπέζι καφέ, τραπέζι πόκερ
 • Σκαμπό: σκαμπό σαλονιού, σκαμπό τραπεζιού φαγητού, σκαμπό πόκερ

Αλλαγές στην διαρρύθμιση

Οι αλλαγές στο layout μπορούν να κάνουν το σαλόνι σας να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό. Μπορείτε να μετακινήσετε τα έπιπλα, να αφαιρέσετε περιττά έπιπλα ή να προσθέσετε χωρίσματα για να δημιουργήσετε ξεχωριστές ζώνες στο σαλόνι σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για τις αλλαγές στο layout του σαλονιού σας:

 • Ξεκινήστε με ένα καθαρό φύλλο χαρτιού και σχεδιάστε το σαλόνι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε το layout.
 • Σκεφτείτε τη χρήση του σαλονιού σας. Πού θέλετε να κάθονται οι άνθρωποι; Πού θέλετε να βάλετε την τηλεόραση; Πού θέλετε να βάλετε την τραπεζαρία;
 • Χρησιμοποιήστε τα έπιπλα σας για να δημιουργήσετε ζώνες στο σαλόνι σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καναπέ για να δημιουργήσετε μια περιοχή χαλάρωσης και ένα τραπέζι με καρέκλες για να δημιουργήσετε μια περιοχή τραπεζαρίας.

Παραδείγματα αλλαγών στο layout του σαλονιού:

 • Μπορείτε να μετακινήσετε τα έπιπλα για να δημιουργήσετε μια πιο ανοιχτή αίσθηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετακινήσετε τον καναπέ από τον τοίχο για να δημιουργήσετε μια πιο ελεύθερη περιοχή.
 • Μπορείτε να αφαιρέσετε περιττά έπιπλα για να κάνετε το σαλόνι σας να φαίνεται μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφαιρέσετε μια πολυθρόνα ή ένα τραπεζάκι που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.
 • Μπορείτε να προσθέσετε χωρίσματα για να δημιουργήσετε ξεχωριστές ζώνες στο σαλόνι σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα χώρισμα για να χωρίσετε την περιοχή χαλάρωσης από την περιοχή τραπεζαρίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο layout του σαλονιού σας μπορεί να απαιτήσουν κάποιες εργασίες ανακαίνισης. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε αυτές τις αλλαγές, είναι καλύτερο να προσλάβετε έναν επαγγελματία.

Προσθήκη καινοτομιών

Οι καινοτομίες μπορούν να προσθέσουν μια μοντέρνα πινελιά στο σαλόνι σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού, μια οθόνη αφής για έλεγχο του ήχου και της τηλεόρασης ή ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού.

Έξυπνο σύστημα φωτισμού: Ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού σάς επιτρέπει να ελέγχετε τα φώτα σας με τη φωνή σας ή με το smartphone σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικές σκηνές φωτισμού για διαφορετικές δραστηριότητες, όπως χαλάρωση, διασκέδαση ή εργασία.

Οθόνη αφής: Μια οθόνη αφής σάς επιτρέπει να ελέγχετε τον ήχο και την τηλεόραση σας με το άγγιγμα ενός κουμπιού. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εάν έχετε πολλά συσκευές συνδεδεμένα στην τηλεόρασή σας.

Έξυπνο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού: Ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού σάς επιτρέπει να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας από οπουδήποτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την επιλογή καινοτομιών για το σαλόνιό σας:

 • Σκεφτείτε τις ανάγκες σας. Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε με τις καινοτομίες;
 • Σκεφτείτε το μέγεθος του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας είναι μικρό, επιλέξτε καινοτομίες που δεν θα το γεμίσουν.
 • Σκεφτείτε το budget σας. Οι καινοτομίες μπορούν να είναι ακριβές, επομένως είναι σημαντικό να θέσετε προϋπολογισμό πριν ξεκινήσετε την έρευνά σας.

Παραδείγματα καινοτομιών για το σαλόνι:

 • Έξυπνα φώτα: Philips Hue, LIFX
 • Οθόνες αφής: Amazon Fire TV Cube, Google Chromecast with Google TV
 • Έξυπνα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού: Nest, Ecobee
 • όπως αναμνηστικά από ταξίδια ή αγαπημένα βιβλία.

Επιλογή φωτισμού

Ο φωτισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία μιας άνετης και ελκυστικής ατμόσφαιρας στο σαλόνι σας. Με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείτε να κάνετε τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, πιο φωτεινός και πιο φιλόξενος.

Γενικός φωτισμός

Ο γενικός φωτισμός είναι απαραίτητος για να φωτίσετε ολόκληρο το σαλόνι. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα φωτιστικό οροφής που είναι αρκετά φωτεινό για να φωτίσει τον χώρο, αλλά όχι τόσο φωτεινό που να είναι ενοχλητικό.

Για μικρά σαλόνια, μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό οροφής με αραιά φωτιστικά σώματα. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργήσετε μια πιο ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Για μεγάλα σαλόνια, μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό οροφής με πιο πυκνά φωτιστικά σώματα. Αυτό θα βοηθήσει να διανεμηθεί ο φωτισμός ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο.

Τοπικός φωτισμός

Ο τοπικός φωτισμός χρησιμοποιείται για να φωτίσετε συγκεκριμένες περιοχές του σαλονιού, όπως την τηλεόραση, την τραπεζαρία ή την περιοχή ανάγνωσης. Είναι σημαντικό να επιλέξετε φωτιστικά που είναι κατάλληλα για τη χρήση που προορίζονται.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να φωτίσετε την τηλεόραση, επιλέξτε ένα φωτιστικό που δεν θα δημιουργεί αντανακλάσεις στην οθόνη.

Εάν θέλετε να φωτίσετε την τραπεζαρία, επιλέξτε ένα φωτιστικό που θα σας παρέχει αρκετό φως για να μαγειρέψετε ή να φάτε.

Εάν θέλετε να φωτίσετε την περιοχή ανάγνωσης, επιλέξτε ένα φωτιστικό που θα σας παρέχει αρκετό φως για να διαβάσετε χωρίς να κουράσετε τα μάτια σας.

Φωτισμός έμφασης

Ο φωτισμός έμφασης χρησιμοποιείται για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ενδιαφέροντος και δραματικότητας στο σαλόνι. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά στον χώρο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά δαπέδου για να φωτίσετε έργα τέχνης ή φωτιστικά επιτραπέζιου για να φωτίσετε διακοσμητικά στοιχεία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά με ειδικούς λαμπτήρες, όπως λαμπτήρες με ντουί Edison ή λαμπτήρες με γυαλί opal, για να δημιουργήσετε μια πιο ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα.

Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για την επιλογή φωτισμού για το σαλόνι σας:

 • Σκεφτείτε τη χρήση του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας χρησιμοποιείται για πολλές δραστηριότητες, επιλέξτε ένα συνδυασμό γενικού φωτισμού, τοπικού φωτισμού και φωτισμού έμφασης.
 • Σκεφτείτε το μέγεθος του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας είναι μικρό, επιλέξτε φωτιστικά με μικρότερα μεγέθη.
 • Σκεφτείτε το στυλ του σαλονιού σας. Επιλέξτε φωτιστικά που ταιριάζουν στο συνολικό στυλ του σαλονιού σας.

Παραδείγματα φωτιστικών για το σαλόνι:

 • Γενικός φωτισμός: φωτιστικά οροφής, πολυέλαιοι
 • Τοπικός φωτισμός: φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια φωτιστικά, φωτιστικά εργασίας
 • Φωτισμός έμφασης: φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια φωτιστικά, φωτιστικά οροφής με ειδικούς λαμπτήρες

Άλλα διακοσμητικά στοιχεία

Άλλα διακοσμητικά στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σαλόνι σας περιλαμβάνουν χαλιά, ριχτάρια, μαξιλάρια, κεριά και άλλα αντικείμενα που σας αρέσουν.

Συμβουλές για την επιλογή διακόσμησης για το σαλόνι σας:

 • Σκεφτείτε το στυλ που θέλετε να επιτύχετε. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μοντέρνο αποτέλεσμα, επιλέξτε έργα τέχνης με απλές γραμμές και μονόχρωμα χρώματα. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα, επιλέξτε έργα τέχνης με καμπύλες γραμμές και έντονα χρώματα ή μοτίβα.
 • Σκεφτείτε το μέγεθος του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας είναι μικρό, επιλέξτε μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία για να μην το γεμίσετε.
 • Σκεφτείτε τη χρήση του σαλονιού σας. Εάν το σαλόνι σας χρησιμοποιείται για πολλές δραστηριότητες, επιλέξτε διακοσμητικά στοιχεία που είναι ανθεκτικά και εύκολα στη συντήρηση.

Παραδείγματα διακόσμησης για το σαλόνι:

 • Έργα τέχνης: μοντέρνοι πίνακες με γραμμικά μοτίβα, παραδοσιακοί πίνακες με τοπία ή πορτραίτα, φωτογραφίες της οικογένειας ή των φίλων σας
 • Φυτά: εσωτερικά φυτά με μεγάλα φύλλα, μικρά φυτά με άνθη, φυλλώδη φυτά
 • Φωτιστικά: επιτραπέζια φωτιστικά με μοντέρνα σχεδίαση, φωτιστικά δαπέδου με καμπύλες γραμμές, φωτιστικά οροφής με κρυστάλλινες αμπαζούρες
 • Άλλα διακοσμητικά στοιχεία: χαλιά με γεωμετρικά μοτίβα, ριχτάρια με έντονα χρώματα, μαξιλάρια με βολάν, κεριά σε διάφορα χρώματα

Εδώ είναι μερικές ιδέες για να δημιουργήσετε ένα σαλόνι με προσωπική πινελιά:

 • Επιλέξτε έργα τέχνης ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία που έχουν σημασία για εσάς. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρεμάσετε φωτογραφίες από τις διακοπές σας ή να τοποθετήσετε ένα έργο τέχνης που σας θυμίζει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
 • Πειραματιστείτε με διαφορετικά στυλ και μοτίβα. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυστηρά έναν συγκεκριμένο στυλ. Μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσετε ένα σαλόνι που είναι μοναδικό για εσάς.
 • Μην φοβάστε να προσθέσετε το προσωπικό σας στίγμα. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσθέσετε προσωπικά αντικείμενα, όπως αναμνηστικά από ταξίδια ή αγαπημένα βιβλία.

Συμπέρασμα

Η ανακαίνιση του σαλονιού σας δεν χρειάζεται να είναι μία επίπονη διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές ωραιές και πρωτότυπες ιδέες, κατάλληλες για κάθε στυλ κατοικίας και προσωπικής προτίμησης.

Παρόλα αυτα, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας τις ανάγκες του σπιτιού μας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να καθορίσετε ένα αρχικό διαθέσιμο ποσό για όλες τις εργασίες και τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ανακαίνιση του σπιτιού σας, μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία στα παρακάτω στοιχεία.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin