Πόσο θα Κοστίσει η Ανακαίνιση της Κατοικίας σας

Η ανακαίνιση κατοικίας Θεσσαλονίκη είναι μια σοβαρή απόφαση, μιας και απαιτεί την επένδυση χρόνου και χρημάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται στους μηχανικούς αφορά στην κοστολόγηση μιας αναβάθμισης της κατοικίας. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτή την απορία δεν είναι σταθερή. Το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά τους παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή της ανανέωσης του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, θα δούμε το κόστος που έχουν κατά προσέγγιση οι πιο συχνές εργασίες που απαιτούν τα περισσότερα σπίτια.

Ποιο Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος Ανακαίνισης

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να έχει μια ακριβή τιμή για την ανακαίνιση του σπιτιού σας είναι επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έτσι, το κόστος ανακαίνισης από τετραγωνικό θα είναι διαφορετικό ανάλογα με την περίπτωση. Σε γενικές γραμμές όμως, μπορούμε να σας ενημερώσουμε πως μια πλήρης ανανέωση της κατοικίας σας ενδέχεται να κοστίσει από 400 μέχρι και 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της κοστολόγησης μιας ανακαίνισης ακινήτου είναι οι παρακάτω:

 • Η παλαιότητα του ακινήτου και κατ’ επέκταση οι εργασίες που απατούνται,
 • Το αποτέλεσμα που αναζητάτε,
 • Τα τετραγωνικά μέτρα ολόκληρου του ακινήτου,
 • Η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν,
 • Η έκδοση των πολεοδομικών αδειών, εάν απαιτούνται,
 • Η κάλυψη και η ασφάλιση των τεχνικών στο ΙΚΑ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει περιθώριο να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση του σπιτιού σας πιο οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας έμπειρος και εμπεριστατωμένος μηχανικός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει. Από τη μία μεριά, θα σας ενημερώσει για το εύρος των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο ακίνητο. Από την άλλη μεριά, θα σας προτείνει τα καλύτερα υλικά ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας ώστε να λάβετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Πώς Προκύπτει η Οικονομική Προσφορά που θα Λάβετε

Είτε το ακίνητό σας έχει ανάγκη από μερική ή ολική ανακαίνιση, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτήν, ο μηχανικός αρχικά θα πραγματοποιήσει μελέτη, από την οποία θα προκύψει και το τελικό κόστος. Η διαδικασία βήμα-βήμα έχει ως εξής:

 1. Αρχικά, ο μηχανικός θα επισκεφθεί τον χώρο σας για να διαπιστώσει τις ανάγκες του. Το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό επηρεάζεται από τις ανάγκες συντήρησης του ακινήτου.
 2. Στη συνέχεια, θα συζητήσετε με τον μηχανικό, ώστε να του εξηγήσετε το όραμά μας. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να περιγράψετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο σπίτι και πώς φαντάζεστε ότι θα είναι το αποτέλεσμα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε όσο πιο νωρίς γίνεται μια εκτίμηση για το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το έργο.
 3. Ο μηχανικός θα μελετήσει όλους τους χώρους της οικίας σας. Θα πραγματοποιήσει μετρήσεις και θα σημειώσει τις διαστάσεις όλων των δωματίων.
 4. Μετά από όλες τις μετρήσεις και τις σημειώσεις από τον χώρο σας, ο μηχανικός θα συντάξει μια μελέτη. Μέσα σε αυτήν, θα περιγράφονται αναλυτικά οι εργασίες που θα γίνουν, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και οι ποσότητές τους.
 5. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα λάβετε ένα αντίγραφο στα χέρια σας. Εάν είστε σύμφωνοι με τα προϋπολογισμένα έργα και με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, οι εργασίες ανακαίνισης θα ξεκινήσουν.

Κόστος Ανακαίνισης ανά Τετραγωνικό: Υπολογισμός για κάθε Βασική Εργασία

Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό μιας αναβάθμισης ενός χώρου, οι επιμέρους εργασίες μπορούν να υπολογιστούν κατά προσέγγιση. Παρακάτω, θα βρείτε το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό για ορισμένες από τις πιο κοινές εργασίες μέσα σε ένα ακίνητο.

Αποκομιδή Μπαζών

Κάθε ανακαίνιση κατοικίας, ανεξάρτητα από την έκτασή της, θα δημιουργήσει αρκετά μπάζα. Ο μηχανικός με τον οποίο θα συνεργαστείτε, θα προνοήσει ώστε να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αποκομιδή τους. Ενδεικτικά, το κόστος για έναν μικρό κάδο για τα μπάζα ξεκινάει από τα 70€, ενώ οι μεγάλοι κάδοι έχουν κόστος ενοικίασης που ξεκινάει από 130€.

Επίσης, ανάλογα με τις εργασίες που θα κάνετε και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά σας, ενδεχομένως να χρειάζεται κάποια ανυψωτική πλατφόρμα. Το κόστος για αυτήν ανέρχεται στα 80€ για κάθε ώρα που θα την χρησιμοποιήσει το συνεργείο.

Αποξηλώσεις και Κατεδαφίσεις

Οι αποξηλώσεις αφορούν όλο τον παλιό εξοπλισμό που χρειάζεται αλλαγή. Έτσι, πριν την ανακαίνιση του μπάνιου θα καθαιρεθούν τα πλακίδια, τα παλιά είδη υγιεινής, οι σωληνώσεις, και οι αποχετεύσεις. Αντίστοιχα, στην κουζίνα θα αφαιρεθεί όλος ο εξοπλισμός της κουζίνας, όπως είναι τα εντοιχισμένα ντουλάπια και συσκευές, τα πλακίδια, ηλεκτρολογικές, και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ακόμα, θα αφαιρεθούν και όλα τα υπόλοιπα εντοιχισμένα έπιπλα από κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπως είναι οι ντουλάπες στα υπνοδωμάτια.

Πολλές ανακαινίσεις επίσης περιλαμβάνουν και ριζική αλλαγή της διαρρύθμισης των χώρων. Για την επίτευξη του καινούργιου αρχιτεκτονικού σχεδίου θα πρέπει να γκρεμιστούν ορισμένοι τοίχοι. Το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό για τις συγκεκριμένες εργασίες είναι γύρω στα 800€ με 1000€.

Δόμηση Τοίχων

Το επόμενο βήμα για την διαμόρφωση των καινούργιων χώρων της κατοικίας σας είναι η δόμηση τοίχων. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το σχέδιο που έχετε συμφωνήσει με τον μηχανικό, οι τοίχοι μπορεί να είναι από απλά τούβλα, ή ακόμα και από υαλότουβλα. Τα τελευταία μάλιστα, αποτελούν μια πιο μοντέρνα επιλογή που θα βρείτε σε πολλά σύγχρονα σπίτια.

Το κόστος για την ανέγερση τοίχο με τα απλά τούβλα ξεκινάει από 65€ ανά τετραγωνικό. Το κόστος για την κατασκευή τοίχου από υαλότουβλα ξεκινάει από 60€ ανά τετραγωνικό. Ωστόσο, για την εργασία αυτή έχετε στη διάθεσή σας και την πιο οικονομική επιλογή του άλφα μπλοκ που ξεκινάει από 45€ το τετραγωνικό.

Γυψοσανίδες και Ψευδοροφές

Μια ακόμα επιλογή για τον διαχωρισμό δωματίων μέσα στο ακίνητό σας είναι η ανέγερση τοίχου με γυψοσανίδα. Ταυτόχρονα, αν το επιθυμείτε μπορείτε να χαμηλώσετε το ταβάνι σας με την εγκατάσταση ψευδοροφής. Στην οροφή μάλιστα, μπορείτε να ζητήσετε ψευδοροφή με διακοσμητικά σχέδια.

Το κόστος των γύψινων διαφέρει ανάλογα με το υλικό που θα επιλέξετε. Ενδεικτικά, το κόστος ψευδοροφής ξεκινάει από 18€ για απλή γυψοσανίδα, 22€ για ανθυγρή γυψοσανίδα, και 17€ για ψευδοροφή ορυκτών ινών. Αν επιθυμείτε σχέδιο στην οροφή, το κόστος ξεκινάει από 24€ ανά τετραγωνικό. Αντίστοιχα, οι τοίχοι από γυψοσανίδα ανέρχεται στα 21€ με απλή γυψοσανίδα και 23€ με ανθυγρή γυψοσανίδα.

Επισκευή και Κατασκευή Δαπέδου Ξύλινου, Laminate, ή Βινυλίου

Μια ακόμα συχνή εργασία που ανεβάζει το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό είναι η εγκατάσταση καινούργιου δαπέδου. Οι επιλογές σε αυτό το κομμάτι είναι πολλές. Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς είναι το ξύλινο δάπεδο, το laminate, ή το δάπεδο βινυλίου. Το ξύλινο πάτωμα είναι το πιο πολυτελές από τις εναλλακτικές, αν και η ποιότητα των υπολοίπων δεν υστέρει.

Έτσι, ανάλογα με τον προϋπολογισμό που έχετε θέσει, μπορείτε να διαλέξετε το υλικό δαπέδου που προτιμάτε. Ενδεικτικά, ένα ξύλινο μασίφ πάτωμα κοστίζει 110€ ανά τετραγωνικό. Το δάπεδο laminate κοστίζει από 35€ ανά τετραγωνικό, ενώ το LVT βινυλικό δάπεδο ξεκινάει από 25€ το τετραγωνικό.

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Εάν το σπίτι σας είναι παλιό, τότε μια απαραίτητη εργασία που ανεβάζει το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Αρχικά, αποξηλώνεται το παλιό δίκτυο και στη συνέχεια τοποθετούνται νέες ενισχυμένες γραμμές. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν νέες γραμμές φωτισμού, όπως και πρίζες για να καλύπτονται όλες σας οι ανάγκες. Επίσης, οι τεχνικοί θα αντικαταστήσουν τον πίνακα ασφαλείας με έναν καινούργιο τριφασικό. Σε αυτές τις εργασίες περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση κεραίας για την τηλεόραση, όπως επίσης και η εγκατάσταση της κουζίνας. Το συνολικό κόστος για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις υπολογίζεται στα 1.500€.

Υδραυλικές Εγκαταστάσεις

Μαζί με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συνήθως τα παλιά σπίτια απαιτούν και αλλαγή των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές αφορούν την αντικατάσταση των σωληνώσεων για την παροχή νερού. Επίσης, σε αυτό το κομμάτι των εργασιών θα αντικατασταθούν και οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων. Μερικές ακόμα εργασίες που αφορούν τα υδραυλικά είναι η σύνδεση του πλυντηρίου. Ακόμα, αν θέλετε να εγκαταστήσετε πλυντήριο πιάτων, τότε θα δημιουργηθεί καινούργια παροχή ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του. Το κόστος για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις θα είναι κατά προσέγγιση 1.400€.

Τοποθέτηση Πλακιδίων

Το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό μέτρο στις εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας σας, μπορεί να αυξηθεί από τις εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων. Τα πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν στο δάπεδο και τους τοίχους του μπάνιου, αλλά και στους τοίχους της κουζίνας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα σχέδια και στα χρώματα, κι έτσι μπορείτε να έχετε το αποτέλεσμα που ονειρεύεστε. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως το κόστος για την τοποθέτηση των πλακιδίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα που θα επιλέξετε.

Ενδεικτικά, η τοποθέτηση πλακιδίων στο δάπεδο θα κοστίσει από 10€ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση του μπάνιου και της κουζίνας όμως, θα πρέπει να υπολογίσετε γύρω στα 1.000€.

Τοποθέτηση Κουφωμάτων Αλουμινίου

Τα κουφώματα είναι από τα σημαντικά έξοδα σε μια ανακαίνιση. Για την σωστή επιλογή των κουφωμάτων αλουμινίου, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα, το χρώμα, και τον κατασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον εξειδικευμένο τεχνικό που θα σας τα τοποθετήσει. Ο μηχανικός που θα αναλάβει την ανανέωση του χώρου σας θα έχει συνεργαζόμενους τεχνικούς που εμπιστεύεται για την ποιοτική τους δουλειά.

Είναι αλήθεια πως το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό ανεβαίνει σημαντικά με την επιλογή ακριβών κουφωμάτων. Ενδεικτικά, μια μπαλκονόπορτα με διπλό φύλλο και ρολό θα σας κοστίσει γύρω στα 2.500€.

Εγκατάσταση Εντοιχισμένων Επίπλων

Όταν πραγματοποιείτε μια πλήρη ανακαίνιση της κατοικίας σας, σίγουρα θα χρειαστεί να επιλέξετε καινούργια εντοιχισμένα έπιπλα. Συνήθως αυτά βρίσκονται στην κουζίνα και στα υπνοδωμάτιο, όπως είναι οι ντουλάπες και τα ράφια. Τα εντοιχισμένα έπιπλα είναι πολύ σημαντικά, μιας και συμβάλλουν στην τελική αισθητική των χώρων. Έτσι, ανάλογα με το σχέδιο που έχετε συμφωνήσει με τον μηχανικό, θα πρέπει να επιλέξετε και τα ανάλογα υλικά.

Το κόστος για τα εντοιχισμένα έπιπλα εξαρτάται από το υλικό που θα επιλέξετε, αλλά και από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις ξυλουργικές εργασίες. Έτσι, μια ντουλάπα από μελαμίνη ενδεχομένως να κοστίσει 150€ ανά τετραγωνικό, ενώ αν προτιμάτε συρόμενη τότε θα κοστίζει 175€ το τετραγωνικό. Αντίστοιχα, τα ράφια κουζίνας από μελανίνη ξεκινούν από 160€ ανά τετραγωνικό και μπορούν να φτάσουν τα 400€ το τετραγωνικό, αν επιλέξετε ράφια από μασίφ.

Είδη Υγιεινής στο Μπάνιο

Το μπάνιο είναι ίσως το πιο συνηθισμένο δωμάτιο κάθε σπιτιού που χρειάζεται ανακαίνιση. Πιο συγκεκριμένα, τα είδη υγιεινής με την συνεχή χρήση φθείρονται, με αποτέλεσμα να απαιτείται αλλαγή τους. Ωστόσο, το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό μπορεί να εκτοξευθεί ανάλογα με τα είδη υγιεινής που θα επιλέξετε. Έτσι, μπορεί να βρείτε μια οικονομική μπανιέρα που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας, αλλά και μια που να ξεπερνάει τα 1.000€.

Ο μηχανικός σας θα σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις, ώστε να μην ξεπεράσετε κατά πολύ τον προϋπολογισμό σας.

Εγκατάσταση Εσωτερικών Πορτών και Πόρτας Ασφαλείας

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της ασφάλειας απασχολεί αρκετούς. Έτσι, μια ανακαίνιση δίνει την κατάλληλη ευκαιρία για την αντικατάσταση της παλιάς πόρτας με μια ασφαλείας. Παράλληλα, με την ανακαίνιση των δωματίων, συχνά γίνεται και αλλαγή των εσωτερικών πορτών.

Υπάρχουν πολλές ποιότητες και υλικά τόσο για τις εσωτερικές, όσο και για τις πόρτες ασφαλείας. Κάθε ποιότητα έχει και διαφορετική τιμή. Ενδεικτικά, μια εσωτερική πόρτα από laminate θα κοστίσει γύρω στα 50€ ανά τεμάχιο. Αντίστοιχα, μια πόρτα ασφαλείας με επένδυση laminate θα κοστίσει τουλάχιστον 500€.

Συντήρηση και Αλλαγή του Συστήματος Θέρμανσης

Μια ακόμα εργασία μιας ανακαίνισης σπιτιού είναι η αλλαγή ή η εγκατάσταση κάποιου συστήματος θέρμανσης. Κατά τη συζήτησή σας με τον μηχανικό, θα επιλέξετε το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης για την περίπτωσή σας. Ανάλογα με αυτή την επιλογή, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί θα εγκαταστήσουν τον λέβητα πετρελαίου ή αερίου. Στη συνέχεια, θα εγκαταστήσουν ή θα αντικαταστήσουν τα σώματα θέρμανσης στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το κόστος για έναν καινούργιο λέβητα υπολογίζεται ανάμεσα στα 900€ – 1.600€. Τα σώματα είναι αρκετά πιο οικονομικά, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 90€.

Προετοιμασία των Τοίχων και Ελαιοχρωματισμός τους

Τέλος, μέρος κάθε ανακαίνισης σπιτιού αποτελεί ο ελαιοχρωματισμός των τοίχων. Ωστόσο, για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει πρώτα οι τοίχοι να προετοιμαστούν. Η προετοιμασία των τοίχων ποικίλει ανάλογα με την κατάστασή τους. Αν, για παράδειγμα, έχετε μεγάλο πρόβλημα υγρασίας, τότε πριν τη μπογιά θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα στεγανοποιητικό υπόστρωμα. Αν το σπίτι σας χρειάζεται μόνο ένα φρεσκάρισμα, τότε το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό θα είναι σχετικά μικρό. Το φρεσκάρισμα κοστίζει μόλις 2-3€ ανά τετραγωνικό. Σε περίπτωση, όμως, που απαιτείται περισσότερη δουλειά, καλό θα ήταν να υπολογίζετε ένα κόστος ανάμεσα στα 6€ – 8€ το τετραγωνικό.

 

Είναι αλήθεια πως το κόστος ανακαίνισης ανά τετραγωνικό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Οι εργασίες που θα γίνουν σε κάθε σπίτι και τα υλικά που θα επιλέξετε παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό ποσό. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορείτε να μας εμπιστευτείτε για να αποκτήσετε ένα αποτέλεσμα που θα χαίρεστε για χρόνια.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin