Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια λύση που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Όποιος έχει ένα ακίνητο, ακόμα και παλιό, προτιμάει να το αναβαθμίσει, παρά να αγοράσει ένα καινούργιο. Με μικρές, και άλλες φορές ριζικές, αλλαγές, μια κατοικία μπορεί να αλλάξει όψη και λειτουργικότητα.

Αν, λοιπόν, έχετε κατά νου να αναδιαμορφώσετε τον χώρο σας, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μην αγχώνεστε! Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπλαση του σπιτιού σας, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο λόγος που σας ωθεί να σκεφτείτε την ανακαίνιση;

Οι βασικοί λόγοι που μπορεί να σας ωθήσουν να ανακαινίσετε το ακίνητό σας είναι δύο, είτε από έλλειψη λειτουργικότητας της κατοικίας, είτε από κακή ή ξεπερασμένη αισθητική.

Έλλειψη λειτουργικότητας

Τα βασικά προβλήματα μιας οικίας που απαιτούν άμεση διόρθωση για τη βελτίωση της ζωής κατοίκων είναι τα παρακάτω:

Ανακαινιση-Έλλειψη λειτουργικότητας

Απαιτείται Άμεσα Ενεργειακή Αναβάθμιση

Η απώλεια θερμοκρασίας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά σε πιο παλιά σπίτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σπίτι να είναι πολύ ζεστό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα. Αν μέχρι τώρα υποφέρετε από τις θερμοκρασίες στο σπίτι και χρειαζόταν να ξοδέψετε πολύ ενέργεια για να δημιουργήσετε καλές συνθήκες στο χώρο σας, τότε έχετε ανάγκη από ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους:

 • Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων και της οροφής του ακινήτου
 • Εγκατάσταση καινούργιων κουφωμάτων. Κατά την επιλογή των κουφωμάτων, επιλέξτε ένα γυαλί που είναι ειδικό για τη διατήρηση της θερμότητας μέσα στο σπίτι
 • Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσής σας

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αναβαθμίσετε το σπίτι σας και να εκπλαγείτε από τη διαφορά στην θερμοκρασία, αλλά και στα έξοδα.

Κακή Εργονομία

Ένα ακόμα συχνό πρόβλημα που παρατηρείται είναι η κακή εργονομία. Αυτό μπορεί να προέρχεται από κακό αρχικό σχέδιο, ή απλά να έχουν αλλάξει οι ανάγκες σας. Εξαιτίας της έλλειψης εργονομίας, ενδέχεται να αισθάνεστε ότι ο χώρος σας δεν σας χωράει, ότι πνίγεστε, και ότι δεν υπάρχει καθόλου λειτουργικότητα.

Μπορεί να προστεθεί εργονομία στο σπίτι σας με τους παρακάτω τρόπους:

 • Διαφορετική διαρρύθμιση των χώρων. Με την εργασία αυτή μπορεί να μικρύνει ένα δωμάτιο, για να επιτρέψει σε ένα άλλο να μεγαλώσει, ή ακόμα και να επιμηκυνθεί το μπαλκόνι. Έχετε όμως κατά νου ότι τέτοιους είδους εργασίες πρέπει να γίνονται μόνο από μηχανικό, για τον σωστό σχεδιασμό των χώρων, αλλά και για να παραμείνετε νομοταγείς.
 • Αλλαγή των παλιών επίπλων και ανακατανομή τους στο χώρο. Αξιολογείστε ποια έπιπλά σας είναι λειτουργικά και ταιριάζουν στην αισθητική της και ποια όχι. Αντικαταστήστε όποιο δεν προσφέρει κάτι για την άνεσή σας. Μια έξυπνη συμβολή είναι πως αν έχετε παλιά έπιπλα, το οποία είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να τους δώσετε καινούργια ζωή με μια αναπαλαίωση, βάψιμο, αλλαγή καλυμμάτων, κλπ.
 • Αν το σπίτι σας δεν είναι αρκετά φωτεινό, μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στους τοίχους. Με την επιλογή ενός ανοιχτού χρώματος το φυσικό φως θα διαχέεται καλύτερα σε ολόκληρο το σπίτι. Αν όμως το πρόβλημα είναι επίμονο και δεν διορθώνεται απλά με ανοιχτόχρωμους τοίχους, τότε μπορείτε να σκεφτείτε την πιθανότητα ανοίγματος καινούργιων παραθύρων. Έτσι θα προσθέσετε πολύτιμες φωτιστικές πηγές, και παράλληλα εξαερισμό.

Παλιές ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις

Συχνό πρόβλημα των παλιών σπιτιών είναι οι κακές ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Εξαιτίας της καθημερινής πολυετούς τους χρήσης, οι εγκαταστάσεις αυτές φθείρονται και απαιτούν αντικατάσταση. Αν δεν το φροντίσετε ενδεχομένως να υποφέρετε από συχνά βραχυκυκλώματα, ή στην περίπτωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, να έχετε συχνές διαρροές και φουσκωμένους από την υγρασία τοίχους.

Διαρροή της Οροφής

Η υγρασία που εισέρχεται στο ακίνητο από την οροφή ευθύνεται και αυτή για τη δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα με την υγρομόνωση και τη στεγανοποίηση της οροφής ή της σκεπής σας. Λόγω της φύσης της εργασίας αυτής, μπορείτε να τη συνδυάσετε μαζί με την θερμομόνωση των υπολοίπων τοίχων.

Γενικότερο αίσθημα ασφάλειας

Όταν έχετε οικογένεια, θέλετε το καλύτερο για αυτή. Αν η κατοικία σας βρίσκεται σε μια περιοχή με αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας, θέλετε να έχετε ένα σπίτι μέσα στο οποίο να αισθάνεστε ασφαλείς. Μπορείτε να αυξήσετε αυτό το αίσθημα με την αντικατάσταση της παλιάς σας πόρτας με μία ασφαλείας, και την αντικατάσταση των κουφωμάτων σας. Αν μάλιστα το διαμέρισμά σας βρίσκεται χαμηλά, τότε ενδεχομένως να απαιτείται να τοποθετήσετε κάποια περίφραξη και ένα σύστημα συναγερμού.

Βελτιώσεις σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Για το λόγο αυτό, για κάθε περίπτωση απαιτούνται και διαφορετικές λύσεις. Αν έχετε μικρά παιδιά, τότε καλό είναι να προτιμήσετε έπιπλα με στρογγυλεμένες γωνίες και πρίζες ασφαλείας. Αν από την άλλη πλευρά έχετε ηλικιωμένους, καλό θα ήταν να προτιμήσετε αντιολισθητικά πλακάκια για το μπάνιο σας. Και στις δύο περιπτώσεις, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα κρύα πατώματα, με την αντικατάστασή του με ξύλινα.

Αισθητική

Ειδικά αν πρόκειται για έναν χώρο που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχει η πιθανότητα η διακόσμησή του να μην είναι το γούστου σας. Με τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν σήμερα, το πιο πιθανό είναι πως η διακόσμηση είναι ξεπερασμένη και παλιομοδίτικη. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να ανακαινίσετε το σπίτι σας. Μια ανανέωση του χώρου θα αλλάξει την ατμόσφαιρα ολόκληρου του ακινήτου και θα σας ανεβάσει τη διάθεση. Έτσι θα αποκτήσετε μια καινούργια όρεξη για να ζήσετε μέσα στο σπίτι σας.

Ακόμα ένας λόγος που μπορεί να σας ωθήσει στην αναβάθμιση της αισθητικής του ακινήτου σας, είναι η πιθανότητα εκμετάλλευσής του. Αν δεν πρόκειται για την κύρια κατοικία σας, μπορείτε να την μετατρέψετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για τους μήνες της τουριστικής περιόδου. Επίσης, μπορείτε να την βάλετε προς ενοικίαση ή πώληση. Αν είναι ανακαινισμένη, τότε θα έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπως ιδιοκτητών.

Οφέλη μιας αναβάθμισης του Χώρου σας

Όπως είδαμε, η ανακαίνιση του σπιτιού σας θα προσφέρει πολλά για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του. Αρχικά, μετά από τις εργασίες θα έχετε ένα χώρο ο οποίος θα καλύπτει όλες σας τις ανάγκες. Θα προσφέρετε στον εαυτό και την οικογένειά σας έναν χώρο ζεστό, στον οποίο θα χαίρεστε να ζείτε. Η αναβάθμιση της αισθητικής θα σας ανανεώσει την ψυχολογία, πράγμα που συμβάλλει στις καλύτερες σχέσεις των κατοίκων ενός σπιτιού.

Ολική ή Μερική Αναδιαμόρφωση του Χώρου σας;

Αυτό είναι συνήθως το πρώτο ερώτημα που καλείται να απαντήσει όποιος αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να ανακαινίσει την κατοικία του. Η απάντηση εξαρτάται από τα προβλήματα που παρουσιάζει το κάθε ακίνητο.

Σε περίπτωση που το οίκημα έχει σοβαρά προβλήματα που απαιτούν ριζικές αλλαγές, τότε η απάντηση είναι ολική ανάπλαση. Σε αυτή τη διαδικασία θα αναμορφωθούν όλοι οι χώροι ξεχωριστά. Συνήθως παλιά και παραμελημένα σπίτια έχουν ανάγκη μιας τέτοιας, πιο ριζικής αλλαγής.

Στην περίπτωση όμως που το οίκημά σας έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα σε μεμονωμένους χώρους, τότε η ανάπλαση μπορεί να είναι μερική. Κατά αυτήν, θα αναβαθμιστούν μόνο οι χώροι που χρήζουν προσοχής.

Στάδια της Ανακαίνισης

bimata anakainisi spitioy

Αφού αποφασίσετε σε τι ανακαίνιση θα προχωρήσετε, ήρθε η ώρα να δούμε ποια είναι τα στάδιά της. Είτε πρόκειται για μερική, είτε για ολική, τα βήματα αυτά παραμένουν ίδια.

Στάδιο 1: Σχεδιασμός/Συλλογή Υλικού

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τη διαδικασία με ένα γενικότερο σχεδιασμό της. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει:

 • Καταγραφή των αναγκών σας. Αυτό που λείπει από το σπίτι σας είναι η εργονομία; Θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο; Χρειάζονται άμεση αντικατάσταση τα πλακάκια στο μπάνιο σας; Μόνο εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι ανάγκες του σπιτιού σας και καλό θα ήταν να τις καταγράψετε και να τις αξιολογήσετε μία προς μία.
 • Απόφαση για το ποσό που θέλετε να διαθέσετε συνολικά για την ανακαίνιση. Καλό θα ήταν βέβαια, να έχετε κατά νου ένα ποσό μεγαλύτερο από το αρχικό. Αυτό είναι καλό να υπάρχει γιατί ενδεχομένως στην πορεία να θέλετε περισσότερες επεμβάσεις από τις προσχεδιασμένες, να θέλετε να επενδύσετε σε λίγο πιο ακριβά και καλαίσθητα υλικά και έπιπλα, ή απλά να προκύψουν κάποια τεχνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να έχετε αποφασίσει εκ των προτέρων το ποσό που θα διαθέσετε.
 • Απόφαση για το Χρόνο που θα διαρκέσουν οι εργασίες. Αν και η ολοκλήρωση των εργασιών δεν εξαρτάται από εσάς, καλό είναι να γνωρίζετε το πότε θέλετε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δώσετε στον μηχανικό ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, στο οποίο μπορεί να προγραμματίσει όλες τις απαραίτητες εργασίες.
 • Αναζήτηση του σωστού επαγγελματία, είτε αυτός είναι μηχανικός, μια τεχνική εταιρεία, ή ένας διακοσμητής. Με την επιλογή του σωστού προσώπου θα έχετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
 • Συλλογή υλικού. Αυτό μπορεί να είναι φωτογραφίες δωματίων που είδατε σε κάποια ιστοσελίδα, ή περιοδικό. Μπορεί να είναι η διακόσμηση που είδατε σε ένα σπίτι γνωστών σας. Αυτό το υλικό θα δώσει μια κατεύθυνση στον ειδικό που θα σχεδιάσει το χώρο σας.

Στάδιο 2: Εκτίμηση και Λήψη Προσφοράς

Αφού βρείτε τον ειδικό που θα αναλάβει την αναβάθμιση του οικήματός σας, ήρθε η ώρα να οριστικοποιηθούν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν. Σε αυτό το στάδιο, ο ειδικός θα πραγματοποιήσει μια μελέτη για το ακίνητό σας και θα σας κάνει την προσφορά του.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει:

 • Επίσκεψη του μηχανικού στο σπίτι και αυτοψία των προβλημάτων.
 • Συζήτηση για τις ανάγκες του οικήματος, αλλά και για τη ζητούμενη αισθητική, και το χρηματικό ποσό που υπάρχει διαθέσιμο.
 • Καταγραφή των διαστάσεων του σπιτιού και κάθε δωματίου ξεχωριστά.
 • Διατύπωση πρότασης, με λεπτομερή ανάλυση των εργασιών και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Σε κάθε πρόταση αναλύονται τα πλεονεκτήματα της κάθε προτεινόμενης λύσης.
 • Υπολογισμός των ποσοτήτων που θα χρειαστούν από κάθε υλικό
 • Προϋπολογισμός του έργου

Συνυπολογίζοντας όλες τις εργασίες που χρειάζονται να γίνουν και τα υλικά που προτείνονται, ο μηχανικός είναι σε θέση να σας πει ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι οφείλετε.

Στάδιο 3: Προγραμματισμός Εργασιών

Στο επόμενο στάδιο πρέπει να γίνει ο προγραμματισμός των εργασιών. Για μια ανακαίνιση, απαιτείται η συμβολή διάφορων ειδικοτήτων μαστόρων. Οι εργασίες που έχουν προβλεφθεί, λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο που να μην εμποδίζει η μία την πραγματοποίηση της άλλης.

Στάδιο 4: Εκτέλεση των Συμφωνηθέντων Εργασιών

Εφόσον έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και έχουν γίνει όλοι οι προγραμματισμοί, έχει έρθει η ώρα της υλοποίησης.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καλό θα ήταν να απουσιάζετε από το σπίτι, για να μην ενοχλείτε τους μάστορες.

Με ποια Σειρά θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες

Η σειρά με την οποία συνήθως γίνονται οι εργασίες είναι η παρακάτω. Σε περίπτωση που κάποια από τα βήματα δεν είναι απαραίτητα, απλά παραλείπονται.

Οροφή και τοίχοι

Σε πρώτη φάση, γίνονται δομικές επισκευές σε σημεία που μπορεί να έχουν φθαρθεί με το πέρασμα των ετών, όπως είναι τοίχοι, θεμέλια και δοκοί.

Επίσης, πραγματοποιείται συντήρηση, επισκευή, ή αντικατάσταση της οροφής.

Κατεδαφίσεις

Στη συνέχεια ακολουθούν οι κατεδαφίσεις των τοίχων, σε περίπτωση που έχουμε προβλέψει αλλαγή του σχεδίου του σπιτιού. Αν χρειαστεί κατεδάφιση, θα είναι απαραίτητο να βρείτε ένα μέρος να μείνετε μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σκελετός οικήματος

Σε αυτό το βήμα, θα μετακινηθούν τοίχοι για την καινούργια διαμόρφωση των δωματίων. Επίσης, θα ανοιχτούν, θα κλείσουν ή θα μεγαλώσουν τα ανοίγματα για τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα. Ακόμα μία εργασία που πραγματοποιείται εδώ είναι η προσθήκη ή αφαίρεση εσωτερικών πορτών. Τέλος, ενδεχομένως να χρειαστεί η προσθήκη συμπληρωματικών δοκών στο ταβάνι για μεγαλύτερη υποστήριξη.

Κεντρική θέρμανση, κλιματισμός, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις

Μιας και οι τοίχοι είναι ανοιχτοί, πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να αντικατασταθούν οι ηλεκτρολογικές και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Επίσης, προσφέρεται η ευκαιρία για την τοποθέτηση του συστήματος θέρμανσης και των κλιματιστικών.

Μόνωση εσωτερικών τοίχων

Ειδικά στην περίπτωση που προσθέτετε τοίχους μέσα στο ακίνητο, μην παραλείψετε να προσθέσετε κάποιου είδους μόνωση, είτε θερμομόνωση, είτε ηχομόνωση. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή της.

Γυψοσανίδες

Αν πάλι θα χωρίσετε κάποιο δωμάτιο με γυψοσανίδα, θα πρέπει αυτή να τοποθετηθεί σε αυτή τη φάση. Μετά από αυτό το στάδιο, έχουμε τελειώσει με τους τοίχους και το απαραίτητο χτίσιμο.

Πατώματα

Καλό είναι η τοποθέτηση των καινούργιων δαπέδων να γίνει σε αυτή τη φάση, ώστε να μην συμβεί καμία ζημιά. Με αυτό τον τρόπο σας είναι εγγυημένο ότι θα παραλάβετε ένα ανέγγιχτο πάτωμα.

Παράθυρα και κουφώματα

Σε αυτό το στάδιο τοποθετούνται τα καινούργια κουφώματα και παράθυρα, ή επισκευάζονται τα υπάρχοντα.

Είδη υγιεινής, και φωτιστικά

Στη συνέχεια εγκαθίστανται τα πλακάκια στο μπάνιο και στην κουζίνα, τα είδη υγιεινής, και τα φωτιστικά που έχουν επιλεγεί σε όλα τα δωμάτια.

Ξυλουργικές εργασίες (έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες, κλπ.)

Μετά ακολουθεί η πραγματοποίηση των ξυλουργικών εργασιών, όπου αποτελούνται από την τοποθέτηση των ραφιών της κουζίνας, την τοποθέτηση των εντοιχισμένων ντουλαπών, διάφορα ξύλινα πλαίσια, βιβλιοθήκες, και ότι άλλο έχετε προβλέψει.

Βάψιμο, τοποθέτηση ταπετσαρίας

Ακολουθεί το βάψιμο των τοίχων στο προσυμφωνημένο χρώμα. Αν έχετε επιλέξει κάποια ταπετσαρία, αυτή εφαρμόζεται σε αυτό το βήμα.

Διακόσμηση και τοποθέτηση νέων επίπλων

Εδώ, το εσωτερικό του σπιτιού έχει ολοκληρωθεί και μπορείτε πλέον να ασχοληθείτε με την διαρρύθμιση των καινούργιων επίπλων και τη διακόσμηση του χώρου γενικότερα.

Θερμοπρόσοψη

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό του σπιτιού, και πλέον μπορείτε να μένετε μέσα, ακολουθεί η μόνωση των εξωτερικών τοίχων. Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Διάφορες εξωτερικές παρεμβάσεις

Για το τέλος, αφήνουμε διάφορες εξωτερικές εργασίας, όπως είναι η αναδιαμόρφωση του κήπου, η τοποθέτηση περίφραξης, τεντών, κλπ.

Ποιο θα είναι το κόστος;

Το κόστος ανακαίνισης σπιτιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου σας και τα υλικά που θα επιλέξετε. Παρόλα αυτά, φροντίστε να διαθέσετε ένα καλό ποσό για τα υλικά, γιατί όσο πιο ποιοτικά διαλέξετε, τόσο περισσότερο θα χαρείτε το σπίτι σας. Ο μηχανικός θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει ποια υλικά δίνουν την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας.

Ενδεικτικές τιμές τις αγοράς για τις πιο συχνές εργασίες που απαιτούνται σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι οι εξής:

 • Βάψιμο: Το εσωτερικό βάψιμο θα σας κοστίσει περίπου 3-6€/m², ενώ το εξωτερικό 4-8€/m². Είναι μια εργασία που πραγματοποιείται σχεδόν σε όλες τις ανακαινίσεις.
 • Σοβάντισμα: Στην περίπτωση που οι τοίχοι σας χρειάζονται σοβάντισμα, αυτό θα σας επιβαρύνει με 8-10€/m².
 • Κουφώματα: Στην αγορά μπορείτε να βρείτε κουφώματα από διάφορα υλικά, όπως ξύλινα, αλουμινίου, και πλαστικά (PVC). Τα PVC είναι τα φθηνότερα κουφώματα με τιμές από 250€/m², ακολουθούν τα αλουμινίου με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 350€/m², ενώ πιο ακριβά είναι τα ξύλινα με τις τιμές να ξεκινούν από 600€/m².
 • Μόνωση τοίχων: Η μόνωση των τοίχων είναι αναμφίβολα ένα από τα έξοδα που μακροπρόθεσμα θα σας φέρουν κέρδος. Για την εφαρμογή της θα σας κοστίσει 30-35€/m².
 • Μόνωση Ταράτσας: Για την τοποθέτηση μόνωσης στην ταράτσα σας θα σας κοστίσει περίπου 20-25€/m².
 • Πλακάκια: Για αυτό το απαραίτητο για το μπάνιο και την κουζίνα υλικό, μπορείτε να υπολογίσετε γύρω στα 13-17€/m².
 • Δάπεδα: Παρόμοια περίπτωση με τα κουφώματα, η τιμή του δαπέδου παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις ανάλογα με το υλικό που θα επιλέξετε. Ενδεικτικά, ένα μαρμάρινο δάπεδο θα στοιχίσει 100€/m², ενώ ένα δάπεδο από laminate θα σας επιβαρύνει μόλις 15€/m².
 • Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις: Το κόστος αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των εργασιών που απαιτούνται. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να υπολογίσετε 30-35€/m².

Ακόμα, θα επιβαρυνθείτε και κάποιο κόστος για τον κάδο για τα μπάζα και τις σκαλωσιές. Για τον κάδο των μπάζων υπολογίστε 100-150€ και για την σκαλωσιά 3-5€/m².

Ποια είναι η Καλύτερη Εποχή για να ξεκινήσετε μια τέτοια Διαδικασία;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε να πραγματοποιήσετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας το χειμώνα ή το καλοκαίρι. Τις εποχές αυτές οι καιρικές συνθήκες είναι επιβαρυμένες και θα παρουσιαστεί δυσκολία και καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών. Επίσης, οι ακραίες συνθήκες ζέστης, κρύου, και υγρασίας ενδεχομένως να βλάψουν τις επιδιορθώσεις. Για το λόγο αυτό, συνίσταται να ξεκινήσετε μια διαδικασία αναμόρφωσης της κατοικίας σας την άνοιξη, ή στις αρχές του φθινοπώρου, όπου ο καιρός είναι πιο ήπιος.

Πόσο θα Διαρκέσει Περίπου;

Η διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας δεν είναι σταθερή. Κυμαίνεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σπιτιού, αλλά και τις απαιτούμενες εργασίες. Έτσι, μια αναδιαμόρφωση μπορεί να πάρει από μερικές ημέρες, μέχρι και μερικές εβδομάδες. Καλό είναι όμως να αφήσετε τον μηχανικό να κάνει τον προγραμματισμό, εφόσον μέσω της εμπειρίας του, γνωρίζει τον απαιτούμενο χρόνο.

Συχνά Λάθη και Πώς να τα Αποφύγετε

Μερικά πολύ συχνά λάθη που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης είναι τα παρακάτω:

 • Εκκίνηση της διαδικασίας χωρίς καταγραφή των αναγκών και μελέτη. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις ανάγκες του σπιτιού σας. Μόνο έτσι μπορείτε να καθοδηγήσετε τα συνεργεία, ώστε να γίνει μια σωστή δουλειά. Μην επικοινωνήσετε κατευθείαν με τους μάστορες. Βρείτε μια τεχνική εταιρεία, η οποία θα πραγματοποιήσει τη σχετική μελέτη και θα σας κατευθύνει.
 • Επιλογή πολύ ακριβών υλικών ή επιλογή μόνο των φθηνότερων λύσεων. Συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας. Αυτός μόνο θα σας προτείνει ποια υλικά θα σας δώσουν την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας. Σε μια ανακαίνιση, θέλετε τόσο ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, όσο κι ένα που θα κρατήσει για χρόνια.
 • Λήψη των σημαντικών αποφάσεων γρήγορα. Μην βιαστείτε σε καμία φάση της ανακαίνισης. Σκεφτείτε όλες τις επιλογές και τι είναι καλύτερο για τη δική σας ιδιαίτερη περίπτωση.
 • Πολεοδομικές παραβάσεις. Ειδικά στην περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε την εργονομία του ακινήτου σας πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες. Αν φροντίσετε να είστε νομοταγείς, θα γλιτώσετε πρόστιμα. Ο μηχανικός σας θα φροντίσει να σας ενημερώσει για όποια άδεια χρειαστεί.
 • Αναποφασιστικότητα μετά την έναρξη των εργασιών. Πριν ξεκινήσουν τα έργα στο κτήριο, θα πρέπει να τα έχετε οριστικοποιήσει στο μυαλό σας. Αν αλλάξετε γνώμη, όταν έχει ήδη γίνει η παραγγελία των υλικών, θα εμφανιστούν άλλα προβλήματα.

Συμβουλές για τη Συντήρηση του Σπιτιού σας

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, δεν πρέπει να παραμελήσετε το σπίτι. Μερικές συμβουλές για τη συντήρησή του είναι:

 • Πραγματοποιείστε απόφραξη του αποχετευτικού δικτύου των σωληνώσεων του σπιτιού σας τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.
 • Όταν απουσιάζετε για κάποιο χρονικό διάστημα, σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει την παροχή του νερού.
 • Φροντίστε να αλλάζετε τα φίλτρα του απορροφητήρα τακτικά, ώστε να μην γεμίζουν με λίπη οι τοίχοι της κουζίνας.
 • Φροντίστε να αλλάζετε τα φίλτρα του air condition και να καθαρίζετε η σίτα του.
 • Καθαρίστε τα κουφώματα μόνο με νερό και σαπούνι, κι όχι με κάποιο χλωριούχο καθαριστικό.
 • Καθαρίστε τα θερμαντικά σώματα, ώστε να μην λερώνονται οι τοίχοι πάνω από αυτά.
 • Ανοίγετε τακτικά τα παράθυρα για την αποφυγή συγκέντρωσης της υγρασίας.

Ποιοι Είμαστε

Ergo-trust.com.gr χρόνια στο χώρο των ανακαινίσεων ιδιωτικών και επαγγελματικών χώρων, σας παρέχουμε πλήρεις λύσεις για όλες τις ανάγκες σας. Αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση κάθε είδους κτηρίου, με αποτελέσματα λειτουργικά και καλαίσθητα. Κατά τη διάρκεια των έργων έχουμε την πλήρη επίβλεψη των εργασιών, ώστε να σας εγγυηθούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε σήμερα για να βρούμε μαζί την ιδανική λύση για τον χώρο σας.

Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin