Τι χρώμα κουζίνα να διαλέξω;

Είτε κατασκευάζεις τώρα το δικό σου σπίτι είτε σκέφτεσαι να κάνεις μια μερική ή γενική ανακαίνιση στο ήδη υπάρχον, το χρώμα που θα επιλέξεις για την κουζίνα σου αποτελεί μια από τις βασικότερες αποφάσεις που έχεις να κάνεις.

Η κουζίνα είναι πρωτίστως ένας χώρος που πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι πρακτικός και λειτουργικός για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της φύλαξης, προετοιμασίας και κατανάλωσης του φαγητού και όλων των παρελκόμενών του (συσκευές, σκεύη, σερβίτσια κλπ).

Το κατάλληλο χρώμα στα ντουλάπια, τον πάγκο εργασίας, τους τοίχους και το πάτωμα προσδίδει το ιδιαίτερο στυλ στον χώρο και αποτυπώνει το προσωπικό σου γούστο.

Στον οδηγό που ακολουθεί σου δίνουμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να κάνεις την καλύτερη επιλογή για σένα μαζί με πολλές ιδέες για να εμπνευστείς πριν (ανα)δημιουργήσεις την κουζίνα των ονείρων σου.

Ξεκινάμε!

Τι χρώμα κουζίνα να διαλέξω;

Τα βασικά μέρη μιας κουζίνας είναι τα ντουλάπια, ο πάγκος εργασίας, η νησίδα (αν τα τετραγωνικά και η διαρρύθμιση του χώρου το επιτρέπουν) και από κει και μετά έχουμε το πάτωμα, τους τοίχους και τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία.

Το χρώμα που θα επιλέξεις για όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι στην ίδια χρωματική απόχρωση για να έχεις ένα πιο σικάτο και πιο «αυστηρό» αισθητικά αποτέλεσμα, ή μπορείς να «παίξεις» με διαφορετικά χρώματα δημιουργώντας μια πιο ζεστή και ίσως πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

Τι χρώμα ντουλάπια να επιλέξω;

Τα ντουλάπια είναι το στοιχείο που επικρατεί στον χώρο αυτό και επειδή συνήθως καλύπτει μεγάλη επιφάνεια, παίζει μεγάλο ρόλο το χρώμα επιλογής και ο σχεδιασμός τους.

Αν έχεις μικρή κουζίνα τότε καλό είναι να διαλέξεις ντουλάπια που παρέχουν επιπλέον εξοικονόμηση χώρου, όπως τα ντουλάπια καρουσέλ. Το υλικό κατασκευής μπορεί να είναι από ξύλο, μελαμίνη, ανοξείδωτο χάλυβα ή ακόμα και μέταλλο.

Μια εξαιρετική επιλογή και αρκετά οικονομική είναι ο βακελίτης. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό υλικό που κατασκευάζεται από πολλά φύλλα χονδρού χαρτιού που διαποτίζονται με ρητίνη και συμπιέζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Εξαιρετικής αντοχής σε φθορές και λεκέδες με αντιμικροβιακές ιδιότητες, φιλικό προς το περιβάλλον.

Για το χρώμα οι επιλογές είναι πολλές και τις παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως :

Λευκό

Πρόκειται για ένα χρώμα κλασικό και διαχρονικό. Συνδυάζεται άνετα με όλα τα έπιπλα και τα στυλ, δεν είναι καθόλου δεσμευτικό και μπορεί να δέσει άνετα με κάθε διακοσμητική πινελιά.

Ενισχύει την φωτεινότητα του χώρου και προσδίδει μια αίσθηση καθαριότητας που είναι το ζητούμενο για μια κουζίνα. Μπορεί να συνδυαστεί με λευκές επιφάνειες (στον πάγκο και στο πάτωμα) ή να «σπάσει» με πιο σκούρα χρώματα στο πάτωμα και στον πάγκο ή ιδιαίτερες διακοσμητικές πινελιές.

Εξίσου, μπορεί να δέσει άνετα με το ξύλο.

Γκρι

Από το πιο ανοιχτό στο πιο σκούρο, το γκρι είναι ένα χρώμα που τελευταία «τρεντάρει» στα ντουλάπια κουζίνας. Θυμίζει περισσότερο σκανδιναβικές κατοικίες και βιομηχανικό design.

Η ανοικτόχρωμη απόχρωση προσδίδει ένα ήπιο και χαλαρωτικό αποτέλεσμα και ταιριάζει περισσότερο σε χώρο με λίγο φωτισμό.

Η σκουρότερη απόχρωση είναι πιο σικ επιλογή αλλά είναι καλό να την «σπάσεις» με πιο φωτεινά χρώματα στον τοίχο ή στα πλακάκια μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών. Το γκρι ταιριάζει φανταστικά με τα μεταλλικά στοιχεία (είτε σε ασημί είτε σε μπρούτζινο χρώμα).

Μπλε

Ένα εξίσου δημοφιλές χρώμα. Είναι πιο συνηθισμένο στα χαμηλά ντουλάπια κουζίνας και σε πιο νεανικά σπίτια στις έντονες αποχρώσεις του. Στις πιο απαλές ή μουντές μπορεί να «ντύσει» όμορφα όλα τα ντουλάπια δίνοντας μια ιδιαίτερη αισθητική στον χώρο.

Πράσινο

Μια ακόμη ιδιαίτερη χρωματική επιλογή είναι η χρωματική παλέτα του πράσινου. Από την πιο σκούρα απόχρωση στην πιο ανοικτή (όπως αυτή της μέντας) κερδίζει ολοένα τις προτιμήσεις ιδιοκτητών και διακοσμητών. Ταιριάζει τέλεια με λευκά στοιχεία (πάγκος και νησίδα κουζίνας) καθώς επίσης και με τις ξύλινες επιφάνειες. Το πράσινο είναι ένα χρώμα που χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια.

Κόκκινο / Πορτοκαλί

Έντονα χρώματα και τα δύο, ιδανικά για πιο νεανικές ηλικίες ή για πιο …τολμηρές προσωπικότητες. Τα χρώματα αυτά είναι ζεστά και δίνουν μια πιο παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα στον χώρο. Αν σκέφτεσαι να ντύσεις τα ντουλάπια σου με ένα από τα χρώματα αυτά τότε καλό είναι να επιλέξεις πιο ουδέτερα χρώματα για το δάπεδο και τους τοίχους για να εξισορροπήσεις το αποτέλεσμα αισθητικά.

Ροζ

Και όμως, πρόκειται για μια επιλογή που αν και ιδιαίτερη μπορεί να κάνει την διαφορά στην κουζίνα σου. Δεν μιλάμε φυσικά για το κουφετί ροζ αλλά για την πιο παστέλ, μουντή και σκονισμένη απόχρωση που ταιριάζει τέλεια με το λευκό αλλά και με το γκρι και με λεπτομέρειες σε χάλκινους τόνους.

Γκρεζ

Εδώ έχουμε μια μείξη του γκρι και του μπεζ που δημιουργεί ένα πιο «αριστοκρατικό» αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με πολλά χρώματα και υλικά για το υπόλοιπο του χώρου γιατί είναι ουδέτερο. Περιέχοντας πιο ψυχρές αποχρώσεις συνδυάζεται τέλεια με φιλντισένιες και μεταλλικές διακοσμητικές πινελιές.

Γκριζοπράσινο

Και εδώ μιλάμε για μια μείξη χρωμάτων που είδαμε προηγουμένως και θυμίζει το χρώμα του φασκόμηλου. Ήσυχο, χαλαρωτικό και ευκολοσυνδύαστο χρώμα αφού μπορεί να «αγκαλιάσει» όλους τους ουδέτερους τόνους αλλά και τόνους πιο έντονους σε μικρές ποσότητες.

Μαύρο

Το μαύρο θεωρείται ένα χρώμα μοντέρνο που προσδίδει έναν αέρα πολυτέλειας και ξεχωριστού στυλ. Αποτελεί όμως τολμηρή απόφαση που πρέπει να ληφθεί με προσοχή αν θέλεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το βασικό εδώ είναι τα μαύρα ντουλάπια να συνδυαστούν χρωματικά με αρμονικό τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιφάνειες και τα διακοσμητικά στοιχεία. Το total black look χαρίζει αυστηρότητα και έναν classy και elegant αέρα.

Ξύλο

Εδώ μιλάμε για την παραδοσιακή και φυσική απόχρωση στο χρώμα του ξύλου. Αποτελεί μια κλασική και ζεστή επιλογή για τον χώρο της κουζίνας και μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με το λευκό.

Τα ντουλάπια σε όψη σημύδας ή σφενδάμου είναι μια πρακτική επιλογή καθώς κρύβουν τυχόν λεκέδες ενώ ταυτόχρονα καθαρίζονται εύκολα. Με την επιλογή αυτή δημιουργείς μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και οικειότητας στην κουζίνα σου η οποία δεν θα θεωρηθεί ποτέ «ντεμοντέ».

Χρώματα κιμωλίας

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή τάση τελευταία, ειδικά αν μιλάμε για μίνι ανακαίνιση της κουζίνας. Αν θέλεις να ανανεώσεις την ατμόσφαιρα χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα μπορείς να βάψεις τα ντουλάπια σου με χρώματα κιμωλίας τα οποία είναι συμβατά με όλα σχεδόν τα υλικά κατασκευής (είτε πρόκειται για ξύλο, MDF ή laminate).

Οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι πραγματικά άπειροι. Τόλμησέ το!

Τι χρώμα πάτωμα να επιλέξω;

Το πάτωμα της κουζίνας σίγουρα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ανθεκτικό, με αντοχή στους λεκέδες και να καθαρίζεται εύκολα. Τα υλικά είναι πολλά και εξίσου πολλά και τα χρώματα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις. Ένα ξύλινο δάπεδο, δίνει μια πιο κλασική εμφάνιση και το φυσικό χρώμα του προσδίδει ζεστασιά στον χώρο.

Τα πλακάκια επίσης συνιστούν επιλογή που προτιμά πολύς κόσμος γιατί έχουν αντοχή και καθαρίζονται εύκολα.

Μπορείς να επιλέξεις πλακάκια σε ουδέτερη χρωματική παλέτα, στις αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ ή του γκρι εκτός αν θέλεις να τολμήσεις το μαύρο. Όπως και να χει πάντως, καλό είναι να δημιουργήσεις είτε κοντράστ με το χρώμα των ντουλαπιών, είτε ομοιομορφία αν θέλεις ένα πιο μίνιμαλ αποτέλεσμα.

Τι χρώμα πάγκου εργασίας – νησίδας να επιλέξω;

Βασικό στοιχείο σε μια κουζίνα, γιατί εκεί γίνονται όλες οι εργασίες προετοιμασίας του φαγητού. Άρα αυτό που θέλεις είναι να αντέχει στην χρήση και να καθαρίζεται εύκολα.

Τα υλικά κατασκευής συνήθως είναι ο γρανίτης, το μάρμαρο, το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο επεξεργασμένος χαλαζίας. Το υλικό που θα επιλέξεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το χρώμα του πάγκου.

Η νησίδα από την άλλη είναι εκείνη η ενιαία λωρίδα, που συνήθως μπαίνει στο κέντρο του χώρου με ελεύθερες τις πλευρές της από τον τοίχο και που μπορεί να ενσωματώνει την εστία, το πλυντήριο πιάτων, το νεροχύτη και αποθηκευτικούς χώρους. Το υλικό κατασκευής και το χρώμα της ακολουθούν εκείνα του πάγκου εργασίας.

Ας δούμε όμως την γκάμα επιλογών :

Γρανίτης

Πρόκειται για ένα υλικό 100% φυσικό από πέτρωμα που όμως κοστίζει αρκετά.  Προσφέρει μεγάλη αντοχή στην φθορά και την βρωμιά και ανοχή στην θερμοκρασία, αλλά χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και καθαρισμό με ήπια καθαριστικά. Οι χρωματικές αποχρώσεις του κυμαίνονται από ασπρόμαυρες σε μπεζ και μαύρες.

Αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλεις μια κουζίνα σε χρώματα του λευκού, του μπεζ, του γκρι ή του μαύρου.

Χαλαζίας

Το υλικό αυτό ανεβαίνει τελευταία σε δημοφιλία, γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία και  ομοιομορφία στα χρώματά του. Δεν είναι πορώδες – άρα αντέχει στους λεκέδες – και η όψη του δίνει την αίσθηση απόλυτης καθαριότητας. Χρήζει ωστόσο φροντίδας.

Τα χρώματα μέσα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις είναι σαφώς περισσότερα και πιο «καθαρά» από του γρανίτη. Επικρατούν ωστόσο και εδώ οι αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ, του γκρι και του μαύρου.

Γυαλί

Τεχνολογικά αποτελεί ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει για την χρήση του ως πάγκος κουζίνας (αλλά και ως πλάτη κουζίνας). Είναι πολύ ανθεκτικό υλικό στην θερμότητα και τους λεκέδες, χαμηλού κόστους και δίνει μια άλλη όψη και στυλ στον χώρο. Η χρωματική παλέτα είναι πλούσια οπότε μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου.

Βακελίτης

Οικολογικό και ανθεκτικό υλικό (όπως είδαμε και στα ντουλάπια) που βγαίνει σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Δώσε προσοχή στα σημεία ένωσης και στήριξης του πάγκου. Είναι πολύ βασικό για να εξασφαλιστεί η μόνωση του υλικού με την χρήση των κατάλληλων υλικών. Δεν θέλεις να πάρει υγρασία και να φουσκώσει… Από κει και μετά διαλέγεις το χρώμα που νομίζεις ότι θα συμπληρώσει κατάλληλα το χρώμα της κουζίνας σου.

Τι χρώμα να βάψω τον τοίχο;

Μπορεί σε μια κουζίνα οι επιφάνειες τοίχου που μένουν ελεύθερες να μην είναι μεγάλες (λόγω κάλυψης από ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους, πλακάκια κλπ) ωστόσο η επιλογή του χρώματος είναι σημαντική γιατί μπορεί να προσδώσει εκείνη την στιλιστική πινελιά που θα κάνει την διαφορά.

Οι ουδέτερες αποχρώσεις μπορούν να εξισορροπήσουν έντονα χρώματα στον υπόλοιπο χώρο ή να συμπληρώσουν αρμονικά ένα total look χρωματικά. Αντίθετα οι έντονες αποχρώσεις μπορούν να «ξυπνήσουν» ένα κατά τα άλλα ομοιόμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Έχεις λοιπόν πάρει τις γνώσεις και τις ιδέες που χρειάζεσαι για να φτιάξεις την κουζίνα των ονείρων σου. Αν ξεκινάς από την αρχή τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο εύκολα. Αν όμως σκοπεύεις να κάνεις ανακαίνιση τότε θα πρέπει να δώσεις προσοχή σε 2-3 πραγματάκια για να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Ανακαίνιση κουζίνας

Κατ’ αρχάς πριν ξεκινήσεις πρέπει να σκεφτείς τα εξής :

  • Τον προϋπολογισμό σου και το εκτιμώμενο κόστος των εργασιών.
  • Το κίνητρο της ανακαίνισης. Θέλεις ανανέωση ή επισκευή και αποκατάσταση;
  • Θα αγοράσεις ο ίδιος τα απαιτούμενα υλικά ή θα απευθυνθείς σε συνεργείο;
  • Τα στάδια της ανακαίνισης και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για κάθε ένα.

Σε μια αναδιαμόρφωση χώρου τα βασικά στάδια είθισται να είναι ο σχεδιασμός της, η αποξήλωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων (συσκευές, έπιπλα, πλακάκια, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις κλπ), η απομάκρυνση των μπάζων, η εκ νέου εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων, η εκ νέου δόμηση και τα απαιτούμενα μερεμέτια.

Ακολουθούν η προμήθεια και τοποθέτηση συσκευών, ειδών υγιεινής και επίπλων και τέλος το βάψιμο και οι όποιες πινελιές χρειάζονται για την τελική διαμόρφωση του χώρου (πρίζες, διακόπτες, φωτιστικά) και την αισθητική του.

Extra tips

Για μια πρακτική κουζίνα – ανεξαρτήτως χρώματος – λάβε υπ’ όψιν σου τα εξής:

  • Προτεραιότητα έχει η λειτουργικότητα: Δώσε προσοχή στο εργονομικό τρίγωνο κουζίνα-νεροχύτης-ψυγείο που πρέπει να είναι σε τριγωνική διάταξη και να ισαπέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα.
  • Εξοικονόμηση χώρου:Θα τον χρειαστείς για αποθήκευση. Βάλε συρτάρια με βάθος και μεγάλα ντουλάπια.
  • Ασφάλεια: Επίλεξε αντιολισθητικά πλακάκια ή βιομηχανικά πατώματα, στρογγυλεμένες γωνίες στις επιφάνειες εργασίας και βάλε τον φούρνο σε ύψος για ενήλικες προς αποφυγή ατυχημάτων.
  • Επαρκής επιφάνεια τοίχου:Κυρίως για την υποδοχή των διακοπτών και των πριζών.
  • Φούρνος μικροκυμάτων:Ιδανικά μπορεί να φυλάσσετε σε ειδικό ντουλάπι.
  • Μεγάλος νεροχύτης: Θέλουν προσοχή οι διαστάσεις του και πάντα σε συνδυασμό με την βρύση που θα μπει αλλά και τα παρακείμενα ντουλάπια.
  • Εστία και φούρνος σε κάθετη διάταξη:Καλό είναι να είναι της ίδιας μάρκας γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην σου αναγνωρίσουν την εγγύηση των συσκευών.
  • Απορροφητήρας: Εξίσου καλό είναι να είναι της ίδιας μάρκας για να ταιριάζουν μεταξύ τους οι διαστάσεις.

Με τόσες ιδέες και γνώσεις στην …φαρέτρα σου είσαι πλέον οπλισμένος με ό,τι χρειάζεσαι για να επιλέξεις το χρώμα (και τα υλικά) της κουζίνας που σου αρέσει και σε εκφράζει περισσότερο. Εμείς είμαστε δίπλα σου για να σε βοηθήσουμε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για σένα. Μένει μόνο να μας εμπιστευτείς.

Στράτος Καραγιάννης
Κοινοποίηση
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin