Ενδιαφέρεστε για την ανακαίνιση μικρού μπάνιου, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έλλειψη χώρου είναι το πιο βασικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν λύσεις, με τις οποίες μπορείτε να μετατρέψετε αυτό τον περιορισμένο χώρο σε έναν ανανεωμένο και λειτουργικό.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει αρχικά να συζητήσετε με έναν μηχανικό για όλες τις πιθανές κινήσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε.

01.Αναγνωρίστε τις ιδιαιτερότητες του μικρού σας μπάνιου

Αναγνωρίστε τις ιδιαιτερότητες του μικρού σας μπάνιου

Αναγνωρίστε τις ιδιαιτερότητες του μικρού σας μπάνιου

Αρχικά, θα πρέπει να προσδιορίσετε τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου σας. Είναι τα έπιπλα παλιά και χρειάζονται αλλαγή;

Είναι τα πλακάκια παλιομοδίτικα, με αποτέλεσμα το μικρό σας μπάνιο να μην είναι καλαίσθητο; Χρειάζεστε μια γενική ανακατανομή των πραγμάτων σας για να γίνει ο χώρος πιο πρακτικός;

Για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις.

Ακόμα ένα στοιχείο που θα πρέπει να αποφασίσετε πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του μικρού μπάνιου είναι το ποιος θα το χρησιμοποιεί.

Είναι άλλες οι ανάγκες που προκύπτουν όταν το μπάνιο είναι το κύριο του σπιτιού, και άλλες όταν είναι απλά ένα μπάνιο επισκεπτών.

Επίσης, αν έχετε παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι θα πρέπει να προβλέψετε το τι θα είναι πιο βολικό για αυτούς.

Για παράδειγμα, αν το μικρό μπάνιο προορίζεται για τους επισκέπτες δεν υπάρχει ανάγκη να επενδύσετε σε αποθηκευτικούς χώρους.

Αν όμως το χρησιμοποιείτε εσείς καθημερινά, θα πρέπει να προβλέψετε χώρους για ό,τι χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.

Σε μια άλλη περίπτωση, αν έχετε μικρά παιδιά, θα πρέπει να προτιμήσετε μια μπανιέρα, αντί ενός ντους, μιας και τα βολεύει καλύτερα.

Στην τελευταία περίπτωση, αυτή των ηλικιωμένων μέσα στο σπίτι, θα ήταν χρήσιμο να προβλέψετε και να προτιμήσετε κάποια αντιολισθητικά πλακάκια, ώστε να αποφύγετε μελλοντικά ατυχήματα.

Όταν έχετε εντοπίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σας, μπορείτε να συνεχίσετε στην ανακαίνισή του.

02.Αλλαγές στη διαρρύθμιση του μικρού μπάνιου

Αλλαγές στη διαρρύθμιση του μικρού μπάνιουΔυστυχώς, τα βασικά έπιπλα του μικρού μπάνιου δεν μπορούν να μετακινηθούν πολύ. Λόγος γίνεται για το νιπτήρα, την μπανιέρα ή ντουζιέρα, και τη λεκάνη. Τα έπιπλα αυτά, περιορίζονται από τον αρχικό σχεδιασμό του σπιτιού, κατά τον οποίο τοποθετήθηκαν οι αποχετεύσεις.

Έτσι, και τα τρία θα πρέπει να μείνουν στην αρχική τους θέση. Μόνο σε περίπτωση λάθους τους αρχικού σχεδιασμού, θα ήταν καλό να προχωρήσετε σε πιο ριζικές αλλαγές.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να αλλάξετε τα έπιπλα αυτά, με άλλα που να κάνουν το χώρο σας πιο λειτουργικό.

03.Νιπτήρας

Γενικά, οι ογκώδης νιπτήρες δεν είναι ιδανικοί για την ανακαίνιση του μικρού μπάνιου. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για έναν νιπτήρα που θα αναδείξει το χώρο και δεν θα είναι στη μέση.

Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα νιπτήρα-έπιπλο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους στο κάτω μέρος του. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε μετρήσει καλά τις διαστάσεις στις οποίες θα πρέπει να είναι το έπιπλο. Μια άλλη επιλογή είναι να διαλέξετε έναν νιπτήρα με λεπτή βάση, ώστε να εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο.

Μια πολύ έξυπνη λύση για την τοποθέτηση του νιπτήρα είναι να προτιμήσετε έναν χτιστό πάγκο, πάνω στον οποίο θα βρίσκεται ο νιπτήρας. Το τοιχάκι θα δημιουργήσει στο κάτω μέρος χώρο για ράφια, κουτιά, και ό,τι άλλο χρειάζεται να αποθηκεύσετε εκεί. Όσο για το σχήμα του νιπτήρα, ένα οβάλ σχήμα θα σας ελευθερώσει μερικά ακόμα εκατοστά.

04.Αποθηκευτικοί Χώροι

Για την ανακαίνιση του μικρού μπάνιου ενδείκνυται η τοποθέτηση ανοιχτών ραφιών αντί για ντουλάπια. Αυτό από μόνο του θα δώσει την αίσθηση χώρου. Επιπρόσθετα, τα ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορους τοίχους και σημεία, χωρίς να σας περιορίζουν. Μαζί με τα ανοιχτά ράφια μπορείτε να βρείτε καλαίσθητα κουτιά σε διάφορα μεγέθη, τα οποία θα είναι πρόσθετοι αποθηκευτικοί χώροι.

05.Μπανιέρα ή Ντουζιέρα;

Μπανιέρα ή Ντουζιέρα;Γενικά, σε μια ανακαίνιση μικρού μπάνιου μας ενδιαφέρει η δημιουργία πρόσθετου χώρου. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η επιλογή μιας ντουζιέρας. Ακόμα και σε περίπτωση που το μπάνιο σας έχει ήδη μπανιέρα, μπορείτε να προτιμήσετε μια χτιστή ντουζιέρα με καμπίνα. Έτσι θα δημιουργήσετε χώρο που πριν δεν είχατε, κάνοντας το μπάνιο πιο άνετο. Μόνο σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να έχετε μπανιέρα, θα είναι καλό να την διατηρήσετε.

Ανεξάρτητα από την επιλογή μπανιέρας ή ντουζιέρας, αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια γωνία του μικρού μπάνιου. Αυτό θα κάνει τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος.

06.Το ιδανικό χρώμα για την αναμόρφωση μικρού μπάνιο

Το ιδανικό χρώμα για το μικρό μπάνιοΗ επιλογή σας για το χρώμα του μικρού μπάνιου θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στο λευκό χρώμα και στις γήινες αποχρώσεις. Αυτά είναι φωτεινά χρώματα που θα κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος. Αν θέλετε να έχει πινελιές χρώματος, μπορείτε να  βάλετε μερικά διακοσμητικά ή πετσέτες σε διάφορες έντονες αποχρώσεις.

Ακόμα μία ιδέα για να δίνει το μπάνιο σας την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο, είναι οι φαρδιές οριζόντιες γραμμές στον τοίχο.

07.Καθρέφτης

Οι καθρέφτες γενικά βοηθούν τους μικρούς να φαίνονται μεγαλύτεροι. Έτσι, μπορείτε να επωφεληθείτε κι εσείς κατά την ανακαίνιση του μικρού μπάνιου. Πιο συγκεκριμένα, προτιμήστε έναν μεγάλο καθρέφτη, ώστε να πιάνει μεγάλο μέρος του τοίχου. Με τον τρόπο αυτό, το μπάνιο θα φαίνεται μεγαλύτερο.

08.Διακοσμητικά που ταιριάζουν σε ένα μικρό μπάνιο

Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, θα πρέπει να περιοριστείτε στα διακοσμητικά που θα υπάρχουν στο μικρό σας μπάνιο. Τα διακοσμητικά που θα πάρετε, θα πρέπει να έχουν διπλή χρήση, όπως κουτιά αποθήκευσης, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα εκατοστό του χώρου.

Μια εξαιρετική ιδέα είναι διαλέξετε κάποιο μικρό φυτό. Θα δώσει μια όμορφη νότα στο μπάνιο σας, ενώ παράλληλα θα ανανεώνει τον αέρα του χώρου.

09.Άνοιγμα της πόρτας – πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο

Άνοιγμα της πόρτας – πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χώροΚάτι που περιορίζει το χώρο, αλλά σπάνια το αλλάζουμε, είναι η πόρτα του μπάνιου. Σε περίπτωση μικρού μπάνιου, όπου κάθε αντικείμενο και έπιπλο επηρεάζει τη συνολική λειτουργικότητα του χώρου, είναι πιο πρακτικό να έχει μια συρόμενη πόρτα.

Έτσι, θα αποφεύγετε τις μανούβρες κάθε φορά που θέλετε να μπείτε στο μπάνιο. Παράλληλα θα κερδίσετε και ένα μέρος του χώρου που πριν ήταν δεσμευμένος, ώστε να επιτρέπει στην πόρτα να ανοίγει.

10.Εναλλακτική για τα πλακάκια

Σε μια ανακαίνιση μικρού μπάνιου, μία από τις πρώτες δουλειές είναι η αλλαγή στα πλακάκια. Φυσικά, θα αντικαταστήσετε τα παλιά πλακάκια με πιο μοντέρνα και εργονομικά σχέδια, ανάλογα που με τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσή σας.

Μια εναλλακτική ιδέα όμως, για να δώσετε την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου στο μικρό σας μπάνιο είναι να τοποθετήσετε τα πλακάκια με τη μη-συμβατική τους φορά. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουν τα ορθογώνια πλακάκια τοποθετημένα οριζόντια. Αντί για αυτό, αν τα τοποθετήσετε οριζόντια, τότε το μάτι αυτομάτως θα κατευθύνεται στην οροφή, κάνοντας τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος.

 

Η Ergo-trust.com.gr αναλαμβάνει την ανακατασκευή της κατοικίας στη Θεσσαλονίκη είτε πρόκειται για περιορισμένης έκτασης εργασιών είτε για πλήρη ανακαίνιση θέτοντας υψηλούς στόχους υπηρεσιών και αποδοτικότητας.

Η Ergo-trust.com.gr ανακαινίζει την κατοικία σας με επώνυμα προϊόντα και άριστη ποιότητα κατασκευής στην πιο συμφέρουσα τιμή της αγοράς σε συνάρτηση με την τεχνογνωσία του προσωπικού, και την υψηλή τεχνική υποστήριξη.

Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin